Dieren in Dranken
Wanneer we voedingsmiddelen willen nakijken op ingrediënten van dierlijke herkomst kunnen we redelijk snel zien welke producten we liever willen mijden en welke niet. Bij dranken echter denkt men niet zo snel na dat, en welke dierlijke substanties hierin verwerkt kunnen zijn: als je op een terrasje een drankje bestelt denk je er immers niet aan dat er stoffen uit de maag of urineblaas (of zelfs bloed!) van dieren in je glas zitten. Voorts maakt het gebruik van E-nummers het er ook niet gemakkelijker op. Juist hierom heeft EDEV de volgende informatie bij elkaar gezocht, als steuntje in de rug voor dorstige dierenvrienden.
BIEREN
Alle Duitse bieren zijn altijd volledig plantaardig. Het Duitse 'Rheinheitsgebot' staat maar 4 ingrediënten toe; water, graan, hoppe en gist. In sommige bieren in andere landen zitten dierlijke ingrediënten of conserveermiddelen, zoals pepsine uit het maagsap van varkens om schuim te maken, of isinglass -- uit de visseblaas -- om bier helder te maken, en dan meestal het bier uit 't vat. Bier uit fles of blik en 'lagers' meestal niet, maar kan echter toch voorkomen: een mogelijk gebruikt dierlijk ingrediënt kan E-471 zijn (dierlijke vetzuren). Als je helder van geest wilt blijven zijn er ook alcoholvrije bieren. De helft minder caloriën dan gewoon bier en tweederde van de caloriën van licht bier. Er kan trouwens een klein percentage alcohol (0,5 tot 1 procent) in zitten, hetgeen ook van nature voor kan komen in sommige vruchtensappen en soft-drinks. Alcoholvrije veganistische bieren zijn onder meer: Miller (Sharp's), Heileman (Kingsbury), en Anheuser-Busch (O'Doul's Premium). De bierbrouwerijen op de lijst hieronder brouwen hun bieren zonder dierlijke ingrediënten, toevoegingen of conserveer-middelen. Zeker nooit veganistisch zijn de merken Guinness, Scottish & Newcastle en Bass Beers.
Beck's
Budweiser
Bucher Bavarian Pilsener
Clausthaler
Coors Extra Gold Lager
Fuller's Chiswick Bitter
Fuller's ESB
Fuller's Golden Pride
Fuller's Light Ale
Fuller's London Pride
Grant's Yakima
(Grant's Apple Honey Ale bevat echter wel honing.)
Grolsch
Harp Lager
Heineken Export Lager
Holsten Pils
Kaltenburg Pils
Kingfisher Indian Lager
Labbatts Canadian Lager
Latrobe (Rolling Rock)
Long Life
Lowenbrau Pils
Miller
Newquay Steam Lager
Newquay Steam Bitter
Oranjeboom
Original Norvik Ale
Original Porter
Pinkus Organic Lager
Pinkus Weizen Organic
Samuel Smith's Premium Bitter
Samuel Smith's Old Brewery Bitter
Sedlescombe Vineyard
Samuel Smith's Mild Draught
Staropramen
Steelhead
Steinbock T.A.G.
Tennent's Gold Bier
Young's London Bitter
Vinceremos
Young's Premium Lager
WIJNEN & CIDERS
Bij veruit de meeste in de handel zijnde wijnen wordt tijdens de productie gebruik gemaakt van dierlijk bloed, beenmerg, chitine (polysaccharide uit dierlijke botten), gelatine, ei-eiwit, visolie, isinglass, melk en caseïne. De niet-dierlijke alternatieven zijn calcium-carbonaat, bentonite, kaoline (porseleinaarde) en 'kieslguhr,' plantaardige caseïne, silica (een mineraal voedingszuur) en plantaardige 'plaques.' Alle volgens de Joodse spijswetten gecontroleerde 'kosjere' wijnen zijn altijd veganistisch -- LE'CHAIM
De volgende ciders & wijnen zijn zeker diervriendelijk.
CIDERS
Biddenden; Bushels, Monks Delight, Special Reserve, Strong Kentish
Dunkertons; Cir, Perry
James White
Newquay Steam Cider
Sedlescombe Vineyard
Vinceremos
WIJNEN
Avalon Vineyard
Biddenden
Carmel Valley
Disos
Rowenden Vineyard
Sedlescombe Vineyard
St. Michaels (Marks & Spencer)
Vinceremos
Vintage Roots
Telegraaf 25 juni 1999
SAPCONCENTRATEN
Hoewel het steeds minder voorkomt kan bij de productie van appel-, peren- en druivensap-concentraten, om deze helderder te maken, gebruik worden gemaakt van gelatine. Appelconcentraat wordt verwerkt in vruchtensappen, priklimonades en de zgn. 'gezondheids-producten' waarbij geen suiker wordt gebruikt als zoetmaker, zoals snoepgoed, sojadrinks en vruchtenjams. Oranje-gekleurde dranken kunnen ook gelatine bevatten als stabilisator voor het beta-caroteen, dat gebruikt wordt om de kleur aan het drankje te geven.
PRIKLIMONADES
Als rode dierlijke kleurstof kan 'cochineal' (ook wel carmine en karmijn) gebruikt worden (uit de vrouwelijke cochineal kevertjes), zoals bij Campari. Ook hier weer geldt dat oranje-gekleurde dranken gelatine kunnen bevatten als stabilisator voor het beta-caroteen, dat gebruikt wordt als kleurstof voor het drankje.
STERK-ALCOHOLISCHE DRANKEN EN LIKEUREN
De meeste sterk-alcoholische dranken lijken volledig veganistisch te zijn (behalve natuurlijk die met een gehele worm, vlinder of kever er in!!), en alle wodka's worden tegenwoordig wereldwijd met berken-houtskool gefilterd (in plaats van dierlijke beenderen).
VERDER kunnen de volgende andere (mogelijk) dierlijke ingredienten in dranken voorkomen:
- Ambergris, emulgator, van dierlijke ingewanden
- Aminosuccinaat, plantaardige = molasse
- Fletan oil, uit vissen-levers
- Melkzuur, uit bloed en spierweefsel
- Wei (en weipoeder), uit melk
'Natuurlijk' en 'natuur-identiek' in de ingrediëntenlijst zeggen (natuurlijk) niets over een eventuele dierlijke herkomst.
|