Rondvraag / Poll
Gebuik jij een GPS
Bij het wandelen
Bij het fietsen
Alleen bij het autorijden
Om routes van internet op je GPS te zetten
Om routes van je GPS op internet te zetten
Om zelf routes te maken
om geocaching te doen
Bekijk resultaat

WANDELROUTES OP
http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/

REGEN OF ZON
KLIK OP DE BUIENRADAR

http://www.buienradar.nl/buienradar.aspx
Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • wandelroutes
  • vroeger en nu
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hondenkinderen1
    blog.seniorennet.be/hondenk
    Welkom op mijn blog!
    Nieuws VRT NWS
  • TikTok-verbod in de VS alweer stapje dichterbij: wat is het probleem met die populaire app? En hoe zit het bij ons?  
  • American Riviera Orchard gelanceerd met potje confituur, of hoe prins Harry en hertogin Meghan zich "heruitvinden" 
  • Achter de schermen van het internet: hoe het voor een groot stuk wordt rechtgehouden door vrijwilligerswerk van enkelingen
  • 57 miljard euro Amerikaanse steun voor Oekraïne: voldoende om het tij van de oorlog te keren?
  • Hamas, de Palestijnse organisatie die niet zal rusten voor Israël verdwenen is
  • De Gazastrook, een "openluchtgevangenis" met een gebrek aan zowat alles
  • Qatar werpt zich op als ideale bemiddelaar in het Midden-Oosten: hoe werd een onopvallend Golfstaatje zo'n invloedrijke speler?
  • Waarom grondoffensief in Gaza herhaling kan zijn van de Amerikaanse nachtmerrie in Iraakse stad Fallujah in 2004
  • Kleiner, maar radicaler dan Hamas: wat is Islamitische Jihad, de tweede Palestijnse speler in het gewapende conflict met Israël?
  • Oorlog in Gaza, onrust op Rode Zee, drone-aanvallen in Libanon en terreur in Iran: dreigt er verdere escalatie in het Midden-Oosten?
    Zoeken in blog

    VOOR EEN ROUTEBESCHRIJVING EMAIL ME
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    Inhoud blog
  • Fietsroutes over gans belgie
  • Fietsroutes over gans belgie
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Welkom op mijn blog!
    fietsroutes
    wandel-en fietsrouteplans

    WANDELROUTES OP http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/
    20-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bilzenroute

    De Bilzenroutexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    De Bilzenroute omdat je  komt door Bilzen – Munsterbilzen - Eigenbilzen

    Afstand: 37 km.

    Bewegwijzering: Je fietst een deel op het fietsroutenetwerk Haspengouw en een stuk op het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland. Verkeerd of verloren rijden is uitgesloten. Volg de fietsknooppunten 68-85-84-69-64-62-65-66-67-68.

    Vertrekpunt: Landcommanderij Alden Biesen. U komt er via de E313 afrit 31, Bilzen. Vanaf hier is Alden Biezen duidelijk bewegwijzerd.

    Aard van de weg: Heuvelend (een fiets met versnellingen is wenselijk), overwegend verharde landbouwwegen met enkele niet verharde gedeelten. Deze fietuitstap is niet aangeraden bij nat weer.

    Kaarten: Fietsenroutenetwerk Limburg,

    1 /We vertrekken aan de Landcommanderij van Alden Biesen in Rijkhoven. Er is voldoende parkeerruimte, een toeristische infodienst, fietsenverhuur, je bent onmiddellijk op het fietsroutenetwerk en het ligt op een boogscheut van Bilzen en het NMBS-station (waar je ook fietsen kunt huren). Je fietst naar fietsknooppunt 85. De stijgende Kasteelstraat brengt je via de dalende Reekstraat en de Biezenweg direct naar Bilzen. Links en rechts fiets je langs boomgaarden waar de appelen en peren tantaliserend over de hagen hangen. Aan de Borreberg is een uitkijktoren waar je van een mooi uitzicht op het Demerstadje en omgeving kunt genieten. Langs een holle weg die later overgaat in een hoge dijk steek je voor de eerste keer de Demer over. Het riviertje is hier amper drie meter breed en stroomt enkele meters lager door een parkje. Onmiddellijk hierna fiets je Bilzen binnen. De route loopt over de Markt met het vroegere stadhuis - nu toeristische dienst - en de Sint-Mauritiuskerk. Achter de kerk heeft men het standbeeld van Camille Huysmans (1871 – 1968) geplaatst. De socialistische voorman - ooit nog burgemeester van Antwerpen - staat er wat verweesd bij, hij had blijkbaar een beter plaatsje gewenst.

    xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /> 2 /Nu fiets je naar de knooppunten 84-69-64-62 en 65. Je verlaat het centrum van Bilzen door de Genutstraat. Aan het tweede kruispunt steek je schuin naar rechts in de Hasseltsepoort die overgaat in de Spurkerweg. Zo kom je in een open beemdenlandschap. Over een hogergelegen spoorwegtalud fiets je voor de tweede keer over de Demer. De spoorweg wordt alleen gebruikt voor goederenvervoer, onder meer voor Ford Genk.Aan de derde spoorwegbrug fiets je naar rechts, even links en dan weer rechts. Nu ben je op de Weg naar Diepenbeek. Aan het kruispuntje fiets je linksaf in de Genkerbaan en aan het volgende kruispunt fiets je rechts de Taunusweg op. Aan het einde van de Taunusweg kom je aan de Bilzerweg waar je linksaf fietst naar het Albertkanaal en richting Zutendaal. In de verte torenen de koeltorens van de elektriciteitscentrale van Genk hoog boven het landschap uit. Over het Albertkanaal fiets je de tweede weg rechts in, dit is de Watermolenweg. Dan links meevolgen door de Broekmolenweg. Autovrije wegen, uitgestrekt coniferenbos, struikheide, de Roelerheide en de Gellikerheide vormen nu de hoofdingrediënten van onze tocht door Zutendaal naar Gellik. Sommige gedeelten lijken wel groene tunnels waar slechts hier en daar een spat zonlicht doorkomt, soms onderbroken door een doorkijkje op een steil stukje hellingbos of een blikkerende waterpoel. In de dorpskom van Gellik ben je terug de bewoonde wereld ingefietst. Op het kerkplein kan je op een terrasje met een natje en een droogje bekomen van de geleverde inspanning.

    /Fiets nu over knooppunt 66, 67, en 68 terug naar het vertrekpunt. In Gellik fiets je richting Eigenbilzen. Je fietst de kleine dorpskom uit via de Wijerdijk. Aan het kruispunt over de brug van het Albertkanaal fiets je rechtsaf naar Eigenbilzen waar je dan de richting Hoelbeek neemt. Net buiten de dorpskom van Eigenbilzen brengt een onverharde weg je in de vallei van de Krombeek en langs het natuurreservaat De Hoefaert. In Hoelbeek kan je een klein ommetje maken om de 'Site Jonckholt' te bezoeken. De ruïne van de ridderburcht ligt goed verscholen en geheel verlaten in een overwoekerde uithoek van de gemeente. Men heeft over de volledige omtrek de burchtmuren tot ongeveer een meter heropgebouwd. De hoektorens zijn duidelijk herkenbaar, de omtrekken van de gebouwen binnen de burcht zijn door houten palen aangegeven. De hofgracht is gedeeltelijk verland en begroeid met waterplanten. Na Hoelbeek volgen nog Waltwilder en Sint-Martenslinde. Hier en daar kun je, tussen de vierkanthoeves, nog pareltjes van vakwerkbouw ontdekken. De dorpjes rijgen zich als een paternoster aan elkaar. Als je de lange stijgende notelarendreef infietst kun je er Rijkhoven nog bij aanrijgen. Op het einde van de dreef fiets je door het poortgebouw - de vroegere hoofdingang - de landcommanderij binnen. Tijd voor een welgekomen verfrissing op het terras van het Apostelhuis.

    Bilzen is een charmant stadje aan de bovenloop van de Demer in het hart van Limburg, aan de E313 Hasselt-Luik en op korte afstand van Genk, Tongeren en Maastricht. Bilzen is vooral bekend voor het machtige kasteel van Alden-Biesen in de deelgemeente Rijkhoven, maar ook het centrum van Bilzen heeft enkele mooie monumenten bewaard. Op het grondgebied van Bilzen bevinden zich meerdere natuurreservaten, parken en een drietal bosgebieden. 

     

     

    Bilzen ontwikkelde zich in de Middeleeuwen tot een bloeiend handelsstadje dankzij haar gunstige ligging aan een knooppunt van wegen. In de 11de eeuw werd Bilzen bij het graafschap Loon gevoegd, later komt het stadje in de invloedssfeer van het prinsbisdom Luik. Vanaf de 14de eeuw zou de stad de naam Beukenbilzen dragen, om haar te onderscheiden van gemeenten zoals Eigenbilzen en Munsterbilzen. Tijdens de 16de en 17de eeuw werd de stad herhaaldelijk geplunderd. Met de steun van de landcommandeur van Alden Biezen werd de kerk heropgebouwd. De aanleg van een spoorverbinding in de 19de eeuw gaf Bilzen een nieuw elan.


    Onderweg den inwendige mens verzorgen in :


    RESTAURANTS : 
     Bevershof     -   Het Magazijn

     

     CAFÉ'S                :   Apostelhuis   -  't Wanthof

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief
  • Alle berichten

    Fietsen in Limburg

    Lauhun-route
    De Bloesem-Fruit route
    Abeekvalleiroute
    Zoetemoerroute
    Rond kamp Leopoldsburg
    De Grensmaas
    Fietssafari lommel
    De Kersenroute
    De Abdissenroute
    Ter Dolenroute
    De Gaspeldoornroute
    De Bilzenroute 
    Tiendorpenroute    
    Herkvalleiroute   
    Horecaroute  
    De brouwerijroute 
    De Kastelenroute 
    Hazelaarsroute 
    Over de taalgrens   
    De Legenderoute 
    Loonse fietsroute  
    Groenspiraal - Genk

    Fietsen in Vlaams Brabant
    Averbode - Diest
    Demervallei 
    ROB Fietsroute - Westelijke lus
    Gemperoute
    Vaart - Dijle - Demer
    Op en af door Dijleland
    Circuit des bois   
    Dijlelandlus  
    3 Lussenroute 
    Winge-en Demerroute 
    Twee Getenroute  
    Steendonkroute  
    Grimbergse molenroute  
    Kapittel-Oost  
    Landense fietsroute


    Fietsen in Antwerpen

    Tussen Hove en Lier
    Hondefretterspad
    Corsendonckroute
    Lotelingroute
    De Merodepad
    Molse Neteroute    
    Gnoproute
    Brialmont-op-knooppunten
      
    Smokkelaarspad op KP  
    Kapittelroute 
    Sunparks-fietsroute 
    Berg en Neteroute 
    Tuindersroute 
    Antwerps Rivierenland
    Fietsen in Oost-Vlaanderen

    Schapekopperoute 
    Klompenroute  
    Woestijneroute 
    Leiestreekroute     
    Markroute  
    Sint-Annekesroute 
    Drie-Provincieroute   
    Drongengoedroute    
    Hulsterlooroute
    Fietsen in West-Vlaanderen

    Leie - Schelderoute 
    Boterlandroute 
    Krekedalroute

    Mijn favorieten
  • Fiets-en-wandelroutes
  • vlaanderen-fietsland
  • charel
  • nena
  • fietsen en wandelen door tienen en hageland
  • Bewegen is Gezond
  • dedoortrappers
  • vroeger en nu
  • wandelroutes
  • Fietsroutes Jouwpagina.nl

    Een interessant adres?

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    boelwerf
    blog.seniorennet.be/boelwer
    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    br01
    blog.seniorennet.be/br01
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fernanda1951
    blog.seniorennet.be/fernand
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    VOOR EEN ROUTEPLAN EMAIL ME
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!