1.Laat de bol oasis zich volzuigen in lauwwarm water met snijbloe- menvoeding. Let er wel op dat je een emmer neemt met voldoende water want de bol moet indien hij volgezogen is op de bodem liggen en nog bedekt zijn met water anders zal hij niet door en door nat zijn.
2.Maak de glazen schaal goed proper. Droog hem goed af. Maak een tekening in de eerste soort Deco zand en giet de 2de soort erin.
3.Verknip de krulhazelaar zodoende dat hij nog over de rand steun heeft. Laat enkele takken elkaar kruisen in de kom en tracht een draagvlak te creëren om later te bol te dragen.
4.Haal de oasis uit het water, laat hem zeker ½ uur uitdruppen. Was ondertussen de Pachysandra, doe hem in een keukenhanddoek en droog hem.
5.Zet de oasisbol op een bloempot dan kan je de materialen beter steken. We beginnen de onderkant (die nu boven ligt) vol te steken met de Pachysandra. Je zal toch zo’n 1/3 van de bol moeten vol-steken. Je kan dit moeilijk schatten want je weet op niet voorhand hoeveel plaats de rozen zullen innemen. Het is makkelijker om, moest het nodig blijken,de Pachysandra te verwijderen dan dat je later aan de onderkant moet bijsteken want dan is uw bol al vol met rozen en zou je ze kunnen beschadigen door de bol te moeten omdraaien.
6.Draai de oasisbol om ( de Pachysandra is nu onder) en snij de rozen aan met een zeer scherp mes (dit is zeer belangrijk anders beschadig je de rozensteel en zullen zich bacteriën erin nestelen, uw rozen zullen niet lang houden en zullen niet mooi indrogen, ze zullen rotten).
7.Begin met de 2 witte rozen (hier omdat Moeke 82 werd), steek de andere rozen goed dicht tegen elkaar aan. Ga zo verder tot alle rozen opgebruikt zijn.
8.Onder de laatste rij rozen steek je korte stukjes Gypsophile (niet te veel).
9.Mocht het blijken dat je nog een gaping hebt tussen de rozen en de Pachysandra, werkt dan verder af met Pachysandra.
10.Neem wat kleine rozenblaadjes, zet ze op draad en schik ze tussen de rozen waar een gaping is.
11.Plaats de bol op het draagvlak in de schaal.
12.Rest met nog alleen om proficiat te wensen aan diegene die dit bloemstuk mag ontvangen. In mijn geval hier “Ons Moeke”.
TIP:
Je begrijpt natuurlijk dat je niet alleen 82 moet worden, het past natuurlijk op alle leeftijden met eventueel minder bloemen kan het ook. Dan ook wel een kleinere Oasis bol nemen.
De keuze van bloemen kan je ook aanpassen, bv. met Gerbera’s, dikke anjers, Chrysantenhoofdjes (Idee voor Allerheiligen), Dahlia pomponnetjes en Asters (herfst), zou het ook perfect mogelijk zijn. Maar dan zou ik de bol eerst met mos bekleden. Een gaatje maken voor de steel (met een satéstokje) en zo de bol afwerken. Dit doe je alleen voor bloemen met een weke steel.
·Eventueel een krans om de bal op te leggen, indien je er geen hebt dan kan je een kransje maken van takken (berken, treurwilg, krulwilg) of een kleine moskransje gebruiken
·Oesterschelpen en andere kleine schelpen
·Zeesterren en zeewier (gedroogd) om af te werken
·Korstmos om de gaatjes te dichten
·Lijmpistool (voorzichtig voor verbrandingen, zet altijd een kommetje met koud water bij je dan kan je dadelijk je vinger in het water steken. Ook nooit de lijm aftrekken want dan zul je vel mee trekken)
Werkwijze:
1.Steek de isomobol vast met krammen (de 2 helften) en plak vast met Tesa plakband zodat de bol goed bijeen blijft.
2.Omwikkel de bol met Jute lint, snij telkens korte banen die je telkens overlangs op de bal vast steekt met krammen.
3.Leg de bol op een vaas of kommetje waar hij goed op past, dit werkt gemakkelijker. Plak eerst de grote schelpen, hier de oesterschelpen, tussen dekleinere openingen plak je de kleinere schelpjes. Je kan ook kiezen om alles met kleine schelpen te plakken maar dan moet je enorm veel gaatjes opvullen.
4.Vul de holtes op met korstmos waar je een heel klein beetje lijm op doet.
5.Versier met de zeesterretjes en zeewier.
6.Plaats de bol op het kransje of leg hem gewoon neer.
Deze bol is ook een mooi badkamerjuweel.
TIP OM ZEE- OF BLAASJESWIER TE DROGEN:
Het zee- of blaasjeswier dat je van de zee meebrengt of van de visboer leg je eerst 1 dag in bleekwater, ’s anderendaags goed uitspoelen en dan laten drogen. Je zal zien dat het zwart wordt maar dit geeft niet, ze zijn bijzonder mooi om als versiering te gebruiken.
Oesterschelpen:
Oesterschelpen kan je gewoon in restaurants vragen. Gewoonlijk rond de kerstperiode. Om ze te bewaren moet je ze eerst goed in zeepwater wassen en alle resten verwijderen. Goed spoelen.
Leg ze 1 nacht in bleekwater, goed afspoelen en laten drogen.
Indien ze droog zijn in een doos of kist bewaren. Zo heb je steeds een voorraad.
·Guirlande van stro, de afmetingen hangen er van af waar je de guirlande gaat hangen, muur, schouw, deur, …
·Gele juteband
·Krammen
·Zijde bloemen: ranonkels, anemonen
·Eischalen
·Siereitjes en enkele siereitjes met lintjes om op te hangen
·Lijmpistool
·Gele strikken
Werkwijze:
1.Trek 2 stukken lint door de ogen van de guirlande en neem de maat van de plaats waar je de guirlande gaat ophangen zodat je daarna niet voor verrassingen komt te staan.
2.Omwikkel de guirlande met de gele jute, trek goed aan om geen golvend effect te krijgen. Steek hier en daar een kram om het lint goed vast te steken.
3.Bevestig de zijde bloemen met krammen op de guirlande. Steek de stelen door elkaar zo krijg je een betere verdeling.
4.Plak de eischalen en de siereitjes op de guirlande. Enkele eitjes hang je onderaan de guirlande.
5.Vorm 2 strikken en bevestig op de beide uiteinden.
6.Hang de guirlande op de voorziene plaats.
Het is wel nog even tot Pasen maar met deze bloemen heb je toch al wat lente in huis.
·Oude kranten om onderin de vaas te steken (spaart oasis)
·Stukje plastiek om op de kranten te leggen anders zullen de kranten het vocht van de oasis opslorpen
·Oasis en snijbloemenvoeding
·Buigzame takken, vb. berk, treurwilg, krulwilg, hanglork, enz.…
·Stukje koord of Raffia
·Vijvergras - facultatief (lange groene sprieten die aan de rand van vijvers of natte weiden groeien) of berengras
·Stukje hout of houtschijfje
·Groen om op te vullen Pachysandra, olijfwilg, Italiaanse eik, enz.…
·Calla’s of tulpen
·Versieringen: vlinders, Lievevrouwebeestjes
·Sierdraad
Werkwijze:
1.Vul de vaas voor de helft met oude kranten, druk ze goed aan. Leg het stukje plastiek op de kranten en de natte oasis hierop,laat de oasis toch zo’n 6 à 7 cm boven de vaas uitsteken. Oasis afronden (d.w.z. de rechte kanten afsnijden op rechte kanten kan je moeilijk materiaal steken)
2.Verknip de berkentakken in dunnere takken zodat ze buigzaam zullen zijn en neem de sierdraad en draai deze er los rond zodat je een worst bekomt. Neem de maat rond de opening van de vaas en pak de beide uiteinden, kruis ze overeen en maak vast op het bindpunt met de koord of Raffia. Goed aantrekken want indien de takken indrogen zal uw krans afzakken.
3.Neem het groene vijvergras en doe hetzelfde ermee. Deze steek ze wel tussen het bindpunt en de vorige krans om een mooier effect te bekomen.
4.Plaats het houtblokje in de krans.
5.Snij de Calla’s aan op verschillende lengtes en schik ze in de oasis, alle bloemen moeten naar een punt gestoken worden.
6.Verdeel het groen over de rest van de oasis ook tussen de bloemstelen zodat er geen oasis te zien is. Door meerdere soorten groen te gebruiken breng je rust in je bloemstuk.
7.Versier metde vlinders en Lievevrouwebeestjes (deze kon je plakken)
Hier voel je de lente al kriebelen is het niet??
TIP:
Indien je tulpen gebruikt laat deze dan enkele uren zonder water dan zullen ze wat doorhangen en kan je de bloemen beter schikken en zie je hoe ze gestoken moeten worden. Neem wel de 2 onderste bladeren ervan af anders krijg je een rommelig uitzicht.
Denk er wel aan dat tulpen die voor een raam zullen staan na een paar dagen hun hoofdjes naar boven zullen richten.
Vaas of schaal op voet (ik heb dezelfde gebruikt als ik voor het stuk “Geschikt in rijen – 26.09.08” genomen heb)
Oasis blok en ½ Oasis bol met een doormeter van12,snijbloemen-voeding
Mos en krammen
Groen om op te vullen: Italiaanse eik, Pittosporum, bosbestakken of je kan ook korte stukjes klimoprankjes (soort met kleine blaadjes deze staan korter bijeen en Pachysandra) gebruiken
Satéstokjes
Fresia’s (deze Fresia’s stonden al een week binnen in een vaas en aangezien ze goed open waren en binnen vlug zouden verwelken heb ik deze gebruikt want buiten zullen ze zeker nog meer dan een week goed blijven) dus 2 x plezier.
Werkwijze:
1.Vul de schaal met de geweekte oasis gelijkmet de rand. In het midden plaats je de ½ bol oasis, steek hem vast met de satéprikkers.
2.Leg de lappen mos op de ½ bol oasis en steek deze vast met krammen.
3.De rand rondom volledig volsteken met korte stukjes groen, afwisselend Italiaanse eik en Pittosporum (wit/groene blaadjes).
4.Op de ½ bol steek je korte stukjes bosbestakjes. Om de steeltjes van de Fresia’s niet te beschadigen maak je eerst een gaatje in het mos met een satéstokje. Snij de Fresia’s kort aan en schik ze tussen de bosbestakjes.
5.Plaats de vaas op een goed zichtbare plaats zodat je er constant van kunt genieten in onze grijze winterdagen. Ik heb ze op een wijnton geplaatst die ik vanuit mijn keukenvenster kan bewonderen.
6.Eerst van het boeket binnen genoten en nu nog een hele tijd buiten bewonderen.
Succes,
Theresa,
Prachtige freesia's
De geopende freesia's zullen het in de tuin nog even doen.
Korfje met hengsel om op de hangen (liefst plat van de achterkant indien je het aan de deur of muur hangt.
Vilten plakkers om geen beschadiging aan de deur te krijgen
Oasis en snijbloemenvoeding
Kussentjes mos en krammen
IJslandsmos
Helleborus (nieskruid)
Wilgenkatjes, hou 2 lange takken opzij om het hengsel ermee te versieren
Satéstokje
Stukjes wikkeldraad
Werkwijze:
1.Plak de vilten stickers op de achterkant van het korfje. Neem de lange wilgentakken en steek ze links en rechts van het hengsel en draai deze rond het hengsel en zet vast met een stukjes draad.
2.Vul het korfje met oasis, 1 cm onder de rand omdat het bolletjes mos tamelijk dik is. Leg het mos erop en steek vast aan de zijkanten anders vallen de bolletjes uiteen. Neem enkele toefjes IJslandsmos en plaats deze ertussen.
3.Maak gaatjes tussen het mos met het satéstokjes en steek de Helleborus erin.
4.Verdeel de wilgenkatjes tussen de Helleborus.
5.Hang op aan de deur als Welkom. Mocht je geen klopper hebben dan kan je een lang lint nemen en het korfje dan ophangen aan dit lint. Dan moet je wel een klein nageltje aan de binnenkant van de deur kloppen. Of je kan het ook aan de muur hangen. De keuze is aan U.
Benodigdheden: ·Langwerpige schaal ·Oasis en snijbloemenvoeding ·Snoeihout (korte takjes met verdeling) ·Mos en krammen ·Sneeuwklokjes (tracht de bloempjes af te snijden met telkens een blaadjespaar eraan, dus tot in de grond snijden). ·Satéstokje
Werkwijze:
1.Vul de schaal gelijk met de rand met de natte oasis en bedek deze met mos. Steek vast met krammen.
2.Maak gaatjes in het mos methet satéstokje en plaats de sneeuwklokjes erin. 3.Verdeelhet snoeihout voorzichtig tussen de bloempjes. Zien ze er niet teder uit?
·Langwerpige houtblok met uitholling of een ander langwerpig recipiënt
·Stukje plastiek
·Oasis en snijbloemenvoeding
·Stukje Aluminium draad -Bordeaux of een andere kleur aangepast aan de bloemen
·Pittosporum, stelen van de Protea’s of ander groen
·10 Tulpen (Gele)
Werkwijze:
1.Beleg de houtblok met een stuk plastiek. Hierop leg je de natte oasis 1 cm boven de rand van de blok uit.
2.Vul de blok met korte stukjes groen (± 10 cm). Er mag geen oasis meer te zien zijn.
3.Rol de Alu.draad rond een fles zodat je een mooie ronding krijgt, trek hem wat uit, steek beide uiteinden in de oasis tussen het groen.
4.Ontdoe de tulpen van de 2 onderste bladeren en snij schuin aan. Schik de tulpen tussen de ronding van de alu.draad. Neem verschillende lengtes van de tulpen. Laat alle tulpen naar een kant vallen.
5.Zijn de tulpen na 14 dagen (indien je ze ’s avonds fris zet, bv. in de gang) verwelkt neem dan nieuwe en je stuk heeft een lang leven. Het groen blijft lang mooi als je regelmatig lauwwarm water bijvult.
·Beetje groen (eventueel restjes van een vorig bloemstuk)
·Oasis en snijbloemenvoeding
·3 Witte Avalance rozen (dikke witte)
·2 Protea’s (facultatief)
·1 takje koraalvaren
·Enkele vogeltjes
·Lijmpistool
·Een oude nylonkous
Werkwijze:
TIP:
Het beplakken van de bol kan je best een dag op voorhand doen. Is de bol beplakt met de blaadjes, steek hem in het bovenste gedeelte van de nylonkous en sluit goed vast aan. Laat dit een ganse nacht rusten. ’s Anderendaags neem je de kous weg en de blaadjes liggen mooi plat tegen de bol aan.
Doe dit altijd als je blaadjes op een oppervlak plakt, maakt niet uit of het plat of rond is. Resultaat is veel mooier.
1.Snij een cirkel uit het bovenste deel van de bol zodat je een opening krijgt om later de oasis erin te steken. Laat de oasis zich ondertussen volzuigen in lauwwarm water en snijbloemenvoeding.
2.Lijm de 2 halve bollen tegeneen met het lijmpistool.
3.Begin nu bovenaan met de ezelsoortjes te plakken, de eerste ronde overlap je de opening. Doe een beetje lijm op de blaadjes en druk goed aan. De volgende rij komen de bladtopjes ertussen en zo ga je verder tot helemaal van onder. Aangezien de blaadjes gevriesdroogd zijn kan dit geen kwaad om het met een lijmpistool te doen. Gebruik je echter verse blaadjes dan zal je koudlijm of etalagespelden moeten gebruiken. Etalagespelden mogen ook gezien worden dit is zelfs sierlijk.
4.Plak de eikeldopjes onder aan de bal zodat de bal rechtop blijft staan of gebruik de sierspelden.
5.Vul de bol met de oasis,1 cm boven de rand. Vul op met groen, de rozen en de Protea’s. Schik de klimoprankjes over de rand. Vorm van de 2 wilgentakjes handvatjes van het tasje en steek ze diep in de oasis. Steek het takje koraalvaren over het stuk.
6.Plak de vogeltjes.
De basis kan je later steeds weer opnieuw gebruiken. In de zomer kan je het bv. vullen met korenhalmen of met lavendel.
·Materiaal om de rand te bekleden, hiervoor kan je verschillende soorten bladeren gebruiken, klimop of laurier of zoals hier, 1 krans beplakken met korstmos en de andere met bananenblad bekleden
·Lijmpistool
·Etalagespelden, krammen en Satéprikkers
·Plat en bolletjes mos
·Kleine stukjes oasis, oasisprikkers
·Een vogelhuisje en vogeltjes
·Klein beetje groen, ik het pittosporum gebruikt (wit/groen blad)
·3 Witte zijde rozen, je kan ook verse bloemen gebruiken zoals: ranonkels, anjers, roosjes, fresia’s, enz…
·3 Takjes Hypericum
·1 Tak Frambozendistel
·Enkele takjes bosbes
·Wilgenkatjes of berkentakjes
·1 klimoprank, takjes koraalvaren
·1 Soeplepel nepsneeuw
Werkwijze:
1.Ik heb hier alweer een oude Isomotaart van vroeger gebruikt, nl. deze van de paas- en verjaardagstaart. Beplak de zijkant van 1 taart met korstmos, hiervoor doe je een dun laagje lijm uit het lijmpistool en rol de taartrand dan door het korstmos. De openingen plak je daarna vast door de stukje bij te passen. Voor de tweede taart neem je stukken bananenblad en plooi deze over de beide randen en steek vast met etalagespelden.
2.Leg de beide taarten half overeen en steek vast met de satéprikkers. Lijm het vogelhuisje op de plaats dat je verkiest.
3.Verdeel het plat mos over de taarten en pas hier en daar enkele bolletjes mos tussen in. Zet deze vast met lange krammen.
4.Laat de oasis zich volzuigen in lauwwarm water en prik ze vast op de Isomo met oasisprikkers. Pin de oasis hierop vast en rond de oasis af.
5.Schik het groen en de gekozen bloemen op de blokjes oasis. Steek er de takjes bosbes, berkentakjes. Laat de klimoprank tussen het geheel kronkelen. Steek koraalvaren over de bovenliggende rozen.
6.Lijm de vogeltjes in en op het vogelhuisje en op enkele takjes. Mooi verdelen en ook niet te veel.
7.Bekijk het landschap nog eens van alle kanten en zie of je het nog moet aanpassen. Strooi de soeplepel nepsneeuw over het stuk. Zie zo dat was het dan en nu maar genieten.
Geloof me, de kleinkinderen kunnen er hun ogen niet vanaf houden, het liefst strelen ze de vogeltjes. En warm aanzicht in onze winterse dagen.
Je kan ook perfect dit bloemstuk enkel op één taartvormmaken.
1.Vul de vaas met lauwwarm water waarin snijbloemenvoeding opgelost is. Zo’n is meer dan genoeg want malse stelen staan niet graag diep in het water dan zullen ze sneller slap worden en het water zal vlug vol bacteriën zitten. Regelmatig het water verversen is ook aangeraden.
2.Verdeel de wilgenkatjes in de vaas en hiertussen komen de Amaryllissen waarin een bloemistenstokje steekt.
·Pariesiënne lepeltje om de oasis iets uit te hollen om de stelen van de Amaryllis er probleemloos te kunnen in zetten
·Bloemistenstokken (dunne groene stokken) om in de holte van de Amaryllis te steken
·5 Rode Amaryllissen
·Doorschijnende plakband
·3 Protea’s
·Takken met wilgenkatjes
·Kaartje met een uitnodiging
·Rode hartjes
Werkwijze:
1.Vul de schaal met de oasis, onder de rand van de vaas.
2.Maak in de oasis 5 gaatjes met het Pariesiënne lepeltje en haal het goed diep uit tot op de bodem van de schaal.
3.Snij de Amaryllissen op lengte af (van hoog naar laag) en plak het uiteinde van de steel af met doorschijnende plakband. Amaryllissen hebben nl. de gewoonte om de stelen te laten omkrullen.
4.Steek in elke Amaryllis een bloemistenstok , 1 cm langer dan de steel is en steek hem voorzichtig in het uitgehaalde gaatje, zo kan de bloem genoeg water opnemen.
5.Vul de tussenruimtes op met het plat- en bolletjes mos.
6.Verdeel de takken met wilgenkatjes tussen de Amaryllissen. De Protea’s hou je zeer kort over de rand van de schaal aan de linker kant. Het groen van de Protea’s steek je tussen de stelen.
7.Schik de hartjes tussen het geheel en steek het kaartje met de uitnodiging tussen de takken zodat het dadelijk opvalt.
8.Mocht je niet zozeer het romantische type zijn laat dan de hartjes weg.
Dit bloemstuk zal wel lang houden want het duurt wel minstens 14 dagen eer dat al de bloemen open zijn. Mochten er bloemen toch reeds verwelkt zijn snij ze er dan tussenuit en het geheel heeft nog steeds een mooi uitzicht.
En nu nog vlug aan de slag.
Ik wens jullie allen een heel prettige Valentijnsdag op 14 Februari 2009.
·Oasis kegel grijs (je mag ook groen gebruiken indien je veel vers materiaal neemt)
·2 lange bloemistenstokjes (groene) om door de kegel te steken om deze vast te zetten in de pot
·Berken takken of rode Cornus (moeten wel iets dikker zijn en dunnere voor ertussen in)
·Krammen van bloemendraad
·Lork-, cipressenknoppen, IJslandsmos, Conifeer, en eventueel nog ander klein groen, enkele kleine roosjes
·Kussentjes mos of gewoon mos om de onderste oasis die in de pot zit af te dekken
·Lijmpistool
Werkwijze:
In het voorjaar 2008 heb ik reeds een stuk gemaakt“Voorjaar in zicht”,wel daar had ik ook een pyramide met takjes gemaakt en deze heb ik nu opnieuw gebruikt maar ik heb hem enkel omgedraaid en bijgewerkt. U kunt dit stuk nog eens bekijken en lezen als u HIERklikt.
Mocht je verkiezen omde groene oasis kegel te gebruiken om meer vers materiaal te nemen dan moet je de takjes met krammen (hiervoor neem je pookdraad die is steviger) tegen de groene kegel bevestigen.
1.Vul de pot met oude oasis tot aan de rand, leg er het bolletjes mos op, zet vast met krammen.
2.Steek de lange stokken door de kegel (hier de grijze) en steek hemjuist in het midden van de pot.
3.Beplak de takjes zoals in de bovenvermelde beschrijving. Hier en daar zal je kleine spaties hebben, enkele grotere hiervan gebruik later je om de roosje tussen te steken, de andere holtes vul je op het laatste met het IJslands mos door het met een mes ertussen te duwen en heel op het einde het groen van de conifeer door deze goed kort te knippen en er tussen te steken.
4.Kleef nu de lork- en cipressenknoppen mooi verdeeld over de takjes, niet te veel en ook niet te min. Nadat de roosjes verdroogd en later niet meer mooi zullen zijn kan je deze verwijderen en zal uw stuk toch nog een aanblik waard blijven.
5.Verdeel de roosjes met het groen. Zie dat de onderkant goed bedekt is met de takjes zodat er geen oasis meer te zien is.
Met dit bloemstuk haal je al wat warmte binnen op deze grijze dagen, zijn de roosjes echt niet meer mooi dan kan je er ook kleine andere zijde bloempjes insteken. Maar ook zonder bloemen zal dit pyramide bloemstuk je veel plezier schenken.
Je ziet dat je een bloemstuk nooit te vlug moet afbreken, ik heb nu al de tweede keer plezier van de beplakte kegel, het zal zeker ook niet de laatste keer zijn dat je dit opnieuw kan gebruiken.