Je hoort het soms wel eens bij oudere mensen ( zoals ik ) , kijk een stekveugel ! Meestal gaat het dan over een Torenvalk en om jullie in te wijden in de wondere wereld van de stekveugels , een korte samenvatting .
Deze eerste foto toont een mannetje Torenvalk , zijn kop is grijsachtig en zijn borst is fijn gestreept . Verticaal . Als je een middelgrote valk ziet die in de lucht ter plaatse blijft hangen terwijl hij aan het flapperen is , dan heb je een Torenvalk. Dat ter plaatse flapperen noemen we bidden .
Deze bevallige verschijning is een vrouwtje Torenvalk , ze heeft geen grijze kop en de strepen op de borst zijn grof . Torenvalken zijn heel goeie muizenvangers en als je ze ziet bidden , dan mag je zeker zijn dat ze een muis gezien heeft .
Ongeveer even groot als een Torenvalk , is het mannetje Sperwer . Hij heeft meer afgeronde vleugels in de vlucht en de strepen van zijn pyjama zijn horizontaal . De vrouwtjes zijn egaal grijs en zijn een stuk groter . Mannetjes vangen kleine vogels ( ook aan uw voederplank ) vrouwtjes zouden zelfs een houtduif durven pakken .
Libellen vangen in de lucht , dat is het werk van de echte acrobaat , de Boomvalk . Als je een valk door de lucht ziet vliegen in de zomer en hij steekt regelmatig zijn poten uit in de vlucht , dan moet je eens blijven kijken . Hij grijpt de libellen uit de lucht en soms eet hij ze ook op in de vlucht , terwijl hij ze in zijn poten houd . Een prachtig zicht om naar te kijken . Je kan hem ook herkennen aan zijn uitgelopen mascara aan zijn ogen ( zoals veel valken ) en aan zijn brede donkere strepen op zijn buik . Die zijn van ver te zien .
Dit is niet de beste vriend van de duivenliefhebber , deze redelijk grote valk stoot haar prooi dood in de vlucht . De Slechtvalk is de snelste vogel op aarde en komt aan 300 per uur in een glijvlucht aangevlogen op een andere vliegende vogel . Door de schok is de vogel al half dood en de slechtvalk eet daarna op de grond .
De grote neef van de sperwer is de Havik , normaal moet je ze zien als een grotere versie , grijs en met horizontale strepen en heel krachtige poten . Bijna zo groot als een Buizerd . Jammer genoeg heb ik enkel foto's van jonge havikken en die hebben nog een pyjama aan met verticale strepen .... Het leven van een vogelaar is niet altijd gemakkelijk !
De grootste roofvogel in onze streken is de Buizerd , hij is ook redelijk gemakkelijk te herkennen . Er bestaan wel heel wat kleurcombinatie's en je hebt lichte en donkere vormen . Als hij in de lucht hangt zie je duidelijk het patroon . Jonge vogels hebben ook een ander patroon en verenkleed .
Dit zijn slechts de meest voorkomende soorten bij ons , over Kiekendieven , Wespendieven en andere valken gaan we het nu niet hebben en al zeker niet over de nieuwe grootste roofvogel in ons land , de Zeearend . Zeg dus niet meer Stekveugel , maar probeer ze op naam te brengen .
Groeten , Johan
22-11-2024, 17:36 geschreven door Johan
|