een aantal boeken die ik bezit wil laten meedelen aan anderen op het net
15-10-2006
MONTE CRISTO
Deze maal heb ik geen ISBN nummer, geen achterflap maar gewoon een herinnering. Toen ik 16 was las ik voor het eerst dit boek ik denk van A Dumas, over de na Napoleontische periode. Het boeide mij enorm, dat ik het boek zelfs las als jongherhieuwer op kamp. Later zag ik een film, en langzamerhand herinnerde ik mij het boek, fenomenaal!!! Groetjes aan al mijn lezers en lezeresjes
New England, Capitool reisgidsen ISBN 90-410-1872-7 2001 Van Reemst, HOUTEN
pag 111
Eén van de beroemdste universiteiten is het MIT in Cambridge, Massachusetts, nabij Boston. Het kreeg in1861 het recht studenten 'exact en grondig de fundamentele principes van de positieve wetenschap met toepassing op het industriele vlak' te leren. Ze is nu één van de belangrijkste universiteiten op wereldvlak op het gebied van techniek en wetenschap; De 55 ha grote campus van MIT aan de Charles River is bezaaid met architectonische meesterwerken. De Hart Nautical Gallery in het Rogers Building richt zich op maritieme bouwkunde, van scheepsmodellen tot de laatste ontwikkelingen in het onderwateronderzoek.
Dit is uiteraard slechts één aspect, ik heb het als jonge student bezocht in 1970 en het was overweldigend, ook al begreep ik er toen (19 jaar, 1 jaar kandidatuur achter de rug) nog niet veel van, maar de naam is me altijd bijgebleven.
Ik behandel één paragraaf : 2. Veto van de bisschoppen pag 166 in deel 1.
We weten allen dat tussen de twee oorlogen in de vorige eeuw een belangrijk vraagstuk de vernederlandsing van de universiteiten was.Wat in andere beschaafde de normaalste zaak ter wereld was was het hier schier onmogelijk in de eigen taal hoger onderwijs te bekomen.Zo kwam er een plaats vrij als hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Leuven.Dr Elias die twee doctoraten had (geschiedenis en rechten) was een kandidaat naast Dr Lousse , een andere kandidaat was ompolitieke redenen (tè Belgicistisch) reeds afgewezen.Men koos uitiendelijk voorde Waal Lousse aan de Nederlandse Leergangen, die wel behoorlijk Nederlands kende.Er waren opstootjes in zijn eerste les. Dr Elias was uiteindelijk afgewezen wegens zijn flamingante overtuigingen.Het episcopaatwildegeen persoon met nationalistische overtuigingen voor een zo delicaat vak als Moderne Geschiedenis.Dit speelde zich af eind de jaren twintig van de vorige eeuw.Het geeft wel aan hoe moeilijk de Kerk het had, en vooral de top, met het Vlaamse karakter van het Noorden van België.
Toch zijn er duizenden gevallen bekend van onderpastoors, leraars die opkwamen voor de Vlaamse zaak.Tot in de jaren zeventig zag ik in een nonnenklooster, die zich ontfermde over verwaarloosde kinderen, enkel Waalse en Frans-Brusselse kranten in de wachtzaal.Dit was in Melle een door en door Vlaamse gemeente.
Wat de wedervaren van Dr Elias zijn na deze periode, daar heb ik geen commentaar over, daar ik niet in de maatschappelijke positie zit daar iets over te zeggen, een klemtoon hier en daar kan wel.