Wie vooruit wil kijken naar zijn nageslacht, moet ook achteruitkijken naar zijn voorgeslacht.
Edmund Burke
Over mijzelf
Ik ben Ida
Ik ben een vrouw en woon in Beringen. Mijn geboorte-dorp is Lummen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 28/01/1943 en ben nu dus 81 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Stamboom maken van de familie, bidprentjes verzamelen en reizen..
Ik ben gehuwd met André in 1965. Samen hebben we 2 lieve dochters en schoonzonen en 5 schatten van kleinkinderen. (2 meisjes Lieze en Marie en 3 jongens Jannes, Jesse en Nico) Ik hou van gezellig samenzijn met familie en vrienden.
Ludovicus (Louis) Schoofs °09.10.1882 Lummen +27.02.1944 Diest
Gehuwd te Lummen op 02.01.1909 met
Maria Mathild Mathilde Luts °11.01.1882 Lummen +09.07.1926 Lummen
Onze ouders
Henricus (Henri) Maris °10.03.1906 Lummen +27.10.1982 Tienen
Gehuwd te Lummen op 08.11.1930 met
Maria Adeline (Adeline) Schoofs °22.10.1909 Lummen +18.11.1997 Linkhout-Lummen
Nostalgie Het ouderlijk huis!
50 jaar geleden zag onze familie er zo uit !
Uit de oude doos....
23-11-2008
Ontstaan van Lummen
Het onstaan van Lummen
De naam "Lummen" wordt op verschillende manieren verklaard. Zo is er de verwijzing naar het Latijnse "Lumen" wat "Licht" betekent. In de tijd van pater Jacobs, die leefde tussen 1750 en 1838, was iedereen ervan overtuigd dat "Lumen" "Licht" betekende. Andere klimmen in hun uitleg van de naam "Lummen" zelf op tot het Keltisch of zelfs het Fins. In de tweede helft van de vierde eeuw leeft Lummen onder Saalfrankse bezetting. Toen sprak men over Lummen als "Lampinam", "Lempinam" en "Salampinam". Rekening houdend met het feit dat -am plaatsaanduiding is in het Latijn, kwam men dicht bij " Lampmen"- "Lumpmen", onze oude vorm van Lummen. Wat nu precies de juiste betekenis is van de naam "Lummen", is tot nu toe nooit met zekerheid achterhaald. De naam "Laer" komt vrij veel voor in namen van Lummense gehuchten. "Laer" zou betekenen: braakland, een uitgestrekte open plaats met gras en onkruid bezaaid. Het is wel niet met zekerheid te zeggen of de naam "Laer" teruggaat tot het Keltisch, maar hij wijst toch op een zekere hoge ouderdom.
De kerk van Lummen is opgetrokken in Neo-Romaanse stijl. Ze werd in 1871 met een 60m hoge toren voltooid. In de kerk treft men een Romaanse doopvont uit de 12de eeuw aan en een massief koperen lezenaar met een voetstuk uit wit marmer van Carrara (1642).
Zoals het vroeger was zo zal het nooit meer zijn !!!
De heerlijkheid Lummen
Uit het feit dat er in Lummen vuurstenen, urnen en oude munten werden gevonden, daterend van voor de Romeinse Overheersing, kunnen we afleiden dat Lummen al bewoond was vóór die tijd. Wat er hier gebeurde voor de XIIIde eeuw is volkomen onbekend. De eerste perkamenten die over de "Heerlijkheid Lummen" spreken, dagtekenen vanuit de eerste jaren van de XIIIde eeuw. De heerlijkheid bestond toen uit Lummen, Schulen, Linkhout, Koersel, en Stokrooie. Toen reeds bestond het kasteel " De Burg" dat in leen werd gehouden door de Heer van Lummen die tezelfdertijd voogd van Haspengouw was. Vanaf het moment dat de dochter van Lodenwijk de Looz d'Agimont huwde met Everhard I van der Marck tot de Franse omwenteling, is de heerlijkheid Lummen op een paar kleine onderbrekingen na en met voorbehoud van een vierde deel, dat aan de Hertog van Brabant toebehoorde, steeds in het bezit van de familie van der Marck gebleven. Vanaf 1792 bewoonde de familie "Arenberg" het kasteel "De Burg" en namen zij het beheer van de gemeente Lummen over. De Heer van Brabant behield echter het beheer over een kwart van Lummen. Deze verdeling gaf echter aanleiding tot moeilijkheden betreffende gerecht en belasting. Immers, de Heerlijkheid Lummen telde 3 schepenbanken. Zo was er de Loonse schepenbank, die naar Loons recht oordeelde. De Brabantse schepenbank oordeelde naar de wetten van Leuven en was ingericht voor de Lummenaren die van Brabant afhingen. Tenslotte was er de Binnen Vrijheid die aangesteld was voor de bewoners van het centrum.
Om 14u. werden we verwelkomd door de familie van "ITSKE"
Aan al die drukte stoorde die kleine meid zich helemaal niet... ze sliep rustig alsof er niemand was !!! Net een engeltje... zal ooit nog wel eens anders zijn (denk ik) !!!
Roza & Victor hebben 5 kinderen en nu 12 kleinkinderen. En fier dat ze zijn op die kleintjes maar evenzeer op de oudste kleinkinderen !
Een glaasje wijn of een frisse pint om te beginnen... daarna broodjes, taart en koffie het smaakte allemaal even lekker.... Aan drank, eten of gezelligheid zeker geen gebrek.
Zelfs onze kleine meid kreeg honger en kreeg haar papflesje van mama Inge.
Tenslotte mocht een foto van "Itske" met de "mama & papa" "Oma & Opa" en de "peter & peter" niet ontbreken als mooie herinnering voor een hele fijne namiddag !
Nog een dikke proficiat aan Gert & Inge en aan de beide Oma's & Papa's
In hoogstaande culturen heeft men steeds de grootste eerbied gehad voor bejaarde mensen, voor de ouderen, de oudsten. Bejaarde mensen zijn kostbare mensen, die ons vooral de betrekkelijkheid van vele dingen leren. Ze zijn mild geworden en maken zich geen illusies meer. Ze kijken dieper, zijn innerlijker, gaan leven en genieten van geestelijke waarden. Wijze mensen. Rustige mensen. Mensen vol humor !
In het gehucht Mellaer staat de merkwaardigste eik van Vlaanderen. Deze zomereik met een stamomtrek van meer dan zes meter werd reeds geklasseerd in 1940 samen met het omliggende landschap. Onder de eik werden in de 17° eeuw naar Frankische gewoonte rechtszittingen gehouden.
LOUIS De levensgenieter, liefhebber van petanque, lekker eten, wijn, en vooral FEESTEN dus.... dat werd gevierd !!!
Op 15 augustus (Lummen kermis) werden we reeds om 10 u. verwacht in het "Wendelenhof" te Schulen.
Omdat het mooie was werd het aperitief aangeboden op 't terras in de tuin... maar eerst cadeautjes voor de jarige.
Gevolgd door een brunch... die feestelijk werd geserveerd
Iedereen genoot van al dat lekkere eten en van de wijn
Tussendoor even poseren voor de foto's
Om 3uur was iedereen voldaan en konden we nog even bekomen op het zonnige terrasje
Daarna ging het feest gewoon verder bij Els en Jan, ze wonen er heel landelijk en hebben hun huis prachtig ingericht. "Onze vroegere thuis", al ziet het er nu heel anders uit !
Nog even op de foto met vrouwtje Mia En ook de kleinkinderen wilden ook met oma & opa op de foto !
En dan aan tafel om de laatste gaatjes te vullen met lekkere taart en koffie.
Het was heel gezellig. In onze vertrouwde omgeving werden heel wat herinneringen uit vroegere jaren opgehaald,
terwijl de mannen met petanque hun hartje hebben kunnen ophalen.
Om het feest af te sluiten zijn de liefhebbers daarna nog net als vroeger "Lummen kermis" gaan vieren tot in de late uurtjes.