Ik ben reeds vele jaren bezig met filosofie en toch heb ik nog niet altijd Friedrich Nietzsche doorgrond. Zijn meest mysterieuze werk blijft toch nog altijd Also sprach Zarathustra dat hij begon in 1883 en beëindigde in 1885. Daarin beweert hij dat de mens na de dood van God zal opstaan als Übermensch : een vitale krachtige mens die de aarde trouw is en zijn stempel op de werkelijkheid drukt. Über, in de ogen van Nietzsche, betekent niet zozeer boven (door de Nazi's aangegrepen) maar wel voorbij de huidige mens. In dat boek introduceert Nietzsche ook het idee van de eeuwige wederkeer. Hij schrijft : "Alles gaat, alles keert terug; eeuwig wentelt het rad van het zijn." Geloofde Nietzsche in de reïncarnatie ? Geloofde hij in een hiernamaals ? Ik wil met jullie van gedachten wisselen omtrent deze 'grote vraag' !
Reacties op bericht (3)
24-07-2008
nietzche nihilist ?
De wetenschap in die tijd had nog geen zicht op wederkerende cycli
van bigbang-reeksen en deeltjes energie van ons die telkens opnieuw als straling moet herbeginnen. Er waren ook nog geen theorieën over 'heengegane energie',geest als een software-iets waarmee wij met onze software en hardware door beïnvloed worden, al of niet
24-07-2008 om 13:59 geschreven door octo
11-08-2005
Beschouwingen
Ik denk niet dat Nietzsche in reïncarnatie geloofde. Volgens Lou Andreas Salomé, die een biografie van hem geschreven heeft, bedoelt hij met die eeuwige wederkeer dat men zozeer van het leven geniet dat men het eindeloos zou willen laten herhalen, laten "wederkeren": Het zou dus neerkomen op een enorme levensdrang. Persoonlijk ben ik geneigd om deze stelling te onderschrijven.
11-08-2005 om 17:26 geschreven door Michel Vanderspurt
16-04-2005
Nietzsche
Beste philoplus, ik ben nog maar enkele maanden met filosofie bezig, dus als jij zegt dat je na vele jaren Nietzsche nog niet hebt doorgrond dan zou
het vanwege mij pretentieus zijn om te beweren dat ik hem wel begrijp.
Toch zou het mij verwonderen dat Nietzsche geloofde in een hiernamaals omdat hij toch gesteld heeft dat er slechts één wereld is en dat elke hoop vanuit een bovenwereld ijdel is. De ultieme test voor het aanvaarden van het leven zoals het is; het willen aanvaarden het leven te willen herhalen zoals het is met al zijn smarten steeds weer opnieuw. Amor fati, liefde tot het noodlot. En de Ubermensch als vertolker van deze wil.
Als hij stelt 'Alles gaat alles keert terug .... ' zou hij dan niet verwijzen naar zijn inspiratiebron , nl de presocratici en dan met name Herakleitos met zijn bekende spreuk phanta rei-alles stoomt , waarmee werd verwezen naar het feit dat alle dingen vluchtig zijn , niets blijft.
Tensltte lijkt Nietzsches wantrouwen jegens iedere waarheid mij moeilijk te verenigen met een geloof in een hiernamaals of reïncarnatie.
16-04-2005 om 21:55 geschreven door Luc Van Vlasselaer