Inhoud blog
  • heirloom tomaten
  • waarom zo lang gewacht om een nieuw bericht te plaatsen?
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • ontbijt in Auberge de la Ferme
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Ode aan de vergeten groentensoorten en tomaten
    kleurrijke tomaten
    16-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg:aardappelreceptjes.
    Hete bliksem. Dit komt zo uit de Wikipedia:Hete bliksem "Hete bliksem" is een oud-Hollands gerecht. Het bestaat uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appelen (Goudreinetten), 1 deel zoete appelen of peren en gerookt spek. In het noorden van Nederland is het bekend onder de naam: "stamppot zoetappeltjes". Daar bestaat het voor de helft uit (bij voorkeur zoete) appelen en voor de helft uit aardappelen, die worden gekookt. Vervolgens wordt het geheel door elkaar gestampt. Voor de smaak wordt vaak wat keukenstroop toegevoegd. Door het gebruik van appels of peren komt tijdens het koken tamelijk veel vocht vrij, dat sterk wordt verhit. Bij het consumeren van het gerecht brandt men daardoor gemakkelijk de mond. Hieraan dankt het waarschijnlijk zijn naam. Varianten van het gerecht worden verkregen door de toevoeging van spek tijdens het koken, of door gebruik vanstoofperen in plaats van appelen. Een andere variant is "donder en hete bliksem", waarbij ham en Franse mosterd worden toegevoegd. In oude kookboekjes staan er verschillende manieren in om dit eenvoudig, maar lekker gerechtje klaar te maken. Onlangs heb ik in Nederland een klein, maar zeer waardevol aan recepten, groentekookboekje gevonden. Blue Band Mmm... Groente! De bekende groenten 10 x anders.ISBN 978-90-71356-24-7 uitgever : UNILEVER-NEDERLAND/BLUE BAND 2007 de hete bliksem volgens dit boekje: 1,5 kg aardappels 1 kg zure appels 2 grote uien 3 kneepjes Blue Band Vloeibaar+om in te vetten melk peper nootmuskaat Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ca. 20 min gaar. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in plakken. Pel en snipper de uien. Fruit ze in 2 kneepjes vloeibare margarine zacht in ongeveer 5 min. Neem ze uit de pan en bak de appelplakjes om en om in de achtergebleven margarine. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een scheutje melk en de resterende vloeibare margarine. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in met vloeibare margarine. Schep de helft van de purée erin. Verdeel hierover de gefruite ui en maal hierboven peper. Leg hierop de gefruite ui en maal hierboven peper. Leg hierop plakken appel,kruid met zout en peper en ten slotte de rest van de purée. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de hete bliksem ca. 25 min. in de oven. meer op het internet heb ik nog een recept met dezelfde naam gevonden: stamppot zoete appels (haite bliksen) 2 Het is een recept met uitsluitend zoete appels. De smaakbeleving van “heet”ontstaat in de eerste plaats door de zoetheid van de appel, door de verwarmende specerij kaneel en door de hoeveelheid peper. Basisrecept voor hete bliksem. De verhouding moet altijd zijn: 2/3 zoete appels en 1/3 aardappels. Aardappels……………………………………..1 kg Zoete appel……………………………………….2 kg zout………………………………..naar eigen smaak Vers gemalen zwarte peper…………naar eigen smaak (niet te weinig) kaneel…………………………..naar eigen smaak rookspek en/of verse metworst of rookworst boter……………………………………………………klont Overig: zout, versgemalen zwarte peper, kaneel en eventueel rookspek en/of een rook of metworst (metworst met kruidnagelen) Aardappelen geschild en kleingesneden onderin de pan onder water met daarin het klein gesneden rookspek. Daar bovenop de appel, ongeschild als de schil niet taai of droog is. Anders geschild en in beide gevallen zonder klokhuis. Bovenop de appels de worst. Nadat de stoofpot aan de kook is, de massa nog 20 a 25 minuten rustig laten doorsudderen. Het gerecht is stampklaar als de aardappels gaar zijn. Haal de pan van het vuur, afgieten en het afgietsel bewaren. Voeg vervolgens één theelepel peper, zout en kaneel per 1 1/2 kg appels toe. Begin met stampen en voeg al naar gelang u een liefhebber bent van droge of natte stampot het afgietsel en een stukje boter, dat veel smaakstoffen bevat, toe. Hierna de kleingesneden rookworst door de massa roeren. Eet smakelijk! Als u hete bliksem wilt maken van gedroogde zoete appels gebruik dan het weekwater (minstens 12 uur laten weken) als kookwater. Op deze manier is het aroma verlies minimaal. Kies de juiste zoete appel op de juiste tijd: Augustus: Zoete zomer Aagt en Zoete Roemeling. September- November: Zoete Kroon, Zoete Pippeling, Zoete Court Pendu, Zoete Bloemée en Zoete Veeger December- Maart: Grauwe zoete Reinette, Zoete Ermgaarde, Zoete Campagner, Zoete van de Bent en Zoete Veen. Meer informatie over de Zoete Kroon en Gronininger Kroon kunt u vinden op Bongerd Groote Veen Bij deze stamppot past heel goed een gehakt bal of een rookworst. dit is mijn bron:www.dicksdigitalekookboek.nl/


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 13/12-19/12 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 10/11-16/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn favoriete links
  • lacegarden.be
  • de kers op de taart
  • in de zoeten inval
  • de zoetste verleiding


  • E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Over mijzelf
    Ik ben madame tomate
    Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
    GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG? Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jubo
    blog.seniorennet.be/jubo

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!