Voor het ontbijt heb ik graag dat de tafel al gedekt is van de avond tevoren, zodat we de dag niet moeten beginnen met het gekletter van tafelgerei. LM kan namelijk niet in stilte werken. En die geluiden halen mij uit mijn ochtendlijke halfslaap. Dan ben ik vroeger wakker dan nodig en dat vind ik erg. Lang geleden vond ik dat niet erg, nu wel: ik kan elk minuutje slaap gebruiken, dus maak-mij-niet-wakker-AUB!
Wanneer ík 's morgens de tafel dek heeft hij daar absoluut geen last van, hij slaapt daar los door. Omdat ik heb leren werken in stilte. Ooit. Lang geleden.
De oplossing : de tafel wordt de dag tevoren gedekt. De koffietassen staan ondersteboven, dat vind ik belangrijk. En de waterglazen moeten er staan. Ook ondersteboven. In de keuken staat het koffieapparaat klaar met water in het reservoir en met een filter in de filterhouder. Het blik met koffie wordt er naast gezet. Tot zover de mise en place, alles stand by. Laat de volgende dag maar komen, we zijn er klaar voor.
Wie het eerst wakker wordt doet vier schepjes koffie in de filter en duwt op de knop. Dat is gewoonlijk rond 07h. Niet vergeten filter naar binnen te zwaaien, of er start niks. Maar eigenlijk kunnen wij koffie maken al slaapwandelend. Om 08h ontbijt. Vanmorgen was het koude kippeblokjes met een appel en curry. Een kipcurry, maar dan huisgemaakt, met slechts 1 lepel mayo voor 2 x 2 porties van 200ml. LM vond het fris en lekker. Morgen een brado/kipper, een gerookte haring. Opgewarmd in de microwave. Zelf krijg ik dat niet naar binnen maar voor LM is zo'n beest een feest.
'k Probeer het ontbijt gevarieerd en interessant te houden omdat het voor de suikerbalans enorm belangrijk is dat er 's morgens voldoende en gevarieerd gegeten wordt na een ganse nacht niksni. Hij mag er zich niet van af maken met een boterhammeke met choco. Oelala-néé!
m – EZW-07/2014, herwerkt
|