Op pensioen , maar ook op reis !
Inhoud blog
  • Dialect of Nederlands ?
  • Kennismaking van de maand .
  • STEKVEUGELS ?
  • 50 tinten grijs , saai ! Alweer .
  • 50 tinten grijs , saai !

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Veel tripjes en vooral veel natuur .
    03-12-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dialect of Nederlands ?

    En aangezien we nu toch bij de vinken zitten , even een kleine rechtzetting . Sommige , iets oudere , mensen laten mij wel eens weten dat ik een verkeerde naam gebruik . Dat komt omdat vele mensen nog de dialect namen gebruiken en ik altijd de vogels benoem met hun officiele naam . Laat ons eens enkele vinken bekijken ...

    De eerste foto laat een vrouwtje Groenling zien , door sommigen onder jullie beter gekend onder de dialect naam  Vlasvink

    De mannetjes van de Groenling zijn nogal geelachtig , je vraagt je soms wel af wie die namen uitvind . Dus voor de iets oudere kijkers onder ons , we zitten tenslotte op seniorennet , een Vlasvink is eigenlijk een Groenling !

    Een tweede hele mooie onder de vinkensoorten is de Putter , ook hier weeral een compleet andere naam bij de oudere bevolking . Voor hen is dit een Distelvink .

    Bij de Putter is er in het veld geen onderscheid te maken tussen mannetjes en vrouwtjes , ze zijn beiden even mooi . Dit komt bij vogels niet zo vaak voor . Zijn prachtige kleuren zijn goed te zien als hij vertrekt .

    De oude dialect naam kregen ze omdat ze zot zijn van de zaadjes van de distels . Soms vraag ik mij af waarom ze Putter heten en niet Distelvink ...

    Een vinkensoort die we enkel in de winter zien , een Keep . Op de volgende foto is een mannetje te zien die nog niet helemaal op kleur staat . Deze hebben in het dialect wel een hele rare naam .

    Een Keep heet in het dialect , een zeevinke . Blijkbaar gaat deze soort ieder jaar op vakantie aan de Belgische kust .

    Vanaf nu is het stilletjes het moment om ergens een Keep te zien , hoe kouder in het Noorden , hoe meer er in de winter naar hier komen . Ik vind het hele mooie vinken en ik ben altijd blij als ik er eentje zie .

    Er zijn er ongetwijfeld nog , soorten vogels met een andere naam in het dialect . Jullie mogen ze altijd doorgeven en misschien maak ik er dan ook een stukje over.

    Groeten , Johan

    03-12-2024, 19:07 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    27-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking van de maand .

    November is een goede tijd om de mooiste vink te zien . Er zijn er de laatste weken al enkele gezien in onze streek . En toch is de Appelvink eerder zeldzaam in West- Vlaanderen .

    Wie er juist op die naam is gekomen weet ik niet , maar ze eten heel graag kersen, maar een kersenvink klinkt waarschijnmlijk niet zo goed . Deze vink heeft niet enkel een zware kop , maar ook een hele grote bek voor een vink . 

    Appelvinken lijken niet echt vriendelijk , hun koptekening lijkt ervoor te zorgen dat ze een nors en kwaad uiterlijk hebben . Ze kunnen nochtans heel vriendelijk zijn

     

    Ik vind het hele mooie vogels en het zijn ook sterke kerels , met hun bek kunnen ze kersenpitten openbreken . Ze kunnen tot 50 kilo kracht genereren . Deze vogel kwam drinken aan een voederplaats . 

    Voor mij is dit ieder jaar het sein dat de winter in aantocht is , nu nog een horde Kepen en de kachel kan wat hoger gezet worden .

    Groeten , Johan

    27-11-2024, 13:57 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    22-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STEKVEUGELS ?

    Je hoort het soms wel eens bij oudere mensen ( zoals ik ) , kijk een stekveugel ! Meestal gaat het dan over een Torenvalk en om jullie in te wijden in de wondere wereld van de stekveugels , een korte samenvatting . 

    Deze eerste foto toont een mannetje Torenvalk , zijn kop is grijsachtig en zijn borst is fijn gestreept . Verticaal . Als je een middelgrote valk ziet die in de lucht ter plaatse blijft hangen terwijl hij aan het flapperen is , dan heb je een Torenvalk. Dat ter plaatse flapperen noemen we bidden

    Deze bevallige verschijning is een vrouwtje Torenvalk , ze heeft geen grijze kop en de strepen op de borst zijn grof . Torenvalken zijn heel goeie muizenvangers en als je ze ziet bidden , dan mag je zeker zijn dat ze een muis gezien heeft . 

    Ongeveer even groot als een Torenvalk , is het mannetje Sperwer . Hij heeft meer afgeronde vleugels in de vlucht en de strepen van zijn pyjama zijn horizontaal . De vrouwtjes zijn egaal grijs en zijn een stuk groter . Mannetjes vangen kleine vogels ( ook aan uw voederplank ) vrouwtjes zouden zelfs een houtduif durven pakken . 

    Libellen vangen in de lucht , dat is het werk van de echte acrobaat , de Boomvalk . Als je een valk door de lucht ziet vliegen in de zomer en hij steekt regelmatig zijn poten uit in de vlucht , dan moet je eens blijven kijken . Hij grijpt de libellen uit de lucht en soms eet hij ze ook op in de vlucht , terwijl hij ze in zijn poten houd . Een prachtig zicht om naar te kijken . Je kan hem ook herkennen aan zijn uitgelopen mascara aan zijn ogen ( zoals veel valken ) en aan zijn brede donkere strepen op zijn buik . Die zijn van ver te zien .

    Dit is niet de beste vriend van de duivenliefhebber , deze redelijk grote valk stoot haar prooi dood in de vlucht . De Slechtvalk is de snelste vogel op aarde en komt aan 300 per uur in een glijvlucht aangevlogen op een andere vliegende vogel . Door de schok is de vogel al half dood en de slechtvalk eet daarna op de grond . 

    De grote neef van de sperwer is de Havik , normaal moet je ze zien als een grotere versie , grijs en met horizontale strepen en heel krachtige poten . Bijna zo groot als een Buizerd . Jammer genoeg heb ik enkel foto's van jonge havikken en die hebben nog een pyjama aan met verticale strepen .... Het leven van een vogelaar is niet altijd gemakkelijk !

    De grootste roofvogel in onze streken is de Buizerd , hij is ook redelijk gemakkelijk te herkennen . Er bestaan wel heel wat kleurcombinatie's en je hebt lichte en donkere vormen . Als hij in de lucht hangt zie je duidelijk het patroon . Jonge vogels hebben ook een ander patroon en verenkleed . 

    Dit zijn slechts de meest voorkomende soorten bij ons , over Kiekendieven , Wespendieven en andere valken gaan we het nu niet hebben en al zeker niet over de nieuwe grootste roofvogel in ons land , de Zeearend . Zeg dus niet meer Stekveugel , maar probeer ze op naam te brengen .

    Groeten , Johan

    22-11-2024, 17:36 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 tinten grijs , saai ! Alweer .

    Deze morgen keek ik uit het raam naar de windhaan om te zien of de wind eventueel van richting was veranderd , maar nee , geen wind en mistig weer . En mag ik in dit geval wel van een windhaan spreken ???

    In deze streek hebben ze mooie koeien en als ze in de weide staan , krijgen ze al gauw het gezelschap van Koereigers . Deze waren aan het kijken of ze konden meedrinken .

    Doordat het water in het meer zo laag staat , zijn de diverse kleuren van de grond , mooi te zien . Jammer dat het nog steeds zo donker is .

    In de vijvers zitten hier duizenden kleine visjes en daar komt deze Fuut graag zijn deel van meepikken . Hij blinkt van het heldere water .

    Het meer van Horre was bijna helemaal leeg en op die donkere moddervlakte zat een Witgat . Hij is zot van die kleine beestjes die nu op en in de modder zitten .

    Als je in de namiddag zo een bende Kraanvogels ziet afkomen in de verte , zou je eigenlijk het geluid moeten opnemen . Eens ze dichterbij zijn is het een lawaai van jewelste en een geluid dat je nooit meer vergeet . Met hoe meer vogels ze zijn , hoe meer ze tateren in de vlucht . Dit ging luid !

    In de late namiddag was er net iets meer licht en nam ik nog eens een foto van het lac du Der . Het zag er al iets beter uit , maar jammer genoeg moet ik morgenvroeg mijn matten oprollen en naar huis rijden .

    En of het nu grijs is of mistig , dit vogeltje is altijd mooi en het maakt ook mijn dag goed . Met een ijsvogel in de buurt is het altijd mooi weer .

    Volgende maand worden het waarschijnlijk terug de Ardennen , maar dat zien we dan wel weer .

    Groeten , Johan

    06-11-2024, 17:21 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 tinten grijs , saai !

    Het is zeker niet mijn favoriete kleur en al helemaal niet als ik op een tripje ben en foto's wil maken . Mijn midweekje aan het Lac du Der in Frankrijk is niet in het water gevallen , maar in de grijze smurrie ...

    Lac du Der is een hotspot voor Kraanvogels die op trek zijn , hier komen ze even op krachten op de omringende velden om daarna verder te trekken naar het zuiden van Spanje . De lucht was zo grijs dat ik de foto's moest bewerken , of je zag ze niet vliegen ... Aan het meer was het niet veel beter , wat een sfeer !

    De Dodaarsjes trokken zich daar niet veel van aan , in de omgeving zijn twee kleinere vijvers waar het vol zit van kleine visjes . Hupla weeral beet .

    Ondanks de luide knallen die je overal kan horen en de grote aantallen jagers , zag ik toch nog een paar grotere beestjes . Dit koppel kon zich voorlopig nog verstoppen en in leven blijven .

    Op de weinige akkers waar nog wat te rapen valt , komen de Kraanvogels samen en dan krijg je van die lange troepen vogels op een veld . 

    Ik was hier in het verleden nog al en meestal op hetzelfde tijdstip , de week van mijn verjaardag is een goeie week voor Kraanvogels . Maar ook de eerste week van het winteruur en bij grijze dagen heb je dan om 3 uur in de namiddag , nog minder licht .

    Nog zo een grijze verschijning die wel houd van grijs weer is de Waterral . Als alles grijs is , zie je hem nauwelijks zitten . 

    Nu een restaurant zoeken en hopelijk is het de volgende dagen beter weer .

    Groeten , Johan

    05-11-2024, 11:12 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    29-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe waarneming !

    Heel af en toe vind ik nog eens een nieuwe vogel in ons landje , logisch , hoe meer je er reeds gezien hebt , hoe moeilijker . Deze keer is het een dwaalgast die anders nooit bij ons te zien is .

    Dit is een vrouwtje Aziatische Roodborsttapuit , ze worden soms aanzien als een ondersoort van de gewone Roodborsttapuit , in andere landen zijn ze een aparte soort . Ze behoren tot de familie van de vliegenvangers ( doelmannen) .

    Hun leefgebied is voornamelijk in de volgende streken , Oost Turkije , Iran , Siberie en de Himalaya . U begrijpt waarom ze dwaalgasten genoemd worden . Deze vogel is ver van zijn huis . 

    Blijkbaar kan zo een klein ding toch, zonder op het vliegtuig te kruipen, grote afstanden afleggen . Wij zouden dat eens moeten proberen . Deze vogel zit al een paar dagen in Oostende en laat zich gemakkelijk fotograferen . 

    Als er zulke speciallekes op het internet staan ga ik daar nooit naartoe rijden voor één vogel , nu had ik een familiefeestje in Jabbeke en wou ik toch van s'morgens vroeg eens naar Oostende gaan kijken . Ik heb er geen spijt van .

    Groeten, Johan

    29-09-2024, 17:06 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELKOM !







    26-09-2024, 15:39 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.September : weekje Ardennen Deel 3

    Ik weet niet wat het is deze week , maar iedere keer als een Buizerd mij zag komen , vloog hij op . Zouden ze mij niet meer herkennen omdat ik naar de kapper geweest ben ? 

    De tegenhanger van Natuurpunt in Wallonie is Natagora , ook zij kopen natuurgebieden op om ze beter te kunnen beschermen tegen het groot  geld , dat overal wil bouwen . Als u deze borden ziet , niet betreden !

    Een Bruinrode Heidelibel van dichtbij , op foto's zoals deze kan je mooi de kenmerken bekijken en dan zie je dat dit een mannetje is . 

    Mijn eerste in ons land en deze foto was enkel mogelijk met de P 1000 . Deze Kruisbek is geen grote vogel en de "biervliegjes" rond zijn kop zijn al helemaal klein . Toch is deze genomen van op 250 meter afstand ... Een zoveelste bewijs dat ik niet drink als ik wandel , zonder statief moet je een heel vaste hand hebben . 

    Het neefje van de Gouden tor is niet glinsterend groen/goud , maar matzwart met stippen en hij vind dat maar niks . Daarom heet hij ook de Rouwende Gouden tor .  Nieuwe waarneming !

    Zwarte Heidelibellen zijn zeldzaam in ons land , deze twee proberen om er een aantal bij te maken , het vrouwtje is in de zomer geel en is nu naar hetzelfde zwart veranderd als de mannetjes , ze heeft enkel nog een blauwe schijn . Deze twee worden lid van de bond van grote gezinnen .

    Aangezien ik ze alle dagen zag , mag de Rode Wouw er nog eens op .

    Mijn mooiste nieuwe waarneming van de week , dit is de 1123 ste wilde diersoort die ik ooit zag . En wat een mooi beestje is dit , rechtstreeks uit de prehistorie , de Gouden Sprinkhaan . 

    Altijd opletten met het internet , ik dacht van een luxe appartement te huren en ik kreeg deze kleine studio ...



    Volgende keer ga ik terug naar mijn gewoon hotel .

    Groeten , Johan

    23-09-2024, 10:42 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    22-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.September : weekje Ardennen Deel 2

    In Duitstalig Belgie is de doodstraf nog in voege , twee Rode Wouwen op de electrische stoel . 

    Zo flew als maar kan , David Hamilton's  Tjif Tjaf .

    Warme opstijgende lucht in combinatie met een tele , Vos in weide .

    Deze had grote honger en dacht dat hij mij wel aan kon , hij kwam heel dicht , maar trok toen toch weer op . Rode Wouwen , mijn lievelingen .

    Wereldrecord paalzitten voor Torenvalken met muis . 

    Fons , de Bosmestkever is op stap ...

    QUIZVRAAG zonder prijzen : Wat zien jullie hier ? Wie of wat is dit ?

    Kievit zonder kuif ? Nee hoor , tijdens het vliegen kunnen ze die plat leggen .

    Ook bij onze Duitstalige vrienden kijken ze naar het programma , Boer zoekt vrouw . Deze heeft ze blijkbaar gevonden en heeft al onmiddelijk heel erg dom gedaan . 

    Groeten , Johan

    22-09-2024, 00:00 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    21-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.September : weekje Ardennen Deel 1

    Een weekje met redelijk mooi weer , maar harde wind en toch veel beestjes. Fotoreportage van de streek moeten jullie niet meer verwachten , in de voorbije jaren toonde ik zo een beetje de ganse streek . Maar toch enkele markante beelden en heel veel mooie , soms nieuwe , beestjes .

    Ochtendgrijze Zwarte Roodstaart mannetje .

    Circusschool voor Blauwe Reigers .

    Op stap , de Hulk onder de kevers ...

    Sprietje onkruid verknalde foto van Graspieper . 

    Gehakkelde Aurelia , dan heet ik nog liever Johan .

    Mannetje Zwarte Heidelibel bezig aan zijn laatste weken .

    Er zijn geen barsten in die vloer , maar de sprieten van het Gewone Spitskopje zijn wel heel lang .

    Verdronken vlinder was een lied van Boudewijn de Groot , dit is mijn cover .  Verdronken Blauwe Glazenmaker vrouwtje , veel te lang om een hit te worden .

    Is dit nu een Boomkandelaar of een Kandelaarboom ?

    Groeten uit de zonnige Ardennen ,

    Johan

    21-09-2024, 11:47 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking van de maand .

    Weeral een nieuwe maand , het gaat veel te vlug en de dagen lijken door mijn vingers te sijpelen . Gelukkig is er af en toe een dag die uitsteekt boven de rest van de week . Vandaag was zo een dag , ik zag een nieuw vogeltje . Ik maak hem dan ook maar kennismaking van de maand September !

    Dit mooie beestje komt uit de familie van de Rallen en is waarschijnlijk zeer breekbaar , het heet dan ook het Porseleinhoen

    Redelijk zeldzaam in onze streken , het zijn dieren die in overstroomde weilanden of in zeggemoerassen leven . Bij ons zijn het voornamelijk zomergasten . Dat wil dus zeggen van April tot September . Ze zijn hier dus ook om te broeden . Heel weinigen proberen te overwinteren .

    Deze vond ik in de meersen van Gentbrugge , een groot gebied met heel wat overstroomde weiden , vooral met zo een nat voorjaar . Grote delen niet toegankelijk en dus is er ook rust voor broedende vogels .

    Dat het Porseleinhoen zou genoemd zijn naar de hit van Yasmine , dat kan ik niet bevestigen , maar net zoals het nummer is ook dit beestje heel mooi .

    Groeten , Johan

    04-09-2024, 19:05 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    29-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziepbeekbeestjes deel 2 !

    Deze morgen heel vroeg , zat deze Grote bonte specht zijn ontbijt te zoeken .

    Mijn vijfde Wespendief op drie dagen Ziepbeek , niet te geloven .

    Nog iemand op zoek naar ontbijt , deze Boomklever heeft honger .

    De Bruinrode Heidelibel is hier het meest talrijke beestje , dit is een mannetje .

    Wantsen zijn normaal beestjes voor de herfst , deze Groene Schildwants is vroeg .

    Deze kleine kerel kwam piepen van tussen de bladeren , de Tjiftjaf .

    Mooi beeld van een mannetjes Houtpantserjuffer . 

    Jonge Roodborsttapuiten vind je hier ook overal , deze zat op zijn gemak .

    De zomer blijft een kalm seizoen voor vogels , zeker Augustus , maar weldra zullen we terug de eerste trekvogels zien voorbij komen . 

    Groeten , Johan

    29-08-2024, 09:59 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus : Ziepbeek deel 2

    Mijn vierde dag zit ik terug in de vallei van de Ziepbeek , maar nu het verste noordelijkste deel , richting Zutendaal . Hier zijn meer bossen . 

    Dit is het deel waar ik heel dicht bij het koningklijk domein zit en even verder richting Zutendaal , waar vroeger het militair domein was , zit FN Herstal in de oude gebouwen van het leger . Ze hebben hier ook het domein om te testen en het kan hier nogal knallen in de voormiddag . Blijkbaar gaan de zaken goed ...

    Na een wijde bocht , kom ik terug over de Ziepbeek . Hier is ze maar een paar meter breed en ook nu is het water zwart van kleur . Er is een planken pad om niet al te veel in de modder te moeten lopen bij regenweer .

    Er staan hier weeral van die mooie bomen waar ik zot van ben , dat wil zeggen dat we terug in het heidelandschap komen . Terwijl ik de foto maak van de bomen , komt er een Wespendief voorbij gevlogen . 

    Het is hier duidelijk het leefgebioed van de Wespendief en de Bruinrode Heidelibel. Daarvan zie ik er honderden . Ook aanwezig hier en daar op dood hout , paddenstoelen ! Deze is een hele mooie , een Gewoon Elfenbankje .

    Met aan de ene kant het bos en voor mij de heide , doet mij dat aan een liedje denken . Ik kan er alleen niet opkomen hoe het heet , kunnen jullie niet eens helpen , vrolijke vrienden ? 

    De vele vennen zijn een broedkamer voor Heidelibellen , salamanders , Kikkers en ook de Grote Keizerlibel legt hier haar eieren .

    En dan is het stilletjes tijd geworden om terug te keren , als ik dit pad volg geraak ik vanzelf terug in mijn B&B . En dan terug keuzestress , er zijn hier vier restaurants in het dorp ! 

    Morgen bekijk ik nog een laatste natuurgebied en tegen de namiddag rij ik terug naar huis . De natuur in Limburg is alvast een meevaller .

    Groeten , Johan

    29-08-2024, 09:35 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus : Beestjes Dag 3

    Redelijk wat vogels te horen in het Munsterbos , maar weinig te zien . Een nieuwe waarneming bleef niet zitten voor een mooie foto , maar ik had wel bewijs . Een Matkop was ik nooit eerder tegengekomen. De veel kleinere Eikenstamjager , een soort roofvlieg , zat aan de beek . 

    Blijkbaar aan heel wat beken te vinden in Limburg , de Beekoeverlibel .

    Een strekspin van het genus Metellina bleef wel mooi zitten voor de foto . 

    Een Gewone Roofvlieg was ook ter plaatse , al blijft het wel heel moeilijk om al die roofvliegen uit elkaar te houden .

    Het Oranje Zandoogje blijkt alweer een echte bosvlinder te zijn , ook hier was hij aanwezig . 

    Andere beestjes zonder foto waren : Kleine Roodoogjuffer , Krakeend , Ijsvogel , Aalscholver , Boomklever , Staartmees , Gehakkelde Aurelia en Matkop . 

    Groeten , Johan

    26-08-2024, 11:40 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus : Dag 3 Munsterbos

    Vandaag zitten we in het Munsterbos in Munsterbilzen , het was zowat 45 jaar geleden dat ik in Munsterbilzen was . Als je het bos binnenkomt , zie je wat hier zou te zien zijn . Zou te zien zijn

    Op deze boomstronk staan , Zwarte specht , Bever en een Libel . Twee van de drie hebben zich in ieder geval heel diep verstopt toen ik er was . De wandeling door het bos was wel mooi en het weer was goed . 

    Aan het begin van het bos staat ook een kapel , hier snel even bidden opdat ik veel beestjes zou te zien krijgen . Een paar uur later was ik alweer van mijn geloof gevallen ...

    Dwars door het bos liepen er drie kleine beken die in het bos samenkwamen en als één grotere beek richting Munsterbilzen liepen . Aan de oevers van deze beek waren in ieder geval libellen te zien . 

    Op een zijkant van het bos was een vijvercomplex met een vijftal vijvers waar er volgens de borden , Bevers zouden zitten . Het water stond heel hoog en op één enkele plek zag ik iets wat moest doorgaan voor het dak van een burcht .

    Maar Bevers liggen meestal te slapen overdag en als ze mij zien , komen ze al helemaal niet naar buiten . Wel aanwezig waren enkele eenden en een ijsvogel .

    Als je langs die vijvers blijft doorlopen , kom je op het einde van het pad een klein weggetje links tegen , hier moet je volgen en dan loop je in een soort moeras van kleine beekjes en poelen die zich vormen bij hoog water . Er is ook een vlonderpad op de mindere gedeeltes . Dit is wel een heel mooi pad !

    Waar het vlonderpad begint , is het donkerder door het bladerdek en de beekjes hebben een zwart bruine kleur . Als je hier bent , zeker dit pad eens volgen .

    Daar kwam ik aan een bocht van de Bezoensbeek , dit bord tegen . Dit is het soort beestjes waar ik heel erg zot van ben , zo goed als nooit te zien en een heel speciaal leven . De Beekprik is zo goed als uitgestorven in Vlaanderen . 

    Na nog een half uur stappen stond ik terug aan de auto , het Munsterbos is een mooi bos om in te wandelen , maar om veel vogels te zien , moet je hier in een ander seizoen komen . Die Zwarte specht , die liet zich niet zien . 

    Groeten , Johan

    26-08-2024, 11:28 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus : beestjes Dag 2

    Zelden gezien , Blauwe reiger en Grote zilverreiger broederlijk naast elkaar.

    Deze sprinkhaan is een nieuwe waarneming , het Zwart wekkertje .

    Regelmatig te zien in deze vallei , de Boompieper .

    Een foto als een schilderij , een Grote Keizerlibel vrouwtje is haar eieren aan het leggen in een ondiep ven .

    Een zelden geziene zomergast en trekvogel , het Paapje .

    Groene kikkers zitten hier overal . 

    Bij ons ook zeldzaam , hier alledaags in de zomer : De Wespendief .

    Gisteren en vandaag waren mijn eerste in Belgie , Beekoeverlibel .

    Morgen hopelijk meer beestjes !

    Groeten , Johan.

    26-08-2024, 00:00 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    25-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus : Dag 2 Vallei van de zijpbeek .

    Ondertussen zit ik sinds gisterenavond in een B&B in Opgrimbie . Op een goeie 500 meter van een natuurgebied , beter kan je niet zitten . De bomen hier zijn van een schilderachtige schoonheid .

    De bebossing hier is een mix van loof en naaldbomen . De ondergrond is terug zanderig en er zijn hier heel wat vennen . 

    Hier en daar vind je in dit zanderige landschap een ven , daar kan je dan ook een paar speciale beestjes tegenkomen . De Grote Keizerlibel was hier haar eieren aan het leggen en de Beekoeverlibel die bij ons moeilijk te vinden is , leeft hier . 

    Overal in de brochures en op sites lees ik over de vallei van de Zijpbeek , als je dan tijdens een lange wandeling dit bord tegenkomt , ga je nadenken . Is dit een minachting van de Limburgse taal of gewoon een verkeerde vertaling ? Feit is dat iedereen hier spreekt van de Ziepbeek .

    Tijdens de week kan je hier rondlopen zonder iemand te zien , af en toe omhoog kijken is altijd de moeite . Ik zag hier op deze eerste dag al Sperwer en Wespendief . 

    Waar de heide in bloei staat zou je heel veel bijen en andere bestuivers verwachten , maar dat was nu even wat minder . Was ik nu te laat op het seizoen , of was er een andere reden ? Feit is dat ik weinig insecten zag .

    Ook hier waren er tussen de naald en loofbomen , soms grote open plekken waar de kleinere vogels konden van profiteren . Ik zag hier Roodborsttapuit , Paapje en Boompieper . 

    Regelmatig omhoog kijken was de boodschap en ik blijf zot van dit soort naaldbomen . Ze houden zich niet aan regels , rechts of links , kronkelen doen ze allemaal in alle richtingen .

    O ja , als jullie echt bang zijn van koeien , moeten jullie hier niet komen . Een redelijk grote kudde heeft hier vrij spel . Ze lopen waar ze willen en grazen waar ze willen en af en toe komt er eentje een goeie dag zeggen , ook op de wandelpaden . Ik babbel daar dan eens mee 

    Morgen terug naar een ander gebied , ik blijf hier wel de ganse week slapen .

    Groeten ,Johan

    25-08-2024, 14:58 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus : Beestjes van dag 1

    Rond de Dommelbeek overal te vinden , het mannetje van de Weidebeekjuffer . 

    En waar er mannetjes zijn , mogen de vrouwtjes niet ontbreken , hun vleugels zijn doorzichtig , vrouwtje Weidebeekjuffer .

    Na een half uur had ik reeds Torenvalk , Bruine Kiekendief en even later ook deze Sperwer .

    Een nieuw beestje op mijn lijst , deze Zandroofvlieg zag ik in Nederland .

    De Bruinrode Heidelibel zie je hier overal , letterlijk honderden heb ik er gezien . Dit hier is een nog niet helemaal uitgekleurd mannetje .

    Nog zo een nieuw beestje is deze bizarre , roofzuchtige , maar mooie Grote Rupsendoder . 

    Ik was hier al eerder en ik weet dus al een beetje waar ik moet kijken , ook dit jaar zag ik een Paapje en ook enkele Roodborsttapuiten . Deze is nog een jong exemplaar .

    Nog een nieuwe voor Belgie , ik zag hem reeds in het zuiden , maar nooit in ons land , deze Tengere Pantserjuffer . Dit is een mannetje .

    En na het vele jagen op vliegen , muggen en vlinders , moet zelfs een Boerenzwaluw even rusten .

    Dieren die ik zag ,maar die niet op de foto staan : Witgat , ijsvogel , witte kwikstaart , aalscholver , Watersnip , Slobeend , Kuifeend , Torenvalk , Bruine Kiekendief , Bloedrode heidelibel , Duitse veldwesp , Paapje . 

    25-08-2024, 00:00 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    24-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus : Visit Limburg

    Op een onmenselijk vroeg uur vertrokken om geen Antwerpse file te riskeren , het resultaat is dat ik om 7.30 aan de vijver zit in het Limburgse Hageven . Er is hier nog geen hond te zien , laat staan een kat ... Gelukkig kan ik al vroege vogels kijken. 

    Watersnip , Witgat , Slobeend , een vroege ijsvogel en deze Oeverloper laten zich van hun beste kant zien . Al was die ijsvogel wel heel snel uit het zicht ...

    Dit gebied van vennen en heide , is samen met de Nederlandse platteaux , één geheel en beslaat beide kanten van de grens . Een prachtig natuurgebied waar de Dommelbeek doorheen loopt . 

    Aan de Belgische kant , het Hageven dus , zijn er vooral uitgestrekte rietvelden , vennen en enkele vijvers . Er zijn kijkwanden en er is een toren . Van hieruit kijk je uit over de vlakte .

    Hoe dichter je bij de grens komt , hoe meer zandgrond en zelfs hier vind je af en toe een ven . Dit zijn dikwijls goeie plekjes om even te stoppen en goed rond te kijken .

    Zo ongeveer op de grens beginnen er meer en meer naaldbossen te staan . Hier beginnen de Nederlandse Platteaux . Het gebied wordt samen beheerd door het Nederlandse bosbeheer en het Vlaamse Natuurpunt . 

    Na het bos kom je op de heide , zandgrond onder je voeten en overal in het rond , vliegen Heidelibellen . De Bruinrode Heidelibel is hier met honderden te zien . 




    Hier zijn er in het verleden ook kanaaltjes gemaakt met Maaswater om de streek een beetje te bevloeien , waar het te drassig is hebben ze vlonderpaden gelegd .

    De tweelanden wandeling zag er heel mooi uit op papier en ze is ook heel mooi , maar 9,8 km is voor mij een beetje veel . Je kan hier zelf kiezen welk soort wandeling je wil en hoe ver je wil stappen . 

    Nu moest ik nog langs de andere kant terug richting Belgie en het was al na de middag toen ik terug aan mijn auto stond . Tijd om stilletjes op zoek te gaan naar mijn slaapplaats voor deze week . Opgrimbie , here i come !

    Groeten , Johan

    24-08-2024, 14:30 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandelijkse kennismaking

    Voor de maand Juli was er heel even geen beestje , wegens op reis , maar nu maken we het terug goed met het beestje van de maand Augustus !

    Perfect voor de tijd van het jaar , het Oranje Zandoogje . Deze dagvlinder komt uit de familie van de zandoogjes , zijn bekende neefjes zijn het Bont Zandoogje en ook wat vroeger op het voorjaar het Bruin Zandoogje . Maar vanaf Juli /Augustus , zie je heel veel Oranje Zandoogjes . 

    Langs velden die afgezet zijn met struiken , in tuinen en in allerhande natuur waar er ook wilde bloemen staan , kan je ze zien . Om het verschil te weten tussen Bruine en Oranje ,moet je op de vleugels naar het "oog" kijken . Bij een Bruin zal je één wit stipje zien , een Oranje heeft er zo goed als altijd twee . 

    Ondanks het heel slechte vlinderjaar , kan je ze nu zowat overal zien . Ga maar eens dichter kijken als je een vlinder ziet en hoop op een Oranje Zandoogje ...

    Groeten , Johan

    07-08-2024, 15:17 geschreven door Johan

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 02/12-08/12 2024
  • 25/11-01/12 2024
  • 18/11-24/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 05/08-11/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 22/07-28/07 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • mooi (Martin Carels)
        op Dialect of Nederlands ?
  • Mooie detailfoto's (Erik Dhaeyer)
        op STEKVEUGELS ?
  • vink (Martin Carels)
        op Kennismaking van de maand .
  • roofvogels (Martin Carels)
        op STEKVEUGELS ?
  • Environment of France (RiffaMoore)
        op 50 tinten grijs , saai !


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!