vissoep zonder de pietermannen
Maandag heb ik raprap de soep gemaakt want ik wou ze absoluut 24hrs laten rusten in de koelkast. Dinsdagnamiddag heb ik ze afgewerkt.
Dinsdagavond heb ik er de vis in laten garen, 400 gram 'wilde' koolvis / colin / pollack uit Alaska. Diepgevroren natuurlijk, het is koud in het wilde Alaska.
De vis heb ik zeer³ traag³ laten garen, het suddervlammetje op zijn laagst, om het beestje niet te doen schrikken en eigenlijk vooral opdat de vis alles zou afgeven aan de soep. Want koolvis, ook al komt hij uit Alaska, is eigenlijk maar mijn repetitievis. Als een visgerecht smaakt met koolvis, dan smaakt het ook met de juiste vissoort, dan zit mijn bereiding goed.
'k Had twee aardappelen in de pel gekookt, dan is de smaak geconcentreerder. 'k Heb ze gepeld in de keuken omdat ze mee de soep in moesten, pellen aan tafel zou dan moeilijk zijn hé. De aardappelen heb ik in de lengte in vier gesneden -mes na elke snede afspoelen en nat houden- omdat die schuitjesvorm gemakkelijker garniert op het bord.
Halverwege vond ik dat er kleur ontbrak en heb ik nog een tomaat versneden, het binnenste er uit gehaald, want dat binnenste kon niet meer mee in deze soep. Die tomatenkaviaar gebruik ik wel in een volgende soep. De lapjes tomaat heb ik er pas op de laatste nipper bij gedaan omdat ze enkel mochten warmen, niet kapot pruttelen.
Omdat het boeltje relatief bleek was -buiten de rode driehoekjes tomaat dan - heb ik het op de grote zwarte borden geserveerd, die zijn vierkant en de vier tippen gaan wat omhoog. Het zijn niet echt diepe borden, maar ze zijn wel lichtjes hol, men kan er iets à la nage in serveren.
LM vond het lekker, als ik hem niet hoor is het lekker. Dat was dinsdagavond. Woensdagmiddag heeft LM de resterende halve liter soep als lunch gegeten, met getoast bruin brood en extra look. Toen zijn kom leeg was begon hij te praten, dat hij wel elke week zoiets zou lusten … terwijl hij afruimde taterde hij verder en ik ging op de sofa liggen, trok het dekentje over mijn hoofd deed of ik het niet hoorde en viel in slaap.
Twee of drie keren per week vis eten is oké, dat doen we ongeveer, maar er moet niet élke week vissoep bij zijn, volgens mij. Waarom vertel ik dit nu zo uitgebreid? Omdat ik niet kan slapen. En élke week vissoep? Zeg nu zelf … alhoewel, er zijn ook de caldeiradas natuurlijk.
m - EZW-08/2013, herwerkt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Caldeirada , Afbeeldingen van calderade
|