·Groen lint om rond de strokrans te doen (speciaal voor strokransen)
·Mos, verschillende soorten, zoals: plat-, rendier-, bolletjes- en IJslandsmos.
·Dennengroen (ik heb Nobulus den gebruikt, deze droogt mooi in den valt niet af – te koop bij bloemisten) of conifeer, of jeneverbesgroen…
·Verschillende soorten dennenknoppen
·Takjes met mos
·Witte abeelblaadjes (gedroogde)
·Eikels, eikeldopjes, beukennoot bolster, enz.…
·Parelhoenpluimpjes
·Krammen
·Lijmpistool
Werkwijze:
1.Omwikkel de krans met het groene lint. Beslis nu of je de krans wil ophangen of plat laat liggen. Indien je hem hangt dan moet je een lus maken om de krans te kunnen ophangen.
2.Neem de verschillende soorten mos en kram deze op de buiten-, binnenzijde en bovenop de krans. Vorm eerst een dik bolletje (mag echt een grote prop zijn) van het mos en steek dan aan de buitenzijden vast. Verwerk het mos zo over de gehele krans en gebruik alle soorten mos dooreen.
3.Vul de openingen met korte takjes gekozen groen. Goed vastkrammen en zien dat de dikte evenredig is met de dikte van het bolletje mos. Het moet namelijk een ronde krans worden. Dus goed in het oog houden dat je de ronde vorm aanhoudt. Bekijk de krans telkens goed zowel aan de binnen- als aan de buitenkant om dit effect te bekomen.
4.Nu kan je met de versiering van de krans beginnen, het eerst plak je de dennenknoppen erop, mooi over de krans verdelen. Mocht je dikke dennenknoppen hebben die zwaar zijn dan moet je eerst aan de onderkant een gaatje boren er wat lijm indoen en dan dadelijk een satéstokje erin steken en zo in de krans bevestigen. Let wel op indien je een kleinere krans gebruikt dan mogen de knoppen niet te dik zijn ander valt de krans uit de toon. Verhoudingen goed respecteren.
5.Ga nu verder met het overige materiaal en zie dat je een mooi geheel bekomt. Telkens even de krans van veraf bekijken dit geeft een beter beeld en dan zie je dadelijk waar nog wat materiaal kan geplakt worden.
6.Als laatst plak je de pluimpjes.
7.Voorlopig heb ik nog maar 1 dikke kaars in de krans gezet gezien het nog geen advent is. Met de adventstijd zal ik 4 stompkaarsen in het midden plaatsen van 4 verschillende hoogtes.
TIP:
Je kan indien gewenst ook kleine kerstballetjes erop leggen of vastplakken. Ik heb het bewust niet gedaan omdat ik met natuurlijke materialen heb gewerkt en ik de krans na de feestdagen nog lang kan laten liggen en deze niet gebonden is aan de kersttijd.
Hou er wel rekening mee indien je de krans zou ophangen moet je met de stand van de dennenknoppen en de andere opgeplakte materialen rekening houden want dit geeft een ander optisch zicht. Daarom hou je af en toe de krans even tegen een muur om het uitzicht te controleren.
Deze krans neemt wel even je tijd in beslag maar het is wel de moeite waard.
Geniet al vast van de voorbereiding op de komende feestdagen.
Witte takken (indien je geen hebt kan je ook berkentakjes wit verven met een spuitbus en goed laten drogen)
Chocolade geldmunten
Apennootjes
Snoepjes voor Sinterklaas, spekjes, nick nackjes met suiker op
Grote stopnaald, stikzijde witte
Afwassponsje en een beetje warm water
Zak van Sinterklaas (Kruidvat of Wibra)
Lijmpistool
Werkwijze:
1.Steek de takken in de vaas en giet er de zak apennootjes in, hierop de nick nackjes en de gommetjes.
2.Reinig de spotnaald goed met warm water en rijg er een draad van witte stikzijde in. Steek deze in het spekje en laat een uiteinde eraan zodat je een knoopje kan vormen. Tussendoor moet je regelmatig de naald even proper maken want die spekjes plakken.
3.Hang de spekjes aan de takken.
4.Verwerk de zak tussen de takken.
5.Plak de chocolade geldmunten met het lijmpistool aan de takken. Een heel klein beetje lijm is genoeg anders zal de chocolade smelten.
Laat de Sint nu maar komen en zo heeft men altijd een snoepje bij de hand waar iedereen zich van kan bedienen. De kinderen mogen wel pas een snoepje nemen nadat ze goed gegeten hebben. Niet te veel is slecht voor de tanden.
Een prettig decoratiestuk dat eveneens samen met de kinderen kan gemaakt worden. Wel opletten voor het lijmpistool, dit moet mama doen.
·3 soorten restjes van lint in kleuren die bijeen passen
·Callicarpa takjes
·Zijde rozenblaadjes die bij de Callicarpa bessen en de linten passen
·Lijmpistool en etalagespelden
·IJzerdraad om een lus te maken om de krans op te hangen.
Werkwijze:
1.Omwikkel de krans met jute. Vorm een lus met ijzerdraad en lijm deze vast op de krans.
2.Als volgt omwikkel je de krans met de 3 verschillende linten.
3.Lijm de Callicarpa bessentakjes kris/kras over de krans, zowel aan de binnen als de buitenzijde.
4.Tussen de takjes in neem je steeds 3 zijde rozenblaadjes en steek deze vast met de etalagespelden. Op deze etalagespelden plak je steeds een paar bessen om de speld te bedekken.
5.Het is een ietwat gewaagde kleur maar toch mooi denk ik.
1.Omwikkel de krans met jute lint. Vorm een lus en plak deze met het lijmpistool vast.
2.Eerst lijm je oesterschelpen vast op de binnen- en buitenkant van de krans en er bovenop.
3.De tussenruimtes opvullen met de andere schelpen. In sommige paarlemoer schelpen plak je kleine schelpjes en parels.
4.Bestuif de krans met de Elefanten haut spray dan komen de kleuren van de schelpen veel beter tot hun recht. Goed laten drogen.
5.De openruimte opvullen met IJslandsmos en korstmos met een klein beetje lijm van het lijmpistool. Je kan het mos daarna wat dieper in de holtes duwen met een satéstokje.
6.Je kan deze krans ophangen of je kan hem neerleggen en een windlicht met een kaars erin zetten. De keuze is aan U.
Vergt wel een beetje tijd, vooral het opvullen maar het loont de moeite.
Mijn vorige schepenkrans is reeds meer dan 10 jaar oud en nog steeds zeer mooi. Dus zeker proberen.
·Restjes bloemen, ik had nog 2 hortensia’s, wat chrysanten geknipt van een pot (merk je zelfs niet), een lorkentakje met knopjes
Werkwijze:
1.Vul de vaas met natte oasis en verdeel het groen over de schaal.
2.Ditmaal moet je de hortensia niet verdelen in toefjes het mag best een grote bol zijn. Hou rekening met de kleur. Verdeel de hortensia bollen tussen het groen.
3.Steek het takje met de knoppen ertussen en de chrysanten.
Heel eenvoudig en het resultaat is toch niet mis. Op zo’n tuintafel zal dit stuk toch heel lang uithouden. Mocht het lange tijd droog blijven toch wel even water bijgeven.
Indien je de bloemen regelmatig vervangt dan zal je lang plezier hebben want het groen en de hortensia blijven buiten enorm lang goed.
1.Vul het korfje met de volgezogen oasis. Verdeel de Salal over de oasis.
2.Neem 3 stukjes Polygonium takken bijeen en bind ze samen met de sierdraad in het midden. Neem een kram en steek deze achter de sierdraad en steek vast in de oasis. Leg ze wel een beetje schuin dit oogt beter.
3.1 Tak chrysanten steek je in de hoogte en de andere tak verknip je kortere steeltjes en verdeel je tussen de salalblaadjes.
4.Versier het geheel met de felgekleurde Stillingiatakjes.
5.Het is een klein bloemstukjes waar je niet veel bloemen voor nodig hebt.
Door een paar minuten knutselwerk heb je weer een bloemstukje in huis.
·Veel herfstbladeren, liefst tamelijk grote, vb. wijngaardbladeren, wilde wingerd of plataan
·Oude kaarsen
·Oude verfborstel
·Oud potje om de kaarsen te smelten, indien deze niet voorhanden is kan je ook gewoon een propere conservendoos gebruiken
·Staander of een krans van takjes of wilgen
·Veenmos en plat mos
·2 a 3 winterplantjes naar keuze ik heb kleine cyclamen en een grijs plantje (Calocephalus)
Werkwijze:
1.De blaadjes moeten goed droog zijn en niet te zeer gekruld. Begin met de rand van de isomobol. Overplak de rand met blaadjes en ook zodat zeker een 10 cm aan de binnenkant bedekt is. Plak de blaadjes zo verder tot de bol volledig dicht is en mag absoluut geen wit van de bol te zien zijn.
2.Laat dit dan toch zeker ½ dag indrogen.
3.Snij de stopjes van de kaarsen in stukken, ik heb witte met rode gemengd zodat ik een licht roze kleur kreeg, dit kan je wel alleen doen indien je rood/bordeaux bladeren hebt. Mocht je geel/bruine hebben dan neem je best wit met een beetje geel. Mocht je geen gekleurde kaarsen hebben dan kan je het kaarsvet kleuren met voedingsverf. Dit ligt normaal in het grootwarenhuis bij de bakafdeling.
4.Laat de kaarsen op een licht vuurtje smelten, je moet er je vinger in kunnen steken dat is de juiste warmte. Zet daarna het kaarsvet op een theelichtje zodat het niet te vlug afkoelt en regelmatig eens roeren.
5.Neem de isomobol en bestrijk de bladeren met het kaarsvet er mag een tamelijk dik laagje op komen. Je zal zien het kaarsvet stolt zeer vlug. Laat de bol daarna ook even indrogen. Nog niet op de krans zetten want indien het kaarsvet nog niet droog is dan zal je een rand krijgen en dit oogt niet mooi.
6.Vul daarna de isomobol met veenmos en bevochtig dit goed. Laat de plantjes voor je ze plant zeker ½ uur zonder potje in een badje met water staan zodat ze zich goed kunnen volzuigen. Plant de plantjes in de isomobol. Bedek de bovenkant met het plat mos.
7.Van dit herfststuk zal je lang kunnen genieten , plaats het op een terrastafel want de cyclamen houden niet van de warmte binnen. Zoals je ziet zijn het vrolijke kleuren in de herfst, na de voorbereiding is het vlug klaar en je kan de plantjes altijd vervangen. Je kan de schaal ook vullen met viooltjes dan heb je er de ganse winter nog plezier van want deze bevriezen niet en tegenwoordig heb je prachtige kleuren.
8.Vergeet wel niet af en toe wat water te geven.
Prachtig om te aanschouwen, herfst in de zomerzon.
·Staander op een klinker of ijzerstaven op een boomschijf
·Mos of koord, papierkoord, garen
·Sierwikkeldraad
·4 Budhanoten gebleekt, je kan er ook maar 2 nemen als je maar een staaf hebt, bv. een boven en onder
·Stukjes plastiek, oasis, snijbloemenvoeding
·Bolletjes mos
·Groen, Rucusblad
·Hypericumbolletjes
·Roosjes
·Fijne tillandsia
·Hortensia
Werkwijze:
1.Omwikkel de staander met mos of het gekozen materiaal. Bedek de voet met bolletjes mos en zet het vast met sierdraad door deze voorzichtig rond het mos te draaien.
2.Open de noten een beetje en bevestig ze op de ijzerstaven door middel van de sierdraad. Ga ook nog een langs de opening en maak de noten zo zeer goed vast. Ze mogen praktisch niet meer bewegen.
3.Vul de noten met een stukje plastiek en de volgezogen oasis.
4.Verdeel het groen, de rozen, de hypericumbolletjes en toefjes hortensia die je op draad zet in de openingen. Niet te hoog bovenuit laten komen, het moet een lijn vormen.
5.De fijne tillandsia over de noten schikken.
6.Je kan dit bloemstuk op een staander of aan de deur als welkom zetten.
·Bootvormige schaal, kan ook een andere vorm hebben (langwerpig)
·Oasis en snijbloemenvoeding
·Krammen
·Salalblad, pistache, Conifeer
·Hortensia, Rozen, witte chrysanten
·Fijne Tillandsia
Werkwijze:
1.Vul de schaal met oasis, 1 cm boven de rand. Snij blaadjes van de salaltakjes af en kram ze vast op het stukje oasis dat boven de rand van de schaal uitsteekt. Schik ze zo dat je van de krammen niets ziet.
2.Steek langere stukken conifeer op de uiteinden. Verdeel verder het groen over de oasis.
3.Verdeel de bloemen tussen het groen.
4.Steek nu aan weerszijden 2 rozen op ongelijke lengtes tussen de conifeer.
5.Werk af met de fijne tillandsia, echt maar een heel klein beetje.
1.Vul de schaal gelijk met de rand met oasis en hierop plaats je de ½ bol oasis die je vastzet met saté-stokjes. Werk de rand af met mos en krammen.
2.Snij de bolchrysanten kort af en verdeel ze over de ½ bol oasis. Tussen de bloemen steek je de geplooide herfstbladeren en de valse christusdoorn bonen vast met krammen.
3.Plooi de aluminiumdraad en steek deze over de bloemen.
4.Leg wat herfstbladeren onder de schaal en plaats de schaal daarop. Kan je ook gewoon op het graf doen. Geeft zo wat meer.
·Veel herfstbladeren, ik heb wijndruivenblad gebruikt
·Krammen
·Mos
·Kastanjes en enige bolsters, tamme of wilde
·Lijmpistool
·Aluminiumdraad 2 x 50 cm
·Lint om de handvatten te omwikkelen (kleur die bij de kastanjes past)
·Strikken die bij de kleur van de kastanjes passen
·Etalage spelden
·Veren, sierpompoentjes
·Rode bonen van de Valse Christusdoorn
·Fijne tillandsia
·3 kleine protea’s (geel/oranje) die van kleur bij de kastanjes passen
·Elefanten haut (glansmiddel) – Bij de bloemisten te koop
Werkwijze:
1.Neem de twee bogen, plaats ze tegeneen en steek ze vast met de Saté-prikkers.
2.Beleg ze volledig onder en bovenkant met blad en zet vast met krammen of lijm ze met koud lijm vast. Zie dat je de bladeren goed overlapt want ze zullen indrogen en daarna zou je openingen kunnen krijgen en het wit van de bogen zien.
3.Beleg de bovenkant, je kan kiezen voor de holle- of de bolle kant van de bogen,.ik koos voor de bolle kant, met mos, kram het vast.
4.Lijm de kastanjes vast met het lijmpistool (voorzichtig). Ze moeten niet allemaal dicht tegeneen liggen. Er mogen spaties tussen zijn. Daarna dadelijk bestuiven met Elefanten haut. Niet te veel inademen (stinkt) doe dit het liefst op enkele kranten buiten. Laat even drogen.
5.Vorm de oren. Hiervoor neem je 50 cm Alu.draad, leg er het lint tegen, lijm het begin vast met het lijmpistool en rol zo verder naar beneden, ook dit uiteinde vastlijmen. Doe hetzelfde met het tweede oor. Neem een glas of iets rond en plooi de draad hierom en geef de oren een vorm. Vb. een S-vorm.
6.Steek 2 etalagespelden door het lint op de plaats waar je de oren wil vastzetten en kram ze daarna ook nog eens vast. Ze moeten stevig vastzitten.
7.Versier de bovenkant in het midden met de 3 protea’s, de pluimen, de sierpompoenen en de bonen.
8.Vorm strikken en zet er 2 vast aan het hechtingspunt van de oren en 1 in het midden van het stuk.
9.Plaats de burg op een spiegel zo heb je een mooi beeld van de onderkant van de brug.
Geef toe het is de moeit waard. Nu maar vlug aan de slag anders zal je geen mooie herfstbladeren meer vinden.
De bonen die hier op de foto groen zijn worden in de herfst donkerrood tot bruin.
De boom waarop deze bonen groeien heet “Valse Christusdoorn – Gleditsia”
1.Laat de oasis zich in lauwwarm water met snijbloemenvoedsel volzuigen en steek hem in de pot. De ½ oasis bol steek je vast met saté-stokjes.
2.Begin onderaan met de bladeren, snij de steel aan en vouw de bladeren samen en steek vast met een kram, de bladeren mogen luchtig uitzien.
3.Hierboven steek je mos met krammen vast. Op het mos schik je de rode rozen. De volgende rij bestaat uit toefjes Hortensia. Gevolgd door een rij Sedum.
4.De top bestaat uit groene hanenkammen met 3 rozen ertussen.
5.Neem een stengel van de Amaranthus en laat deze over de schaal afhangen.
6.Dit is een prachtig bloemstuk om te laten indrogen. Vanaf nu geef je geen water meer en zet het niet te warm.
7.Je kan voor dit bloemstuk ook andere materialen gebruiken zoals: noten, kastanjes, bolsters en rozenbottels.
·Kleine lotus bladeren, of grote in stukken scheuren
·Rozen
·Hortensia
Werkwijze:
1.Laat de oasis zich volzuigen in lauwwarm water met de snijbloemen-voeding. Vul het potje gelijk met de rand.
2.Vorm een kraag van lotusbladeren door ze te plooien en dan aan de binnenkant van het potje vast te krammen. Trek de bladeren hier en daar een beetje naar beneden zodat je een mooie schikking hebt.
3.Steek in het midden de hortensia en ronddom de rozen, op ongelijke hoogte dit oogt veel mooier en je hebt een beter zicht op de rozen zelf. Steek je de rozen op gelijke hoogte dan zie je enkel de rozenhoofdjes.
4.Kijk na over er geen gaatjes meer zijn en plaats het potje op een plaats waar je dagelijks van kan genieten.
Heel eenvoudig en toch prettig. Zijn de rozen slecht kan je ze gewoon uitwisselen door verse.
1.Vul de korf met de oude oasis, gelijk met de rand, dek af met mos. Steek de mostak in de korf.
2.Draai de kolfbladeren van de maïskolf af en steek deze op een saté-stokje. Doe hetzelfde met de afgebroken kolfbladeren. Verdeel de maïs en de kolfbladeren in het stuk.
3.Steek de pepers in verschillende hoogtes. Hiertussen de groene amaranthus.
4.Leg nog een maïskolf neer en leg er wat lampignonnetjes bij.
5.Plaats het pompoenlichtje in het stuk en steek het kaarsje bij valavond aan.
Zo zie je maar dat het niet altijd een uitgeholde pompoen moet zijn.