Bij deze foto zijn er twee zaken die me direct opgevallen zijn, het kunstwerk in de voortuin, en de toren. Beide staan op een verticale sterke lijn, dat heb je zeer goed gedaan. Die grote spar in het midden van de foto is me pas later opgevallen, en stoort dus niet aan het geheel. Proficiat met deze opname, zeer goed gekadreerd.
Bij deze foto stelde ik me vraag wat is nu eigenlijk het hoofdonderwerp dat je ons wenst te tonen, er staat zoveel op de foto. Dat is een beetje de fout die we allemaal maken denk ik, dat is zoveel mogelijk op de foto krijgen, en op den duur ziet men het bos door bomen niet meer. Veel kan ik er niet op zeggen t.a.v. het kadreren, een beter voorbeeld is je tweede foto die je instuurde.
Eigenlijk moet ik daar niet veel op zeggen, je hebt voldoende ruimte gegeven aan het onderwerp, zodat het volledig op de foto is weergegeven. De verhoudingen voorgrond onderwerp lucht liggen perfect. Om het nog iets beter te maken heb ik de voordeur van het kleine Cafeeke op een sterke lijn geplaatst, maar dat is eigenlijk reeds muggezifterij.
Door een ander standpunt te gaan kiezen heb je een veel boeiender foto gemaakt, die op de koop toe perfect gekadreerd is. Structuur aanwezig op de voorgrond, diepte effect zeer goed weergegeven, ik kan je alleen maar proficiat wensen met deze geslaagde foto.
Als eerste inzending heb je dat zeer goed gedaan, de horizon op een sterke lijn geplaatst, structuur en diepte is aanwezig, alhoewel deze laatste een beetje teniet wordt gedaan door het feit dat je die boom juist in het midden van de foto hebt geplaatst.Op eigen initiatief heb je een tweede foto genomen vanuit een ander standpunt, wat je persoonlijk beter geslaagd vond.
Bij deze foto moet ik U proficiat wensen, zeer mooie opname en nog goed gekadreerd op de koop toe. Een van de verticale lijnen loopt door de doorgang, de tweede verticale sterke lijn juist in de hoek van de walmuur, en de bovenste horizontale bijna op de horizon, maar de compositie is zeer mooi. Enkele aanwijzingen: zoals bij je voorgaande foto staat ook deze foto een beetje schuin, vermoedelijk ten gevolge van het indrukken van de ontspanknop, dus rechts afhellend. Om dit te vermijden kan je de camera stevig vasthouden en de armen tegen het lichaam drukken zodat je een stevige positie hebt.
Als ik deze foto bekijk zijn er drie zaken die me direct opvallen in de volgende volgorde: de mooie groene dreef, de groene lantaarnpaal, en het rijtje, dat de laan oversteken. Op foto 2 kan je zien dat het eindpunt van de dreef gelegen is op de bovenste horizontale sterke lijn, de lantaarnpaal op de rechtse verticale sterke lijn, dus dat is zeer goed. De duiven lopen op de voorgrond, lager dan de onderste sterke lijn, maar trekken toch voldoende de aandacht. Een mooie foto voor het thema diepte. Op de derde foto heb ik enkele wijzigingen toegepast om het effect nog te verduidelijken. Het eindpunt van de dreef werd op een van de sterke punten gelegd zoals je kunt zien, aan U om eens te beoordelen wat je nu meest aantrekt.
Hier heb je goed gekadreerd, zoals je kunt zien op de tweede foto. Maar wat je nu teveel aan voorgrond hebt, heb je te weinig bovenaan de foto. Gelukkig kon ik het een beetje aanpassen zodat je kunt zien wat ik eigenlijk bedoel met ruimte geven aan het onderwerp. We zijn terug een stapje dichter, dus doe zo voort.
Terug een beetje krap geweest in het geven van ruimte aan de locomotief, zoals de voorgrond, daar mochten de sporen ook op de foto gestaan hebben, en achteraan mist men een deel van de locomotief. Tracht het onderwerp volledig op de foto te hebben, geef voldoende ruimte voor en achter, boven en onder. Met zo een onderwerp had je beter meer naar rechts gaan staan, zodat je meer van de neus kon zien, en op die manier de sporen en de ganse locomotief in beeld had. Over het kadreren zelf valt hier niet veel te vertellen, het onderwerp is van te dicht genomen.
Spijtig voor U maar met deze foto kan men geen kanten op, het stelt een beeld voor, maar zowel bovenkant als onderkant is afgesneden, m.a.w. onvoldoende ruimte. Indien U meer achteruit gaat staan, zodat U meer ruimte krijt, zal ook het kadreren mogelijk zijn. De moed niet opgeven hoor, we zullen er wel komen, Parijs en Rome zijn ook niet in een dag gebouwd.
Hier zijn er drie zaken die me opvallen, het water, de brug en de muurschilderijen. Ditmaal heb je voldoende voorgrond meegenomen in de foto, misschien iets te veel. Neem nu de brug als hoofdonderwerp, op foto 2 werd de sterke lijn bovenop de brug geplaatst, en er is steeds voldoende voorgrond aanwezig. Verder ligt er niets op een sterke lijn dat interessant zou kunnen zijn. Om dit te bereiken heb ik een beetje van de muur rechts en wat onderaan moeten wegsnijden. Op foto 3 werd ook de beschilderde muur op een sterke lijn geplaatst, en een beetje van de muur links moeten wegsnijden, welke toch geen toegevoegde waarde aan de foto geeft. Ook ligt de bovenkant van de brug nog steeds op een sterke lijn, zodat het geheel beter gekadreerd is. Ook opletten in het vervolg dat je vb het torentje in het midden van de foto volledig mee hebt, dus ook bovenaan de foto een beetje meer ruimte voorzien.
Hier een beetje dezelfde opmerking als bij de voorgaande foto, iets meer van de voorgrond meenemen in de foto, dus verder van het object gaan staan, zodat je geheel in beeld hebt. Dit zal het mogelijk maken om het geheel beter te gaan kadreren. Als voorbeeld heb ik de toren op een van de sterke lijnen geplaatst zodat dit punt de aandacht trekt op de foto.
Als eerste inzending heb je dat goed gedaan, het was bijna perfect gekadreerd. Om het nog beter te doen kon je het torentje op een van de sterke lijnen geplaatst hebben, en de koepel bijna op de tweede sterke lijn. Wat de foto ook nog zou verbeteren is een beetje meer van de voorgrond weergeven, dus wat minder hemel, wel voor zorgend dat de toren er volledig op staat. Hierdoor zou het gebouw er volledig op gestaan hebben wat ook ten goede komt voor de foto.
Wat je hier wenst te benadrukken is het smalle steegje, en je hebt het misschien daarom centraal op de foto geplaatst. Hierdoor worden we een beetje afgeleid door de muur links en rechts. Een beter effect krijg je als je het steegje werkelijk op een van de sterke lijnen plaatst, het geeft het nauwe karakter van het steegje nog steeds goed weer, en de ogen vallen er onmiddellijk op. Ook benadruk je op die manier het diepte effect nog eens extra.
Voor wat betreft het kadreren, de verhouding landschap hemel is niet optimaal. De horizon had hier beter tot de onderste horizontale sterke lijn mogen komen, maar natuurlijk hangt het ervan af wat jij als hoofdmotief hebt gekozen. In dit geval primeren de wolkenmassa, wat op zich ook mooi is. Op de onderste foto heb ik de foto gecropt zodat de horizon op de juiste plaatst komt te liggen. Hierdoor komt de boom die normaal in het midden staat ook beter te liggen t.o.v. het sterke punt. Door het feit dat de lucht hier meer dan 60% van het beeld inneemt, gaat de camera het licht van de heldere hemel meten, en de sluitertijd verkorten alsook het diafragma verkleinen, resultaat een donker beeld in de schaduwen. Ook in de exif gegevens kan men zien dat de Exposure Value of EV waarde op -2.0 staat, wat automatisch een donkerder beeld weergeeft. Zet dus op je camera de EV waarde terug op 0.0, en probeer opnieuw enkele beelden te maken, eventueel met EV respectievelijk op + 2.0 en 2.0 om het verschil te zien.
Voor je eerste foto kadreren is het goed raak, maar met die drie mooie bengels kon het niet anders. De sterke lijn ligt mooi op de ogen van het linkse meisje, wat de belichting aangaat is het ook zeer goed, je hebt hier gewerkt met een invulflits, wat een mooi plaatje oplevert.
Terug mooi gekadreerd, spijtig dat je er een vierkante foto van hebt gemaakt. Het formaat van je camera is 4:3, zoals de foto onderaan, wat een mooier beeld geeft, vooral bij landschap fotografie. Zoals beloofd mag je van mij verder gaan nar de volgende lessenreeks Ritme en Structuur bij Bernard. Ik zal Bernard persoonlijk verwittigen van je komst.
Dit heb je prachtig in beeld gebracht, het beeld zeer goed op de verticale sterke lijn, de horizon op de onderste sterke lijn, hier valt niets aan te verbeteren.
Hier ook is het kadreren goed, en tevens staat de toren recht, dus daar heb ik niets op aan te merken. Spijtig dat de toren er net niet volledig op staat, dus in het vervolg wat minder inzoomen of een stapje achteruit gaan, indien dat mogelijk is natuurlijk. Je mag nogmaals twee fotos insturen vooraleer ik je ga doorsturen naar het vollegende thema Ritme en Structuur.