1 rijpe mango 250 g margarine of boter 250 g zelfrijzende bloem 4 eierdooiers 250 g suiker 1 vanillestokje 1 eetlepel grofgehakte hazelnoten 4 eiwitten 1 eetlepel amandelschilfers 1 eetlepel pijnboompitten
(WERKWIJZE)
1. Snijd de mango in blokjes van 1.5 bij 1,5 cm 2.Smelt de margarine of boter en meng die met de zelfrijzende bloem,de eierdooiers,200 g suiker,de mango,de vanille en de hazelnootjes. 3.Klop de eiwitten stevig opmet de resterende suiker en meng de opgeklopte eiwitten voorzichtig met het eerste mengsel.Doe er dan de amandelschilfers en pijnboompitten bij. 4.Vet de cakevorm in en bedek hem met een laagje bloem. 5.Giet het mengsel in de vorm en bak het geheel gedurende 30 a 40 minuten in een oven van 170° C.
Ingrediënten: ------------- 1kg abrikozen boter 1 eetlepel kaneel olijfolie Gb honing 2 uien peper en zout fijne suiker 800 g kalfsvlees 250 g gb gedroogde pruimen gekonfijnde gember
1.Snijd het vlees in grote stukken.pel de uien en hak ze in kleine stukke.Snijd de gekonfijte gember in partjes,zodat u een grote eetlepel gemberblokjes hebt.
2.Leg de pruimen in water en warm ze 3 minutjes op,zodat ze opzwellen.Verwijder vervolgens de pitten en snijd de vruchten in twee;
3.Giet een scheut olijfolie in een grote kookpan en voeg het vlees,de uien,de gember en dekaneel toe.Laat zachtjes goudbruin worden en zet het deksel op de pan.
4.Voeg ensnuifje zout peper en zout toe en laat anderhalf uur sudderen.Was de abrikozen,snijd ze in grote stukken en verwijder de pitten.
5.Laat een klontje boter smelten in een panen fruit de abrikozen.Laat ze een tiental minuten sudderen op een middelmatig vuur en voeg de uitgelekte pruimen toe.
6.Voeg tne slotte de vruchten toe aan het vlees en laat nog een tiental minuten sudderen.
7.Serveer goed warm met rijst of aardappelen.
TIP:buiten het abrikozenseizoen kunt u de verse vruchten vervangen door gedroogde abrikozen,die u vooraf laat weken met de pruimen.
BEREIDINGSTIJD 40 MIN ------------------------------ Moeilijkheid:*
1.Schil de wortelen en snijd ze in schijfjes.Leg ze in een grote pan en overgiet met water.Voeg een verbrokkeld blokje gevogeltebouillon toe,een laurierblaadje en suiker .Zet op een hoog vuur.
2.Pel en hak de gember intussen zeer fijn.Voeg de helft van de gember toe aan de soep.
3.Laat koken tot de wortelen gaar zijn.Neem vervolgens het laurierblaadje weg en mix tot u een gladede soep bekomt.Breng op smaak met zout en peper.
4.Schep de zure room in een kom en voeg er de rest van de fijngehakte gember aan toe.Kruid metz out en peper.
5.Maak net voor het opdienen een bolletje room met behulp van twee lepels en schik het inn het midden van het bord.
6.Giet de soep (warm of koud in de zomer)rondom en versier met enkele takjes bieslook.
1.Bak de borsten aan in de margarine of boter,8 minuten aan de velkant en 2 minuten aan de andere kant. 2.Ontvet de pan.Blus met de whisky en de bruine fond en voeg de room toe. 3.Voeg de groene peper naar smaak toe met eventueel wat citroensap.Laat de saus inkoken tot binding. 4.Snijd de eend. 5.Serveer met de saus en een gebakken aardappel.Werk af met wat tuinkers.
150 gr gemengde groene sla 1 citroen 1 teen knoflook 4 eetlepels Bertolli Extra Vergine olijfolie zout peper 600 g scampi of reuzengarnalen
SCAMPI MET CITROENSCHIL
Waarom zou een salande koud of saai moeten zijn?Dit recept gaat voor gebakken garnalen en maakt de sla meteen tot een feestelijk gerecht.
Was de slablaadjes en citroen.Rasp wat reepjes van de citroenschil en pers het sap uit een halve citroen.Hak de knoflook fijn.
Meng de olijfolie met de knoflook,het citroensap,een snuifje zoput en een gulle draai peper.Smeer de garnalen in met de helft van deze marinade.Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak ze op een middelmatig vuur enkele minuten aan beide zijden.Schik ze meteen op een bord samen met de sla.
Giet de overblijvende marinade over de garnalen,strooi er de gehakte citroenschil over en dien meteen op.
Dien dit gerecht op met Italiaanse ciabatta of Focacciabrood.
Tip:
Een limoen zal een iets zoeteren en geurige smaak aan deze sla geven.Een ietsje exotischer ook.Voor net dat beetje extra kun je enkele blaadjes tijm en 1 versneden lente-uitje toevoegen,net voor het opdienen. Als je over citroentijm beschikt,gebruik die dan in plaats van de gewone tijm.