Luister als de boom
Als de wind haar verhalen vertelt
Het is een wijsheid die fluistert
Maar zo veel liefde legt in
een dansend samen spelen
Wensen, dromen en idealen,
een ieder heeft ze in de jeugd
Lachend, vechtend, huilend of vol vreugd
Op een lange weg het leven door
Maar aan het einde van het spoor,
welke wegen je ook deed inslaan,
zijn het de wensen, de dromen en de idealen
die nog altijd bestaan ...
Een interessant adres?
Te vaak beseffen wij niet,
wat wij hebben,tot dat het weg is.
Vaak wachten we te lang om te zeggen
Sorry ik was fout
Mensen denken veel
Mensen praten veel
Mensen voelen weinig
Denk na voordat je iets zegt
Kijk eerst in je eigen hart
Voor je anderen beklad
Woorden doen soms vreselijk pijn
Laat ons lief voor elkander zijn
Vrienden hebben we broodnodig
Al vinden we ze soms overbodig
Maar hoe fijn is het
Als je op een slechte dag
Een ruggesteun van een vriend
Verwachten mag
Zet je hart open en
Laat de zon erin
We zeggen geen grote woorden
maar hopen dat een klein gebaar volstaat
en hopen dat tranen het verdriet verdunt
Zeg nooit: dat kan ik niet
Maar zeg: ik zal het proberen
Dan zul je versteld staan
Hoeveel een mens kan leren
Van harte welkom op mijne blog over psychiatrische problemen bv borderline,depressief,verslaafde,fobie ,enzo....
Iedereen is welkom...........
19-08-2008
VERSCHIJNSELEN BIJ KINDEREN
Omdat de term "borderline" nogal vaag was, werd hij tot voor kort ook gebruikt om sommige kinderen te beschrijven. Deze kinderen werden gekenmerkt door het feit dat zij meestal geen psychische problemen vertoonden, maar in stressvolle periodes ongelofelijke driftbuien lieten zien. Ongecontroleerde agressie, een paranoïde reactie naar anderen toe en een psychotisch-achtige fantasiewereld, waar zij, overigens, met geruststelling en hulp snel konden worden uitgehaald. Fobieën, obsessies en hevige angst kwamen hierbij ook veel voor. De angst zou komen uit de vrees voor zelfvernietiging, lichaamsverminking of een wereldramp. De kinderen waren zeer concreet denkend, hadden vaak leerproblemen, concentratie-, spreek- en leesproblemen, waren lichamelijk hyperactief en hadden aanvallen van tics...
Uit nader onderzoek naar 24 kinderen met de diagnose Borderline kwam dat 37% van hen ADHD had en 63% had last van motorische stoornissen, inclusief tics. Het komt erop neer dat TS-patiënten en "Borderline"-kinderen vergelijkbaar zijn in bijna elk type gedragsprobleem. Beide stoornissen kenmerken zich door problemen met impulsbeheersing. Een groot aantal "Borderline"-kinderen is waarschijnlijk drager van het zogenaamde TS-gen.
Kinderen met (onbehandelde) ADHD hebben een sterk vergrote kans op te groeien tot volwassenen met een explosieve en agressieve persoonlijkheid. Vaak worden dan ook Borderline-achtige symptomen genoemd bij volwassen ADHD'ers. Het is dus heel goed mogelijk dat een groot aantal ADHD-kinderen zijn of later worden gediagnostiseerd als Borderliners. Volwassen Borderliners worden ingedeeld in drie subtypen:
Geen kindertijd met een vorm van hersenbeschadiging;
Wel een kindertijd met een vorm van hersenbeschadiging (trauma, hersenontsteking of epilepsie);
Een kindertijd met ADHD en/of leerproblemen.
Kenmerken van de Borderline persoonlijkheidsstoornis
Psychisch
(Chronische) depressie
Gevoelens van hulpeloosheid
Gevoelens van hopeloosheid
Gevoelens van waardeloosheid
Schuldgevoelens
Woede (inclusief regelmatige uiting van woede)
Angstgevoelens
Gevoelens van eenzaamheid
Gevoelens van verveling
Gevoelens van leegheid
Cognitie
Vreemde gedachtekronkels
Ongewone benaderingswijzen
Paranode voorstellingen (geen waanbeelden)
Quasi-psychotische gedachten
Impuls-actiepatronen
Middelengebruik/-afhankelijkheid
Seksueel afwijkend gedrag
Manipulatieve dreigingen met zelfmoord
Andere impulsieve gedragingen
Intermenselijke relaties
Niet kunnen omgaan met alleen-zijn
Angst voor verlating, opgeslokt worden en vernietiging
Borderline is soms een minuut me gelukkig voelen, intens tevreden en dan weer die onrust. Straffen moet ik, zeer voelen, ik voel niet, ik besta niet, ik ben niet. Borderline is "laat me met rust", "rot op" en tegelijk "bel m'", "houd van me", "geef om me". Borderline is niets kunnen beloven. "Ik bel je morgen" zei ik net tegen iemand, maar misschien wil ik morgen wel niemand spreken. Borderline is niet durfen dromen, niet aan een opleiding durfen beginnen, ik kan niet garanderen dat ik het volhoud, zelfs niet een week. Borderline is telkens maar uitleggen, verdedigen, schaamte. Borderline is het verlangen naar chaos en het tegelijk haten. Borderline is onzichtbare pijn. Borderline is denken "jaja het zal wel, wat moet je van me" als je een glimlach ontvangt. Borderline is toegeven aan iets liefs voor jezelf doen en met 20 in plaats van een plant thuiskomen en dan weer geen eten kunnen kopen. Borderline is terugtrekken bij het eerste vermoeden van verraad. Borderline is intens leven in intens dood willen om de paar minuten. Borderline is angst. Borderline is altijd zoeken naar prikkels, ruzie, alles wat me raakt en het vervolgens niet aankunnen. Borderline is "red me" "neem de verantwoording over"en "blijf van me af, ga weg" in een zin. Borderline is "unfähig zum leben", een rare uitdrukking, "onmacht" en "onwaardig" bedoel ik. Borderline is verlangen naar een permanent kuuroord, niet die boze buitenwereld. Borderline maakt eenzaam en rijk tegelijk. Borderline maakt me stuk en heelt me. Borderline...ik heb het, haat het en omarm het. Borderline, dat heb ik.
Zelfmoord is zelden een impulsieve beslissing. In de dagen en uren voordat mensen zichzelf doden, zijn er gewoonlijk aanwijzingen en waarschuwingssignalen.
De sterkste en meest verontrustende tekenen zijn verbaal - 'Ik kan niet meer verder', 'Niets doet er meer toe' of zelfs 'Ik denk erover om er een eind aan te maken.' Zulke opmerkingen moeten altijd serieus worden genomen.
Andere veel voorkomende tekenen zijn:
Neerslachtig of teruggetrokken worden
Roekeloos gedrag
Zaken op orde maken en waardevolle bezittingen weggeven
Een opvallende verandering in gedrag, houding of uiterlijk
Overmatig alcohol- of druggebruik
Een groot verlies of verandering van leven moeten verwerken
De volgende lijst geeft meer voorbeelden die er allemaal op kunnen wijzen dat iemand overweegt zelfmoord te plegen. Natuurlijk leiden deze situaties in de meeste gevallen niet tot zelfmoord. Maar in het algemeen geldt hoe meer tekenen iemand vertoont, hoe groter het risico van zelfmoord.
Situaties
Seksueel misbruik of mishandeling Een familie waarin zelfmoord of geweld vaker voorkwamen De dood van een goede vriend of familielid Een relatie die eindigt in een scheiding Het niet goed doen op school, ophanden zijnde examens, examenresultaten Verlies van baan, problemen op het werk Dreigende juridische acties Recente gevangenneming of aanstaande invrijheidstelling
Gedrag
Huilen
Vechten
De wet overtreden
Impulsiviteit
Zelfverminking
Schrijven over dood en zelfmoord
Vroeger zelfmoordgedrag
Extreem gedrag
Veranderingen in gedrag
Fysieke verandering
Gebrek aan energie
Verstoorde slaappatronen - te veel of te weinig slaap
Verlies van eetlust
Plotselinge gewichtstoename of gewichtsverlies
Toename van onbeduidende ziektes
Verandering in seksuele belangstelling
Plotselinge verandering van uiterlijk
Gebrek aan belangstelling voor het uiterlijk
Gedachten en Emoties
Gedachten aan zelfmoord
Eenzaamheid - gebrek aan steun van familie en vrienden
Afwijzing, zich uitgesloten voelen
Grote droefheid of schuldgevoelens
Niet in staat zijn om verder te kijken dan een heel beperkt gezichtsveld
Iemand met een Borderline /persoonlijkheid/stoornis kan in bepaalde situaties in een crisissituatie belanden.
Een crisis is ernstig en er moet soms snel worden ingegrepen omdat er sprake kan zijn van zelfdoding.
(10 tot 20% doet daadwerkelijk een poging! )
Ook spreekt men van crississituaties bij zelfverwondend gedrag,zelfverwaarlozing of bij een ernstige depressieve periode.
Als iemand met borderline onder behandeling is dan kan men in zo'n situatie de behandelaar tijdens kantoortijden benaderen. (vraag dit aan je behandelaar!)
Daarbuiten kan je altijd een crisisdienst bereiken via je huisarts of een centrale huisartsenpost.
Het interesseert me niet wat voor werk je hebt. Ik wil weten wat je verlangens zijn, en of je durft te dromen over dat waar je in je hart naar hunkert.
Het interesseert me niet hoe oud je bent. Ik wil weten of je het aandurft naar liefde te zoeken, je droom na te streven, het avontuur van het leven durft aan te gaan.
Het interesseert me niet welke planeten je maan kruisen. Ik wil weten of je tot de kern van je eigen verdriet bent doorgedrongen, of je ontvankelijker bent geworden door het verraad van het leven. Of dat je je hebt teruggetrokken en afgesloten uit angst voor nog meer pijn. Ik wil weten of je pijn kunt ervaren, de mijne of die van jezelf, zonder het te verbergen, te verdoezelen of vast te houden.
Ik wil weten of je met vreugde kunt omgaan, de mijne of die van jezelf, of je kunt dansen van uitzinnigheid en de verrukking tot in je vingertoppen en tenen kunt voelen tintelen, zonder ons te waarschuwen voorzichtig te zijn, realistisch te zijn, rekening te houden met de beperkingen die je als mens hebt.
Het interesseert me niet of het verhaal dat je me vertelt waar is. Ik wil weten of je een ander kunt teleurstellen om eerlijk tegenover jezelf te zijn; of je de beschuldiging van verraad kunt verdragen zonder je eigen ziel te verraden; of je trouweloos kunt zijn en daarom betrouwbaar.
Ik wil weten of je schoonheid kunt zien, zelfs wanneer het niet mooi is, iedere dag, en of je je eigen leven door de aanwezigheid ervan kunt verrijken.
Ik wil weten of je mislukking kunt aanvaarden, die van jezelf en de mijne, en toch aan de rand van het meer kunt staan en Ja! roepen naar de zilveren volle maan.
Het interesseert me niet te weten waar je woont of hoeveel geld je hebt. Ik wil weten of je kunt opstaan na een nacht van verdriet en wanhoop, vermoeid en gekwetst tot op het bot, en kunt doen wat gedaan moet worden om de kinderen te eten te geven.
Het interesseert me niet wie je kent of hoe je tot hier bent gekomen. Ik wil weten of je met mij midden in het vuur wilt gaan staan en niet zult terugdeinzen.
Het interesseert me niet waar of met wie je hebt gestudeerd. Ik wil weten wat jou staande houdt, van binnenuit, wanneer al het andere wegvalt.
Ik wil weten of je alleen met jezelf kunt zijn en of je op die eenzame momenten werkelijk van je eigen gezelschap geniet.
Verstopt achter een masker, Niemand die het ziet. Onzeker, verlegen, gebroken. Je laat niemand merken wie Je werkelijk bent. Je voelt je rot, je hebt verdriet, Maar je lacht de hele dag. Allemaal nep! Niemand heeft het In de gaten, niemand die het zag. Dat je hart brak van de pijn, Je was het zat zo nep te zijn! Je hebt niemand om mee te praten, Niemand die je echt begrijpt. Maar dan opeens uit het niets, Stapt hij in je leven. Eindelijk iemand om mee te praten, Iemand die je echt begrijpt. Iemand om van te houden, mee te leven En om te geven! Samen kunnen we alles Aan, we slaan ons er doorheen! Zonder hem had ik het niet gekund, Zoals hij is er maar één! Nooit zal ik vergeten, dat jij Er voor me was. Met jou wil ik mijn leven delen, Ik zou willen dat je hier bij me was. Jij bent een deel van mij, jou vergeet Ik nooit! Jij hoort bij mij, Hopelijk zie jij dat ook ooit. Er gaan zoveel maanden voorbij, En ik ben je nog steeds niet vergeten. Ik vertel je dit omdat ik vind dat je Het moet weten: Ik hou nog steeds Heel veel van jou!
Hoe herken je eetstoornissen als boulimie en anorexia
Vijf vrouwen op honderd kunnen 'lekkere trek' en 'onweerstaanbare drang' niet meer van elkaar onderscheiden. Anderen proberen dan weer juist doelbewust hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. Zij hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen (anorexia). Eetstoornissen komen voornamelijk voor bij vrouwen; ongeveer 10% van de patiënten is man.
De ziekte duurt gemiddeld 7,5 jaar, met een spreiding van een half jaar tot dertig jaar. Het slankheidsideaal wordt door veel vrouwen aangegrepen als overlevingsstrategie omdat ze de uiteenlopende verwachtingen waaraan ze als ideale vrouw willen voldoen niet kunnen nakomen. Lijnen is wel een noodzakelijke doch niet een voldoende voorwaarde voor de ontwikkeling van een eetstoornis. Een gebrekkig zelfvertrouwen en een negatieve zelfbeleving verhogen de invloed van buitenaf op de ontwikkeling van deze stoornis. Mensen met eetstoornissen zijn, zeker in de beginfase, geneigd hun problemen te ontkennen of te bagatelliseren. Hierdoor kan herkenning moeilijk zijn.
Er zijn in Vlaanderen een aantal speciale behandelcentra met de mogelijkheid om ambulant of klinisch behandeld te worden. Deze instellingen hebben doorgaans wachtlijsten.
Het zo vroeg mogelijk starten van een behandeling vanuit een motivatie van de patiënt tot genezen en met steun van zijn/haar omgeving is uitermate belangrijk voor het welslagen van het genezingsproces.
Hoe herken je boulimia?
Vijf vrouwen op honderd kunnen 'lekkere trek' en 'onweerstaanbare drang' niet meer van elkaar onderscheiden. Zij lijden aan boulimie.
Lichamelijke symptomen.
1. Gewichtsschommelingen 2. Tekort aan vitaminen 3. Nier, lever- en darmstoornissen 4. Maaguitrekking 5. Stoornis van de menstruele cyclus 6. Anemie (bloedarmoede) 7. Een kaliumtekort 8. Deshydratatie (uitdroging) 9. Sufheid 10. Nausea (misselijkheid) en hoofdpijn 11. Ontkalking van het beendergestel 12. Tandafwijkingen 13. Opzwelling van de speekselklieren
Psychische stoornissen.
1. Periodieke eetaanvallen 2. Consumptie van bij voorkeur calorierijk voedsel 3. Stiekem eten 4. Uitgelokt braken 5. Gewichtsobsessie 6. Besef dat het eetpatroon abnormaal is 7. Angst niet vrijwillig met eten te kunnen stoppen 8. Stemmingsschommelingen
Hoe herken je anorexia ?
Anorexia patiënten hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er als het ware aan verslaafd. Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie. Ze tellen voortdurend calorieën en tobben over wat ze wel en niet moeten eten.
Lichamelijke symptomen
1. Gewichtsvermindering 2. Amenorroe (uitblijven maandstonden) 3. Hardlijvigheid 4. Droge huid, dor en broos haar, haaruitval 5. Lanugobeharing 6. Daling van het basaal metabolisme 7. Koude voeten en handen 8. Bloedarmoede 9. Oedemen (ophoping van vocht) 10. Kaliumtekort 11. Vitaminetekort 12. Sufheid 13. Deshydratatie (uitdroging) 14. Nausea (misselijkheid) en hoofdpijn 15. Ontkalking 16. Slaapstoornissen
Psychische aspecten
1. Gestoord lichaamsbeeld 2. Angst om volwassen te worden 3. Perfectionisme 4. Labiele stemming
Gedragsstoornissen
1. Weigeren van voedsel om een normaal gewicht te handhaven. 2. Calorie-obsessie. 3. Liegen en omgeving misleiden in woord & daad 4. Hyper-activiteit 5. Braken en misbruik van laxeermiddelen 6. Eetrituelen
Relatiestoornissen
1. Isolement. 2. Conflicten rond maaltijden en eten
Niet iedereen past precies in een vakje 'anorexia', 'boulimia', of eetbuistoornis. Wanneer er sprake is van een aantal kenmerken maar niet allemaal, of een combinatie of afwisseling van kenmerken die bij anorexia, boulimia of eetbuistoornis horen, wordt er ook wel gesproken van een atypische eetstoornis.
de naam anorexia betekent letterlijk gebrek aan eetlust heb door neveuze oorzaken anorexia patienten zijn gefocus op geen eten nemen die alleen maar zich dik voelen een drang naar afvallen hebben voordurend op hun calorieen letten enz enz. Ze hebben ook eens soort structuur in hun eetpatroon elke dag hetzelfde eten. Ze hebben ook weleens last van eetbuien zo veel mogelijk naar binnen werken en dan vervolgens proberen op te braken ook gebruiken veel anorexia mensen een soort laxeer middel. Ze hebben ook een drang om te sporten om af te vallen. Een anorexia patient kan heel diep gaan met zich te dik voelen ze zijn soms heel mager te mager en dan nog voelen ze zich dik. En vaak ontkennen ze het probleem op zich De gevolgen van een anorexia patient kan het lichaam behoorlijk in de war brengen bij veel vrouwen stop de menstruatie en kan ontvruchtbaarheid optreden de ademhaling en de bloedruk kan trager worden daardoor worden ze veel moe , duizelig en lusteloos. Het is best een gevaarlijke ziekte waar men zelf aan kan overlijden.
wat is boulimia?
de naam boulimia betekent letterlijk eten als een os. Het gaat hier om mensen die eetbuien hebben en soms kan het weleens minder zijn. Maar de drang naar eten lijk op een soort verslaving. Tijdens het eten worden grote hoeveelheden naar binnengewerkt ze kunnen niet stoppen omdat ze het controle verloren hebben vaak na het eten proberen ze het gelijk weer kwijt te raken dat gaat met het opwekken van braken laxeermiddel of een plasmiddel Het zijn vaak geen dikke mensen en kunnen ook mensen bij zitten die gewoon slank zijn. Ook hierbij zijn er gevolgen voor het lichaam weer zoals bij vrouwen hun menstruatie wordt ontregeld en soms blijft het uit en heeft ook vaak het gevolgen aan de slokdarm zo krijgen mensen vaak meer last van maagzuur en dat komt vaak in contact met het gebit van de mens en zo gaat meestal ook het gebit kapot. Ook dit is een gevaarlijke ziekte
geniet van de rust
die deze kaars uitstraalt
ik hoop in stilte
dat iedereen er kracht uithaalt
ook voor hen
die van ons zijn gegaan
in gedachte altijd aanwezig
ergens tussen zon en maan