·Isomoring en een hoge taartvorm in Isomo die in de ring past, dus vooraleer te kopen even in de winkel aanpassen
·Lint (roze) smalle en brede
·Enkele witte strikjes
·Zijde bloemen in zachte pastelkleuren
·Witte suikerfondant ( te koop bij bakwaren)
·1 zak Meringues (te koop bij bakwaren)
·Zilveren suikerparels
·Deegrol
·Keukenfolie
·Kommetjes met water (dit om de suikerfondant aan elkaar te lijmen)
Werkwijze:
Het idee is van Josee Paesen.
1.Omwikkel eerst de Isomoring volledig met het bredere lichtroze lint, lijm de uiteinden aan de achterkant van de ring vast.
2.Leg het blokje witte suikerfondant tussen de keuken folie en rol dit mooi plat uit tot 0.5cm, neem de maat en kijk of je de zijkant van de taartvorm hiermee kan bekleden. De suikerfondant moet ook een deel van de bovenkant bekleden. Niet helemaal omdat in het midden de kan en de kopjes komen.
3.Waar de zijkanten suikerfondant tegeneen komen maak je het een beetje nat met je vingers en trek je voorzichtig de ene kant over de andere en maak het vlak. Laat goed drogen.
4.Lijm nu de Meringues met het lijmpistool vast op de rand van de omwikkelde Isomoring, probeer een rechte lijn aan te houden.
5.Doe een beetje lijm rond de taartvorm (aan de onderste rand), plaats hem in de isomoring. Leg het smalle lintje daar waar de taartvorm de isomoring raken en maak ook deze vast met een speld of met lijm.
6.Verdeel de zijden bloemen over de rand van de taart, het midden moet open blijven om de kan en de kopjes te kunnen plaatsen. Schik ook de witte strikjes tussen de bloemen.
7.Versier het geheel met enkele suikerparels (deze lijm je ook vast met het lijmpistool voorzichtig)
8.Plaats het mokka kannetje en de tassen in het midden van de taart. Zie dat je een mooie schikking krijgt.
9.De taart is klaar. Plaats hem op de taartschotel en eventueel op een spiegel.
Het aangename van deze taart is, dat hij er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog heerlijk ruikt.
·Oasisring (een oude droge die al eens gebruikt werd)
·½ Oasisbol die in de oasisring pas
·Zand verf (kan je gewoon zelf maken, meng de kleur die je wenst met acrylverf en strooi er vogelzand of gewone witte zand in goed mengen en de zandverf is klaar)
·Mosselschelpen
·Lijmpistool
·Haarlak
·Nepaardbeien, kersen, appeltjes met suiker en druiventros
·Zijden blaadjes
·Crèmekleurige sisal en krammen
Werkwijze:
Voor de onderbouw van de taart heb ik de zomertaart van enige jaren geleden genomen.
Punt 1 en 2 doe je beter de dag ervoor.
1.Meng uw verf of neem een kant-en-klaar potje zandverf en schilder de taartvorm, de zijkanten en bovenop met de zandverf. Goed laten drogen.
2.Neem nu de mosselschelpen en plak ze 1 x met de smalle kant naar boven en de andere keer naar boven, zie dat je ook altijd de linkse of de rechtse helft hebt, plak zo de rand rondom. Bestuif ze daarna goed met de haarlak dit geeft ze een glans, ze worden dan iets donkerder.
3.Omring de oasisring met de goed uitgetrokken sisal, steek vast met krammen. Verdeel ook een deel over de ½ oasis bol en steek eveneens vast met krammen. (zie foto)
4.Lijm eerst de halve aardbeien rechtopstaand rond de ½ oasisbol, vul daarna het midden ermee op.
5.Schik de 4 appeltjes met suiker over de oasisring. Links en rechts van de appels plak je de kersen. Eenmaal met de steeltjes rechts, eenmaal links.
6.Lijm de zijdenblaadjes op de oasisring, verder plak je de rest van de nepkersen.
7.De open ruimtes vul je op met de druifjes.
8.Plaats de taart op een taartschotel en geniet van de aardbeientaart die je de ganse aardbeientijd zal vergezellen.
Daarna ook mooi voor een BBQ-avond als tafeldecoratie.
Theresa,
Voorbereiding tot de taart
Overheerlijke aardbeien
Lekkere kersjes horen erbij.
Met druiven de gaatjes opvullen
Vorm een krans van aardbeien en vul daarna op.
Zal ik maar dadelijk een stukje aansnijden.
De rand met mosselschelpen.
Gesuikerde appeltjes.
Met groene blaadjes en kersen werken we de taart af
·½ Oasisbol (mag een oude zijn of een grijze voor droogmateriaal)
·Kaneelstokken
·Crèmekleurige Sisal
·Krammen
·Lijmpistool (kommetje water tegen verbrandingen)
·Nepfruit, citroentjes, apeltjes met en zonder suiker, 1 tros druiven
·Enkele blaadjes
Werkwijze:
1.Indien je denkt dat je teveel ruimtes tussen de kaneelstokjes zult hebben, kan je de Isomotaart eerst met een beetje bruine verf insmeren en laten drogen, dan zal de witte Isomotaart niet doorschijnen. Indien je niet verft kunt U kleine stukjes kaneel in de grotere tussenruimtes plakken.
2.Knip de kaneelstokken een ½ cm langer dan het taartje zelf is.
3.Plak al deze kaneelstaafjes op de rand van de taart.
4.Lijm de ½ bol oasis in het midden van het taartje. (zie foto)
5.Trek de sisal heel goed uit elkaar en vul de rand tussen de kaneel en de ½ oasis bol hiermee op. Steek goed vast met krammen. Overdek ook de ½ oasis bol ermee en steek ook weer vast met krammen. (zie foto)
6.Schik eerst de citroenen over de rand, goed vastlijmen.
7.Verdeel de appeltjes van bovenuit en werk zo naar beneden toe. Ben je tevreden met de schikkingen dan verknip je de druiventros.
8.Lijm op de open ruimtes de druifjes.
9.Zoek een plaatsje waar je de beide blaadjes kunt lijmen, we lijmen de kleinere op het grotere blad.
10.Klaar is je heerlijke fruittaart die jaren zal meegaan.
Smakelijk!
Theresa,
De rand wordt gevormd door kaneelstokjes.
De halve oasisbol in het midden van de taart plakken.
·IJzerdraad nr. 0.6 mm (geen wikkeldraad gebruiken)
·Corsagelint kastanjebruin
·Kleine kastanjebruine parels
·Enkele blaadjes
·Haarlak, krant
Werkwijze:
1.Boor in elke kastanje een klein gaatje door de kastanje heen.
2.Steek een pareltje op de ijzerdraad zo’n 6 cm diep en draai de draad rond de parel, zie dat het uiteinde van de draad goed aanligt anders kan je de draad niet door de kastanje steken. Het pareltje zit nu aan de bovenkant.
3.Steek de ijzerdraad door een kastanje en trek goed aan met een tang.
4.Tape de ijzerdraad een 10 cm af met kastanjebruine corsage-lint.
5.Als dit klaar is dan ga je de druiventros opbouwen. Het beste neem je een druiventros bij je en kijk je naar de vorm van een druiventros.
6.Werk op een tafel dit gaat gemakkelijker. Leg 1 kantjes in het midden, ga verder met links en rechts een te leggen en de ijzerdraad draai je telkens om de eerste draad. Bouw zo verder tot je een druiventros bekomt. Hef de tros regelmatig op om de vorm te bekijken, zo zie je ook of je tussenin nog een gaatje hebt dat je kunt corrigeren door daar nog een kastanje in te steken en vast te maken.
7.Is de tros klaar dan knip je alle draden op één lengte van. Omwikkel het steeltje met corsagelint (kastanjebruin).
8.Schik enkele blaadjes aan de steel.
9.Leg de tros op een krant, bestuif met haarlak, laat enkele uren drogen.
10.Hang de tros op of leg hem op een kast of tafeltje.
Zien ze er niet smakelijk uit???Kom ik nodig je uit om aan de slag te gaan. Het werk zal je vlug vergeten indien je de druiventros ziet pronken.
Het idee voor deze korenbol is door Fien ontstaan omdat ze korenaren heeft gebruikt.
Pluk a.u.b. geen korenaren van het veld van de boer, ik heb een brak stuk gevonden waar vorig jaar koren heeft gestaan en hier en daar kwamen korenhalmen uit en deze heb ik gebruikt.
Benodigdheden
:
·Isomobal Ø 15 cm
·Tape om de bol aaneen te houden
·Jute lint om de bol mee te bekleden anders zal je zichtbare openingen hebben
·Krammen
·Etalagespelden en kleine kopspelden
·Tyfablad (blad van de lisdodde) laat die liefst 1 dag wat drogen
·Heel veel korenaren
·
Werkwijze:
Voorbereiding: Knip de aren van de stengel en leg ze voor U.
De beschrijving hoe je de bol moet bekleden vooraleer je begint kan je vinden op deze van de schelpenbol.
1.Indien de bol voorbereiding klaar is kan je van start. Leg het eerste tyfablad in het midden van de bal en steek deze om de paar cm vast met etalagespelden. Neem wel een onpaar getal van het aantal banen, ik heb er 7 gebruikt, je kan er ook maar 5 nemen.
2.Naast het tyfablad ga je de banen met de korenaren maken, de top van de eerste aar steek je niet vast want op het einde van de ronde steek je de andere eronder en steek je dan eerst vast met de kleine kopspeld.
3.De ene kant gaat met de klok mee en de andere kant gaat tegen de klok in.
4.Werk zo verder tot je de ring kan sluiten, op het einde verknip je de aar in kleine stukje en deze steek je in de kleine opening om te eindigen. (zie foto)
TIP:
Leg een handdoek op je schoot en hierop de bal, zo kan je de aren heel gemakkelijk in draaien leggen en vaststeken. Plus je bent beschermd tegen het krassen van de haartjes. Prettig werkje, is klaar in zo’n 2 uur zonder de voorbereidingen.
Het is nu het juiste moment want het koren vangt aan te rijpen en te bloeien.
Je kan de bol ook op een vaas of op een boomstronk leggen. Het zal prachtig indrogen en nog narijpen.
Lieve dames en heren, misschien denkt U dit krijg ik nooit klaar want ik ben geen naaister. Wel ik moet U bekennen het enige dat ik van naaien kan is een knoop goed aannaaien. Hieraan komt geen naaimachine te pas.
Het stof wordt in stukken gescheurd en de scheurkant wordt gewoon weggewerkt met kopspelden.
Dus niet twijfelen, gewoon aan beginnen.
Benodigdheden:
·Paspop op staander (tegenwoordig te koop in Casa, Blokker ongeveer tussen € 45 à 50) Let er wel op of je er speldjes op kan steken of eventueel tussen het stof en de pop
·Een rol WC-papier (mag niet te vlug afscheuren)
·Een stuk bruin papier (niet te slap)
·Papier plakband
·Ongeveer 70 Cordolinebladeren (lijken op Aspedistra blad maar ze zijn bordeaux van kleur)
·Alles lijm – Bison (Brico) en een borstel
·Lijmpistool
·Kopspelden, Etalagespelden
·Stof: voor de sleep: 1m x 1.9m voor de drapage: 3.2 m x 20 cm
·Medaillon
·Eventueel een Boa, parelsliert
·1.5 m sierlint voor taille + strik
·1 m sierlint om de buste af te biezen
·Voor de schouderbandjes kan je 70 cm lint gebruiken of zoals ik gevriesdroogde ezelsoren.
·1 roos
Werkwijze:
Deze dame heb ik op een workshop gemaakt gegeven door Josée Paesen uit Kermt.
Voorbereiding, de dag ervoor: Bladeren even met bladglans afvegen en tussen krantenpapier leggen, om de paar lagen een dik pak boeken erop leggen zodat de bladeren wat platter worden. Laat dit de ganse dag en nacht rusten. De dag zelf neem je de bladeren tussen de kranten uit en snij het steelgedeelte plus zo’n 10 cm ervan af. Voorzichtig aan de achterkant van het blad de nerf met een aardappelmesje wegsnijden zodat het dikste gedeelte weg is.
1.Omwikkel de dame van aan de borsten tot in de taille met wc- papier. Zet vast met kopspelden van boven en onder. Hierover de papier plakband erover doen. Goed aandrukken zodat de vorm goed uitkomt.
2.Neem het stuk papier, ongeveer 1m/1m en leg die om de middel van de pop en plak vast met papier plakband. Goed aan het lijf vastplakken. Achteraan mag een split blijven.
3.Begin beneden. Lijm de bladeren in en begin aan de split achteraan, het eerste blad mag de split wat overlappen, plooi het teveel aan blad naar binnen toe zodat je een mooie afgewerkte rand krijgt. De bladeren mogen tot bijna op de grond komen. Ga zo rond tot je een eerste ronde klaar hebt.
4.Ga zo verder, het worden 4 lagen boveneen. De laatste ronde is rond de borsten, in de lende goed aandrukken.
5.Werk nu de decolté af ofwel met lint of stof, ik heb de gevriesdroogde ezelsoren gebruikt. Ook voor de schouderband-jes. Onder de blaadjes heb ik een sierlint vastgestoken met kopspelden. In het midden heb ik een medaillon vastgestoken.
6.Maak het sierlint vast in de lende en vorm achter een strik. Steek een stuk stof vast in het midden (voor) onder het lint en vorm een drapage. Maak vast aan de achterkant.
De dames die kunnen naaien zullen er wel iets anders van maken, maar ieder zijn kunst.
7.Het stof voor de sleep wordt achteraan vastgemaakt en vorm van de overslag door hier en daar wat spelden te steken een mooie overgang. Laat het stof naar beneden vallen en vorm een sleep. Werk de gescheurde kant weg door de spelden zo te steken dat deze zijde mooi weggewerkt is.
8.Een restje stof plooi je dubbel en vorm een roos, deze komt rond de hals. Vastspelden. In het hart van de roos steek je enige ezelsoortjes, ook deze vastspelden.
9.Rond de roos prik je de gevriesdroogde ezelsoortje vast. Steek de roos schuin tussen het lint.
Het vraagt wel even werk minstens 5 uur maar wedden dat iedereen een plaatsje zal vinden voor zo’n mooie dame.
Theresa,
1.Bovenste deel van de dame.
2.Middendeel
3.De roos in het midden
4.De roos van stof gevormd met zicht op het medaillon