WANDELROUTES OP http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/
04-08-2006
ABEEKVALLEIROUTE
ABEEKVALLEIROUTE MET KNOOPPUNTEN
Afstand: 30 KM
Bewegwijzering: knooppunten
Vertrekpunt: Kerkplein van Meeuwen
Aard van de weg: Overwegend verhard en autovrij
Kaarten: Fietsroutenetwerk Limburg
Route KPvanaf het kerkplein naar N° 32-34-33-04-03-01-02-32
EEN PUUR TOERISTISCHE ROUTE MET HEEL VEEL BEZIENSWAARDIGHEDEN
Deze fietsroute van ongeveer 28 km leidt doorheen de mooie vallei van de Abeek. Die beek ontspringt aan het Broekvenin een natuurdomein van heide en vennen. Samen met de vele zijbeekjes maakt de Abeek van Meeuwen een lichtgolvend landschap. Tijdens het fietsen kanu kennis maken met onze rustige, landelijkegemeente. Alle bezienswaardigheden van dedeelgemeenten Ellikom en Meeuwen zijn in deze route opgenomen.
A. St.-Martinuskerk. De gotische St.-Martinuskerk van Meeuwen dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw.
Buiten domineert vooral de slanke, massieve westertoren van 45 m hoog. Het kunstpatrimonium bestaat o.a. uit een eikenkruisbeeld (16de eeuw).
B. Monument Rampsalighe St.-Niklaesdagh. Op 6 december 1648 werd de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Meeuwen-Gruitrode geschreven. Ruim 1500 huisliedenen schutters uit Meeuwen en omstreken trokken op tegen de Lorreinse troepenmacht, die de omgeving terroriseerde en plunderde. Het bloedige treffen, dat minder dan één kwartier duurde, was meedogenloos en eiste een hoge tol: ongeveer
400 doden en hetzelfde aantal gewonden bleven achter op het slagveld. De 27 dorpen die bij de strijd betrokken warenverloren in die korte tijd meer inwoners dan tijdens de ganse Eerste Wereldoorlog.
Vlak tegenover het monument in de Hoogstraat, 67 vindt u een fietsenhersteller. Tel. 011-79 30 43
C. St.-Antoniuskapel. Deze kapel zou al in 1550 gebouwd zijn. St.-Antonius werd vereerd tegen zwijnenziekten. Zijn feestdag wordt hier nog steeds gevierd in januari met de verkoop bij opbod van varkenskoppen en kleinvee. Op de knooppunten 32 en 34 kan u aansluiten op deGeuzenbaanroute..
D. Zwartven en Turfven. Deze vennen zijn ontstaan door zandverstuivingen. Zij worden uitsluitend gevoed door regenwater.Doordat het regenwater geen kalk of voedingsstoffen bevat, zijn de vennen verzuurd en is de plantengroei éénzijdig. De naam Turfven schijnt wel misplaatst want volgens geologen kan hier geen sprake zijn geweest van turfontginning. Zowel Zwartven als Turfven liggen in een natuurgebied. De omgeving van beide vennenzijn rijke pleisterplaatsen van waterwild en doortrekkende vogels. Beide vennen zijn ook drink- en rustplaatsen voor kraanvogels
E. Blauwe steen. De blauwe steen vormt de grens tussen Wijshagen, Gruitrode en Opglabbeek. In de volksmond wordt dit het Driedorpenpunt genoemd. Deze steen betekende tevens het einde van de ondergrondse mijnconcessie van de Kempische Steenkoolmijnen.
Aan knooppunt 33 kan u eventueel de fietsroute verlaten richting Opglabbeek (volg 39).
F. Donderslag. In de nabijheid van knooppunt 33 kan u, via een mooie dreef, een bezoek brengen aan het gebied Donderslag. Dit domein en de vroegere, nu verdwenen, hoeve hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1117. Het is een rustig wandelgebied met eeuwenoude eiken en beuken .
G. Bron Abeek. De Abeek ontspringt in het zuiden van de gemeente, op het militair domein, aan het Broekven. Het brongebied is een heidevlakte met vennen en venen. Vanaf de Gestelstraat heeft de Abeek zijn eigenlijke loop gevonden en stroomt ze als een zuivere beek door een moerassig gebied. Ze verlaat Meeuwen
in het uiterste noorden van de gemeente. Zo stroomt ze verder over Reppel en Bocholt naar Molenbeersel. Van daaruit vloeit ze verder over de Nederlandse grens waar ze uitmondt in de Maas. Van oorsprong tot monding is de Abeek ongeveer 30 km lang. De vele landschappen en afwisseling ervan zorgen voor een zeer rijk gebied. Elke plaats die anders is, maakt ze wellicht interessant voor één of ander dier, plant, insect of amfibie. Op de zeer moerassige gronden van de Abeekvallei tref je elzen en wilgen, rietkragen of een typische kruidenvegetatie aan: Paar- en Verspreidbladig goudveil, Speenkruid, Bittere veldkers, Moerasspirea, Klokjesgentiaan, Waterdrieblad en diverse andere zeldzame planten. In dit zeer natte en zure milieu is er turfvorming. Er staan
nog 4 watermolens op de Abeek: twee in Meeuwen en twee in Ellikom. Zoals vrijwel overal worden ze als dusdanig niet meer gebruikt..
M. Hoogmolen. Gelegen op de Abeek . In deze watermolenwerd vroeger graan gemalen en werden lakens gevold. Vollen isvullen, d.w.z. de uitstekende vezels in het laken doen dringen involkuipen (zwierders) die door de molen werden aangedreven.De molen dateert van vóór 1500. Het is een onderslagmolen(zie Dorpermolen). Beschermd op 05/12/1995. Hij is gelegen aande Hoogmolenweg, 15 in Ellikom. Hij is herbouwd en hersteld.Alleen toegankelijk langs de Hoogmolenweg. Hij ligt op 200 mvan het fietsroutenetwerk.
Aan knooppunt 02 kan u afslaan richting Wijshagen en Neerglabbeek (volg 31).
N. Berenheidemolen. In de vallei van de Abeek ligt de Berenheidemolen op 800 m van de route. Deze molen en het domein zijn niet toegankelijk. Toch heeft men vanop de weg een goed zicht op het molengebouw en het molenrad dat nog regelmatig draait. De oorspronkelijke molen dateert uit 1717. Het was een koren- en boekweitmolen en hij werd eveneens gebruikt als olieslagmolen. In de volksmond wordt hij ook Achterste Molen genoemd, in tegenstelling met de Dorpermolen. Hij is gelegen op Berenheide 8 in Meeuwen. Het is eveneens een "onderslagmolen" (zie Dorpermolen). Hij is niet beschermd.
O. Dorpermolen. Alle molens op de Abeek zijn zogenoemdeonderslagmolens,d.w.z. zij worden aangedreven
Door water dat tegen de bladen drukt aan de onderzijde van het molenrad. De Dorpermolen is de eerste watermolen op de Abeek en is zeker veel ouder dan de inscriptie van 1758 op de muurankers in de achtergevel. Het was vroeger een koren- en boekweitmolen.Hij wordt in de volksmond de Voorste Molen genoemd. In 1976
is de laatste molenaar met de uitbating gestopt. De molen doet nu dienst als taverne-restaurant waarin het maalmechanisme nog vrijwel volledig en werkzaam is. Ook het typisch Limburgs houten rad draait nog. Hij is beschermd op 11/01/1994. Hij is gelegen in de Molenstraat 5 in Meeuwen. Steeds te bezoeken, behalve op
donderdag (van mei - aug.) en op woensdag en donderdag (van sept. - april). Tel. 011-79 29 69.
75
H. Museum "'t Karrewiel". In dit heemkundig museum worden oude landbouwwerktuigen en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Het museum is erg leerrijk, daar het de jongeren confronteert met een quasi onbekende wereld en de ouderen met een zo herkenbare wereld die ze gedeeltelijk zelf beleefden.
Geopend van Pasen tot oktober, maandag en woensdag gesloten. Het museum is gelegen in de Gestelstraat 79, tel. 011-79 28 83.Het museum is gelegen op 100 m van het fietsroutenetwerk.
I. Kolisbergen. Typisch voor de Hoge Kempen zijn de landduinen, ontstaan door zandophoping. Vanop de top heeft men een mooi vergezicht over het militair domein. Aan de andere kant van de weg bemerk je op de achtergrond de mijnterrils van Genk. Deze landduinen zijn ontstaan na de laatste ijstijd (ruim 10.000 jaar
geleden) toen noordenwinden over het onbegroeide land grote hoeveelheden grof zand meevoerden. Kolisbergen is een onderdeel van een duinengordel die zich uitstrekt van Hechtel over de Kolisbergen (Meeuwen) langs de Oudsberg (Gruitrode) tot Neeroeteren. Een typische en tevens mysterieuze vogel die enkel
in duingebieden voorkomt is de Nachtzwaluw. Aan knooppunt 04 kan u de fietsroute verlaten en verder fietsen richting
Peer, via Linde (volg 05). Aan knooppunt 03 kan u eveneens naar Peer fietsen (volg 05).
J. Tabaksmuseum. Bij het oversteken van de Weg naar Helchteren, tussen knooppunt 04 en 03, vind je op 1500 m richting Meeuwen, het tabaksmuseum. Het museum stelt zowat alles tentoon dat de wereld van de echte roker prachtig illustreert. Het museum ligt langs de Weg naar Helchteren 32, tel. 011- 79 17 18.
K. Gedenktekens Melsens. Dit gedenkteken werd opgericht ter nagedachtenis aan Sgt. Melsens die sneuvelde op 10 september 1944 bij de bevrijding van Meeuwen-Gruitrode en omstreken.
K. Erperheide. Gekend vijfsterren bungalowpark van CenterParcs. Aan knooppunt 01 kan u de fietsroute verlaten in de richting van Peervia Grote Brogel (volg 06). Vlak bij de brug over de Abeek nabijEllikom ziet u in de tuin enkele grote beelden. Hier woont en werktbeeldhouwer Leo Camps. Een bezoekje kan u enkel brengen na afspraak(Brogelerweg, 10 tel: 011/63.39.56).
L. Kerk St.-Harlindis en Relindis. Genoemd naar de patroonheiligen van Ellikom. Deze neo-klassieke kerk werd in gebruik genomen in 1960. Het kunstpatrimonium bestaat o.a. uit een eiken beeldengroep (apostelenbank) uit de 16de eeuw, enkele houten beelden en een doopvont uit hardsteen.
Vertrekpunt:De jeugdherberg Broeder Bertus in Zutendaal. Neem afrit 32 van de E314. Je gaat de N75 op en daar wordt Zutendaal meteen al aangegeven. Dan ga je rechts de N744 op. Bij een rotonde draai je helemaal rond naar links en rijd je over de N77 naar Zutendaal-centrum. In dat centrum rechtdoor, richting Lanaken en Gellik. Bij de tweesprong die richting blijven volgen, door het gehucht RoeIen. In een bocht vind je aan je linkerkant Broeder Bertus.
Aard van de weg:Goed lopende wegen. Geen intensiefklimwerk, maar zeker geen vlak parcours. Soms maakt een helling het je even lastig.
Kaarten : Fietsgids voor Limburg
Route : Een zoete rit door bossen en weiden, dat is deze Zoetemoerroute. Moeren of moerassige gebieden zijn er niet veel meer, maar je ziet er toch een paar. De route heeft er in elk geval haar naam aan te danken. Ook aan 'de zoete Moeder Maria' want 'moer' is afgeleid van 'moeder'. Zutendaal is altijd een druk bewchte bedevaartplaats geweest.
De bossen wedijveren met de weilanden en iedereen mag scheidsrechter spelen en bepalen wie er wint. Maar er is ook veel water: het Albertkanaal, schansgrachten en Papendaalheide, een waterrecreatie- centrum.
De route doet alle gehuchten en bezienswaardigheden van Zutendaal aan en loopt alleen langs rustige wegen. Een betere kennismaking met deze gemeente kan bijna niet.
WAT KOM JE TEGEN :
-Temidden velden en bossen in volle natuurschoon ligt de O-L-Vrouw van Lourdesgrot. Op dezelfde plaats waar hij reeds in 1907 een O-L-V-beeldje liet plaatsen richtte Mathijs Thijssen in 1925 in de richting van Terboek (Genk) deze lourdesgrot op als blijvend ex-voto van de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw. Die niet alleen uit dank voor bekomen gunsten maar ook om Maria's bescherming te vragen tegen de dreigende ontkersening, die de toen opkomende industrie in Limburg meebracht. Het geheel is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de schilderachtigste hoekjes van Zutendaal
-Broekmolen : Van de watermolen in de Daal is er reeds sprake in de geschriften uit het begin van de 16de eeuw. Volgens pastoor-historicus Theo Vandebeeck werd de molen opgericht in het jaar 1616. In de 17de eeuw werd zij samen met acht andere boerderijen in de Daal platgebrand door plunderende soldaten. Zij werd heropgebouwd en in de tweede helft van diezelfde eeuw werd ze eigendom van de Heren van Aldenbiesen die de molen verpachten
-Stalkerschans : Om zich te beschermen tegen roversbende en plunderende legertroepen werden te Zutendaal vanaf de 16de eeuw verdedegingswerken, zgn.<< Schansen >> opgericht. Op een terrein, gelegen langs een beek, werd een brede gracht gegraven, deze gracht werd gevuld met water en een ophaalbrug gaf dan toegang tot het eilandje, waar in tijden van gevaar de inwoners met hun hebben en houden een toevlucht vonden. De huidige eigenaars hebben er een familiebedrijf van gemaakt, maar de omgeving werd zeer natuurgetrouw behouden. Het is één der best bewaarde natte schansen uit onze streken.
Leopoldsburg : Het kamp dat in 1835 op de Grote Heide van Beverlo verrees, was in de eerste plaats een zuiver militaire aangelegenheid. Maar het is ook een oeroude historische wet dat legerplaatsen aantrekkingspolen zijn voor burgers die graag hun graantje willen meepikken.Van bij het begin waren er contacten met de burgers van Beverlo. Zij mochten, tussen de verschillende oefeningen in, op de heide turf steken en weidegrond gebruiken. Veel belangrijker waren echter de burgers die zich vanaf mei 1835 in de nabijheid van het kamp gevestigd hadden. Ze kwamen van bijna overal: uit Diest waar ze zich reeds vroeger bij het militair kamp hadden gevestigd, uit Venlo, waar sedert 300 jaar een militair garnizoen was, uit Langdorp, Geel, uit de rest van Belgie en zefs uit Frankrijk.
Hechtel-Eksel : Hechtel-Eksel heeft heel wat te bieden op toeristisch vlak. Vooreerst zijn er de historische bezienswaardigheden. De geschiedenis van Hechtel-Eksel herken je nu nog aan de windmolen, de prachtige teutenhuizen uit de 18de en 19de eeuw, de laatgotische St.- Trudokerk, het bevrijdingsmonument, enz
Het belangrijkste? Het gigantisch overdekt speelparadijs en het unieke zwemparadijs met kabouterbad, supersnelle glijbanen en sportbad. Verschillende mogelijkheden om dorst en honger te stillen, tesamen met de uitgebreide gourmetboulevard zorgen ervoor dat elke dag iets nieuws kan beleefd worden.
KP : 308 : Helchteren : In 1977 werden de twee gemeenten Houthalen en Helchteren verenigd tot de fusiegemeenteHouthalen-Helchteren. Elk van deze gemeenten had voordien een mooi eigen wapenschild waarop zij fierwaren. Een nieuw wapenschild moest dus zowel de goedkeuring van de Houthalenaren als van de mensen van Helchteren krijgen. Daarom werd het nieuwe wapenschild een mix van de twee oude wapenschilden.
Van Helchteren herken je de Heilige Trudo met palmtak en kapel in de hand en van Houthalen is het gouden schild met de leeuw in zwart (sabel) overgenomen
Koersel-Fontijntje ; Het recreatieoord 't Fonteintje in Koersel is gegroeid rond de kapel van O.L. Vrouw aan de Staak, een gekend bedevaartsoord dat ontstond in 1826. In dit zeer bosrijke gebied staat de uitkijktoren centraal: hij biedt een indrukwekkend panorama op het typisch Kempische landschap, met zicht op de grote vlakte van het militair domein en het mijnbekken. Het recreatieoord omvat een speeltuin, minigolf, trick-pinbanen, een fit-o-meter en talrijke oergezellige kampeerplaatsen.
KP : 307 : Lindeman :O.L.-Vrouwkerk Lindeman : Gelegen in de Galgenbergstraat. In 1972 werd Lindeman officieel erkend als een zelfstandige parochie. De kerk werd gebouwd op grond van de gemeente. Op 27 december 1973 werd de annex van de kerk van Lindeman in erfpacht overgedragen aan de kerkfabriek van O.L.Vrouw Lindeman voor 27 jaar.
Het vertrek- en eindpunt van deze fietstocht is voorzien in het centrum van Veldwezelt, kort aan knooppunt 59. Veldwezelt ligt bij het kruispunt van de N2 en N78 ten zuiden van Lanaken, vlak aan het Albertkanaal en de grens naar Nederlands-Limburg.
Bewegwijzering: We volgen in België de blauwe borden en in Nederland de witte bordjes met groene cijfers van het fietsnetwerk Zuid-Limburg.
In het centrum van Veldwezelt zien we snel de blauwe borden van het fietsnetwerk. We volgen richting 59 en vandaar rijden we over het Albertkanaal naar Maastricht.
In Nederland is het opletten want de genummerde bordjes hebben niet altijd hetzelfde formaat en kunnen zowel links als rechts en hoog of laag hangen.
Als je het spoor kwijt raakt, vraag dan de weg naar de Sint-Servaasbrug aan de Maas. Hier is knooppunt 01. De route gaat nu verder door de stad tot aan het stadhuis. Voorbij het stadhuis rijden we rechts en verlaten de stad via de Boschstraat. Als we onder de Frontensingel doorrijden volgen we de Boscherweg naast de Zuid-Willemsvaart tot aan knooppunt 10, hier rijden we weer over de grens. We bereiken nu Hochter-Bampd. Door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart ontstond het gebied als een spie tussen de Grensmaas en de Zuid-Willemsnvaart. In dit gebied van 52 ha, vlak langs de Maas, kun je de ontwikkeling ervaren van een natuurlijk rivierlandschap. De aanwezige waterplassen zijn het gevolg van een oude ontgrinding tussen 1950 en 1966.
We blijven de Maas volgen tot knooppunt 53 te Uikhoven en steken nu de Zuid-Willemsvaart over naar Oud-Rekem. Hier rijden we richting 63. Vóór we echter dit knooppunt bereiken volgen we de pijl naar nummer 54. Onderweg fietsen we door het mooie kasteelpark Slot- Pietersheim.
We volgen niet de bordjes tot aan nummer 54, maar nemen bij de eerste aanduiding richting 59 naar onze vertrek- en aankomstplaats te Veldwezelt.
Een avontuurtje op de fietssafari Limburgse Kemlpen
Startplaats : fietsinrijpunt de Blauwe Kei (bereikbaar via de N71 Geel - Lommel) Afstand : +/- 50 km Bewegwijzering : Kaart fietsknooppuntennetwerk Limburg Route : gestart op 260 en vervolgens 267-268-266-264-265-229-253-240-220-221-222 225-226-227-230-260 Plaats van parking en eten en drinken staat aangeduid op het planneke
Een waar avontuur voor natuurliefhebbers.Weidse landschappen, uitgestrekte bossen,majesteuze zandduinen,kleine waterloopjes en brede kanalen. Met KP (knooppunt) 265 rij je langs de Ford-testbaan Met KP 222 rijdt je doorheen het adembenemende natuurreservaat "Het Hageven", het is een 220 ha groot natuurgebied. Met KP 226 ; de Wateringen met zijn unieke fauna en flora Met KP 230 beland je in de Lommelse Sahara,inclusief oases.Puur Natuur En natuurlijk vertrek en aankomst KP 260 "De Blauwe Kei"
De route loopt vanaf Sint Truiden START : in Sint Truiden zijn verschillende parkingen AFSTAND : 42.5 KM BEWEGWIJZERING : knooppunten fietsroutenetwerk limburg ROUTE : Wij volgden 135-134-185-184-182-183-359-186-358-187-188-135
Kan natuurlijk ook buiten het kersseizoen gereden worden
Weetjes over de kers -een kers is zoet en een kriek is zuur,in vele landsdelen word zowel de zoete als de zure krieken genoemd -Rassen: Bigarreau Van, Hedelfinger, Castor, Early Rivers, Lapins, Meikers, Oktavia, Regina, Schneider, Skeena, Spaanse knapkers, Sumtare, Sunburst, Sylvia -Bloei: april - mei. -Oogsten: Vroege soorten vanaf juni, de latere in juli. Oogst steeds voorzichtig, trek geen stukken van de takken! Dit zou onherroepelijk leiden tot ziekten en beschadigingen bij de eerstvolgende vruchtzetting. Mogelijke kleuren van de vrucht: gele, rode tot donkerrode, purper, oranje,.... Latere kersen (winterperiode), zijn voornamelijk afkomstig van Australië en Amerika en Turkije -Keuken toepassingen: Ingemaakte kersen op brandewijn of cognac, kersentaart, biertoepassingen, flensjes met kersen,....
Industrie: kersenpitten worden gebruikt om hoofdkussens mee op te vullen.
Tip: Koop steeds verse niet gekneusde vruchten, daar kersen niet zo lang houdbaar zijn. Schimmel treedt snel in bij gekneusde kersen. Was ze zorgvuldig met koud water, alvorens het steeltje te verwijderen. Bewaar ze zorgvuldig op een keukendoek en schaaltje en zet ze vervolgens in de koelkast VEEL FIETSPLEZIER
Afstand: 39 km. Bewegwijzering: geen. Vertrekpunt: St.-Katharinakerk van Duisburg Aard van de weg: meestal verhard, goed berijdbaar,GEEN vlakke rit
met dank aan http://www.wandelenbacob.be, maar de wegbeschrijving van de route dateerd al van 2004. Er zijn een aantal aanpassingen,maar daarvoor heb je het kaartje veel fietsplezier
Afstand fietsroute: 39km Startplaats: Provinciaal Domein Den Blakken, Wetteren Bewegwijzering: Zeshoekige bordjes, met de naam van de route in rode letters
De Rozenroute doet in hoofdzaak de drie deelgemeenten van Wichelen aan: Schellebelle, Serskamp en Wichelen en voert u langs landelijke en verkeersarme wegen door de rozenstreek. Je kunt onderweg genieten van de kleur en geur van alle mogelijke rozenvarieteiten.
De Rozenroute start aan het Provinciaal Domein Den Blakken, een promotiecentrum voor rozen, sierteelt en parkbomen in de Wegvoeringsstraat in Wetteren, niet zo ver van de grens met Schellebelle. Rond villa Les Mélèzes kun je wandelen in een park, in thematuinen, door een arboretum en langs een vijver.
Toeristische bezienswaardigheden:
De neogotische Sint-Denijskerk van Serskamp, waar zich nog enkele meubelen bevinden van een Norbertinessen klooster.
De Potjesmarkt van Schellebelle op de tweede zondag na Pinksteren.
Afstand: 40 km Bewegwijzering: geen Vertrekpunt: Markt in Lo Aard van de weg: meestal verhard, goed berijdbaar
U bereikt het vertrekpunt via de N8 (Veurne-Ieper). Volg de wegwijzers naar Lo-Reninge
WAT KOM JE TEGEN
Lo-Reninge, Luilekkerstad van Vlaanderen, kan bogen op een rijk historisch verleden. De gastronomie van het Luilekkerstadje is erg vermaard. De rust, midden in het weidse Polderlandschap, is er verzekerd.
kapel van O.-L.-Vrouw-van-de-IJzer verscholen onder een boom
't Vleterhof Kruisboomstraat 4, 8640 Oostvleteren Tel. 057/40 02 46 - 0494/81 84 86 Eethuis en landelijke herberg met feestzaal. Specialiteit: Schelle van de Zeuge, smoutstutten, konijn, e.a. .... Kindvriendelijk, mogelijkheid tot gratis ponyritjes, overdekte speelplaats in de winter, tevens huifkartochten. 't Vleterhof is iedere dag open
Stavele : heeft een aantal gerenomeerde restaurants en eetcafe's, met o.a. het hof van commerce , daar moeten we ook over de wipbrug den ijzer oversteken
Fietsknooppuntennetwerk Hageland heeft zijn kaart uitgebracht. Fietsen langs 600 km bewegwijzerde routes.We waren er uiteraard als de kippen bij om dit netwerk te verkennen Het is een tocht geworden die heel toeristisch is met veel bekende plaatsen Vertrekpunt : Aan de abdij van Averbode Afstand : 40.5 km Bewegwijzering : knooppuntennetwerk Hageland Route : 18-25-58-59-93-38-34-33-32-31-331-334-15-14-17
KP 18 : Averbode : bijna overbodig om daar nog iets over te vertellen Tussen KP 25 en 58 - Huize Ernest Claes KP 59 : Zichem , waar we nog een zeer mooi dorpsplein hebben met een oude kiosk KP 93 : Scherpenheuvel , devotie en handel liggen heel dicht bij mekaar KP 33 : Diest : Een stad met een rijk verleden en heden,denken we maar aan het begijnhof het fort,de vesting,de halve maan en veel meer KP 331 : Engsbergen : Sint-Luciakerk In 1663 werd in het gehucht Engsbergen een kapel gebouwd, waarvan het koor bewaard bleef. In 1806 werd de parochie onafhankelijk en in 1840 werd de huidige kerk gebouwd. Het interieur bevat waardevol meubilair, zoals: Het orgel: De befaamde Geelse orgelbouwer Jacob Verbuecken vervaardigde in 1752 een klein en groot orgel dat in de Aarschotse begijnhofkerk werd geplaatst. Bij de afbraak van die kerk in 1853 kocht de kerkfabriek van Engsbergen het orgel aan. Sindsdien siert het de kerk. Op 4 november 1976 werd het instrument beschermd en behoort sindsdien tot het orgelpatrimonium in ons land. Het orgel met niet minder dan 1310 pijpen biedt een prachtig esthetisch uitzicht De orgelkast en balustrade zijn in rococo. Blikvanger is het centrale beeld van koning David met de lier.
KP 334 : Gerhagen : bekend van het bosmuzeum, zijn VVV toren en speeltuin,zijn diverse eethuizen
En zo rijden we verder in de natuur naar 15 en 14 en 17 naar Averbode Veel fietsplezier
Vertrek : Aan de abdij van Herkenrode Afstand : +/- 30 km Bewegwijzering : Geen Met de openstelling van de kruidentuinen en kruidenkamers op het domein van Herkenrode in Hasselt is donderdag het officiële startschot gegeven voor de opening van het deels gerestaureerde domein. Het domein met abdij moet de nieuwe toeristische trekpleister bij uitstek in Limburg worden. De kruiden, het culturele erfgoed en het nabijgelegen natuurgebied van ruim honderd hectare staan hierbij centraal. De kruidentuin telt meer dan 400 soorten kruiden en geneeskrachtige planten. De kruiden staan alfabetisch gerangschikt in opeenvolgende kamers. Er zijn in twaalf kruidenkamers. Gediplomeerde herboristen zullen er rondleidingen voor geïnteresseerden geven. De opening van het domein voor het grote publiek is gepland op zondag 25 juni. De restauratie van het domein zit intussen op kruissnelheid. De tiendschuur is volledig vernieuwd, evenals het Vissershuis. Op dit ogenblik wordt het poortgebouw nog gerestaureerd. In de nabije toekomst wordt er ook gestart met de verbouwing van de hoofdvleugel tot een tentoonstellingsruimte rond water, architectuur, kruiden, landbouw, veeteelt en energie.
De naam Herkenrode is een samenstelling van het Keltische woord arika, verkleinwoord van ara dat rivier betekent en rode dat open, ontgonnen plaats betekent. Het is dus de open plaats bij de beek.
De abdij werd rond 1182 door Gerard, een graaf van Loon gesticht. Hij verkocht een deel van zijn domein aan een broeder uit Aulne, die er een klooster voor Cisterciënzerinnen stichtte. De verkoop was bedoeld om zijn deelname aan de kruistocht te financiëren. Daarnaast gaf hij een aantal tienden als onderpand voor een lening. Aangezien de graaf overleed bij het beleg van Akko, kon hij zijn lening niet terugbetalen en verwierf het klooster aanzienlijke rijkdommen. Het was het eerste en werd het grootste en rijkste vrouwenklooster van die orde in de Nederlanden. In 1217 werd de abdij opgenomen in de orde van Cîteaux.
De graven van Loon waren enkele jaren voordien verhuisd van Borgloon naar Kuringen. Zij waren verwikkeld geraakt in een strijd met enkele andere machtsblokken. Hun hoofdburcht in Borgloon werd in 1179 vernield en ze weken uit naar de burcht in Kuringen (het Prinsenhof). Vanaf graaf Gerard I werden alle graven in de abdijkerk van Herkenrode begraven. Enkel de laatste graaf, Diederik van Heinsberg, werd hier niet begraven, omdat de abdis zijn begraving weigerde nadat hij in de ban van de kerk was geslagen. Ze wist niet dat die ban al was opgeheven. Uiteindelijk vond de graaf in een Hasseltse kerk zijn laatste rustplaats. Na het overlijden van de laatste graaf ging Loon, na jaren van strijd en discussie, over in handen van het Prinsbisdom Luik. Ook met de prins-bisschoppen had de abdij goede relaties in het bijzonder met Everhard van der Mark die regelmatig verbleef in het
Prinsenhof in Kuringen ten tijde van abdis Mechtildis de Lechy. Zijn wapenschild prijkt in het poortgebouw van de abdij.
Van het twaalfde-eeuwse klooster is niets bewaard gebleven. De onderbouw van de molen aan de Demer kan nog uit de vroege fase dateren. Onlusten, vooral in de 15e eeuw, zorgden voor een sterk verval. Vanaf omstreeks 1500 kende de abdij een heropbloei. De gebouwen die nu nog te zien zijn, waaronder het monumentale poortgebouw, de watermolen op de Demer, de infirmerie (ziekenhuis), de hoevegebouwen, de tiendenschuur en de residentie van de abdissen, dateren allen uit de 16de-18de eeuw.
In de abdij resideerden twee soorten zusters: koordames en conversen of werkzusters naast enkele mannelijke religieuzen, de pachter van de abdijhoeve, gasten en pelgrims en ambachtslui van allerlei slag.
De Fransen sloten de abdij in 1797. Na de verkoop aan Claes en Libotton takelden de gebouwen langzaam af. In 1826 verwoestte een brand grote delen van de kerk en de kloostergebouwen. In 1844 werd tot de afbraak van deze ruïnes overgegaan. Een deel van de kunstschatten uit de kerk, onder andere het hoofdaltaar en de grafmonumenten van twee abdissen, waren reeds overgebracht naar de Virga-Jessebasiliek in Hasselt, terwijl de glasramen nu de Lady Chapel in de kathedraal van Lichfield (Engeland) sieren. Een monumentale majolica-tegelvloer is te bewonderen in het Jubelparkmuseum in Brussel.
In 1972 kochten de Kanunnikessen van het Heilig Graf een deel van het domein en vestigden er een klooster en een bezinningscentrum. Bescherming van domein en gebouwen volgden in 1974. De kanunnikessen bouwden in 1984 in hedendaagse architectuurstijl een kloosterkerk en woonvertrekken geïntegreerd in de resten van het 16de eeuwse abdissenkwartier. In 1998 werd het andere deel van het domein, 105 ha groot, met het poortgebouw, de molen en de hoevegebouwen verworven door het Vlaams Gewest. Er is een omvangrijke restauratie van de gebouwen aangevat. De tiendenschuur, met een oppervalkte van 1000 m² en 15 m hoog, is sinds 2002 gerestaureerd. Grote tentoonstellingen, concerten en allerlei evenementen vinden er plaats.
Opgravingen begonnen in 2004 op de plaats waar de kerk en een aantal kloostergebouwen stonden. De volledige kerk en het herenhuis werden blootgelegd. Resten van het omvangrijke grachtensysteem werden teruggevonden. In de overblijfselen van het gastenverblijf werd een kleine laat 16de eeuwse beerput opgegraven. Het kloosterpand kan nu volledig worden in beeld gebracht aan de hand van de opgravingen (oa. kapittelzaal, refter, sacristie, ...).
Het landschap rondom de abdij wordt heringericht, inclusief de waterlopen, met de toestand van 300 jaar geleden als model. Een appelboomgaard van een honderdtal verschillende appelsoorten (hoogstam) en een kersenboomgaard zijn reeds aangelegd.
Bewegwijzerde wandelpaden werden ingericht en een kruidentuin wordt aangelegd en zal in 2006 geopend worden voor het publiek.
De restauratie van de abdijsite Herkenrode, de inrichting ervan voor nieuwe bestemmingen, de aanleg van de tuin en de opgravingen worden beheerd door Erfgoed Vlaanderen. Het omliggende landschap wordt beheerd door de Afdeling Natuur Limburg, een Vlaamse overheidsdienst. De exploitatie en animatie ter plaatse is in handen van Herkenrode vzw en haar talrijke vrijwilligers.
De abdij van Herkenrode maakt deel uit van het Europese charter van cisterciënzer abdijen en sites.
Fietsen is de max,gezond en plezant,je komt op plaatsen waar je anders niet zou komen of nog eens terug wil,kortom een hobby die je niet meer kan missen. Nu heb je mogelijkheden bij de vleet, je hebt in veel provincies de fietsroutenetwerken,ja die met de nummers.Mooi ,gemakkelijk en zeker een aanrader. Maar er zijn eerst de themaroutes geweest en ze zijn er nog, waar veel routes van de netwerken op gebaseerd zijn.Wel om die themaroutes niet te vergeten heb ik er werk van gemaakt om die voor iedereen met een planneke beschikbaar te maken, GRATIS. Wil je een of meer van onderstaande routes eens fietsen,laat me gerust een seintje door een mailtje te sturen en uw vraag wordt beantwoord De routes zijn per provincie geplaats,heb jij in uw provincie een route die er niet bijstaat laat het me weten A.U.B. LIMBURG : GRENSPARKROUTE / 47 KM - LOMMEL KEMPENLANDROUTE / 104 KM - LOMMEL MOLENROUTE / 41 KM - OPHOVEN TIENDORPENROUTE / 42 KM - ACHEL LANBOUWFIETSPAD DE ZAAIER / 28 KM - HAMONT-ACHEL LANBOUWFIETSPAD NEERPELT / 42 KM - NEERPELT LANDSCHAPSROUTE / 45 KM - HAMONT-ACHEL ROND IN BOCHOLT / 40 KM - BOCHELT VIER-TOREN-TOCHT / 20 KM - BOCHOLT FIETSROUTE BREE 1 / 32 KM - BREE FIETSROUTE BREE 2 / 24 KM - BREE HORECAROUTE / 42 KM - BREE LEGENDEROUTE / 35 KM - MAASEIK DE LIMBURGSE BIERROUTE / 114 KM - ACHELSE KLUIS DRIE PROVINCIEPAD / 55 KM - MEERHOUT VTB-VAB FIETSROUTE / 31 KM - TESSENDERLO L.VEBEECKROUTE / 49 KM - TESSENDERLO HET LAND VAN HAM PAD / 33 KM - KWAADMECHELEN KASTELENROUTE HEUSDEN-ZOLDER / 46 KM - BOLDERBERG PIETERMENNEKENSROUTE / 25 KM - PAAL SCHANSENROUTE / 33 KM - ZONHOVEN LANAKENROUTE / 31 KM - SLOT PIETERSHEIM DE MELKWEG / 42 KM - LUMMEN LIMBURGS RIVIERENLAND / 52 KM - HALEN POPULIERENROUTE / 40 KM - SCHULEN DE WATERMOLENS OP DE ABEEK / 28 KM - MEEUWEN CORROUTE / 40 KM - KOERSEL DE KETTLER-MAASLANDROUTE / 41 KM - KINROOI HISTORICAROUTE / 22 KM - HENGELHOEF TONGRIA FIETSROUTE / 45 KM - TONGEREN LANDSCHAPSROUTE HEERS / 24 KM - HEERS LANDSCHAPSROUTE HOESELT / 27 KM - HOESELT CANADAROUTE / 30 KM - ALKEN PIETER GEERT BUCKINXROUTE / 36 KM - KORTESSEM VIERDORPENROUTE / 22 KM - HOESELT LOONSE FIETSROUTE / 55 KM - BORGLOON MONUMENTENROUTE / 17 KM - HEERS KASTELEROUTE / 68 KM - VOEREN DE HEIDEROUTE / 35 KM - HENGELHOEF TRUDOFIETSROUTE / 55 KM - SINT-TRUIDEN MAASLANDROUTE / 159 KM - OPOETEREN GASPELDOORNROUTE / 33 KM - DILSEN HASPENGOUWSE KASTELENROUTE / 32 KM - ALDEN BIEZEN FIETSEN TUSSEN HEIDE EN JENEVERBES / 73 KM - OPGLABBEEK KASTELENROUTE LANAKEN / 36 KM - LANAKEN SEIZOENSROUTE / 53 KM - BOCHOLT KAPELLENTOCHT 1 / 23 KM - BREE KAPELLENTOCHT 2 / 23 KM - OPITTER LUS VAN HET ZWARTE GOUD / 117 KM - BERINGEN KERKENROUTE / 35 KM - EISDEN
Fietsen is de max,gezond en plezant,je komt op plaatsen waar je anders niet zou komen of nog eens terug wil,kortom een hobby die je niet meer kan missen. Nu heb je mogelijkheden bij de vleet, je hebt in veel provincies de fietsroutenetwerken,ja die met de nummers.Mooi ,gemakkelijk en zeker een aanrader. Maar er zijn eerst de themaroutes geweest en ze zijn er nog, waar veel routes van de netwerken op gebaseerd zijn.Wel om die themaroutes niet te vergeten heb ik er werk van gemaakt om die voor iedereen met een planneke beschikbaar te maken, GRATIS. Wil je een of meer van onderstaande routes eens fietsen,laat me gerust een seintje door een mailtje te sturen en uw vraag wordt beantwoord De routes zijn per provincie geplaats,heb jij in uw provincie een route die er niet bijstaat laat het me weten A.U.B. ANTWERPEN: SCHELDEDIJKROUTE / 43 KM - PUURS ASPERGEROUTE / 51 KM - WEERT KASTELENROUTE / 41 KM - SCHOTEN HEIDEROUTE / 57 KM - ESSEN AA-VALLEIROUTE / 57 KM - RAVELS KAPITTELROUTE / 38 KM - BRASSCHAAT JAN VAN DER NOOT ROUTE / 56 KM - BRECHT RASSCHAERTROUTE / 57 KM - WIJNEGEM BOOMGAARDROUTE / 29 KM - LIER DIAMANTROUTE / 30 KM - LIER A.HANSROUTE / 40 KM - KONTICH BROEKROUTE / 41 KM - HOMBEEK AARDBEIENROUTE / 51 KM - HOOGSTRATEN SMOKKELAARSROUTE / 42 KM - BAARLE WATERMOLENROUTE / 50 KM - GROBBENDONK PRINSENROUTE / 48 KM - LICHTAART MIEL OTTENROUTE / 40 KM - MOL ST.DIMPNAROUTE / 50 KM - GEEL PATER VAN CLEROUTE / TONGERLO VAN GANSENROUTE / 47 KM - WESTERLO LAAK EN NETEROUTE / 53 KM - WESTERLO NETELANDROUTE / 44 KM - LIER ARKELROUTE / 42 KM - LIER DIJLEVALLEIROUTE / 59 KM - MUIZEN BRIALMONTROUTE / 40 KM - ANTWERPEN CORSENDONCKROUTE / 46 KM - OUD-TURNHOUT ACHTZALIGHEDENROUTE / 53 KM - ZOERSEL KLEIDABBERSROUTE / 49 KM - HOOGSTRATEN MOLENROUTE / 48 KM - GROBBENDONK KEIZER KARELROUTE / 37 KM - HERENTALS BERG- EN NETEROUTE / 55 KM - HEIST-OP¨-DEN-BERG BINKENROUTE / 59 KM - TURNHOUT SINT-ANNEKENSROUTE / 33 KM - ANTWERPEN TUINDERSROUTE / 49 KM - SINT-KATELIJNE-WAVER WATERWEGENROUTE / 40 KM - WIJNEGEM KRUIERROUTE / 48 KM - BALEN VAARTKETSERSROUTE / 45 KM - MOL WEILANDROUTE / 58 KM - WUUSTWEZEL BAKSTEENROUTE / 49 KM - HEMIKSEM TRAPPISTENROUTE / 32 KM - WESTMALLE GANSRIJDERSROUTE / 49 KM - PUTTE CONSCIENSEROUTE / 27 KM - ZOERSEL BELS LIJNTJE / 33 KM - TURNHOUT ARCHITECTUURROUTE / 37 KM - ANTWERPEN GOEVERNEUR KINSBERGENROUTE / 52 KM - PULLE ENCLAVEROUTE / 46 KM - BAARLE LANDLOPERSROUTE / 55 KM - MERKSPLAS BRABANTSE KEMPENROUTE / 45 KM - BONHEIDEN GRENSPARKROUTE / 32 KM - KALMTHOUT DE MERODEPAD / 30 KM - WESTERLO LAAKDALPAD / 30 KM - LAAKDAL
TER DOLEN is een middeleeuws kasteel met kasteelhoeve. Het park, de dreven en de omgrachting vormen een oase van rust waar je de theorie van biermaken (rondleiding brouwerij) en de praktijk van bierproeven met elkaar kunt verzoenen.
Terwijl de ouders, oma's of opa's in het gezellige café met open haard, of onder het overdekte en verwarmde terras heerlijk genieten van de fluweelzachte smaak van het ter plaatse gebrouwen abdijbier 'Ter Dolen', kunnen de kleinsten zich uitleven in de speeltuin met reuzezandbak.
Zelfs een overnachting behoort tot de mogelijkheden.
Wie een rondleiding in de brouwerij (ongeveer 45 minuten) wenst, betaalt 5 per persoon en krijgt hier inbegrepen een consumptie.
Er is een vaste ludieke rondleiding in de brouwerij iederen zaterdag en zondag om 15 uur (Nederlands).
Waterslot Ter Dolen, of De Dool, gelegen in Helchteren, was in de middeleeuwen het buitenverblijf en versterkt toevluchtsoord van de Abten van Sint-Truiden.
In de voorgebouwen werden de grondvesten gelegd van de hypermoderne brouwerij De Dool anno 1994. De brouwinstallatie van kookketel, filterkuip, koeling tot gist- en lagertanks is gemaakt van de hoogste kwaliteit inox volgens de laatste nieuwe technologieën.
Op de binnenplaats van de brouwerij werd een echt rustpunt gecreëerd. Het gezellige proef- en praatcafé, met romantisch zomerterras, zal in de prachtige groene omgeving zeker tot je verbeelding spreken.
Tijdens de rondleiding, die ongeveer 40 minuten duurt, word je ingewijd in de geheimen van het bierbrouwen en wordt tevens een tipje van de sluier opgelicht over de geschiedenis van Kasteel De Dool en zijn abten. De echte bierfanaat krijgt tijdens de rondleiding een totaalbeeld van het brouwproces
De naam 'Corsendonk' staat voor een eeuwenoude priorij, heerlijk bier en dito kaas én een mooie fietsroute.De Corsendonkroute passeert weiden, bossen, gehuchten, monumenten, enkele residentiële wijken en bovenal veel groen. Ze situeert zich op het grondgebied van de gemeenten Oud-Turnhout, Arendonk, Retie en Kasterlee. De voornaamste bezienswaardigheden op het traject zijn de natuurreservaten De Tikkebroeken en Landschap De Liereman en uiteraard de priorij van Corsendonk. Situering: Oud-Turnhout, Arendonk, Kasterlee en Retie.
Route : De route vertrekt aan de parking van Corsendonks Hof vlakbij de priorij Corsendonck , nu een congrescentrum met hotel
Priorij Corsendonk is een volledig gerestaureerd klooster dat in 1395 werd gebouwd. Het ligt als een parel in de stille Kempen, temidden van ongerepte bossen en weilanden Wat we vandaag nog op Corsendonk aantreffen is de oorspronkelijke noordvleugel van het klooster. Hoe de priorij eens geweest is, kunnen we uit het grindpad opmaken, dat precies de vorm weergeeft van het vroegere klooster. Op de begane grond bevindt zich de vroegere warmzaal (Kapittelzaal), de ruimte waar de kanunniken hun handschriften vervaardigden. Verder bevonden zich op de etages de eetzalen van de broeders. Ook de kelderruimte, met zijn prachtige gewelven, is vrijwel geheel intact gebleven. Verder vinden we op het terrein naast het Vrouwenhuis en het Lekenhuis nog het Gastenhuis, dat vroeger dienst deed als verblijfplaats voor reizigers, die bij het vallen van de avond nog geen verblijfplaats hadden gevonden. Zo ziet men dat de huidige functie van Corsendonk zijn oorsprong eigenlijk al vindt in een ver verleden.
Eerst een ommetje langs het natuurreservaat de Tikkebroeken langs velden en weiden .
De Tikkebroeken is een beschermd landschap met een langwerpige vorm. Als overstromingsgebied van de Rode Loop resulteert dit in een rijke planten- en dierenwereld. Ondanks de verbreding en uitdieping van de loop begin van de jaren '70 is het nog steeds een waardevol natuurgebied. Vooral de overgang van de arme heidegronden naar vochtige heide over gagelstruwelen naar het wilgen-elzenbroek is uniek. De Tikkebroeken is vooral een vogelreservaat waar talrijke zang- en moerasvogels een onderkomen vinden
Over de brug van de autostrade en door een villawijk richting Zwaneven ( Oud - Turnhout ) . Langs de autostrade , de drukke baan Oud - Turnhout - Mol oversteken en door de residentiële wijk De Lint en langs het natuurreservaat De Liereman . Verder door een open landschap richting Arendonk .
De Liereman : Het gebied is meer dan 300 ha groot en één van de oudste beschermde natuurgebieden in België. Het bestaat uit een afwisseling van natte en droge heide, gagelstruweel, elzen- en wilgenbroek, eikenberkenbos, dennenbos, stuifduin, heischraal grasland en weidevogelgebied. Heel wat soorten planten en dieren vinden hier een leefgebied. De bekendste plant van het Landschap De Liereman is ongetwijfeld de wilde gagel. Even van de route om Arendonk centrum te bezoeken ( terrasje ) Verder langs de Toremansmolen en de kapel op de Wampenberg naar het kanaal Schoten - Dessel , waar we aan brug 5 terug langs de route verder fietsten.
Arendonk als grensdorp , maar ook als centrum van wat eens Groot-Brabant was, kan deze nu meer dan 775-jarige 'Stad en Vrijheid' bogen op een woelig en trots verleden, beschreven in diverse werken.Tot aan de Franse Revolutie was er in Arendonk valkeniersactiviteit: vangen, opleiden en verkopen van vogels en de daarbij nodige jachtattributen. Verschillende Arendonkse valkeniers verbleven zelfs aan de Middeleeuwse Europese hoven Na 1800 veranderde er veel in Arendonk, mede door de opbloeiende nijverheid, o.a. kousenweverijen, het graven van het kanaal(1845), de sigarenindustrie, de werkzaamheden van een dynamietfabriek . De Arendonkenaars hebben als bijnaam " De Teljorenlikkers "
Terug door de velden , weiden en akkers langs Schoonbroek ( Retie ) naar het vertrekpunt . Daar wacht ons in Corsendoncks Hof een Corsendonck Pater of Agnus voor de geleverde inspanningen
Deze fietsroute, samengesteld door ROB televisie, leidt ons langs het Demerlandschap over de vlakke wegen van het Hageland doorheen Rotselaar, Haacht, Keerbergen, Tremelo, Begijnendijk en Aarschot. Zij is voornamelijk bedoeld voor de gewone fietser, die het sportieve met het recreatieve wil combineren. Mogelijk vertrekpunt is de Demervallei-parking in Aarschot.
We verlaten de parking langs links naar de Oostelijke ring toe, waar we weer LA draaien. We houden de Gijmelsesteenweg aan en nemen dan onmiddellijk links de Gijmelstraat die we volgen tot aan de Oude Mechelse Baan, welke ons links over de Herseltse- en Liersesteenweg naar de Bloemsehove leidt. Hierna volgen we de Mechelbaan, en waar die in een verharde grindweg verandert, wordt ze omgeven door het Meetshovenbos, grotendeels bestaande uit naaldbomen. Het domein dankt zijn naam aan het kasteeltje van Meetshoven, ook wel het Wit Toreke genoemd. Via de Grotstraat links komen we aan de Ter Heidelaan, die we voorzichtig een stukje naar rechts volgen, dan LA de Westelijke ring, om na een 200tal meter rechts het Demerfietspad op te rijden. Op het meanderende fietspad kan je o.a. het kasteel van Nieuwland en het kasteel Rivieren bewonderen, een schitterend rustig parcours. Na 12 km Demerpad, dien je in Werchter te voet de brug over te steken en net voorbiij de brug rechts de Hanewijk te volgen. Je hebt hier, al fietsend langs de waterkeringsmuur, aan je rechterzijde een mooi uitzicht op de St-Jan-de-Doperkerk met zijn opmerkelijke 'peer'spits, terwijl je aan de linkerzijde de barokke schipperskapel passeert. Hanewijk wordt Eggelbroek, daarna Scharent, hier draaien we de Bessemhofweg in en rijden aan het kruispunt RD in de Kapellekensmansdijk. Hou deze baan links aan en draai aan de T RA en volg de Witte Heide tot je weer rechts de Keerbergsesteenweg op kan rijden. Een 700tal meter na de Dijlebrug nemen we LA de Dijlestraat en daarna de Papeweg. Aan de Oudstrijderslaan gaan we RA, om dan links het Gemeenteplein over te steken, wat ons een mooi zicht op de kerktoren uit 1726 biedt. We volgen de Tremelobaan een stukje naar rechts om zo de Molenstraat in te rijden. Aan je linkerkant kan je de Heimolen bewonderen. Draai RA de Achiel Cleyhenslaan in, op weg naar de Keerbergse bosrijke villawijk rond het meer. Aan het kruispunt met de Patrijzenlaan naar rechts, aan het meer links de Mereldreef in, en dan weer LA via de Wielewaallaan terug naar de A. Cleyhenslaan, waar we RA slaan. Voorbij de manege wordt dit de Nieuwstraat en over het kruispunt volgen we de Lozenhoekstraat, die ons voorbij een kapelletje en het voetbalveld brengt. Dan links de Heidestraat tot aan de Bollostraat nemen, weer LA en dan via de Ruandadreef en de Villastraat, de Guldensporenlaan links indraaien. Deze blijven we volgen, we steken de Schrieksebaan over in de kleine Bollostraat. Schuinlinks over de Grote Bollostraat nemen we de Boerenkrijglaan, die na enige tijd de Louisastraat wordt. Op het kruispunt met de Rechtestraat gaan we LA en doorheen het park Tremeland vervolgen we onze weg tot we RA de Meiboomlaan indraaien. We blijven links de Bonte Osstraat volgen, steken het kruispunt over in de Pandhoevestraat - Merestraat, die we rechts aanhouden tot de T met de Langehoevestraat. Hier LA en aan het kruisqpunt met de Zandstraat RA tot aan de Baalsesteenweg. Aan het kapelletje steken we over naar de Peuterstraat en midden in de velden weer LA, Rogaarden, tot aan de Betekomsesteenweg. Oversteken en de Goreweg rechts blijven volgen tot aan de Moorsemstraat. LA vervolgen we onze weg over de Grensstaat in de Groenstraat en verderop Bloemsehove tot aan de lichten van de Liersesteenweg. RD wordt dit de Oude Mechelse Baan die we rechts blijven volgen tot over de Herseltsesteenweg. Hier draaien we rechts de Gijmelstraat in en volgen deze tot de Gijmelsesteenweg. Ook hier gaan we RD, over de Langdorpsesteenweg, en volgen de Oostelijke Ring tot het eindpunt aan het zwembad en de Demervallei-parking.
Route : Knooppunten : Centrum Mol -kp 56 - kp 55 - kp 35 - kp 36 - kp 54 - kp 08 - kp 09 - kp 03 kp 02 - kp 05 - kp 56 - centrum Mol De gemeente telt iets meer dan 32 500 inwoners. Zij wonen verspreid over de 12 gehuchten, waarvan het Centrum het dichtstbevolkt is. De andere gehuchten zijn Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Postel, Rauw, Sluis en Wezel. Met een oppervlakte van maar liefst 11 419 ha is het grootste gemeente van het land. Op een landkaart vallen de contouren van de gemeente onmiddellijk op: zo vormen de gemeentegrenzen de figuur van een grote laars. De belangrijkste rivier is de Molse Nete die zich rakelings ten zuiden langs het centrum slingert.
Route :Mol centrum ( kerk ) - kp 56 - kp 55 : Vertrek richting de Ring tot aan knooppunt56 , linksaf en langs een verkeersvrije fietspad naast de Molse Nete het centrum uit langs de Rozenberg . Onderweg komt U langs de oude watermolen . Verder langs Mol Ginderbuiten en Mol Gompel naar het kanaal Kanaal Dessel-Kwaadmechelen .
Kp 55 kp 35 : Op het jaagpad van het kanaal Kanaal Dessel - Kwaadmechelen , langs rechts Rosselaar en links over het kanaal Balen , naar Balen -Hulsen
Het kanaal Dessel - Kwaadmechelen is een 15.7 km lang kanaal en verbindt het kanalenkruispunt te Dessel met het Albertkanaal te Kwaadmechelen , bevat geen enkele sluis en heeft 1 bocht nabij de aansluiting met het Albertkanaal . Te Dessel geeft het aansluiting met de Kempense kanalen : Kanaal Bocholt - Herentals en Kanaal Schoten - Turnhout - Dessel .
Kp 35 - kp 36 : Langs rustige wegen naar Mol - Heidehuizen . Kp 36 - kp 54 : Door het centrum van Geel - Bel , verder langs de Belse Bossen .
Geel-Bel is een gevarieerd gebied met hoge landschappelijke waarden. Hen, stuifduinen, vochtige en natte heide, verschillende beken en waterlopen, vennen en weide- en akkerlanden. Het kent waardevolle ecologische biotopen, dus een rijke flora en fauna.
Kp 54 - kp 08 - kp 09 : Door de Zandstraat en langsLissenvijver , links ligt de Grote Nete , tot aan het Malesbroek . Een beetje verder is de samenvloeiing van de Molse- en de Grote Nete .
Kp 09 kp 03 :Over de Molse Nete , de Ring onderdoor en langs Geel St. Dimpna verder langs rustige wegen .
Aan de oorsprong van de wereldbekende Psychiatrische Gezinsverpleging te Geel, ligt de legende van de Heilige Dimpna. Deze legende verhaalt hoe rond het jaar 600 Dimpna, dochter van een Ierse koning, op de vlucht voor de incestueuze intenties van haar vader, door zijn gezanten werd ontdekt te Zammel-Geel. Door de duivel bezeten onthoofdde de vader er zijn dochter. In de loop van de daaropvolgende eeuwen werd de Heilige Dimpna aangeroepen ter genezing van allerlei geesteskwalen
Kp 03 kp 05 : Door de Europese wijk . Over en langs het spoor naar Mol - Millegem . Kp 05 kp 56 centrum : Verder naar Mol-Ezaart met een bezoekje aan de molen , daarna naar en langs de Ring , linksaf , het Heipad langs de Molse Nete , aan kp 56 linksaf en terug naar de kerk .
Ezaart is het enige Molse gehucht dat prat kan gaan op een windmolen . Waar de overige molens uit Mol ofwel verbrand of afgebroken werden of -zoals deze van Millegem- overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk, werd deze van Ezaart aangekocht en gedeeltelijk hersteld door het Atoomcentrum met medewerking van de gemeente
DE MERODEPAD : Deze fietsroute is te mooi om onbekend te blijven. Start : aan het boswachtershuis in Westerlo,gelegen achter het gemeentehuis daar waar ook andere fietsroutes van en rond Westerlo vertrekken. Afstand : +/- 30 km Route : Rustige route over goed berijdbare wegen Bewegwijzering : De bewegwijzering is recentelijk weggehaald en je zal dus het planneke moeten gebruiken
De route komt door de volgende plaatsen Westerlo - Bergom - Herselt - Testelt - Averbode VeerleHeid - Westerlo
WAT KOM JE TEGEN : - Van Bergom richting Herselt passeer je kamping "De Drij Eyken", waar je ook een paar kuitebijterkes tegenkomt. - Na de kamping en de afdaling steek de grote baan Herselt-Blauwberg over en direkt links heb je de Kapittel, een wijngaard uit en in eigen streek uitgebaat door de familie Willekens.Je kan er trouwens ook wijn drinken. - Is het hoofd nog niet te hard beneveld,opgepast want we gaan bergaf, gaan we richting Blauwberg.Onderweg komen we de alom omstreden weekendhuisjes tegen,passeren we een aantal grote boerderijen en komen zo aan het AERTS PARADIJS, dit is de familie Aerts die hun tuin vanaf juni openstellen voor het plubliek ,de moeite om daar is een kijkje te gaan nemen -Van Blauwberg gaat het over kleine rustige wegeltjes richting Testelt,onderweg heb je de mogelijkheid om de dorst te lessen. - Na de volgende molshoop te hebben beklommen en weer afgedaald moet je wel effen opletten, want op een van die kruispuntjes moet je wel linksaf. We rijden dan langs de zuiderflank van de weefberg naar Averbode,na een korte maar hevige beklimming kan je die inspanning vergeten in het lekbos met een reuzehoorn vol van dat lekkere ijscreme. - Verkoeling gehad gaan we richting Veerle-Heide,over de grote baan, In Veerle-Heide kan je eventueel in het buurthuis de dorstigen laven, de neus geeft richting Westerlo al aan , je passerd een paar keer de roode laak,gaat de dreef in achter het kasteel van De Merode (Vroeger was hier een pracht van een beukendreef), het bruggetje over de nete en je bent in hartje Westerlo,alleen nog het kruispunt over en je bent op de plaats vanwaar je bent gestart
De Gaspeldoornroute is een bewegwijzerde route die je 37 km lang voert langs heel wat schilderachtige plekjes. Je fietst doorheen de vijf kerkdorpen van Dilsen-Stokkem. Een sportieve uitdaging is ook de beklimming van het Kempens plateau. Op je tocht maak je uitgebreid kennis met de Maasuiterwaarden. En wanneer je de vier kastelen van onze stad bent voorbijgefietst kan je aansluiten op de Swentiboldroute. Om bij onze Nederlandse buren te geraken is een overzet met het fiets- en voetveer van Rotem naar Grevenbicht voor elke toerist een must.