Wat wij misschien niet wisten over Pasen
Pasen is een christelijk feest en bestaat uit twee dagen: Pasen en paasmaandag. Christenen vieren met Pasen de herrijzenis van Jezus nadat hij werd gekruisigd. Dat gebeurde nadat hij werd verraden door Judas. Gewapende mannen namen Jezus mee en nagelden hem aan het kruis. Drie dagen later wilden vrouwen het kruis bezoeken, maar stelden vast dat het lichaam van Jezus niet meer aanwezig was. Engelen vertelden hen dat Jezus was opgestaan. Paasmaandag die volgt op Pasen heeft geen religieuze betekenis
De Verrijzenis van de Heer
Paaseieren
Paaseieren eten heeft te maken met de vasten. Tijdens deze weken mocht niemand eieren of vlees eten. Na de wintertijd legden de kippen massaal eieren. Er waren zoveel eieren over dat ze moesten gekookt worden om ze niet te laten bederven. Zo ontstond de traditie om met Pasen (beschilderde) hardgekookte eieren te eten. Los van de vasten zien christenen het paasei als symbool van de verrijzenis van Jezus Christus. Het eerste chocolade-ei werd gemaakt in Frankrijk in de 18e eeuw. Het waren uitgeblazen kippeneieren die gevuld werden met chocolade. Bij chique chocolatiers vind je deze eieren nog steeds. Nog een extraatje: 80 procent van de mensen die een chocolade paashaas opeten, beginnen eerst met de oren.
“Vijgen na Pasen”
Ook deze uitspraak heeft te maken met de vasten. Honderden jaren geleden importeerden Europeanen al vijgen. Het was een echte lekkernij tijdens de vastenperiode en bovendien stonden vijgen niet op de lijst van verboden voedingsmiddelen. Vijgen die na de vasten – en dus na Pasen – arriveerden, waren overbodig. Vandaar dat je de uitdrukking gebruikt wanneer iets te laat gebeurt.
Op zoek naar de paaseieren
Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Het paasei is oorspronkelijk ook het symbool voor vruchtbaarheid en gekoppeld aan de lente. Terwijl het bij ons de traditie is om eitjes te zoeken, is het in het Verenigd Koninkrijk de traditie om eitjes te rollen.
Dat is de term voor eieren schilderen met was. Het verwijst naar een Oekraïense gewoonte om eieren te versieren met volksontwerpen. Oekraïne is niet het enige land dat eieren versiert. Volgens sommige bronnen verven mensen al duizenden jaren eieren met de komst van het lenteseizoen. In het vroegere Perzië, dat we nu kennen als Iran, gebeurde dit tijdens het feest Noroez, het Iraanse nieuwjaar dat samen met het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat (equinox) in de lente valt.
The post Wat je nog niet wist over Pasen appeared first on newsmonkey.
|