De Franse filosoof en publicist Roger-Pol Droit heeft een boekje geschreven getiteld : 101 alledaagse filosofische avonturen (2002). "Het leven is vermoeiend" zegt Droit aan nummer 32 van zijn boek. Droit wil de lezer laten zien dat juist niet het zoeken naar onthaasting de oplossing biedt. "Een goede manier om de vermoeidheid te doorstaan is je erin op te laten gaan. Niet frontaal in de aanval gaan, maar met de stroom mee leren drijven." Hoe kunnen we dat doen ? "Een slaapgebrek op te bouwen, een hele tijd zonder onderbreking keihard te werken, te veel dingen tegelijk doen, constant op tal van manieren de liefde bedrijven." Als je een dezer dingen tot uitputting volhoudt, krijg je een echt gevoel van rust en ben je een filosofische ervaring rijker. Nu ja, Roger-Pol, alleen voor het laatste (de liefde bedrijven) teken ik present. Lyotard1945.
De in Venetië geboren Casanova stond bekend als een rokkenjager en niet als een filosoof. Toch was hij een belezen en veelzijdig man : hij was arts, jurist, alchemist, diplomaat, spion, violist, gokker, filosoof, maar vooral levenskunstenaar. Honderdtweeëntwintig vrouwen zou hij veroverd hebben. Dat lijkt niet zoveel maar het ging Casanova niet om de kwantiteit maar voor het genot om een vrouw voor zich te winnen. De liefde zag hij als een kunstvorm. Hij slaagde in zijn leven steeds uit diepe dalen omhoog te klimmen; eerst ontsnapte hij uit het Dogenpaleis, een paar jaar later bezocht hij Amsterdam. Daar probeerde hij een veertienjarig meisje te versieren : 'een volmaakte schoonheid'. Maar haar tanden waren onregelmatig geplaatst. Dat belette haar niet gul te kussen. Casanova riep uit : "Begeerte brengt mij buiten mijzelf ". Lyotard1945.
Ferdinand De Saussure is de grondlegger van het structuralisme. Een taal is te vergelijken met een schaakspel zonder spelers. Het is een gesloten systeem onderworpen aan wetten waarvan de werking volledig aan de menselijke controle ontsnapt. Taal is volgens De Saussure een systeem van arbitraire tekens waarin de betekenis van onze woorden slechts historische constructies zijn. Een mens wordt altijd in een bepaalde taal geboren en bevindt zich op die manier dus binnen bepaalde structuren. Zonder taal is hij onbepaald en heeft hij geen psychologie en zonder psychologie is hij ook geen mens. Filosofie is niet mogelijk zonder taal. Hier vindt het primaat van de taal voor de filosofie zijn oorsprong. Men is zoveel keren mens als men talen spreken kan. Lyotard1945.