WANDELROUTES OP http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/
10-06-2006
Themaroutes - Antwerpen
Fietsen is de max,gezond en plezant,je komt op plaatsen waar je anders niet zou komen of nog eens terug wil,kortom een hobby die je niet meer kan missen. Nu heb je mogelijkheden bij de vleet, je hebt in veel provincies de fietsroutenetwerken,ja die met de nummers.Mooi ,gemakkelijk en zeker een aanrader. Maar er zijn eerst de themaroutes geweest en ze zijn er nog, waar veel routes van de netwerken op gebaseerd zijn.Wel om die themaroutes niet te vergeten heb ik er werk van gemaakt om die voor iedereen met een planneke beschikbaar te maken, GRATIS. Wil je een of meer van onderstaande routes eens fietsen,laat me gerust een seintje door een mailtje te sturen en uw vraag wordt beantwoord De routes zijn per provincie geplaats,heb jij in uw provincie een route die er niet bijstaat laat het me weten A.U.B. ANTWERPEN: SCHELDEDIJKROUTE / 43 KM - PUURS ASPERGEROUTE / 51 KM - WEERT KASTELENROUTE / 41 KM - SCHOTEN HEIDEROUTE / 57 KM - ESSEN AA-VALLEIROUTE / 57 KM - RAVELS KAPITTELROUTE / 38 KM - BRASSCHAAT JAN VAN DER NOOT ROUTE / 56 KM - BRECHT RASSCHAERTROUTE / 57 KM - WIJNEGEM BOOMGAARDROUTE / 29 KM - LIER DIAMANTROUTE / 30 KM - LIER A.HANSROUTE / 40 KM - KONTICH BROEKROUTE / 41 KM - HOMBEEK AARDBEIENROUTE / 51 KM - HOOGSTRATEN SMOKKELAARSROUTE / 42 KM - BAARLE WATERMOLENROUTE / 50 KM - GROBBENDONK PRINSENROUTE / 48 KM - LICHTAART MIEL OTTENROUTE / 40 KM - MOL ST.DIMPNAROUTE / 50 KM - GEEL PATER VAN CLEROUTE / TONGERLO VAN GANSENROUTE / 47 KM - WESTERLO LAAK EN NETEROUTE / 53 KM - WESTERLO NETELANDROUTE / 44 KM - LIER ARKELROUTE / 42 KM - LIER DIJLEVALLEIROUTE / 59 KM - MUIZEN BRIALMONTROUTE / 40 KM - ANTWERPEN CORSENDONCKROUTE / 46 KM - OUD-TURNHOUT ACHTZALIGHEDENROUTE / 53 KM - ZOERSEL KLEIDABBERSROUTE / 49 KM - HOOGSTRATEN MOLENROUTE / 48 KM - GROBBENDONK KEIZER KARELROUTE / 37 KM - HERENTALS BERG- EN NETEROUTE / 55 KM - HEIST-OP¨-DEN-BERG BINKENROUTE / 59 KM - TURNHOUT SINT-ANNEKENSROUTE / 33 KM - ANTWERPEN TUINDERSROUTE / 49 KM - SINT-KATELIJNE-WAVER WATERWEGENROUTE / 40 KM - WIJNEGEM KRUIERROUTE / 48 KM - BALEN VAARTKETSERSROUTE / 45 KM - MOL WEILANDROUTE / 58 KM - WUUSTWEZEL BAKSTEENROUTE / 49 KM - HEMIKSEM TRAPPISTENROUTE / 32 KM - WESTMALLE GANSRIJDERSROUTE / 49 KM - PUTTE CONSCIENSEROUTE / 27 KM - ZOERSEL BELS LIJNTJE / 33 KM - TURNHOUT ARCHITECTUURROUTE / 37 KM - ANTWERPEN GOEVERNEUR KINSBERGENROUTE / 52 KM - PULLE ENCLAVEROUTE / 46 KM - BAARLE LANDLOPERSROUTE / 55 KM - MERKSPLAS BRABANTSE KEMPENROUTE / 45 KM - BONHEIDEN GRENSPARKROUTE / 32 KM - KALMTHOUT DE MERODEPAD / 30 KM - WESTERLO LAAKDALPAD / 30 KM - LAAKDAL
TER DOLEN is een middeleeuws kasteel met kasteelhoeve. Het park, de dreven en de omgrachting vormen een oase van rust waar je de theorie van biermaken (rondleiding brouwerij) en de praktijk van bierproeven met elkaar kunt verzoenen.
Terwijl de ouders, oma's of opa's in het gezellige café met open haard, of onder het overdekte en verwarmde terras heerlijk genieten van de fluweelzachte smaak van het ter plaatse gebrouwen abdijbier 'Ter Dolen', kunnen de kleinsten zich uitleven in de speeltuin met reuzezandbak.
Zelfs een overnachting behoort tot de mogelijkheden.
Wie een rondleiding in de brouwerij (ongeveer 45 minuten) wenst, betaalt 5 per persoon en krijgt hier inbegrepen een consumptie.
Er is een vaste ludieke rondleiding in de brouwerij iederen zaterdag en zondag om 15 uur (Nederlands).
Waterslot Ter Dolen, of De Dool, gelegen in Helchteren, was in de middeleeuwen het buitenverblijf en versterkt toevluchtsoord van de Abten van Sint-Truiden.
In de voorgebouwen werden de grondvesten gelegd van de hypermoderne brouwerij De Dool anno 1994. De brouwinstallatie van kookketel, filterkuip, koeling tot gist- en lagertanks is gemaakt van de hoogste kwaliteit inox volgens de laatste nieuwe technologieën.
Op de binnenplaats van de brouwerij werd een echt rustpunt gecreëerd. Het gezellige proef- en praatcafé, met romantisch zomerterras, zal in de prachtige groene omgeving zeker tot je verbeelding spreken.
Tijdens de rondleiding, die ongeveer 40 minuten duurt, word je ingewijd in de geheimen van het bierbrouwen en wordt tevens een tipje van de sluier opgelicht over de geschiedenis van Kasteel De Dool en zijn abten. De echte bierfanaat krijgt tijdens de rondleiding een totaalbeeld van het brouwproces
De naam 'Corsendonk' staat voor een eeuwenoude priorij, heerlijk bier en dito kaas én een mooie fietsroute.De Corsendonkroute passeert weiden, bossen, gehuchten, monumenten, enkele residentiële wijken en bovenal veel groen. Ze situeert zich op het grondgebied van de gemeenten Oud-Turnhout, Arendonk, Retie en Kasterlee. De voornaamste bezienswaardigheden op het traject zijn de natuurreservaten De Tikkebroeken en Landschap De Liereman en uiteraard de priorij van Corsendonk. Situering: Oud-Turnhout, Arendonk, Kasterlee en Retie.
Route : De route vertrekt aan de parking van Corsendonks Hof vlakbij de priorij Corsendonck , nu een congrescentrum met hotel
Priorij Corsendonk is een volledig gerestaureerd klooster dat in 1395 werd gebouwd. Het ligt als een parel in de stille Kempen, temidden van ongerepte bossen en weilanden Wat we vandaag nog op Corsendonk aantreffen is de oorspronkelijke noordvleugel van het klooster. Hoe de priorij eens geweest is, kunnen we uit het grindpad opmaken, dat precies de vorm weergeeft van het vroegere klooster. Op de begane grond bevindt zich de vroegere warmzaal (Kapittelzaal), de ruimte waar de kanunniken hun handschriften vervaardigden. Verder bevonden zich op de etages de eetzalen van de broeders. Ook de kelderruimte, met zijn prachtige gewelven, is vrijwel geheel intact gebleven. Verder vinden we op het terrein naast het Vrouwenhuis en het Lekenhuis nog het Gastenhuis, dat vroeger dienst deed als verblijfplaats voor reizigers, die bij het vallen van de avond nog geen verblijfplaats hadden gevonden. Zo ziet men dat de huidige functie van Corsendonk zijn oorsprong eigenlijk al vindt in een ver verleden.
Eerst een ommetje langs het natuurreservaat de Tikkebroeken langs velden en weiden .
De Tikkebroeken is een beschermd landschap met een langwerpige vorm. Als overstromingsgebied van de Rode Loop resulteert dit in een rijke planten- en dierenwereld. Ondanks de verbreding en uitdieping van de loop begin van de jaren '70 is het nog steeds een waardevol natuurgebied. Vooral de overgang van de arme heidegronden naar vochtige heide over gagelstruwelen naar het wilgen-elzenbroek is uniek. De Tikkebroeken is vooral een vogelreservaat waar talrijke zang- en moerasvogels een onderkomen vinden
Over de brug van de autostrade en door een villawijk richting Zwaneven ( Oud - Turnhout ) . Langs de autostrade , de drukke baan Oud - Turnhout - Mol oversteken en door de residentiële wijk De Lint en langs het natuurreservaat De Liereman . Verder door een open landschap richting Arendonk .
De Liereman : Het gebied is meer dan 300 ha groot en één van de oudste beschermde natuurgebieden in België. Het bestaat uit een afwisseling van natte en droge heide, gagelstruweel, elzen- en wilgenbroek, eikenberkenbos, dennenbos, stuifduin, heischraal grasland en weidevogelgebied. Heel wat soorten planten en dieren vinden hier een leefgebied. De bekendste plant van het Landschap De Liereman is ongetwijfeld de wilde gagel. Even van de route om Arendonk centrum te bezoeken ( terrasje ) Verder langs de Toremansmolen en de kapel op de Wampenberg naar het kanaal Schoten - Dessel , waar we aan brug 5 terug langs de route verder fietsten.
Arendonk als grensdorp , maar ook als centrum van wat eens Groot-Brabant was, kan deze nu meer dan 775-jarige 'Stad en Vrijheid' bogen op een woelig en trots verleden, beschreven in diverse werken.Tot aan de Franse Revolutie was er in Arendonk valkeniersactiviteit: vangen, opleiden en verkopen van vogels en de daarbij nodige jachtattributen. Verschillende Arendonkse valkeniers verbleven zelfs aan de Middeleeuwse Europese hoven Na 1800 veranderde er veel in Arendonk, mede door de opbloeiende nijverheid, o.a. kousenweverijen, het graven van het kanaal(1845), de sigarenindustrie, de werkzaamheden van een dynamietfabriek . De Arendonkenaars hebben als bijnaam " De Teljorenlikkers "
Terug door de velden , weiden en akkers langs Schoonbroek ( Retie ) naar het vertrekpunt . Daar wacht ons in Corsendoncks Hof een Corsendonck Pater of Agnus voor de geleverde inspanningen
Deze fietsroute, samengesteld door ROB televisie, leidt ons langs het Demerlandschap over de vlakke wegen van het Hageland doorheen Rotselaar, Haacht, Keerbergen, Tremelo, Begijnendijk en Aarschot. Zij is voornamelijk bedoeld voor de gewone fietser, die het sportieve met het recreatieve wil combineren. Mogelijk vertrekpunt is de Demervallei-parking in Aarschot.
We verlaten de parking langs links naar de Oostelijke ring toe, waar we weer LA draaien. We houden de Gijmelsesteenweg aan en nemen dan onmiddellijk links de Gijmelstraat die we volgen tot aan de Oude Mechelse Baan, welke ons links over de Herseltse- en Liersesteenweg naar de Bloemsehove leidt. Hierna volgen we de Mechelbaan, en waar die in een verharde grindweg verandert, wordt ze omgeven door het Meetshovenbos, grotendeels bestaande uit naaldbomen. Het domein dankt zijn naam aan het kasteeltje van Meetshoven, ook wel het Wit Toreke genoemd. Via de Grotstraat links komen we aan de Ter Heidelaan, die we voorzichtig een stukje naar rechts volgen, dan LA de Westelijke ring, om na een 200tal meter rechts het Demerfietspad op te rijden. Op het meanderende fietspad kan je o.a. het kasteel van Nieuwland en het kasteel Rivieren bewonderen, een schitterend rustig parcours. Na 12 km Demerpad, dien je in Werchter te voet de brug over te steken en net voorbiij de brug rechts de Hanewijk te volgen. Je hebt hier, al fietsend langs de waterkeringsmuur, aan je rechterzijde een mooi uitzicht op de St-Jan-de-Doperkerk met zijn opmerkelijke 'peer'spits, terwijl je aan de linkerzijde de barokke schipperskapel passeert. Hanewijk wordt Eggelbroek, daarna Scharent, hier draaien we de Bessemhofweg in en rijden aan het kruispunt RD in de Kapellekensmansdijk. Hou deze baan links aan en draai aan de T RA en volg de Witte Heide tot je weer rechts de Keerbergsesteenweg op kan rijden. Een 700tal meter na de Dijlebrug nemen we LA de Dijlestraat en daarna de Papeweg. Aan de Oudstrijderslaan gaan we RA, om dan links het Gemeenteplein over te steken, wat ons een mooi zicht op de kerktoren uit 1726 biedt. We volgen de Tremelobaan een stukje naar rechts om zo de Molenstraat in te rijden. Aan je linkerkant kan je de Heimolen bewonderen. Draai RA de Achiel Cleyhenslaan in, op weg naar de Keerbergse bosrijke villawijk rond het meer. Aan het kruispunt met de Patrijzenlaan naar rechts, aan het meer links de Mereldreef in, en dan weer LA via de Wielewaallaan terug naar de A. Cleyhenslaan, waar we RA slaan. Voorbij de manege wordt dit de Nieuwstraat en over het kruispunt volgen we de Lozenhoekstraat, die ons voorbij een kapelletje en het voetbalveld brengt. Dan links de Heidestraat tot aan de Bollostraat nemen, weer LA en dan via de Ruandadreef en de Villastraat, de Guldensporenlaan links indraaien. Deze blijven we volgen, we steken de Schrieksebaan over in de kleine Bollostraat. Schuinlinks over de Grote Bollostraat nemen we de Boerenkrijglaan, die na enige tijd de Louisastraat wordt. Op het kruispunt met de Rechtestraat gaan we LA en doorheen het park Tremeland vervolgen we onze weg tot we RA de Meiboomlaan indraaien. We blijven links de Bonte Osstraat volgen, steken het kruispunt over in de Pandhoevestraat - Merestraat, die we rechts aanhouden tot de T met de Langehoevestraat. Hier LA en aan het kruisqpunt met de Zandstraat RA tot aan de Baalsesteenweg. Aan het kapelletje steken we over naar de Peuterstraat en midden in de velden weer LA, Rogaarden, tot aan de Betekomsesteenweg. Oversteken en de Goreweg rechts blijven volgen tot aan de Moorsemstraat. LA vervolgen we onze weg over de Grensstaat in de Groenstraat en verderop Bloemsehove tot aan de lichten van de Liersesteenweg. RD wordt dit de Oude Mechelse Baan die we rechts blijven volgen tot over de Herseltsesteenweg. Hier draaien we rechts de Gijmelstraat in en volgen deze tot de Gijmelsesteenweg. Ook hier gaan we RD, over de Langdorpsesteenweg, en volgen de Oostelijke Ring tot het eindpunt aan het zwembad en de Demervallei-parking.
Route : Knooppunten : Centrum Mol -kp 56 - kp 55 - kp 35 - kp 36 - kp 54 - kp 08 - kp 09 - kp 03 kp 02 - kp 05 - kp 56 - centrum Mol De gemeente telt iets meer dan 32 500 inwoners. Zij wonen verspreid over de 12 gehuchten, waarvan het Centrum het dichtstbevolkt is. De andere gehuchten zijn Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Postel, Rauw, Sluis en Wezel. Met een oppervlakte van maar liefst 11 419 ha is het grootste gemeente van het land. Op een landkaart vallen de contouren van de gemeente onmiddellijk op: zo vormen de gemeentegrenzen de figuur van een grote laars. De belangrijkste rivier is de Molse Nete die zich rakelings ten zuiden langs het centrum slingert.
Route :Mol centrum ( kerk ) - kp 56 - kp 55 : Vertrek richting de Ring tot aan knooppunt56 , linksaf en langs een verkeersvrije fietspad naast de Molse Nete het centrum uit langs de Rozenberg . Onderweg komt U langs de oude watermolen . Verder langs Mol Ginderbuiten en Mol Gompel naar het kanaal Kanaal Dessel-Kwaadmechelen .
Kp 55 kp 35 : Op het jaagpad van het kanaal Kanaal Dessel - Kwaadmechelen , langs rechts Rosselaar en links over het kanaal Balen , naar Balen -Hulsen
Het kanaal Dessel - Kwaadmechelen is een 15.7 km lang kanaal en verbindt het kanalenkruispunt te Dessel met het Albertkanaal te Kwaadmechelen , bevat geen enkele sluis en heeft 1 bocht nabij de aansluiting met het Albertkanaal . Te Dessel geeft het aansluiting met de Kempense kanalen : Kanaal Bocholt - Herentals en Kanaal Schoten - Turnhout - Dessel .
Kp 35 - kp 36 : Langs rustige wegen naar Mol - Heidehuizen . Kp 36 - kp 54 : Door het centrum van Geel - Bel , verder langs de Belse Bossen .
Geel-Bel is een gevarieerd gebied met hoge landschappelijke waarden. Hen, stuifduinen, vochtige en natte heide, verschillende beken en waterlopen, vennen en weide- en akkerlanden. Het kent waardevolle ecologische biotopen, dus een rijke flora en fauna.
Kp 54 - kp 08 - kp 09 : Door de Zandstraat en langsLissenvijver , links ligt de Grote Nete , tot aan het Malesbroek . Een beetje verder is de samenvloeiing van de Molse- en de Grote Nete .
Kp 09 kp 03 :Over de Molse Nete , de Ring onderdoor en langs Geel St. Dimpna verder langs rustige wegen .
Aan de oorsprong van de wereldbekende Psychiatrische Gezinsverpleging te Geel, ligt de legende van de Heilige Dimpna. Deze legende verhaalt hoe rond het jaar 600 Dimpna, dochter van een Ierse koning, op de vlucht voor de incestueuze intenties van haar vader, door zijn gezanten werd ontdekt te Zammel-Geel. Door de duivel bezeten onthoofdde de vader er zijn dochter. In de loop van de daaropvolgende eeuwen werd de Heilige Dimpna aangeroepen ter genezing van allerlei geesteskwalen
Kp 03 kp 05 : Door de Europese wijk . Over en langs het spoor naar Mol - Millegem . Kp 05 kp 56 centrum : Verder naar Mol-Ezaart met een bezoekje aan de molen , daarna naar en langs de Ring , linksaf , het Heipad langs de Molse Nete , aan kp 56 linksaf en terug naar de kerk .
Ezaart is het enige Molse gehucht dat prat kan gaan op een windmolen . Waar de overige molens uit Mol ofwel verbrand of afgebroken werden of -zoals deze van Millegem- overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk, werd deze van Ezaart aangekocht en gedeeltelijk hersteld door het Atoomcentrum met medewerking van de gemeente
DE MERODEPAD : Deze fietsroute is te mooi om onbekend te blijven. Start : aan het boswachtershuis in Westerlo,gelegen achter het gemeentehuis daar waar ook andere fietsroutes van en rond Westerlo vertrekken. Afstand : +/- 30 km Route : Rustige route over goed berijdbare wegen Bewegwijzering : De bewegwijzering is recentelijk weggehaald en je zal dus het planneke moeten gebruiken
De route komt door de volgende plaatsen Westerlo - Bergom - Herselt - Testelt - Averbode VeerleHeid - Westerlo
WAT KOM JE TEGEN : - Van Bergom richting Herselt passeer je kamping "De Drij Eyken", waar je ook een paar kuitebijterkes tegenkomt. - Na de kamping en de afdaling steek de grote baan Herselt-Blauwberg over en direkt links heb je de Kapittel, een wijngaard uit en in eigen streek uitgebaat door de familie Willekens.Je kan er trouwens ook wijn drinken. - Is het hoofd nog niet te hard beneveld,opgepast want we gaan bergaf, gaan we richting Blauwberg.Onderweg komen we de alom omstreden weekendhuisjes tegen,passeren we een aantal grote boerderijen en komen zo aan het AERTS PARADIJS, dit is de familie Aerts die hun tuin vanaf juni openstellen voor het plubliek ,de moeite om daar is een kijkje te gaan nemen -Van Blauwberg gaat het over kleine rustige wegeltjes richting Testelt,onderweg heb je de mogelijkheid om de dorst te lessen. - Na de volgende molshoop te hebben beklommen en weer afgedaald moet je wel effen opletten, want op een van die kruispuntjes moet je wel linksaf. We rijden dan langs de zuiderflank van de weefberg naar Averbode,na een korte maar hevige beklimming kan je die inspanning vergeten in het lekbos met een reuzehoorn vol van dat lekkere ijscreme. - Verkoeling gehad gaan we richting Veerle-Heide,over de grote baan, In Veerle-Heide kan je eventueel in het buurthuis de dorstigen laven, de neus geeft richting Westerlo al aan , je passerd een paar keer de roode laak,gaat de dreef in achter het kasteel van De Merode (Vroeger was hier een pracht van een beukendreef), het bruggetje over de nete en je bent in hartje Westerlo,alleen nog het kruispunt over en je bent op de plaats vanwaar je bent gestart
De Gaspeldoornroute is een bewegwijzerde route die je 37 km lang voert langs heel wat schilderachtige plekjes. Je fietst doorheen de vijf kerkdorpen van Dilsen-Stokkem. Een sportieve uitdaging is ook de beklimming van het Kempens plateau. Op je tocht maak je uitgebreid kennis met de Maasuiterwaarden. En wanneer je de vier kastelen van onze stad bent voorbijgefietst kan je aansluiten op de Swentiboldroute. Om bij onze Nederlandse buren te geraken is een overzet met het fiets- en voetveer van Rotem naar Grevenbicht voor elke toerist een must.