nog over overleven (vervolg van tekst 452)
Een tuin hebben we niet, het eten zou dus uit de voorraad in de berging en uit de diepvriezer van de keuken moeten komen. Aardappelen hebben we maar voor een dag of twee in huis, daarna zou het pasta en rijst worden.
Op voorwaarde dat we vanaf dag één rantsoeneren volgens de voorschriften -die op het Net wel zullen te vinden zijn- en het echt voorzichtig spelen, denk ik dat we twee maanden doen met onze voorraden.
Voor groenten zou ik van zodra de verse groenten op zijn, afwisselen tussen diepvries en conserven, om de andere dag. We hebben nogal wat conserven staan, die voorraad zou misschien langer meegaan dan de diepvriesgroenten.
LM houdt aan dat voorraadje conserven in de berging. Voor mij hoefde dat niet, we hadden toch De Diepvriezer! Dat is zo’n keukenmodelleke met drie laden. Eigenlijk niks om een uitroepteken achter te zetten.
De berging hangt vol planken, in een schikking die ik toen zelf bedacht en berekend had. Daar ben ik nu nog tamelijk fier op, op die berekeningen. Ze klopten. Ze kloppen nog altijd want er is nog geen enkele plank bezweken. De drie halve schabben die LM toen wou in de berging wilde ik voor iets anders in gebruik nemen. Waarvoor weet ik niet meer, het is 20 jaar geleden. LM heeft daar nog altijd zijn voorraadje, hij houdt dat bij. En voor sommige dingen reken ik nu op het voorraadje natuurlijk. Over de hele breedte van vier planken nu. ‘k Had niet gedacht dat ik ooit met die paar planken blij zou zijn. Vandaag kunnen ze zelfs dienen voor een schrijfstukje.
Brood zou een probleem worden. We hebben standaard twee pakken crackers in voorraad. Dat wordt afwisselen met pannekoeken, desnoods zonder eieren. En wanneer de melk op is en we geen pannekoeken meer kunnen bakken eten we wat pasta of rijst voor onze portie koolhydraten bij het ontbijt. En ik probeer iets met bloem en water en kruiden, zo’n Turks ding. Vetstof zou zo geen probleem zijn, we hebben olie in voorraad, arachide- en olijfolie. En tafelzuren zijn er ook, er zou geen lek ketchup of geen augurk te weinig zijn.
Verder zijn er de onvolprezen bouillonblokjes, die heb ik in dozen van 60+12 stuks in voorraad (Col*ruyt). Daarmee maak ik bouillon à 36 x 1L per doos, dat wordt 36 dagen per doos. Maar hoe maak ik in tijden van schaarste van die bouillon dan soep? Dat zal passen en meten worden, maar ’t zou gaan, mits wat vindingrijkheid.
Fruit, yoghurt, vlees & verse vis, dat zou een probleem worden op termijn. Misschien moeten we wat voedselsupplementen in huis halen, voor ’t geval. Fruitconserven komen niet in aanmerking wegens teveel suiker. Gedroogd fruit, idem van ’t zelfde, geen gedroogd fruit bij ons. Nog geen rozijn.
Misschien zou ik yoghurt en kefir een tijdje zelf kunnen maken. ‘k Zal eens zo’n zakje poeder in huis halen. Vlees in conserven? Nee liever niet. Wanneer de eieren op zijn zullen we iets anders moeten bedenken voor de proteïnen. De visconserven mogen aangevuld worden, dat moet ik straks aan LM zeggen: tonijn, zalm, makreel. En ook kefirpoeder. ‘k Ga dat allemaal direct op het boodschappenlijstje schrijven zie!
Maar eigenlijk, als het er op aan komt, is het waarschijnlijk allemaal futiel.
m – EZW-04/2013 - Wie maakt er nu weer regelmatig kefir, is dat Big Ietie?
|