De Duitse filosoof Vittorio Hösle schrijft in een onlangs essay over de 'vooruitgang' van de mensheid. "Natuurlijk maken we af en toe een terugval in de barbarij mee. We hebben mensenoffers en de slavernij afgeschaft, er zijn gelijke rechten voor man en vrouw, althans in Europa. Als je de geschiedenisboeken erop naleest, merk je dat er een zeer fundamentele ontwikkeling bestaat die de naam 'vooruitgang' verdient. Er is echter nog veel vooruitgang mogelijk. We moeten nog leren rechtvaardig te zijn ten opzichte van toekomstige generaties. Dat betekent ondermeer een duurzame levensstijl invoeren met meer aandacht voor het milieu." Als klap op de vuurpijl wil Hösle dat de toekomstige generaties een vertegenwoordiging in het parlement krijgen. Zijn wij (in het Westen) bereid om duurzamer om te gaan met onze productiemiddelen ? Heeft Hösle gelijk ? Gaan wij wel vooruit ? Lyotard1945.
Terwijl men vandaag een nieuwe paus kiest wil ik het hebben over een Middeleeuws filosoof die in aanvaring is gekomen met de paus tijdens zijn leven : William Van Ockham. Hij was de uitvinder van het naar hem vernoemde scheermes. Dit metaforische mes snijdt alles weg uit een theorie wat overbodig is voor de verklaring van wetenchappelijke problemen. Een wetenschapper moet zich beperken tot het hoogst noodzakelijke. Ten aanzien van de transsubstantiatie ( de verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Jezus) liet hij zijn scheermes snijden : het christelijke mysterie werd bijna volledig weggesneden. Dat was een brug te ver voor de toenmalige paus. Ockham werd aangeklaagd voor ketterij en geëxcommuniceerd. Hij werd op de vlucht voor Rome onder de hoede genomen door keizer Lodewijk. Ockham schreef de beroemde woorden : "Verdedig mij met het zwaard, dan zal ik u verdedigen met de pen." Geloven jullie dat de hostie tijdens de Eucharistie het lichaam van Jezus is ? Laat de Ockhams onder jullie opstaan. Lyotard1945.
De Westerse filosofie begint traditiegetrouw met Socrates. Volgens Socrates, die leefde voor Christus' vallen deugd en inzicht samen. Als je weet wat het goede is, zul je daar ook naar handelen. Andersom is het volgens hem onmogelijk om een goed mens te zijn als je niet weet wat het goede is. Zo heeft hij talloze dialogen gevoerd met zijn stadsgenoten. Ze denken te weten wat het goede is, maar blijken aan het eind van elke dialoog geen idee te hebben waar ze het over hebben. Volgens Socrates geeft een positief antwoord op de vraag 'wat is het Goede ?' automatisch de kennis om juist te handelen. 'Het Goede', wat alle goede dingen gemeen hebben zou hij dan doorgegeven hebben aan zijn leerling Plato die de Ideeënleer verder uitwerkte. Wat vinden jullie over het goede ? Is de mens van nature goed, slecht of een combinatie van beide ?
Jean-Paul Sartre , de Franse existentialist, was in mijn jeugd mijn idool. Toch vertegenwoordigde de levenspartner van Simone de Beauvoir een filosofische stroming die slecht scoorde als we kijken naar de nevenverschijselen. Zwarte coltruien, ongewassen haar, bijeenkomsten in rokerige, slecht geventileerde ruimtes. Seks met wisselende partners in smerige hotelkamers. Het existentialisme had met Sartre dan ook de voorman die het verdiende. Hij werd door zijn medesoldaten ook 'De man met de zwarte handschoenen' genoemd, vanwege zijn vaak ongewassen handen. Niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog was Sartre vies. Aan het eind van zijn leven raakte hij ook incontinent (het kan iedereen overkomen). Een bekende van hem zei eens dat hij rook alsof er een kat over hem had gepiest. Wat vinden jullie trouwens van het existentialisme ? Waarom droeg Sartre die vorm van kledij ? Was het een communist ? Reageer nu. Lyotard1945.
Ik ben reeds vele jaren bezig met filosofie en toch heb ik nog niet altijd Friedrich Nietzsche doorgrond. Zijn meest mysterieuze werk blijft toch nog altijd Also sprach Zarathustra dat hij begon in 1883 en beëindigde in 1885. Daarin beweert hij dat de mens na de dood van God zal opstaan als Übermensch : een vitale krachtige mens die de aarde trouw is en zijn stempel op de werkelijkheid drukt. Über, in de ogen van Nietzsche, betekent niet zozeer boven (door de Nazi's aangegrepen) maar wel voorbij de huidige mens. In dat boek introduceert Nietzsche ook het idee van de eeuwige wederkeer. Hij schrijft : "Alles gaat, alles keert terug; eeuwig wentelt het rad van het zijn." Geloofde Nietzsche in de reïncarnatie ? Geloofde hij in een hiernamaals ? Ik wil met jullie van gedachten wisselen omtrent deze 'grote vraag' !
Beste filosofie-adepten, Ik val meteen met de deur in huis en pak een nogal controversieel onderwerp aan : het masturberen. Jullie kennen ongetwijfeld Diogenes (die in zijn ton), maar kennen jullie ook Michel Onfray ? Deze Franse filosoof is een hartstochtelijke vertolker van het hedonisme : de zin van het leven bestaat volgens hem in de bevrediging van de zinnen, mits je daarbij geen kwaad doet aan anderen. In zijn boek Antihandboek voor de filosofie doet hij een pleidooi voor de masturbatie (voor middelbare scholieren). Hij zegt : "Masturbatie is een natuurlijk verschijnsel en de onderdrukking ervan is een cultureel fenomeen. Er bestaan geen goede redenen voor schuldgevoelens, voor schaamte..." Wat heeft Diogenes ermee te maken ? Naar het schijnt masturbeerde hij in het openbaar (in het oude Griekenland). Wat vinden jullie van zo een houding ? Is dit nog een taboe in het nog sterk conservatieve Vlaanderen ? U kunt steeds reageren op mijn weblog ! Lyotard1945.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!