Heb je geen tuin en wens je toch mooie Dahlias,ik heb ze ook in een pot staan. Vul de helft van de pot met oude Oasis of Isomo verpakkingen (breek deze) en hierop vul je aan met grond. De Dahlias kan je al vanaf half april in de grond zetten. Mocht het koud zijn dan dek je de grond af met een krant. Zo heb je reeds vroeg in de zomer bloemen erin.
In het voorjaar heb je regelmatig aanbiedingen van Dahlias in de Aldi voor een prikje. Dan heb je de ganse zomer bloemen tot aan de eerste vorst.
Ik heb verschillende potten met Dahlias en deze zet ik tussen de struiken op plaatsen waar dan al de bloemen uitgebloeid zijn. Niet vergeten om regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit te snijden dan krijg je een langere bloeitijd.
Dahlias krijgen wel eens last van oorwormen, deze doen absoluut geen kwaad aan de bloemen.Hiervoor neem je een klein bloempotje en je doet er wat hooi in en zet deze op een stok tussen de plant en s morgens kan je dan de gevangen oorwormen verwijderen.
Oppassen in het voorjaar voor de veelvraat van de slakken, hier helpen biologische slakkenkorrels.
Misschien heb ik het al eens vermeld, maar als ik een oud bloemstuk afbreek dan neem ik de oude oasis eruit, leg deze in een schaal met veel lauwwarm water en snijbloemenvoeding en laat deze zich dan goed volzuigen.
Na 2 dagen neem ik deze uit de schaal en verpak deze in een plastiek zak. Als ik dan een van de volgende dagen weer een bloemstuk maak, draai ik de oasis om zodat de gaatjes van de vorige keer aan de onderkant zitten. Aangezien de goede oasis (merk oasis) niet goedkoop is kan je hem zo dus 2 à 3 x gebruiken vooraleer hem te verwijderen.
Daarna, snij of brokkel hem in stukken en dit gebruik in onderin de grote bloempotten waar ik de eenjarige in plant. Hiermee zijn de potten niet zo zwaar en de bloemen moeten geen 30 cm of meer grond hebben, zo spaar je ook nog veel potaarde.
De meeste van mijn bloemstukken hebben een houdbaarheid van minstens 3 weken tot een maand en als ik ze laat indrogen zeer lang. Hangt ook af van het soort bloemen, tulpen zullen vlugger verwelken maar de parkiet tulpen kunnen heel mooi indrogen. Het is nl. belangrijk dat je verse bloemen als je ze gekocht hebt ook goed behandeld.
Ik zie nog altijd vrouwen in de lessen komen met bloemen in het papier zoals ze ze gekocht hebben.
Zorg voor een glazen bokaal, groot en klein.
De gekochte bloemen thuis dadelijk van de verpakking ontdoen, Enkel van boven enkele bladeren laten staan, de bloemen goed schuin aansnijden en in lauwwarm water met een klein beetje snijbloemenvoeding plaatsen. (plaats ze in een emmer tot je ze meeneemt en dan zet je ze pas in het glazen bokaal).
Nu kunnen de bloemen zich goed volzuigen en zullen de kopjes van de rozen ook veel minder snel gaan hangen. Ze hebben ook ruimte nodig anders geven ze warmte af en zullen ze stikken (dit ten nadele van de houdbaarheid)
Het neemt maar enkele ogenblikken in beslag en je hebt er zoveel meer plezier van.
Het gekochte groen behandel ik op dezelfde wijze.
Het groen uit de tuin, blaadjes van klimop, Pachysandra, conifeer of andere blaadjes, dompel ook altijd eerst onder in lauwwarm water, laten uitdruipen, steeltjes aansnijden en in een bokaaltje steken.
Als je deze regels acht zal je meer plezier van uw bloemstukken hebben en dit is toch wat we willen, of niet??
Ik wens jullie succes met al je bloemstukken en nog vele uren hobbyplezier.
Als ik ga fietsen, wandelen of met de auto rij, heb ik altijd een adresagenda bij me, die ik enkel gebruik om op te schrijven welke bloemen en planten waar staan. Als ik dan ga bloemschikken wil bepaalde, bloemen, takken of bladeren vinden, zoek ik het op in deze kleine agenda.
Vermits de bladzijden volgens alfabet verlopen is het gemakkelijk om ze daar in te vullen en later ook terug te vinden op het tijdstip dat je ze nodig mocht hebben.
Indien je niet wil dat de tulpen groeien dan moet je een beetje koudwater stijfsel in het bloemenwater roeren hierdoor zal dit proces vertragen en ze groeien bijna niet meer.
Hou je er ook niet van dat ze over de rand van de vaas gaan hangen, prik dan met een naald juist onder het tulpenhoofdje met een naald door en door de steel, dan krijgen ze meer zuurstof en zullen beter rechtop blijven staan.
Indien mijn narcissen in de tuin uitgebloeid zijn en op een zonnige dag, dan pluk ik alle uitgebloeide hoofdjes en leg ze op een keukenpapier op de chauffage en laat deze een paar dagen drogen tot ze papierachtig aanvoelen.
Bewaar de bloempjes daarna in een gesloten schoendoos op een droge plaats en zo kan je jaren genieten van uw gedroogde narcishoofdjes. Je moet ze na de bloei toch afplukken anders zou de narcis zaad vormen en dit komt ten koste van de bloei het volgende jaar, dus je hebt 2 vliegen in een klap.
De oudste methode is het samenbundelen van de hortensiabloemen en het ondersteboven in een donkere koele ruimte hangen en ze zo lang laten hangen tot ze echt kraken en ritselen. Het is wel nodig om ze in een donkere ruimte te hangen dan blijft de kleur prachtig.
Vul een emmer met witte zand en maak die goed nat, steek hierin de hortensia’s met hun stelen in. Geen water meer bijvullen en zo de bloemen laten drogen.
Neem een stuk kippengaas en span die over een kist of doos en steek de hortensia’s door de gaten en laat ze zo drogen. Hier is het ook belangrijk om ze in een donkere plaats te laten drogen om de kleur te behouden. Zo droog ik ook mijn zonnebloemen, gaat heel goed.
Vul een grote vaas met ongeveer 1.5 à 2 cm water, zet de stelen hierin en laat de bloemen het water helemaal opzuigen en niet meer navullen. Is het water weg dan zijn de bloemen ook gedroogd. Men zou ook glycerine kunnen toevoegen aan het water dan zouden de bloemen soepel blijven maar hierbij heb ik geen ondervinding.
Je kan de hortensia’s ook laten drogen in natte steekschuim die je volledig laat uitdrogen. Wil je nadat de bloemen gedroogd zijn ze toch nog kunnen verwerken in een krans of zo dan kan je ze met een bloemenspuit terug nat maken.zo kan je ze makkelijk terug verwerken, door het inwerken van het water op de bloemenhoofdjes worden ze tijdelijk weer een beetje soepel.
Dit jaar zijn er bezonder veel en mooie hortensia’s, misschien kan je al een smalle slinger of guirlande ervan maken om met kerst in de boom of aan de schouw te hangen. Nadat ze gedroogd zijn kan je ze lichtjes met zilver, koper of goud bespuiten. Heel mooi effect. Ik heb zo eens een kerstboom gesierd.
Hopelijk kan een van deze tips U helpen om de mooie hortensia’s te drogen en zeker een jaar plezier van deze mooie bloemen te hebben.
Dahlia’s zijn mooie bloemen maar in een vaas met water kunnen ze verschrikkelijk ruiken zodat zich bijna niemand waagt om ze in een vaas te zetten.
Indien je toch wat Dahlia’s in een vaas wil zetten dan giet je gewoon een beetje javel in de vaas, zo’n 2 eetlepels op 1 liter water. Zet de stelen ook maar in een beetje water, indien ze 5 cm water hebben is het meer dan genoeg en zal het rottingsproces wel uitblijven. Na 2 dagen zeker het water weer verversen en zo kan je onbezorgd van een mooi boeket Dahlia’s genieten.
Vermits Dahlia’s in oasis ook niet zoveel water hebben kan je zo’n bloemstuk toch altijd een 14 dagen vers houden, wel geen water bijvullen dan. Na 14 dagen kan je dan wel de oude bloemen wegnemen met lauw water met bloemenvoeding navullen en terug met verse bloemen vullen.
Indien je snijbloemen koopt, koop deze dan op het einde van uw boodschappen zodat ze niet onnodig nog veel moeten meemaken en lang in de wagen zonder water moeten overleven.
Zodra je thuis komt pak je de bloemen uit het papier en snij je ze dadelijk zo’n 5 à 10 cm af indien ze moeten dienen voor een bloemstuk. De meeste bloemen hebben bloemknopen zoals anjers, rozen, dan snij je steeds 1 cm schuin onder die knop af.
Ontdoe ook zoveel mogelijk blad, laat enkel van boven wat bladeren staan en bij de rozen en anjers haal je de scheuten eraf, deze zuigen nl. al het nodige water op en dit ten nadele van de bloemknoppen.
Zet de bloemen nadat ze schoongemaakt en afgesneden zijn in een emmer met lauw water totdat je ze zal gebruiken voor je bloemstuk. Nooit koud water want dan krijgen de bloemen een schok en zullen de rozen vlug hun hoofdjes laten hangen.
Het is wel even werk maar de bloemen zullen U met hun houdbaarheid bedanken.