een aantal boeken die ik bezit wil laten meedelen aan anderen op het net
27-09-2006
jura wijn
Het moet niet alltijd over geschiedenis gaan, wijn is ook een mooi onder werp. Jura is mijn favoriete streek ofschook ik er nog maar 2 maal ben geweest; het is echter de geboorteplaats (eigenlijk jeugdomgeving, want hij is geboren in Dôle, een 30 km van Arbois) van Pasteur, dé man op gebied van chemie, wijn, geneeskunde in de jaren 1900. In Frankrijk noemen veel instituten dan ook 'Institut Pasteur'; hij was ook degene die het pasteuriseren uitvond en daar ik mijn brood heb verdiend met eieren te pasteuriseren, van daar mijn boontje voor de Jura.
Jura, les vins authentiques, Jean-Paul Friol, Michel-Bertaud
editions Bertaud-Friol Nantes ISBN 2-9513577-02 286 blz
Ik moet wel waarschuwen dat de Jura wijn geen toegankelijke wijn is voor niet kenners van wijn. De cépages zijn gedeeltelijk gekend gedeeltelijk niet. De Savagnin is de eerste, en voor 15 % van de cultuur in de Jura. dit betekent 300 ha op een totaal van 2000 ha, dus relatief kleine oppervlakten.