Uit het HANDBOEK voor leerlingen, hoveniers, groentekwekers, plantenliefhebbers, onderwijzers enz. geschreven door Em. STAPPAERTS:
Het is de spelling van die periode( zowel de titels als de inhoud)
DE TOMAAT
Solanum Lycopersicum L. - familie der Nachtschadigen
(ik heb toch maar een besluit genomen : ik ga verder ik de huidige spelling)
Franse benaming: La tomate ,
Engelse benaming: The tomato ,
Duitse benaming: der Liebesapfel
Oorsprong . Kentekens der plant:
De stengels zijn dik, bijna houtachtig, bedekt met een groene ruwe schors. De bladeren zijn gevleugeld met gelobde blaadjes, dikwijls getand. Ze zijn grijsachtig , aan de onderkant en voorzien van klierachtige haren. De gele bloemen staan in vertakte bijschermen en geven oorsprong aan vlezige , rond of geribde vruchten , rood, geel , groen, zwart of violetachtig va kleur.
Het zaad is witgrijsachtig en niervormig, zeer plat.
1 gram bevat er 300 tot 400 stuks.
Hun kiemvermogen duurt vier jaar.
(opmerking van mij: uit ondervinding weet ik dat de zaden zeker wanneer ze in goede omstanidgheden bewaard zijn tot 8 jaar kunnen bewaard blijven. In de diepvries is het zelfs verscheidenie tientallen jaren.)
NOG EEN MOOIE TOMATEN NIEUWJAARSTEKENING GEKREGEN VANDAAG
ieder jaar met nieuwjaar krijg ik van deze hobbytomatendame een mooie nieuwjaarskaart, met als hoofdbestanddeel: een tomaat. Ik krijg al een hele mooie verzameling , maar nu zijn er kleine problemen en ik kan de fotos hier niet plaatsen.
In de echte Napolitaanse keuken gebruikt em de San Marzano tomaat. een langwerpige zoete tomaat die niet teveel zure smaak nalaat.
Hier groeit ze op in de extreem vruchtbare grond van de Vesuvius.
Wij hebben dit jaar verschillende soorten San marzano gekweekt. Het is een zeer productive tomaat.
Dit berichtenboekje komt van het ministerie van Landbouw en Openbare Werken:
het was een kosteloosfoldertje toegestuurd aan de leden van een vereniging.
Wat mij bijzonder aanspreekt : (ik heb de oude spelling niet aangepast, dus alles is zoals het in het foldertje van 1915 letterlijk staat)
Het Begieten:
Men mag geen misbruik maken van de begietingen. Worden begoten de pas verspeende of verplante gewassen en de zaaiingen in een periode van droogte.
De begieting geschiedt bij middel van gieters van verschillende modellen, met den toot en met den appel of sproei.
De planten die nogal veel water behoeven worden begoten met den toot, bij voorbeeld de tomaten bij de uitplanting. In dit geval maakt of laat men bij de plant een kuiltje dat men vol water giet en dat men met aarde vult zoodra het water in den grond getrokken is.
Om een goed uitwerksel te bekomen met de begietingen met den appel, moet men tusschen de planten eene dun laagje teelaarde of goed verteerden mest leggen. Zulks belet den grond hard te worden en te scheuren.
Men moet soms de zaaiingen, in vollen Zomer gedaan, begieten , bij voorbeeld, de spinazie in de maand Augusutus. Om de ontkieming te verzsekeren, giet men water in de rijen. Na het intrekken van het water wordt gezaaid en worden de rijen dicht gemaakt. Gewoonlijk is ene begieting voldoende voor de ontkieming der planten.
Indien je één uur gelukkig wilt zijn, drinkt een stuk in uw kraag
Indien je één dag gelukkig wilt zijn , slacht jouw varken
Indien je één week gelukkig wilt zijn, maak een mooie reis
Indien je één jaar gelukkig wilt zijn, trouw
Indien je gans jouw leven gelukkig wilt zijn: wordt tuinder
Een goede vriend van ons had in Kontich een zeer uitgebreide verzameling van oude aardappelen. Helaas is hij dit jaar gestorven. Een deel van zijn verzameling kon men echter nog zien in het Vrijbroekpark.
In de Ardèche woont nog een goede kennis van ons die ook een prachtige verzameling heeft. Niet alleen oude aardappelen maar ook heel veel oude bonensoorten.
Ik heb toen we daar ter plaatse waren meer dan 300 fotos gemaakt, maar die ga ik natuurlijk onmogelijk hier allemaal kunnen tonen.
Ik zal regelmatig de fotos veranderen.
Er komen er ook op mijn site
www.lacegarden.be
en op mijn nieuwe site die onder constructie is:
www.madametomate.com
maar dat is nu niet voor de eerstkomende dagen.
In een zaadcatalogus van een franse zadenfirma : Clause heb ik het volgende teruggevonden:
er is zelfs een bijlage in het nederlands:
in 1934 : prijslijst der Groentezaden
het aanbod van de tomaten:
- rode van Marmande ( Clause 1927)
- Pierrette (Clause 1928)
- rode van Marmande (is niet dezelfde als die eerder genoemd)
- van Perpignan
- Koningin der vroegen
- Tuckwood
- Lucullus
- Sunrise
- Wonder der Markten
- Joffre
- Trophy
Wij hebben zowel zeer vroege, vroege, midden en late soorten gezet. Door de zeer zachte temperaturen in de herfst hebben we nu met Kerstmis en morgen met Oude Jaar nog tomaten in vele kleuren op ons menu.
DE LANDEN VAN HERKOMST VAN DE TOMATEN OP DE WERELDKAART
Onze goede vriend Franck Bedouet heeft een heel origineel idee gehad : hij heeft op een wereldkaart de landen van herkomst met naam van de tomaat aangeduid.
Inmiddels zijn er reeds verscheidene tomatenbladen verschenen. Bij iedere 100 ste. inschrijving sturen wij een gratis pakje tomatenzaden naar de winnaar. En er zijn er al zeer veel verzonden.
Het is altijd heel aangenaam om nadien van de leden een reactie te krijgen dat een bepaald recept goed gelukt is of in het geval van Angelo een paar vragen over de tomatenkweek te beantwoorden.
Via het gastenboek hebben we kunnen vaststellen dat we zelfs anderstalige lezers hebben.
Ik ben madame tomate
Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG?
Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee