TIPS OM JE VLOER TE REPARERENxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
1. Deukjes met water gladstrijken
Het is altijd jammer om te zien dat er sleet geraakt op een fraaie, houten vloer. Toch kan je met een aantal handigheden verschillende beschadigingen wegwerken. Een deukje in massief, zacht hout kan je bijvoorbeeld snel wegwerken met wat warm water. Breng het gewoon met een penseel of borstel aan op de deuk. Door de vochtigheid zet het hout uit en neemt het weer zijn oorspronkelijke grootte aan. Voor hard hout gebruik je het best een vochtige doek en een strijkijzer. Leg die doek over het hout en ga erover met het strijkijzer. Strijk de deuk helemaal weg. Laat daarna het hout drogen en schuur het op.
2. Kieren vullen met krantenpapier
Ook kieren in een houten vloer hoeven helemaal geen probleem te vormen. Het volstaat om een papje te maken van krantenpapier, water en behanglijm. Versnipper het krantenpapier, giet er kokend water over en maak er een mooie brij van . Zodra die brij is afgekoeld, voeg je er de behanglijm aan toe en roer je het geheel goed dooreen. Met een plamuurmes breng je het goedje in de naden en kieren . Na uitharding schuur je de naden op met grof schuurpapier.
3. Gaten opvullen met houtvulmiddel
Wanneer je nagels dieper in je houten vloer drijft, dan geeft dit kleine putjes. Hiervoor kan houtvulmiddel goed van pas komen. Met een plamuurmesje strijk je er wat houtpasta in en het euvel is verholpen. Voor grotere gaten moet je omzichtiger te werk gaan. Je kan het gat namelijk niet in één keer vullen, maar je moet dat in verschillende stappen doen. Probeer ook niet om de gevulde laag volledig glad te strijken met een plamuurmes. Zo loop je namelijk het risico dat het vulsel helemaal loskomt. Laat het eerder wat uit het gat komen en schuur het overtollige product na uitharding weg.
4. Gaten met hout opvullen
Voor grotere beschadigingen volstaat de vorige methode niet. Wanneer er een stuk hout uit je houten vloer is gebroken, dan kan je er het best een passend stuk uit dezelfde houtsoort in lijmen. Bewerk het opvulstuk zodanig dat het perfect in het gat in de plankenvloer past. Lijm het vast met houtlijm of duw het in een laagje houtvulmiddel. Zorg er wel voor dat het herstelstuk een beetje uit het vlak van de vloer steekt. Zo kan je het na het herstel volledig gelijk met de vloer vlakschaven en opschuren.
5. Een krakende houten vloer herstellen
Bij een oude, houten plankenvloer kan het al gauw gebeuren dat er wat speling ontstaat tussen de vloerdelen waardoor die wat gaat kraken. Je kan dit verhelpen met grafiet- of talkpoeder. Ga eerst op zoek naar de bron van het gekraak. Strooi vervolgens het poeder uit op die plaats. Als je vloer dan nog altijd kraakt, dan kan het volgende misschien nog helpen. Zoek de dichtsbijzijnde vloerbalk op. Die kan je vinden aan de hand van de spijkers waarmee de vloerdelen in eerste instantie op de vloerbalk gezet zijn. Schroef de vloerdelen nu met spaanplaatschroeven stevig vast op de vloerbalk of draai schroeven in de naden tussen de krakende vloerdelen. Draai die schroeven wel diep genoeg. Dan kan je die gaatjes nadien nog opvullen met vulmiddel en gladschuren.
|