een gewone dag in de keuken
Er moet kippebouillon gemaakt worden. De Chef meent dat de jongste keukenhulp dit nu wel aankan. De jongen bloost van glorie dat de chef hem zo'n taak toevertrouwt.
- Ge weet hoe het moet? - Ja Chef. - De kip, de aromaten, water … - Ja Chef.
De kleine gaat zeer geconcentreerd te werk om zeker niks te vergeten. En zijn aandacht is zo toegespitst op de ingrediënten dat hij vergeet vuur onder de pot te zetten. Na een half uur komt de chef eens kijken. Hij ziet een koude boel.
- Kom eens hier, jongeman. - Ja Chef. - Wat ziet ge? - … stil afgrijzen: de kleine merkt dat er geen vlam onder de pot staat en versteent … - Die kip heeft kippevel van de kou hé jongen! zei de Chef, zo zacht dat de anderen het niet konden horen.
Learning from the best, André Kohn, 
Blozend van schaamte en stress zette de jongen de vlam onder de pot. Voorwaar een milde chef. Want er is al voor minder geroepen geweest in een keuken. Deze jongen gaat nu door het vuur voor die rustige chef.
m - EZW-08/2013, herwerkt
|