Inhoud blog
  • heirloom tomaten
  • waarom zo lang gewacht om een nieuw bericht te plaatsen?
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • ontbijt in Auberge de la Ferme
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Ode aan de vergeten groentensoorten en tomaten
    kleurrijke tomaten
    05-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg van de lectuur
    Zeer courante soorten in 1904: grote rode tomaat: GOLIATH grote rode vroege tomaat: tomate quarantillonne. grote rode dwerg tomaat: tomate rouge naine hative Op het kasteel de Laye bij Villefranche(Rhône) werd een tomaat gekweekt met de naam: tomate rouge à tige raide de Laye. Het is een vroege soort, met rode vruchten , groot, met goede productiviteit.

    05-01-2007 om 21:20 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg van de lectuur
    de soorten die beschreven worden zijn zowel rood als geel. Maar in dit boek zijn de rode wel in de meerderheid. Heel wat Amerikaanse soorten worden beschreven .

    05-01-2007 om 20:18 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAN HET ENE OUDE BOEK NAAR HET ANDERE
    LES PLANTES POTAGERES: Vilmorin - Andrieux et Cie- 1904 TOMATE: dit is de franse naam, er staan ook andere talen vermeld: oa. Love-apple, Liebesapfle, Kärles-äpple, Pomodoro, Tomate, Pomedore, Amournoïe iabloko , Baklajany kranyië , Pomidor. Een volledige beschrijving van de teeltwijze van de tomaat wordt nauwkeurig weergegeven voor de zuiderse gebieden van Frankrijk. Eens men boven Parijs zit, dus naar het noorden toe is er een merkelijk verschil . Ik ga echt een ganse dag moeten uittrekken om de pagina's te vertalen. Hoewel ik wel een zeer goede teeltwijze heb in het oude Handboek dat in het nederlands is geschreven.

    05-01-2007 om 19:40 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg : LIEBIG HANDBOEKJE
    Ik heb hier recepten gevonden die ik wel een kelin beejte aangepast heb. Ik zal dit dan ook steeds vermelden. waarom ik dit gedaan heb: heel eenvoudig omdat sommige vlees - , wild - en vissoorten gewoon niet meer te koop aangeboden worden . SAINT - HUBERT EVERZWIJNCOTELETTEN: Neem 5 everzwijncoteletten (ik heb ze meegebracht van een wild winkel in Antwerpen) . Maak ze braadklaar( dat hebben ze daar in de winkel gedaan) Kruiden met peper en zout. Leg ze in een braadpan met 50 g boter, een wortel en 4 in schijfjes gesneden sjalotten. Braad ze op een hevig vuur. Wanneer ze langs beide zijden mooi bruin zijn, schik ze dan in kroonvorm op een warme schotel . Ontvet de saus. Maak een weinig blonde saus. Bevochtig met een glas witte wijn en voeg er een koffielepel Oxo Bouillon aan toe, die opgelost werd in warm water. Laat gedeeltelijk uitdampen en giet over de coteletten.

    03-01-2007 om 21:15 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRETOENSE SAUS MET EEN LIBIG BOUILLON BLOKJE
    5 gepelde grote ajuinen in grote stukken snijden. Fijnhakken en ze in boter goudgeel laten stoven. Er een groot glas water op gieten. Tijm en laurier bijdoen. Alles zeer mals laten worden en door een teems doen. Een Libig Bouillon blokje oplossen in een weinig kokend water. Dit laten afkoelen en er een beetje bloem bij doen. Dit mengsel bij de purée voegen. Opnieuw zachtjes laten koken. Peper en zout bijvoegen. Op het laatste als de saus van het vuurkomt een weinig citroensap toevoegen. Deze saus is heel lekker bij gehakt, fricadellen, vleescroquetten enz.

    03-01-2007 om 20:07 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UIT HET HANDBOEK VAN DE VERSTANDIGE HUISVROUW
    Een oud boekje uitgegeven door LIBIG BOUILLON BLOKJES wat heel sterk opvalt in dit boekje is het grote aanbod aan LIBIG produkten.Zo is er: bouillon blokjes met vleesextract - zuiver Liebig Vleesextract verpakt in glazen potten - de OXO bouillon flessen - doosjes Liebig Chicken soup - erwtensoep st. Germain - Liebig tomatensoep in dozen - dubbel concentraat van tomaten in doosjes - Liebig Aroma met Vleesextract - Popote soep - Levermoes van Liebig - Zout met selderij in zoutvaatjes - Corned beef 'Fray Bentos' - Bonen met tomaat.

    03-01-2007 om 19:50 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TEELTWIJZE VOLGENS HET OUDE HANDBOEK
    Dus nog altijd de methode van de jaren dertig: In de omstreken van Mechelen wordt deze plant op grote schaal gekweekt. Als bemesting geeft men voor de winter 60 tot 80 kg stalmest per hectare, bij de grondbewerking in de lente strooit men 500 kg superfosfaat en 300 kg zwavelzure potas . Door toevoeging van fosforzure - en postasmestoffen aan de stalbemesting, vergroot men de vruchtbaarheid der planten. Begunstigt men ook het rijpen van de vruchten en vermindert men de schade door het rotten. Op 1 - 10 - 52 maakt de eigenaar van het boek hier een aantekening: KWEEKWIJZE IN VOLLE LUCHT Men bekomt slechts goede uitslagen met het kweken van tomaten in volle lucht, op voorwaarde dat men rond half mei, kloeke planten plant. Voorzien van een eerste bloementros. Om dit doel te bereiken zaait men in de eerste helft van maart( ik doe dit altijd de laatste week van maart) in zaaikistjes die men op een warme broeilaag of in een warme kast op 20° plaatst. (ik doe dit op draden die met een thermostaat verbonden zijn) en die in een glazen kast in een bed van zand liggen. Deze kast ligt in een serre.) Na het zaaien in de kistjes (bij mij zijn het zwarte zaaibakjes) bedekt men de zaden met een laagje teeltgrond van een halve cm dik>. Hier drukt men alles goed toe met een zaaiplankje. Daarna gaat er een glasruitje over de bakjes. (bij mij is het de deur van de kast die dit vervangt/ iedere dag verlucht ik zeer goed.) De zaden kiemen na vijf of zes dagen. Men verwijdert de glasruit, er steeds goed voor zorgen dat de plantjes voldoende licht krijgen: zoniet gaan ze opschieten. Wanneer de zaadlobben geheel ontwikkeld zijn, worden de jonge plantjes verspeend. Men verspeent op 5 cm afstand en plaatst de jonge plantjes tot aan de zaadlobben in de grond. Regelmatig gieten en een constante temp. houden van rond de 20°

    03-01-2007 om 18:55 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.test
      tekst foto-1  tekst foto-2  

      tekst foto-3   tekst foto-4  
     

    02-01-2007 om 00:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OUDE RECEPTENBOERKJES
    Heel veel oude recepten gevonden ook uit de periode van de eeuwwisseling en van de jaren tussen de twee wereldoorlogen. Nu gaat het een zoeken worden om hier Tomatenrecepten uit te zoeken. Buiten de door ieder van ons gekende : tomatensoep met balletjes en de tomaten met verse noordzeegarnalen zijn er natuurlijk nog zeer vele lekkere voor en hoofdgerechten die we enkel met een Jaarmarkt , een kermis, een jubliée , een bruilot of met een Moederkensdag geserveerd kregen. Nu in 2007 ( hoe jong het jaar ook mag zijn) is het zo doodnormaal , een schotel met een kant en klare tomatensaus, een pizza met een pikante tomatensaus erin, een oh zo lekkere kip die in een soort tomatensaus champignons zwemt: maar neen, ik roep geen halt aan deze toestanden. Ik ga hier gewoon de ouderwetse recepten, de ouderwetse langzaam aan kookbereidingen weergeven. Herinnert U zich niet hoe lekker een schotel met gehaktballetjes in verse dikke tomatensaus met heel veel ajuinen en peterselie was? Toen werd de saus nog aangedikt met 'patattenbloem' , nu is het met een quick poeder dat zelfs niet eens klonttertjes veroorzaakt. Het wordt een kiezen voor mij, ofwel ga ik verder met de tomatenbesprekingen en de teeltwijze uit het oude Handboek ofwel ga ik eerst op de 'kooktoer'. La nuit porte conseil.

    01-01-2007 om 20:32 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAN DE ENE VERRASSING NAAR DE ANDERE
    Hoe meer ik in dit handboek aan het zoeken ben hoe meer ik verwonderd ben: nu kom ik aantekeningen tegen van 30/01/30. Nog steeds in hetzelfde mooi gevormde handschrift, nog steeds in potlood. Bij de tomaten valt mij op dat er echt zeer veel aanttekeningen gemaakt werden. Het verloop gaat zelfs tot in 1945. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig wat ik nog ga tegenkomen. Ik ben nog niet aan het einde van mijn ontdekkingen/ ik weet nu al dat de vorige eigenaar een leraar was aan de befaamde tuinbouwschool in Melle. Ik heb een volle doos kunnen kopen met een groot gedeelte van allemaal oude Handboeken, Tuinboeken, Catalogi, Kookboeken. Dus er gaat nog zeer veel opzoekwerk aan te pas komen. Het wordt zeker vervolgt!!

    01-01-2007 om 18:08 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.idem 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen is een zeer decorative tomaat, is prachtig in fijne schijfjes gesneden

    01-01-2007 om 17:48 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IDEM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen zeer productief, prachtige zeer grote tomaat.

    01-01-2007 om 17:46 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOMATENSOORTEN UIT 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-01-2007 om 17:45 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIJN BOEKJE DATEERT UIT DE VROEGE JAREN DERTIG
    De tekst uit dit Handboek gaat verder: RASSEN: Zij zijn buitengewoon talrijk. Tegenwoordig kweekt men vooral de vruchtbare rassen met ronde, ongeribde vruchten van middelmatige dikte en donkerrode kleur. De Engelse rassen zouden aan al deze voorwaarden beantwoorden indien de vruchten iets dikker waren. (Dit zijn de soorten die hier beschreven worden, dus nogaltijd zijn we begin jaren 30) Tomaat wonder der markten ( merveille des marchés ( hebben wij dit jaar nog gezaaid. Vruchtbaar , sterkgroeiend ras, weerstaat aan ziekten. Tomaat Koningin der Vroege: Buitengewoon goed ras voor de teelt in volle lucht, zeer vroeg rijp Tomaat Perdrigeon: licht geribde vruchten welke niet gemakkelijk barsten. Tomaat der bondgenoten: vroeg , taai ras, weerstaat aan ziekten. Tomaat Joffre: zeer vruchtbaar ras met trossen van ronde, vasqte en gladde vruchten. Wij aanzien ze tegenwoordig als een der beste. Ras voor de teelt in volle lucht en ook onder glas. Tomaat Pierrette: Vroeg ras met dikke ronde, helrode vruchten van goede hoedanigheid. Tomaat van de P. L. M. : gladde helrode vruchten. Tomaat chemin : zeer vlezeige vruchten, vruchtbaar ras. Tomaat Perfection: Dikke , ronde, helrode vruchten, half- vroeg ras. Tomaat Julimatador: Vruchtbaar ras met ronde en vaste vruchten. Dan heeft de vroegere eigenaar van dit handboek een paar soorten bijgevoegd: Marmande, Reine des Festins; Sutton's Every day, (deze voetnoot is gedaan op 28 - 05 - 35) Het handboek gaat verder: Tussen de Engelse rassen die wij sedert de laatste jaren beproefd hebben , raden wij de volgende aan voor de verkoop op onze markten: Tomaat Beauty of 3eeds, Tuckwood, Comeet, Duke of York, Best of all,Stirling Castle voor de uitvoer naar Engeland: Sunrise, Moneymaker, Brillant Jessie Lilly. OPMERKING: nogmaals dit komt uit het Handboek , dus schiet niet op de pianist als bepaalde soorten niet te vinden zijn nu)

    01-01-2007 om 17:43 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensoorten 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-01-2007 om 15:36 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg tomatensoorten 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-01-2007 om 15:35 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.enkele TOMATENSOORTEN UIT 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-01-2007 om 15:35 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UIT EEN LEERBOEK OVER GROENTETEELT
    Uit het HANDBOEK voor leerlingen, hoveniers, groentekwekers, plantenliefhebbers, onderwijzers enz. geschreven door Em. STAPPAERTS: Het is de spelling van die periode( zowel de titels als de inhoud) DE TOMAAT Solanum Lycopersicum L. - familie der Nachtschadigen (ik heb toch maar een besluit genomen : ik ga verder ik de huidige spelling) Franse benaming: La tomate , Engelse benaming: The tomato , Duitse benaming: der Liebesapfel Oorsprong . Kentekens der plant: De stengels zijn dik, bijna houtachtig, bedekt met een groene ruwe schors. De bladeren zijn gevleugeld met gelobde blaadjes, dikwijls getand. Ze zijn grijsachtig , aan de onderkant en voorzien van klierachtige haren. De gele bloemen staan in vertakte bijschermen en geven oorsprong aan vlezige , rond of geribde vruchten , rood, geel , groen, zwart of violetachtig va kleur. Het zaad is witgrijsachtig en niervormig, zeer plat. 1 gram bevat er 300 tot 400 stuks. Hun kiemvermogen duurt vier jaar. (opmerking van mij: uit ondervinding weet ik dat de zaden zeker wanneer ze in goede omstanidgheden bewaard zijn tot 8 jaar kunnen bewaard blijven. In de diepvries is het zelfs verscheidenie tientallen jaren.)

    01-01-2007 om 15:33 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INWECKGLAZEN BOKALEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-01-2007 om 13:20 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INMAAKBOKALEN- CONFITUUR VAN GROENE ONRIJPE TOMATEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen op de ouderwetse manier, gewoon weck bokalen, en een oude galvanisé ketel en een gasbekken.

    01-01-2007 om 13:18 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIJD OM ENKELE RECEPTEN DOOR TE GEVEN ALLES OP BASIS VAN TOMATEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen confiture van groene tomaten confiture van rode tomaten coulis van gele tomaten gedroogde tomate geconfijte italiaanse soorten bokalen met ingemaakte tomaten

    01-01-2007 om 13:15 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOG EEN MOOIE TOMATEN NIEUWJAARSTEKENING GEKREGEN VANDAAG
    ieder jaar met nieuwjaar krijg ik van deze hobbytomatendame een mooie nieuwjaarskaart, met als hoofdbestanddeel: een tomaat. Ik krijg al een hele mooie verzameling , maar nu zijn er kleine problemen en ik kan de fotos hier niet plaatsen.

    01-01-2007 om 13:08 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/12-19/12 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 10/11-16/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favoriete links
  • lacegarden.be
  • de kers op de taart
  • in de zoeten inval
  • de zoetste verleiding


  • E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Over mijzelf
    Ik ben madame tomate
    Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
    GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG? Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    noel_4951
    blog.seniorennet.be/noel_49

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!