. Aangifte inkomens 2004 en gevolgen belastinghervorming
Door de belastinghervorming wordt de berekening van uw inkomens 2004 grondig vernieuwd. Deze nieuwigheden zijn opgenomen in 'het formulier voorbereiding van de aangifte'. Ze hebben ook invloed op de uiteindelijke berekening van de aanslag. Even verduidelijken.
Gelijkstelling wettelijk samenwonenden en gehuwden
Personen die een wettelijke verklaring van samenwoning bij de ambtenaar van de burgerlijke stand aflegden, worden volledig met gehuwden gelijkgesteld. Deze situatie werd dan ook voorzien in de aangifte Vak II 'De persoonlijke gegevens en gezinslasten'. Deze personen krijgen ook een gemeenschappelijke aanslag. Het betreft enkel samenwonenden die een dergelijke verklaring aflegden. Een behoorlijk aantal: voor België gaat het in de periode 2000 - 2004 over 65 290 personen. Broer en zus, beiden gepensioneerd en al jaren samenwonend zonder meer, ontvangen uiteraard ieder een aanslagbiljet en worden als alleenstaande belast. Voor hen verandert er niets.
Welke positieve gevolgen heeft de gelijkstelling voor gehuwden op de uiteindelijke belastingberekening? Alle belastingplichtigen hebben recht op een belastingvrije som: een gedeelte van hun inkomens dat in feite belastingvrij is. Vanaf 2004 is dit eenzelfde bedrag voor een gehuwde (per persoon en hoger dan vroeger), een alleenstaande en een samenwonende: nl. 5 660 euro. Voor een echtpaar betekent dit 525 euro belastingvoordeel in vergelijking met 2003.
Afzonderlijk belasten (decumul) van alle inkomens
Tot nu toe werden gehuwden enkel op hun beroepsinkomens en vervangingsinkomens (zoals het pensioen) afzonderlijk belast. De andere inkomens: onroerend inkomen, diverse inkomens of andere, werden met het inkomen van de echtgenoot die het hoogste inkomen heeft, samengevoegd. Vanaf 2004 wordt ieder op de eigen inkomens belast. Vandaar dat het belangrijk is te weten wie eigenaar is van een onroerend goed. Het is voor de fiscus van belang het huwelijksstelsel te kennen. Hoewel daar in de belastingaangifte niet naar wordt gevraagd! De meeste mensen hebben geen huwelijkscontract. Zij vallen automatisch onder het wettelijk stelsel waarbij goederen tijdens het huwelijk verworven, gemeenschappelijk bezit van de echtgenoten zijn. Erfenissen blijven persoonlijk.
Als oud-werknemer gerechtigd op een rust- of overlevingspensioen ontvangt men vakantiegeld in de maand mei. Het bruto bedrag voor een gezin bedraagt 643,96 euro maximaal. Een alleenstaande, weduwe of weduwnaar ontvangt maximaal 515,16 euro bruto. Het uitgekeerde bedrag mag niet hoger zijn dan het maandbedrag van het pensioen van de maand mei. Is dat wel het geval, dan wordt het vakantiegeld beperkt tot het pensioenbedrag. Op het bruto bedrag worden belastingen ingehouden, waardoor het nettobedrag lager kan liggen.
In het ingangsjaar van het pensioen ontvangt men geen verlofgeld. Het daaropvolgende jaar ontvangt men vakantiegeld in verhouding tot het aantal maanden dat men pensioengerechtigd was in het ingangsjaar. Bijvoorbeeld: een pensioen dat inging op 1 november 2004, geeft in mei 2005 recht op 2/12 van het verlofgeld. Pas vanaf het derde jaar wordt er een volledig vakantiegeld uitbetaald. Wie het jaar vóór zijn pensionnering het ganse jaar door gerechtigd was op een vervangingsinkomen als werkloze, zieke of bruggepensioneerde ontvangt vanaf het eerste jaar het volledige bedrag.
2) U was zelfstandige?
Een beperkte groep gepensioneerde zelfstandigen ontvangt in de maand juli een bijzondere toeslag. Aan de huidige index is dit 110,48 euro voor een gezin en 88,40 euro voor de anderen. De pensioenbijslag kan nooit hoger zijn dan 20 % van het pensioenbedrag van juli. Wie echter recht heeft op het minimumpensioen ontvangt deze bijslag niet. Vandaar dat maar een beperkt deel van de zelfstandigen deze bijslag daadwerkelijk uitbetaald krijgt.
3) U was ambtenaar?
Ook ambtenaren hebben recht op vakantiegeld, zij het onder een inkomensvoorwaarde. Het pensioen van de maand mei mag niet hoger zijn dan een wettelijk vastgesteld plafond, namelijk 1749,67 euro bruto voor een rustpensioen en 1399,74 euro bruto voor een overlevingspensioen. Het vakantiegeld bedraagt 279,19 euro voor gehuwden en 209,39 euro voor de anderen. Wie het minimumpensioen als ambtenaar ontvangt, heeft recht op een hoger vakantiegeld. Dit bedrag is identiek aan het vakantiegeld voor werknemers, namelijk 643,96 euro voor gehuwden en 515,16 euro voor de anderen.