Ymke is van de moeder weg sinds vrijdag. Ze heeft vier dagen alleen gestaan in een box. Deze morgen heeft ze alleen op de wei gelopen. Daar heeft ze eens lekker haar beentjes gestrekt. Na een tijdje begon ze gras te eten en was ze haar vorig bestaan vergeten.
Door het uitzonderlijk zachte najaar hebben de ponys nog veel gras ter beschikking, toch zal weldra moeten overgegaan worden op het voederen van hooi. Het veulen Ymke zal eind van de maand gespeend worden.
Ymke is nu ruim 4 maand (19/05/05) en is een flink veulen geworden. Zij is zeer nieuwsgierig en heeft geen angst van de mensen. De tijd komt dichterbij dat zij zal gespeend worden.
De zomer loopt naar zijn einde. De herfst komt dichterbij. De pony's bereiden zich al voor op de komende koude. Hun zomervacht maakt plaats voor de wintervacht. De haren worden langer en de vacht wordt dikker en zal binnen een paar maanden uitgroeien tot een dikke winterjas.
Mijn merrie Kuni is de laatste acht weken niet meer hengstig geweest en we kunnen nu denken dat ze terug drachtig is. Een veearts kan na drie weken al de drachtigheid vast stellen. Wij doen het nu zonder veearts en wachten nu verder af. Natuurlijk houden we haar goed in het oog om te zien of ze soms niet terug hengstig wordt. In een latere faze zullen we ook met zekerheid kunnen zeggen of ze al dan niet drachtig is.
Kinderen kunnen met pony's bezig zijn. Een pony laat zich graag poetsen, ook door een kind. Het kind zal leren omgaan met een dier dat soms anders reageerd dan het verwacht. Kleine kinderen steeds onder begeleiding van een volwassene, want pony's zijn geen speelgoed. Hier op de foto Seppe ( 3jaar ) met zijn vriendje Kuni.
Wanneer de merrie gedekt is moet ze na drie weken terug bij de hengst gebracht worden om te zien of ze niet terug hengstig is en eventueel terug moet gedekt worden. Ook daarna moet nagegaan worden of de merrie niet terug hengstig wordt.
De eerste bronst van een merrie met veulen doet zich voor de 7ste of de 8ste dag na het veulenen. De bronst is dan op haar hoogst, in minstens 50% der gevallen, de 9ste dag en blijft zo gedurende 1, 2 of 3 dagen om de 12de of 13de dag te verdwijnen. Dus de 9ste dag moet de merrie gedekt worden en ook de volgende dagen indien mogelijk tot ze de hengst niet meer toelaat. Wanneer de hengst bij de merrie loopt, wat bij shetland ponys nogal voorkomt, zal de merrie meermaals gedekt worden ook op het hoogtepunt van de bronst. Voor de dekking zorgt hier bij ons Cheri, hier op de foto.
Bij de geboorte woog Ymke 10 kg. Na 16 dagen is haar gewicht 15 kg. Dat is een toename met 50%. Dat wil zeggen dat moedermelk een zeer krachtig voedsel is. De merrie moet dan ook goed gevoed worden, goede wei en wat krachtvoer.
Zoals aangekondigt onder de rubriek Kuni was er een veulentje op komst in de loop van de maand mei. Gisteravond 18.30u. is Ymke geboren. Alles is goed verlopen. Hierbij een foto één uur na de geboorte. Het merrieveulen is nog niet geheel droog. Gewicht 10 kg.
Het persen wordt heviger, het meest vooruitstekende pootje doorboort de blaas gevolgt door het tweede en men ziet ook de neus van het veulen te voorschijn komen. Het veulen schuift verder naar buiten, en een laatste persen heviger dan alle voorgaande, om reden van de weerstand geboden door de dikte van het kruis, gooit het veulen om zo te zeggen naar buiten. Het veulen begint onmiddellijk te ademen en spartelt om recht te komen.
Soms is de merrie onderhevig aan hevige, inwendige pijn, waarbij de achterhand plots ineenzakt. Deze pijn wordt veroorzaakt door het dooreen de baarmoederhals dringen der waterblazen en de poten van het veulen. Het duurt niet lang of de grote waterblaas barst en het vruchtwater vloeit in massa af. De merrie voelt zich nu wat verlicht. Maar weldra herbeginnen de weeën en de tweede waterblaas verschijnt. Die is doorzichtig en spoedig ziet men één hoefje en dan verschijnt het tweede hoefje. Het is gewoonljk op dat moment dat de merrie gaat liggen op haar zijde de vier poten gestrekt. Vervolgt.
Bij de laatste veranderingen in de uier gaat het kruis meer en meer invallen langs beide zijden van de staartwortel en de daar aanwezige spieren voelen slap aan. Tekens van een nakend werpen zijn overvloedig zweten, de uier is opgezet met harde tepels. De merrie is onrustig en angstig. Blijft ze staan dan steunt ze afwisselend op een der achterpoten en speelt met de staart. Sommige merries gaan dikwijls liggen om onmiddelijk weer op te springen. Slijmen vloeien uit de vulve, eerst helder, nadien wat bloederig.