Op zondag 12 april om 15 uur brengen de KISI-kids een meeslepende en wervelende musical 'Lily en de ongelofelijke come-back', waarin geloof, hoop en liefde de centrale thema's zijn.
Vorig jaar was er in Mol enorm veel belangstelling voor het zang-, dans- en acteertalent van de kinderen en jongeren. Ook voor de voorstelling van 12 april in het parochiecentrum van Witgoor-Dessel is er nu al veel belangstelling. Bestel vlug uw kaarten bij Josee Lurinckx, Kerkstraat 43 Witgoor, tel. 014 37 84 06 of via www.kisi-kids.be. Op die site kan u ook kennismaken met KISI-kids.
De voorstelling van 12 april is een organisatie van de parochiefederatie DESSEL-RETIE-POSTEL.
22-02-2015, 20:20
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
De vruchten van de aarde...
De vruchten van de aarde... ze zijn niet bedoeld voor ons graaien en verspillen, maar om te delen met die vele mensen, die Gij, God van het verbond, wilt insluiten in uw grote liefde.
Maak dat wij niet meegesleurd worden dooor talloze verleidingen, dat wij staande blijven, trouw aan uw woord en aan de boodschap van Jezus.
Amen.
(Vastenkalender, zondag 22 februari)
22-02-2015, 06:54
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
21-02-2015
'GekkieBekkies' treedt op in Postel
Het Reties kinder- en jongerenkoor 'GekkieBekkies' treedt samen met het mannenkoor 'Herenaccoord' uit Valkenswaard, op in de Raphaëlzaal van de abdij van Postel.
Het concert heeft plaats op paasmaandag 6 april om 14.30 uur.
21-02-2015, 10:14
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
20-02-2015
Genoeg!
De strijd tegen armoede, grote ongelijkheid en klimaatverandering zijn de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Het huidige ontwikkelingsmodel (een laissez faire-economie, minimale democratische inspraak, vervuilende groei en een zwak mondiaal politiek bestel) lijkt niet opgewassen tegen die uitdagingen.
Nieuwe ontwikkelingsmodellen (transitie, Buen Vivir, Rights of Nature, ontwikkeling zonder groei, Peer to Peer Alternatives, ens...) drukken meer en meer hun stempel op het debat.
Ook in het Noorden moet er een radicale ommekeer komen om deze nieuwe ontwikkelingsmodellen te realiseren.
(Vastenkalender, vrijdag 20 februari)
20-02-2015, 07:43
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
19-02-2015
Koffiestop voor Broederlijk Delen
Op vrijdag 27 februari is er vanaf 8.30 uur een BROEDERLIJK DELEN-KOFFIESTOP in de hal van warenhuis Delhaize.
Steun door een vrijwillige bijdrage Broederlijk Delen-Peru, dat zich bekommert om de arme boeren in het Peruviaanse hooggebergte.
19-02-2015, 13:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Plechtige doopvieringen
Op zondagen 1 en 22 maart zijn er om 14.30 uur plechtige doopvieringen in onze parochiekerk.
19-02-2015, 13:35
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
18-02-2015
Voorbereiding Eerste Communie loopt als een trein
De Eerste Communicanten van onze parochie én hun mama's en papa's gaan er flink en enthousiast tegenaan in hun voorbereiding op de grote dag in mei.
Achteraan in de kerk kan je mooie bomen en namenborden bewonderen, die tijdens de vorige bijeenkomsten werden gemaakt en tijdens de laatste samenkomst vorige zaterdag, gonsde de kerk van jong leven.
Geniet van de fotoreportage!
18-02-2015, 21:12
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Aswoensdag
Askruisje
De veertigdagentijd start op Aswoensdag. In de eucharistie- of boeteviering tekent de priester een ‘askruisje’ op het voorhoofd van de gelovigen. Daarmee worden ze herinnerd aan hun roeping te leven in navolging van Jezus Christus. In de veertig dagen voor Pasen betekent dat meegaan in de lijdensweg van Jezus, solidair zijn met de armen en verdrukten in deze wereld. Ook daarvan is de vasten een uitdrukking. De as is gemaakt van de gezegende palmtakken van Palmzondag van het jaar daarvoor, die vóór de Aswoensdagviering verbrand worden. De takken van jubel en vreugde moeten eerst worden verbrand om zo tot teken te worden van het kruis, de dood en de verrijzenis.
Asse
Asse is een bijbels symbool van menselijke onvolmaaktheid en sterfelijkheid. Als de priester het askruisje oplegt, doet hij dat met de woorden: “Gedenk mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren.” Dat stof verwijst naar het tweede scheppingsverhaal (Gen 2), dat de mens eraan herinnert dat het leven kostbaar is, want het komt uit Gods hand, maar tegelijk ook broos en vergankelijk als stof. Diezelfde as is ook een teken van nieuw leven. Vroeger werd zelfs met as gewassen. As heeft dus ook een reinigende kracht. Het afbranden van de stoppels op de akkers maakte de grond opnieuw vruchtbaar. As die op het voorhoofd van de zondaar werd gestrooid, reinigt en geeft kracht tot nieuw leven.
18-02-2015, 07:20
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
17-02-2015
Gebruik kapel van Werbeek
De kapel van Werbeek wordt geregeld gebruikt en dat is goed, ook voor het gebouw zelf. Dat gebruik is mogelijk tussen begin april en einde september.
-Wil u gebruik maken van de kapel van Werbeek voor liturgische vieringen (bv. huwelijk), dan dient u contact op te nemen met de pastoor van onze Sint-Martinusparochie, pater Jaak.
-De kerkfabriek stelt de kapel ook ter beschikking voor kleinschalige culturele activiteiten (muziek, voordracht…), die evenwel geen afbreuk mogen doen aan het gewijde karakter van het gebouw. Wil u of uw vereniging gebruik maken van de kapel voor dergelijke activiteiten, dan dient u contact op te nemen met de voorzitter van de kerkfabriek, Gust Adriaensen, 014377601.
17-02-2015, 20:06
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Nieuw leven voor de parochies: een progressieve uitdaging
Sociologen, filosofen, politici, psychologen, spreken en schrijven over individualisering, vereenzaming, isolering, en de negatieve effecten daarvan. Vele mensen zijn zich daarvan ook bewust, praten erover, jeremiëren erover. Talloze mensen ervaren de destructieve gevolgen aan den lijve.
Oplossingen worden gezocht en voorgesteld. Misschien is een van de efficiëntste oplossingen -maar er wordt vaak bewust aan voorbijgegaan-, opnieuw aandacht hebben voor het parochieleven en erin durven investeren.
De infrastructuur en het netwerk zijn er nog altijd. En de parochie heeft precies als doel mensen uit alle rangen en standen, uit alle leeftijdsgroepen, samen te brengen en er aandacht voor te hebben. Daaraan meewerken is een progressieve uitdaging!
Worden er zich niet meer en meer mensen van bewust dat ze wel erg gemakkelijk het parochieleven de rug hebben toegekeerd, ondanks de vaak terechte kritische bedenkingen?
Wellicht is de tijd voor een heropleving van het parochieleven rijp. Ik ben er alleszins van overtuigd dat dergelijke revival, individu en gemeenschap ten goede zou komen.
17-02-2015, 10:12
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
16-02-2015
Brief voor de vasten: ‘mijn sneeuwvrije voordeur’
Goede vrienden,
Zal het deze winter nog sneeuwen? Ik weet het niet. Wanneer het sneeuwt, moet iedere Belg de stoep voor zijn eigen huis sneeuwvrij maken, met zout of met schop en borstel. Deze wettelijke verplichting is opgenomen in de politiecodex. De GAS-boete verschilt volgens de gemeente en kan oplopen tot maximaal 250 euro. Als ieder zijn sneeuw opruimt, is de hele stoep opnieuw bruikbaar en veilig.
Vandaag beginnen christenen wereldwijd aan de vastentijd of veertigdagentijd. Dit is vanouds een tijd van bekering en van zuivering. Een tijd om te vegen voor eigen voordeur. Een tijd om borstel of schop in eigen handen te nemen. Is dat nodig? Af en toe wel. Wanneer de samenleving niet loopt als verwacht, kijken we naar ‘de’ overheid om nieuwe wetten en regels uit te vaardigen. Wanneer we ons onveilig voelen, vinden we dat ‘de’ integratie niet gelukt is. Wanneer de kansarmoede toeneemt, stellen we ‘de’ economie en ‘het’ sociaal systeem daarvoor verantwoordelijk. Wanneer de parochie niet goed draait, moeten ‘de’ Kerk en ‘de’ pastores het ontgelden. Wanneer we met de wagen weer eens aanschuiven in de file, moet ‘de’ verkeersoverlast het ontgelden. Wanneer de luchtvervuiling hoge cijfers haalt, halen we uit naar ‘het’ milieu en ‘de’ opwarming van de aarde. Niet ten onrechte, overigens. Al deze vragen en problemen overstijgen ons mateloos. Wij hebben er amper vat op. Ze stemmen ons soms moedeloos of somber. Tegelijk weten we: zo kan het niet blijven.
Alleen is de vraag: waar zit ‘ik’ in dat grote verhaal? Waar staat mijn voordeur in deze straat? Zoveel immers is duidelijk: ik heb een voordeur met toegang tot elk van deze grote verhalen. Heel de straat kan ik niet vegen, mijn voordeur sneeuwvrij maken wel. Daar ligt voor ieder van ons een grote uitdaging. Hoe kan ‘ik’ bijdragen tot de oplossing van ‘het’ probleem? Waar kan ‘ik’ alvast een begin maken met verandering en vernieuwing? Hoe kan ‘ik’ mensen laten voelen dat ze wel degelijk behoren tot onze buurt en tot onze vriendenkring? Hoe kan ‘ik’ bijdragen tot een gezonder leefmilieu en minder vervuiling? Hoe kan ‘ik’ werken aan een cultuur van respect en waardering? Hoe kan ‘ik’ een meerwaarde zijn voor de christelijke gemeenschap? En ook: welke prijs wil ‘ik’ met het ‘mijne’ daarvoor betalen? Wat heb ‘ik’ ervoor over? Het is geen populaire boodschap. Toch blijft de kerkgemeenschap het herhalen: blijf niet wachten op ‘wij’ en ‘zij’, wanneer je kan beginnen met ‘ik’. Neem de borstel of de schop in eigen handen! Dan gaat alvast één voordeur weer open.
Op Aswoensdag gaan wij naar de kerk voor een gebedsviering of een eucharistieviering met oplegging van askruisjes. We beginnen op die dag aan een tijd van bekering en zuivering in voorbereiding op Pasen. Die oefening begint uiteraard bij onszelf. Ieder van ons moet opnieuw ‘ik’ leren plaatsen voor bepaalde werkwoorden. Het is een heuse oefening om opnieuw ‘ik’ te zeggen bij werkwoorden als delen, vergeven, uitnodigen, bidden, geloven, danken, loslaten, liefhebben of versoberen. Toch weten we: van zulk een oefening kunnen ik en de anderen alleen gelukkiger worden. De weg naar de vreugde loopt langs een zuiver hart, dat bij zichzelf durft beginnen. Zo bidden we trouwens op Aswoensdag: „Want Gij, God, gunt Uw gelovigen de vreugde jaarlijks met een zuiver hart naar het paasfeest toe te gaan: dit is een tijd van meer toeleg op het bidden en grotere aandacht voor de liefde tot de naaste, van grotere trouw aan de sacramenten, waarin wij zijn herboren” (Prefatie I van de Veertigdagentijd). De vreugde om de borstel of schop in eigen handen te nemen en opnieuw ‘ik’ te durven zeggen: die vreugde wens ik je toe in de veertigdagentijd!
+ Johan Bonny
Bisschop van Antwerpen
16-02-2015, 21:27
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Vastenkalenders
De vastenkalender is een goed hulpmiddel om zich elke dag voor te bereiden op Pasen.
Hij is verkrijgbaar in de kerk op Aswoensdag en ook nog tijdens het weekend daaropvolgend.
16-02-2015, 09:36
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Aswoensdag
Op woensdag 18 februari is het Aswoensdag, het begin van de vastentijd, de voorbereidingstijd op Pasen.
Het is een zinvolle christelijke traditie dat op Aswoensdag assekruisjes worden uitgedeeld. Ook in onze parochie gebeurt dat.
Om 8 uur gebeurt de aswijding en worden een eerste keer askruisjes opgelegd.
Om 9 uur is er een korte gebedsdienst met oplegging van askruisjes.
Ook na de mis van 18.30 uur worden askruisjes uitgedeeld.
We doen een warme oproep aan alle christenen om aanwezig te zijn bij een van deze plechtigheden.
16-02-2015, 09:30
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
13-02-2015
Kerkpoets op 23 maart
Elk jaar geven vrijwilligers onze Sint-Martinuskerk tegen Pasen, een grote schoonmaakbeurt.
Helpers zijn er nooit te veel. Noteer alvast de datum van de paaspoets van Sint-Martinus: maandag 23 maart 2015.
13-02-2015, 07:59
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
12-02-2015
Nieuwe dopelingen
Volgende kindjes werden door het doopsel opgenomen in onze geloofs- en parochiegemeenschap:
-fAITH LEYSEN, dochter van Joeri en van Cindy Luyckx, Bremelshoef
-MATHIL STEVENS, dochter van Ward en van Dorien Wens, Slijkstraat
Van harte proficiat aan de ouders, grootouders, peters en meters!
12-02-2015, 19:23
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Statistiek Martinusparochie
Sinds de start van Martinusparochie hebben 1984 verschillende mensen de site geraadpleegd. Zij bezochten 13.372 keer het blog.
Land
Percentage
België
77,7 % (1545)
Nederland
7,0 % (139)
Verenigde Staten
3,8 % (76)
Frankrijk
0,2 % (4)
Italië
0,1 % (2)
Spanje
0,1 % (2)
Australië
0,1 % (1)
Canada
0,1 % (1)
Finland (Suomi Finland)
0,1 % (1)
Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië)
0,1 % (1)
Onbekend
10,9 % (217)
+
100 % (1989)
Totaal aantal getelde landen:
10
12-02-2015, 12:15
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
11-02-2015
Herdenkingsmis overledenen januari
Op zondag 15 februari worden in de mis van 10.30 uur in het bijzonder de overledenen van de maand januari herdacht:
JEANNE COOLS
PROS OEYEN
CLEMENTINE VAN GORP
HERMAN VAN NIJLEN
Zeker de familieleden, vrienden en buren worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
Na de mis is er voor alle kerkgangers koffie in de Mantel.
11-02-2015, 11:15
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
05-02-2015
Doopbootjes
Bij het doopsel van kindjes in onze parochiekerk, wordt een houten bootje met de doopnaam en -datum, op een bord vooraan rechts in de kerk gehangen.
Na Maria-Lichtmis (2 februari) kunnen die bootjes door de ouders afgehaald worden. Ze liggen vooraan rechts in de kerk. In al hun eenvoud zijn het voor ouders en kinderen mooie herinneringen aan de doopviering.
05-02-2015, 14:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Bert Claerhout over geloven
Bert Claerhout, hoofdredacteur van Kerk&Leven (het Parochieblad) gaat binnenkort met pensioen. In Tertio verscheen er een uitgebreid interview met hem. Hij zegt daarin o.a. het volgende:
'Geloven is vooral een relatie aangaan met God, die liefde is. Dat beleef je in gemeenschap met mensen: thuis, op het werk, in de parochie en in de beweging vorm je kerk.
Kerk-zijn is met andere mensen bezig zijn vanuit de inspiratie in uzelf.'
05-02-2015, 12:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
04-02-2015
Plechtige doopviering
Op zondag 8 februari is er om 14.30 uur een plechtige doopviering in onze parochiekerk van Sint-Martinus.
04-02-2015, 20:16
Geschreven door Parochie Sint-Martinus