Slimme tip om muggenlarven voorgoed uit je regenton te verwijderen
Het Probleem van Muggenlarven
In de zomermaanden kunnen muggen erg vervelend zijn. Alles wat ze nodig hebben om te broeden, is een beetje stilstaand water, zoals in een regenton. De larven van muggen ontwikkelen zich aan het wateroppervlak en kunnen daar alleen overleven dankzij de juiste oppervlaktespanning
Gebruik van Plantaardige Olie
Een gemakkelijke manier om van de larven af te komen is door een paar druppels plantaardige olie in de regenton te doen. De olie vormt een dun laagje op het wateroppervlak, waardoor de larven geen lucht kunnen krijgen en stikken.
Afwasmiddel Tegen Muggenlarven
Je kunt ook een eetlepel afwasmiddel aan het water toevoegen. Dit vermindert de oppervlaktespanning, waardoor de larven zinken en verdrinken. Zorg ervoor dat je biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt, zodat het water veilig blijft voor je planten.
Regelmatig Leegmaken
Muggenlarven hebben ongeveer drie weken nodig om uit te groeien tot volwassen muggen. Door je regenton om de paar weken leeg te maken, verwijder je de larven voordat ze kunnen opgroeien.
Speciaal Antimuggenmiddel
Bij tuincentra en doe-het-zelfzaken kun je speciale tabletten krijgen die muggenlarven doden. Deze tabletten zijn meestal biologisch afbreekbaar en onschadelijk voor mensen en huisdieren. Een enkele tablet is vaak voldoende voor wel 1.000 liter water en werkt tot vier weken lang.
Vijf redenen waarom je in de zomer regelmatig een dutje moet doen
Zolang het niet langer dan een uur duurt, zijn wetenschappers het erover eens: een dutje doen is gezond. Niet overtuigd? Hier zijn vijf redenen waarom je deze zomer best regelmatig een siësta houdt.
1. Een gezonder hart
Een dutje doen is goed voor je hart omdat het de bloeddruk vermindert en je cardiovasculair systeem de kans geeft om te herstellen. Een Grieks onderzoek uit 2007 toont aan dat wie drie keer per week een siësta van een half uur doet, tot 30% minder risico loopt om te sterven aan hartfalen.
2. Meer creativiteit
Overdag slapen geeft je concentratievermogen, geheugen en waakzaamheid een boost, wat je helpt om problemen efficiënter op te lossen. Om die reden zijn dutjes vaste kost in Japanse bedrijven. Werknemers die rond de middag even uitrusten, zijn productiever en bedenken sneller nieuwe ideeën.
3. Slaap inhalen
Door hun drukke levensstijl kampen heel wat mensen met slaaptekort. Een ‘power nap’ kan soelaas bieden na een (te) korte nacht, op voorwaarde dat je maximaal een uur slaapt. Zo pluk je de vruchten van je rustmoment, zonder je komende nachtrust in het gedrang te brengen.
4. Betere weerstand
Een tekort aan slaap leidt tot een verminderde weerstand tegen infecties. Zelfs een kort dutje kan volstaan om hormonen en eiwitten aan te maken die helpen om stress te bestrijden, wat een gunstig effect heeft op het immuniteitssysteem. Het resultaat? Je bent minder vatbaar voor verkoudheden en andere virussen.
5. Minder pijn
Geloof het of niet, maar slapen heeft een pijnstillend effect. Een dutje kan zo de behoefte aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk verminderen. Een uurtje in dromenland helpt ook tegen migraine en spier- of gewrichtspijnen
Waarom je het toilet altijd moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie
Dat je bij terugkomst van vakantie even de kranen door moet spoelen, dat weet je waarschijnlijk wel. Als het water een tijdje stilstaat met mooi weer, ligt een legionellabesmetting al snel op de loer. Maar wist je dat je ook het beste even de wc kan doorspoelen als je na de vakantie weer thuis bent aangekomen?
Toilet doorspoelen
Als water lang stilstaat in leidingen loopt de kwaliteit snel terug. De legionellabacterie gedijt prima bij een temperatuur tussen 25 en 55 graden in stilstaand water. Je kan besmet raken met legionella door het inademen van kleine waterdruppels (ook wel verneveling genoemd). Dit kan dus ook gebeuren als je het toilet doorspoel. Kleine waterdruppels verspreiden zich dan door de lucht en de kans is aanwezig dat je ze inademt. Op deze manier kan je besmet raken met de legionellabacterie en dan ben je een stuk verder van huis.
Besmetting
Een besmetting heeft verschillende vormen: de lichte vorm is de legionella-griep. De zware vorm, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking. Hoewel de kans op besmetting klein is, lopen mensen met sterk verminderde weerstand, zware rokers en overmatige alcoholgebruikers meer risico. Laat ook de douche even doorlopen, en zorg hierbij dat er geen waterdruppeltjes in de lucht komen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een washandje over de douchekop te plaatsen.
Dít is de reden dat je je kamerplanten ijsblokjes zou moeten geven
Kamerplanten water geven met ijsblokjes
Het is super verleidelijk om je planten veel water te geven. Vanaf de bovenkant lijkt de aarde droog en het is dan ook logisch dat je denkt dat je de plant weer water nodig heeft. Toch kan het zijn de planten nog steeds genoeg water hebben. De aarde die wij kunnen zien droogt het snelste omdat het bovenop ligt. Toch kan er nog water verder in de aarde zitten, waardoor het niet nodig is om meer water te geven aan je plant.
Langzaam absorberen
Maar hoe je kun je nou voorkomen dat je te veel water gaat geven? Het is heel simpel. Gebruik ijsblokjes! Het voordeel hiervan is dat het langzaam smelt. Dit geeft je plant de kans om het water te absorberen.
Hoeveel ijsblokjes?
Geef je planten dus nooit meer water met de gieter, maar met behulp van ijsblokjes. Zo weet je ook gelijk hoeveel water je plant precies binnen krijgt. Eén ijsblokje bevat ongeveer 15 ml water. Vaak staat op het verzorgingsplantje dat bij de plant wordt geleverd hoeveel water het plantje nodig heeft. Alleen is er een grote kans dat je dat kaartje allang weggegooid hebt. Gelukkig bestaan er genoeg websites waar alle informatie te vinden is over de planten. Zodra je weet hoeveel je plant nodig heeft, kun je elke week de goede hoeveelheid ijsblokjes aan je plant geven.
Wow, dit moet wel de beste lifehack van de zomer zijn!
Wanneer de temperaturen stijgen en de zon ongenadig schijnt, is er niets zo verfrissend als een slok ijskoud water. Maar hoe zorg je ervoor dat je water ook écht koud blijft als je onderweg bent of een dagje buiten doorbrengt? Met deze eenvoudige lifehack heb je altijd verkoeling binnen handbereik – en je hebt er alleen een plastic fles en een vriezer voor nodig.
Zo werkt het:
Neem een schone plastic fles (een halve liter of een literfles werkt het beste).
Vul de flesvoor de helftmet water.
Leg de fleshorizontaal op zijn zijin de vriezer. Door deze positie bevriest het water langs de zijkant, zodat je straks meer ruimte hebt.
Laat het water volledig bevriezen.
Haal de fles uit de vriezer envul de andere helft met vers drinkwater.
Het resultaat?
Je hebt een fles met een groot ijsblok aan één kant dat je drinkwater urenlang koel houdt. Terwijl het ijs langzaam smelt, kun je blijven drinken van heerlijk koud water. Bovendien kun je de fles steeds weer bijvullen – zo ben je de hele dag voorzien van verkoeling
Veel mensen hebben het blauwe Nivea-potje in huis staan, maar wist je dat je dit ALLEMAAL ermee kunt doen?
Anti-kraaienpootjes: breng een beetje zalf aan rond de ogen voor het slapen gaan en de kraaienpootjes zullen verminderen of langer op zich laten wachten.
Verwijdert make-up: Geen make-upremover bij de hand? Geen probleem. Smeer een beetje crème op een wattenschijfje en je haalt de make-up er zo af.
Lippenverzorging: droge lippen? Smeer er een beetje crème op je toet en lippen zijn snel weer zacht.
Van droge vingers naargehydrateerde handen: je hebt geen dure handcrème nodig als je weer zachte handen wilt hebben. Smeer wat crème uit het blauwe Nivea-potje op je handen en binnen no-time zijn je vingers zo zacht als de billen van een baby.
Kleine brandwonden behandelen: heb je een licht brandwondje? Smeer er dan wat Nivea-crème op om de huid om deze rust te geven en blaarvorming te voorkomen. Ook kun je de crème op je huid smeren wanneer je te lang in de zon hebt gelegen.
Gustave Eiffel heeft de Eiffeltoren niet ontworpen
De Eiffeltoren is vernoemd naar Gustave Eiffel, wiens bedrijf de leiding had over de bouw. Gustave Eiffel ontwierp niet de beroemde ijzeren structuur, twee ingenieurs die voor hem werkten in de Compagnie des Établissements Eiffel, Maurice Koechlin en Émile Nouguier. Wat Eiffel wel heeft ontworpen is de wervelkolom van hetVrijheidsbeeldin New York. Als erkenning voor de ingenieurs, wetenschappers en wiskundigen die hebben bijgedragen aan de bouw van de toren, zijn de namen van deze personen op de toren gegraveerd. 72 namen, om precies te zijn.
De Eiffeltoren “groeit” 15 centimeter in de zomer
Gemeten tot aan de vlaggenstok is de Eiffeltoren 317 meter hoog, wordt de antenne ook meegerekend dan is de hoogte 324 meter. Centimeters worden maar achterwegen gelaten, want deze zijn variabel. Door het uitzetten van staal bij hogere temperaturen 'groeit' de toren in de zomer en 'krimt' weer in de winter. Het verschil is maximaal 15 centimeter.
Het is verboden om ’s nachts een foto van de Eiffeltoren te maken
Dit is waarschijnlijk het vreemdste weetje over de Eiffeltoren, wist je dat je van dit iconische gebouw in het donker niet mag fotograveren? Waarom? De Eiffeltoren is auteursrechtelijk beschermd wanneer de lampjes in het donker aanstaan. Een artistiek werk is in Europa tijdens het leven van de maker, en daarna nog eens 70 jaar autereursrechtelijk beschermd. In 1923 stief de auteursrechthebbende dus in 1993 werd de Eiffeltoren onderdeel van het Publiek Domein. De lampjes op de toren zijn echter pas in 1985 geïnstalleerd en deze zijn nog auteursrechtelijk beschermd.
De toren wordt iedere 7 jaar opnieuw geschilderd (met de hand!)
Het kost veel tijd en geld om de toren er zo mooi uit te laten zien. Er is zestig ton verf nodig om de toren er mooi uit e laten zien. Bovendien wordt al het schilderwerk met de hand gedaan en duurt ongeveer achttien maanden om te worden voltooid! En dat iedere 7 jaar ...
Waarom je meel of bloem beter in de vriezer kunt bewaren
Meelmottenzijn kleine beestjes die zich voeden met meel. Ze leggen hun eitjes in graankorrels en sommigen overleven het maalproces. Als je een kilo bloem in de supermarkt koopt, kan het dus zijn dat er al eitjes in zitten. Als ze uitkomen, vermenigvuldigen ze zich razendsnel en kunnen ze een plaag worden.
Meelmotten zijn niet alleen dol op meel, maar ook op havermout, chocolade, pasta, graan, noten, dierenvoeding, gedroogd fruit en gedroogde bonen. In de verpakking is lastig te zien of je last hebt van meelmotten. Zie jij iets wat op spinrag lijkt in bepaalde etenswaren? Of klonten in je meel? Dan kun je ervan uitgaan dat het meelmotten zijn.
Meel in de vriezer
Voorkomen is beter dan genezen. Meelmotten houden van een temperatuur van ongeveer 20 °C. Daarom kun je meel het beste in de vriezer bewaren. Als je een pak bloem koopt, leg het dan meteen in de vriezer, in een plastic zak (anders zou er vocht in je bloem terecht kunnen komen). Telkens als je er wat van nodig hebt, haal je alleen het deel uit de vriezer dat je gaat gebruiken.
Een zonnesteek is niet hetzelfde als een hitteberoerte: dit is het verschil
Zonnesteek
Het grootste verschil tussen een zonnesteek en een hitteberoerte is dat je een zonnesteek zelf kunt behandelen. Bij een hitteberoerte heb je meteen intensieve medische zorg nodig. Toch beginnen ze allebei met dezelfde symptomen, die hieronder op een rij staan:
Huid wordt ineens heel bleek of rood
Hevig zweten
Spierkrampen
Hoofdpijn of duizeligheid
Ernstige vermoeidheid
Flauwvallen
Braken
Een zonnesteek ontstaat als je langdurig aan hitte wordt blootgesteld. Je lichaam gaat dan meer warmte vasthouden dan het kwijtraakt. Daarnaast verlies je veel vocht en/of zout. Het zorgt ervoor dat je lijf ontregeld raakt en je je griepachtig voelt. Een zonnesteek is de fase die voorafgaat aan een hitteberoerte.
Hitteberoerte
Een hitteberoerte ontstaat wanneer je lichaam oververhit is geraakt door de zon of de warmte. Het is gevaarlijk, omdat de warmteregulatie in je hersenen van slag raakt door de uitdroging. In het ergste geval kan de hitte ervoor zorgen dat je buiten westen raakt. Op het moment dat je aan een hitteberoerte lijdt, heb je dan ook onmiddellijk intensieve medische zorg nodig. Hieronder zette we de symptomen van een hitteberoerte op een rij:
Misselijkheid
Vermoeidheid
Snelle hartslag
Moeilijke ademhaling
Slap gevoel
Hoge lichaamstemperatuur, maar je blijft het koud hebben
Sufheid
Evenwichtsverlies
Rode huid, zonder dat je zweet
Verlies van bewustzijn
Wat te doen
Wat moet je doen op het moment dat iemand een zonnesteek of hitteberoerte heeft opgelopen? Verkoeling zoeken werkt het beste. Warme kleding moet uit en blote huid moet worden bedekt met natte, koele doeken. Iemand met een zonnesteek of hitteberoerte moet liggen en veel drinken, in kleine slokjes. Een ventilator op de natte huid laten blazen en ijsblokjes op de liezen, onder de oksels en in de nek leggen werkt ook goed. Als iemand moeite heeft met ademen, moet altijd 112 gebeld worden. Nemen de symptomen niet af binnen 24 uur? Dan moet alsnog een arts worden geraadpleegd
Zoek je lekkere verkoeling voor deze warme dagen? Probeer een koffiecola!
De naam verklapt het al, maar dit drankje is een combinatie van koffie en cola (en soms nog wat andere ingrediënten voor extra smaak).
Zó maak je het
En eerlijk is eerlijk, de combinatie van cola en koffie klinkt natuurlijk ook een beetje apart. Maar als we fans van het drankje moeten geloven, gaan de twee bijzonder goed samen. Het bittere van een espresso zou de zoete en karamelachtige smaak van cola bijzonder goed complimenteren. Hoog tijd dus om het drankje eens een keer te maken!
Hoe je het maakt: je zet gewoon een kopje espresso, laten afkoelen is niet nodig. Giet daar één blikje cola bij (dit kan ook de zero sugar of light-versie zijn). Voeg een paar ijsklontjes toe. En eventueel een klein beetje vanille (soja)melk of slagroom.
Waarom ijsblokjes in het toilet doen om schoon te maken?
Het toilet schoonhouden is essentieel om de groei van bacteriën, schimmels en slechte geuren te voorkomen. Om dit te bereiken gebruiken we vaak conventionele schoonmaakmiddelen, desinfecterende vloeistoffen.
Eén zo’n methode is om ijsblokjes in het toilet te gooien. Als ze smelten, genereren ze wrijving die helpt om kalkaanslag en minerale resten die aan de wanden vastzitten te verwijderen. In combinatie met ingrediënten zoals witte azijn of citroensap krijg je een diepere, natuurlijke reiniging.
Hoe maak je de badkamer schoon met de ijstruc?
Om de badkamer op deze manier schoon te maken, heb je alleen ijs en citroensap of azijn nodig. Leg eerst drie kopjes ijsblokjes in het toilet. Voeg vervolgens een half kopje witte azijn of citroensap toe. Laat het mengsel 10 minuten zitten en spoel tot slot het toilet door.
De azijn of citroensap helpt vlekken op te lossen en te desinfecteren, terwijl het ijs, als het glijdt en smelt, helpt om hardnekkige resten mechanisch te verwijderen. Er wordt geschat dat een toilet tussen de 10.000 en 10 miljoen bacteriën per vierkante centimeter kan bevatten, volgens verschillende microbiologische onderzoeken.
Dit verrassende goedje werkt perfect tegen jeukende muggenbulten
Als je lichaam is geteisterd door de muggen, wil je natuurlijk het liefst de hele dag door aan die muggenbulten krabben. Maar je wil hier natuurlijk geen blijvende littekens aan overhouden? Gelukkig ben je met dit verrassende goedje zo van de jeuk af!
Tijgerbalsem is een wondermiddel
Gelukkig bestaat er iets waardoor je in no time van de jeuk af bent: tijgerbalsem. Het goedje bestaat uit oliën en vetten en heeft een verzachtende werking. Tijgerbalsem heeft een sterke geur, wat onder andere komt door de stoffen menthol en eucalyptusolie. Er zijn verschillende soorten tijgerbalsem die zowel verkoelend als verwarmend kunnen werken. Zo heb je rode en witte tijgerbalsem. De rode balsem is wat heftiger en wordt warmer op de huid dan de witte.
Heb je een muggenbult, doe dan een beetje van de balsem op je bult en je zal zien dat de jeuk snel verdwijnt. Helaas werkt tijgerbalsem wel alleen voor korte tijd, dus je zal vaker moeten smeren!
Je haalt hardnekkige prijsstickers weg in seconden met dit bizarre trucje
Heb je ook een hekel aan die vervelende prijsstickers die niet los willen laten? En dan zit je ook nog eens met die plakkerige lijmresten… super irritant! Maar wat als je zebinnen een paar secondenkunt verwijderen, zónder krassen of troep? Dit geniale trucje doet precies dat — en het enige wat je nodig hebt heb je waarschijnlijk al in huis.
Iedereen kent het wel: je koopt iets nieuws en dan zit er zo’n sticker op die maar niet loskomt. Je peutert en krabt, maar het resultaat is vaak een half kapot label en een plakkerige vlek. Frustrerend én lelijk.
Gelukkig is er een supersimpele oplossing. Alles wat je nodig hebt is:
een stukje plakband
een aansteker
Plak het plakband stevig over het etiket en wrijf het goed aan. Daarna pak je de aansteker en verwarm je het oppervlak voorzichtig. Let op:niet laten smelten!Het doel is om het etiket nét genoeg te verhitten zodat het zich hecht aan het tape.
En dan komt het magische moment: trek het plakband los aan de zijkant, en de hele sticker komt er in één keer af — zonder resten!
Als je dít eet, blijft je lijf koel tijdens warme nachten
Warme nachten
De temperatuur loopt op tot 30 graden op verschillende plaatsen. ’s Nachts zal het zeker wat afkoelen, maar vooral in de grote steden gaat dat niet zo snel. Hoe doorsta je dan zo'n warme nacht?
De oplossing
Geloof het of niet, maar één van de beste dingen om te doen, volgens slaapexpert Winni Hofman, is een pittige curry eten. Lekker, gezond én dus perfect om mee af te koelen. Het klinkt misschien gek, een hete curry om mee af te koelen. Maar volgens Hofman is het juist goed om voor heet te gaan als je het wat koeler wilt hebben.
Zweten
De truc zit ’m in het feit dat je gaat zweten door pittig te eten. En daarmee koelt je lichaam af. Ook een hete kop thee is ideaal op een warme dag. Een warme douche? Zeker doen voor het slapengaan. Ook al heb je misschien het gevoel dat een koude douche beter op zijn plek is, is dat toch echt af te raden. Door de kou probeert je lichaam namelijk weer op te warmen. En zo heb je het uiteindelijk alleen maar heter. Door je lichaam juist warme dingen te geven, gaat het aan het werk om zichzelf af te koelen. En dat is nou precies wat je nodig hebt tijdens warme nachten.
Dit is de naam van een dorp in noord-wales. Het betekent: “The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid whirlpool by St. Tysilio’s of the red cave”.
Met als betekenis: The place where Tamatea, the man with the big knees, who slid, climbed and swallowed mountains, known as ‘landeater,’ played his flute to his loved one. Klinkt meer als een kort verhaaltje.
Maar als je dacht dat dit de langste naam was had je het mis. De naam van Bangkok (Krungthep) in Thais:
De betekenis hiervan is meer de geschiedenis van de plaats dan echt een naam: The land of angels, the great city of immortality, various of devine gems, the great angelic land unconquerable, land of nine noble gems, the royal city, the pleasant capital, place of the grand royal palace, forever land of angels and reincarnated spirits, predestined and created by the highest devas.
Aluminiumfolie in je kledingkast: Wat het doet voor je kleding
Je denkt misschien meteen aan aluminiumfolie voor het bewaren van eten, maar het kan veel meer doen in huis. Door twee ballen aluminiumfolie in je kast te leggen, voorkom je dat er statische elektriciteit in je kleren ontstaat.
Die vervelende statische elektriciteit kan zorgen voor een schokje als je een kledingstuk uit de kast pakt. Aluminiumfolie werkt als een goede geleider, waardoor de statische lading verdwijnt en je kleding prettiger aanvoelt.
Let wel op dat je de folie goed schoonmaakt voordat je er ballen van maakt en in de kast legt. Zo voorkom je dat er vuil of voedselresten aan je kleding komen. Maak er een paar grote baller uit de schone folie en leg deze in je kast.
Met dit simpele trucje blijft je kleding vrij van statische lading. Vooral in droge periodes, wanneer statische elektriciteit vaker voorkomt, is dit handig. Je kunt aluminiumfolie ook in de droger gebruiken voor hetzelfde effect; voeg een bal toe aan je natte was en je kleding is minder statisch en zachter na het drogen.
Naast het bestrijden van statische elektriciteit kent aluminiumfolie nog meer onverwachte toepassingen. Gebruik het bijvoorbeeld om je sieraden op te poetsen. Leg een vel aluminiumfolie in een kom met heet water en zout, laat je sieraden hierin weken en ze gaan weer glanzen.
Deze methode werkt ook prima voor saai geworden bestek. Daarnaast kun je scharen slijpen door meerdere keren door gevouwen aluminiumfolie te knippen. Zo blijven je scharen scherp zonder dat je dure slijpstenen nodig hebt.
Muggen in huis? Dankzij deze ongebruikelijke methodes kom je ervan af
Hoewel we de zomer met open armen ontvangen, brengen de warmere temperaturen ook minder leuke dingen met zich mee. Muggen zijn wellicht de meest vervelende seizoensbeestjes. Omdat ze vooral ‘s nachts actief zijn, bederven ze menige terrasavond en ook je nachtrust lijdt eronder.
De klassieke methodes om muggen in huis te vermijden kennen we intussen al. Het licht niet aanlaten wanneer de deur openstaat, kaarsen met citroengeur aansteken, muggenziften installeren... Maar er zijn ook methodes die minder voor de hand liggen, maar daarom niet minder effectief zijn.
Ventilator
Tijdens warme zomernachten brengt een ventilator je niet alleen de nodige verkoeling, maar het ding zou er ook voor kunnen zorgen dat je niet geplaagd wordt door muggen. Door de sterke luchtstroom hebben ze het namelijk moeilijk om te vliegen en ze zullen dan ook sneller andere oorden opzoeken.
Stofzuigen
Het lijkt misschien bizar, maar dat is het niet. Een grondige stofzuigsessie (en poetsbeurt in het algemeen) zou er weleens voor kunnen zorgen dat je minder last hebt van de insecten. Gedurende de dag verstoppen muggen zich namelijk op donkere plekjes in huis (bijvoorbeeld onder je meubels) en regelmatig stofzuigen zou op die manier dus enkele slachtoffers kunnen maken onder de muggenpopulatie in je huis.
Azijn
Net zoals veel beestjes zijn muggen geen fan van azijn. De doordringende geur houdt hen op een veilige afstand, dus gebruik gerust pure azijn wanneer je je wekelijkse schoonmaakronde doet. Baat het niet, dan schaadt het niet.
Je lichaam kan namelijk ook goed extra zout en suikers gebruiken. “Drink niet alleen maar water, maar drink ook af en toe iets waar zout in zit, zoals een kopje bouillon. Of iets zoets, zoals thee met suiker. Laat het desnoods een beetje afkoelen. Of eet er wat chips bij om voldoende zout tot je te krijgen. Door te zweten verlies je namelijk veel zout en je hebt suiker nodig om zout vast te houden”, aldus de internist. Een tekort hieraan kan ervoor zorgen dat je je niet lekker gaat voelen.
Koud of warm drinken?
Ook goed om te weten: te koude dranken drinken is niet ideaal. In de zomer is het lekker om ijsblokjes aan je drankje toe te voegen, dit kun je beter niet doen. Je lichaam moet zo’n koude drank namelijk eerst opwarmen, voordat het opgenomen kan worden. Er is dus geen sprake van onmiddellijke hydratatie.
Warme thee op hete dagen
Je kunt daarom beter voor een drankje op kamertemperatuur gaan. En – raar maar waar – een warm kopje thee werkt ook verfrissend. De warmte van het drankje geeft je lichaam namelijk het signaal om extra af te koelen. Je gaat transpireren, waardoor je lichaamstemperatuur daalt.
Gebruik je koffiefilter als zelfgemaakte luchtverfrisser om vieze geurtjes voor te zijn. Met een beetje baking soda en een koffiefilter maak je het makkelijk zelf. Stop simpelweg een paar eetlepels baking soda in je koffiefilter, knoop met een lintje dicht en klaar! Leg de zakjes op plekken waar een luchtje hangt, zoals in de schoenenkast of op het toilet.
Gebruik het als zeef
Een koffiefilter is niet alleen handig voor de koffie, maar ook om wijn te zeven waar wat kurk in zit. Sinaasappelsap of andere sap met te veel velletjes of pulp kun je ook door de filter gieten, zodat de velletjes en het pulp achter blijven. Ook handig om pitjes op te vangen wanneer je limoen, citroen, sinaasappel of een bloedsinaasappel perst.
Voor de hamburger
Wanneer je een lekkere hamburger besteld bij een restaurant zit ‘ie vaak in een papiertje. Het maakt het vasthouden wat handiger, maar ook om het een en ander op te vangen wat eruit valt. Dit papiertje kan je thuis makkelijk vervangen voor een koffiefilter. Misschien niet zo mooi, maar wel ontzettend makkelijk.
In je bloempot
Heb je een bloempot met een gat onderaan zodat het water makkelijk kan weglopen? Ideaal, maar soms loopt er ook een deel van de aarde eruit. Om dat te vermijden leg je gewoon een koffiefilter onderaan de bloempot voor je de aarde erin stopt. Zo zorg je ervoor dat er geen aarde meer ontsnapt, maar kan het water nog wel weglopen.
Huh: blijkbaar hebben veel dashboardkastjes een handige koelfunctie
Geen gebruiksaanwijzing lezen
Even eerlijk: heb jij de gebruiksaanwijzing van jouw auto grondig doorgelezen? Of überhaupt gelezen? Grote kans van niet. Automobilisten weten hoe ze auto moeten rijden (tenminste, dat hopen we) en vinden het daarom niet nodig om te lezen wat de auto nog meer kan. Als die maar kan rijden. En veel andere zaken – zoals hoe je van radiostation wisselt en hoe de ingebouwde navigatie werkt – leren we wel door het te doen. Maar met die anti-gebruiksaanwijzing-mindset zie je bepaalde handige snufjes nog weleens over het hoofd. Zoals een koelfunctie in je dashboardkastje.
Koelfunctie
Heeft jouw auto airconditioning? Dan is de kans heel groot dat jouw dashboardkastje een speciale koelfunctie heeft. En we weten allemaal hoe handig dat zou zijn! Je kunt er flesjes drinken gekoeld in bewaren, maar ook als je een lange autoreis voor de boeg hebt, kun je broodjes er gekoeld in bewaren
Zo vind je het:
Om te ontdekken of jouw auto deze functie heeft, hoe je alleen maar je dashboardkastje goed te inspecteren. Haal je kastje leeg en check of je een draaiknop of schakelaar kunt vinden. Vaak is het voorzien van een sneeuwvlok-symbool. Je hoeft vervolgens alleen de schakelaar om te zetten of aan de knop te draaien om de koelfunctie in te schakelen. Heerlijk makkelijk!
Met deze medicijnen moet je oppassen bij hoge temperaturen
Gevoelig voor hitte
Kun je niet goed tegen hitte? Dat kan meerdere redenen hebben. Het kan te maken hebben met je leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe minder goed je hersenen je lichaamstemperatuur kunnen regelen. Daarnaast kunnen kinderen, mensen met bepaalde ziektes en mensen met overgewicht vaak minder weerstand bieden tegen hitte. Tot slot kunnen medicijnen er tijdens een hittegolf voor zorgen dat je je niet lekker voelt. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die je lichaamstemperatuur regelen en medicijnen die ervoor zorgen dat je meer vocht verliest. Tijdens dagen met hoge temperaturen kan de hitte de boel uit balans brengen.
Antidepressiva en plaspillen
Als je antidepressiva slikt, wordt je lichaamstemperatuur daar iets hoger van. In de winter merk je daar niet veel van, maar tijdens warme dagen wel. Je raakt een stuk sneller oververhit en kunt meer gaan zweten, waardoor je uitgedroogd raakt. Ook voor mensen die plaspillen slikken is het risico hoog. Die medicijnen zorgen er namelijk ook voor dat je meer vocht kwijtraakt, waardoor je snel kunt uitdrogen. Daarnaast kunnen die medicijnen de balans van zouten in je lichaam verminderen.
Pijnstiller
Ook pijnstillers en antihistaminetabletten kunnen je gevoeliger maken voor warmte. Pas dus altijd goed op, zorg ervoor dat je voldoende drinkt en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Merk je dat je veel last hebt? Neem dan altijd contact met je huisarts op om te overleggen over het gebruik van de medicatie.
Waarom een schotel havermout wonderen doet voor je tuin
Er bestaat een eenvoudige truc om je planten slakvrij te houden. Met een simpel schoteltje havermout in de tuin kun je al een heleboel bereiken.
Strooi de havermout op minder essentiële delen van je tuin, zoals op een schoteltje in een leeg stuk aarde. Met wat geluk laten de slakken je groenteplanten en bloemen verder met rust. Een andere optie is om de havermout in water te laten weken en dit bij je kwetsbare planten te plaatsen die je wilt beschermen.
De bedoeling is niet om de slakken te voeren, maar om ze naar een centrale plek te krijgen. Wanneer je merkt dat ze zich daar verzamelen, kun je ze makkelijk oppakken en ergens anders vrijlaten, weg van je tuin. Zorg ervoor dat je vooral naaktslakken verplaatst. Andere slakken, zoals tijgerslakken of huisjesslakken, zijn juist nuttig voor je tuin.
Heb je geen havermout, dan zijn er nog andere huismiddeltjes die je kunt proberen. Zowel plakjes komkommer als boterhammen geweekt in water kunnen uitstekend werken. Slakken kiezen altijd voor het meest toegankelijke voedsel. Een smakelijk bordje met lekkers is veel aantrekkelijker dan al die moeite doen om naar je groenten te kruipen. Het maakt hen niet uit of het nu havermout, komkommer of brood is.
Door een schijfje citroen in je afvoerputje neer te leggen los je 2 vervelende problemen op!
De kracht van citroen voor een frisse afvoer
Citroenen staan al eeuwenlang bekend om hun veelzijdige eigenschappen en worden gebruikt voor zowel culinaire als huishoudelijke doeleinden. Een van de meest opvallende kenmerken van citroenen is hun hoge zuurgraad, voornamelijk te danken aan het aanwezige citroenzuur. Dit zuur is een natuurlijk reinigingsmiddel en werkt als een milde, niet-giftige ontstopper voor je afvoerputje.
Met een simpel schijfje citroen kun je op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier je afvoer schoonmaken en van een heerlijke geur voorzien. Dit natuurlijke middel is niet alleen effectief, maar ook veilig in gebruik, waardoor het een uitstekend alternatief is voor agressieve chemische reinigingsmiddelen. Dus, de volgende keer dat je afvoer verstopt raakt of onaangenaam begint te ruiken, haal dan gewoon een citroen tevoorschijn en ervaar zelf de verbazingwekkende kracht van dit simpele huishoudelijke wonder!
Pas op: Dit in je tuin kan voor serieuze problemen zorgen!
Tekennest: een verborgen bedreiging Dit wat je ziet is een tekennest. Het zijn de eieren van teken. Wanneer een teek beslist haar eieren in jouw tuin te leggen, kan je binnen no-time te maken krijgen met een tekenplaag. Precies op de plek waar je kinderen spelen of waar jij een dutje doet in de zon.
Identificeer de teken eieren Teken eieren zijn kleine, ovale bolletjes die eruitzien als minuscule zwarte puntjes. Je vindt ze vaak op de grond, in struiken, bladeren of lang gras. Ze liggen meestal in clusters en zijn een beetje zo groot als een speldenknop of een erwt. Als je weet hoe je teken eieren herkent, kan je ze veilig verwijderen.
Verwijder de teken eieren Als je teken eieren hebt gevonden, is het zaak om ze snel te verwijderen zodat ze niet uitkomen en een nieuwe plaag veroorzaken. Volg deze stappen om de teken eieren te verwijderen:
Draag handschoenen om contact te vermijden.
Stop de eieren in een afgesloten zak of potje.
Werp ze dan weg op een manier dat ze niet kunnen ontsnappen, bijvoorbeeld door ze te verbranden of af te voeren met het afval.
Zoals met bijna alles. Meer dan 5000 jaar geleden groeiden er in Egypte al watermeloenen. Ze zijn zelfs te vinden op de tekeningen in hun graftombe’s. Daarnaast werden ze ook bij de overledene gelegd. Dit omdat ze geloofden dat het hen zou voeden op de reis naar de andere zijde.
Vierkante watermeloenen: ze groeien in Japan!
Jep, in Japan houden ze wel van een beetje experimenteren. En dus kun je daar gewoon vierkante watermeloenen kopen. Wel voor $100 per stuk. Ze laten de meloenen groeien in een vierkante glazen bak om zo de vorm te creëren. Reden: dan passen ze makkelijker in de koelkast ;). Ze zijn wel wat minder zoet dan de ronde.
. De watermeloen heeft zijn eigen nationale dag
Wat heeft tegenwoordig niet zijn eigen dag. Dus de watermeloen kan uiteraard niet uitblijven. 3 augustus is de dag van de watermeloen, dat je het even weten en het volgend jaar viert met een stuk, juist watermeloen!
Het is fruit, maar ook groente
Het is zoet en daardoor dacht je waarschijnlijk je hele leven dat watermeloenen tot de fruit familie behoorden. Dat klopt helemaal, maar ze behoren ook tot de groentefamilie! Het kan ook geclassificeerd worden onder de kalebas, wat een groentesoort is.
Watermeloenen kunnen je beschermen tegen kanker
Net als tomaten bevatten watermeloenen een antioxidant genaamd lycopeen. Het is bewezen dat het kankercellen reduceert voor long, darm en prostaat kanker. Reden genoeg om het te blijven eten!
Waarom je een scheutje olijfolie bij je koffie wil doen
Veel mensen doen een beetje melk of suiker in hun bakkie troost. Maar heb je weleens overwogen om een scheutje olijfolie bij je koffie te doen? Klinkt onlogisch, maar in Italië wordt het daadwerkelijk verkocht.
Olijfolie in je koffie voor een fluwelige smaak
Een lepel extra vierge olijfolie uit Toscane in de koffie zorgt volgens Starbucks voor een ‘onverwachte, fluwelige en boterachtige smaak’. De drank wordt verkocht onder de naamoleato, Italiaans voor ‘geolied’. De olijfolie legt een dun laagje vet op de koffie.
Gezondheidsvoordelen
Olijfolie bevat gezonde vetten en is goed voor het hart. Ook zou het ontstekingen verminderen, alhoewel het effect van een scheutje in de koffie weinig effect zal hebben op je gezondheid. Een lepel olijfolie telt bovendien ongeveer 120 calorieën, aanzienlijk meer dan een scheutje koffiemelk, dat volgens het Voedingscentrum slechts 11 calorieën bevat. Voor de lijn hoef je dus zeker níet over te stappen op deoleato.
Raar maar waar: dít bakproduct doet wonderen voor je orchidee
Orchideeën zijn al jarenlang een van de meest verkochte kamerplanten en dat is natuurlijk niet voor niks. Als je orchideeën op de juiste manier verzorgt, dan kun je er jarenlang plezier van hebben. Zo is het belangrijk om een orchidee twee tot drie keer per jaar te verpotten, niet in de volle zon te zetten én regelmatig water te geven.
Waarom werkt dit bakmiddel zo goed?
Gist blijkt hét wondermiddel voor orchideeën te zijn. Gedroogde gist bevat namelijk verschillende B-vitaminen en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Deze vitamines stimuleren de stofwisseling in de cellen en bevorderen de wortelactiviteit, wat op zijn beurt de opname van voedingsstoffen door de plant verbetert. Kalium zorgt voor een mooie bloemvorming en zorgt er tegelijkertijd voor dat de bloemen lang mooi blijven.
Hoe gebruik je het?
Om de gist als meststof te gebruiken, moet je eerst 2 gram gist mengen met een eetlepel suiker en een liter water in een flinke kom of kleine emmer. Laat dit één tot twee uur staan en sluit het niet af met een deksel, want dan kunnen er gistingsgassen ontstaan. Giet het mengsel vervolgens over in een gieter en geef je orchideeën hiermee water. Herhaal dit elke dag gedurende twee of drie weken tijdens de bloeifase. Je zal zien dat je orchideeën er daarna prachtig bij staan!