Een 60-tal mensen uit Retie, Dessel en Postel woonde in de Mantel de vastenbezinning bij, opgeluisterd door de Gregorianen. Het werd een naar inhoud en opbouw erg geslaagde avond
Priester Paul Stappaerts lichtte drie kernwoorden toe: vasten, gebed, leven in relatie.
Leven in relatie
Relatie met mezelf: Religie is wat de mens doet met zijn eigen alleen-zijn. Ik moet niet enkel een aandachtig hart hebben voor mijn werk en voor anderen, maar ook voor mezelf. Om te kunnen luisteren naar wat er in mezelf omgaat, moet ik momenten van stilte inlassen. De stilte werpt me terug op het wezenlijke, op mijn wezen. Zij brengt mij tot rust, toont mij mijn sterke kanten en mijn beperktheden.
Relatie met de andere: Mijn geloofsbeleving hangt rechtstreeks samen met mijn houding tegenover anderen. Alleen als ik me echt met de ander verbonden voel, is er contact mogelijk. Zonder verbondenheid blijft elke relatie oppervlakte. 'Als ik de liefde niet heb, ben ik niets' (1 Kor 13,2)
Relatie met God: De vastenperiode is een tijd van verinnerlijking die de mens in staat stelt in contact te treden met een 'onzichtbare' wereld, met het goddelijke. De dragende grond is het verlangen om het goddelijke in mij ruimte te geven, zowel bij hoogtes als bij laagtes.
(foto's Maria Van den Put)
23-03-2017, 22:05
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (2)
Een 60-tal mensen uit Retie, Dessel en Postel woonde in de Mantel de vastenbezinning bij, opgeluisterd door de Gregorianen. Het werd een naar inhoud en opbouw erg geslaagde avond
Priester Paul Stappaerts lichtte drie kernwoorden toe: vasten, gebed, leven in relatie.
Gebed
Gebed drukt voor christenen een persoonlijke relatie met God uit. God is daar waar men hem binnenlaat, waar men elkaar liefdevol draagt. 'Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kan je niets doen. (Joh. 15,5) Ieder moet voor zichzelf uitzoeken waar en wanneer er een plaats, een moment, een ritueel is waar je tot een houding van gebed kan komen. Een ruimte of een gemeenschap waar je kan terugschakelen van het doen (to do-lijstjes) naar de innerlijke aandacht (omtuimelen naar je binnenkant),. Gelijkgezinden die dat herkennen, kunnen je een hand reiken. Hoeveel tijd je er aan kan besteden, hangt af van je levenssituatie en kan sterk variëren. Leg vooraf vast wanneer en waar je tijd wil mpaken voor gebed: 's morgens, 's avonds, in de natuur, dagelijks, wekelijks, bij een bepaald werk; kort of langer... Het dagelijks leven van veel mensen is eer gevuld en erblijft nauwelijks vrije tijd over. Je zla ervaren dat er dikwijls iets tussenkomt (telefoon, mails, het strijkgoed, een tv-programma of vermoeidheid) als je niet vooraf tijd reserveert.
(foto's Maria Van den Put)
23-03-2017, 21:55
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (1)
Een 60-tal mensen uit Retie, Dessel en Postel woonde in de Mantel de vastenbezinning bij, opgeluisterd door de Gregorianen. Het werd een naar inhoud en opbouw erg geslaagde avond
Priester Paul Stappaerts lichtte drie kernwoorden toe: vasten, gebed, leven in relatie.
Vasten:
Vasten gaat niet in de eerste plaats over eten, over een leegte scheppen in je maag (en toch vol blijven van jezelf). Het gaat veeleer over een inperken van ons 'ik' en ruimte scheppen voor de ander, voor het andere, voor de verwondering. Wanneer we ons richten op de religieuze diepte in ons, kunnen we met nieuwe ogen kijken naar onze omgang met mensen en dingen. Dat kan voor ieder van ons iets anders betekenen. Enkele tips: we kunnen ons minder toe-eigenen, met meer respect en openheid elke persoon benaderen, zorg dragen voor het milieu... Kunnen wij spaarzamer zijn met water en energie zodat er voor de komende generaties nog een leefbare wereld overblijft? Vasten is uit onszelf treden, niet alleen op vastendagen maar elke dag opnieuw. Vasten is het inperken van onze zelfbetrokkenhied omwille van de ander. Vasten is betrokken zijn op de wereld, is broederlijk delen. Vasten is loslaten van het overbodige en naar binnen luisteren, niet om aan de werkelijkheid te ontsnappen maar om echte waarden op het spoor te komen. Vasten is met milde aandacht kijken naar onszelf en naar de andere. Dat zal ons sterken om daarna, met nieuwe moed en meer mededogen, creatiever en bewuster middenin het leven te staan.
(foto's Maria Van den Put)
23-03-2017, 21:52
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
22-03-2017
Kerkpaaspoets
Niet vergeten: maandag 3 april 9 uur start grote jaarlijkse kerkpaaspoets. Vele handen maken veel werk licht!
22-03-2017, 13:32
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Doopvoorbereiding en doopviering
Op zondag 2 april is er om 14.30 uur een plechtige doopviering.
Op de eerste maandag van de maand is er doopvoorbereiding om 20 uur op de pastorie, Markt 8.
De eerstvolgende doopvoorbereiding is dus op maandag 3 april. Gelieve vooraf in te tekenen op parochie-st.martinus@proximus.be.
22-03-2017, 13:30
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Gregorianen zingen a capella
Tijdens de vastenbezinning zongen de Gregorianen onder leiding van Herman Verwaest a capella drie liederen: Waar is de plaats die vrede lacht, Laetare Jeruzalem (Verheug u Jeruzalem), Alles wat over ons geschreven is.
De rustgevende, sobere, intieme manier waarop ze werden gebracht, paste mooi bij de bezinningsteksten en de gebeden van de vastenbezinning.
Wie belangstelling heeft voor de Gregorianen, kan contact opnemen met Jos Van Gestel, Herman Verwaest, Paul Stappaerts, Jef Willemsen of andere leden.
22-03-2017, 09:39
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
19-03-2017
'Ik loop soms langs de kantjes...'
Ik loop soms langs de kantjes, bang om middenin het leven te gaan staan.
Ik zie wel hoe onhandig ik daar bezig ben, benomen door mijn angst.
Wat heb ik eigenlijk te vrezen: dat anderen me niet willen zien of horen, of zich aan me storen.
Gij God zegt: 'Ga middenin staan in alles wat leven is, dan word je sterk, niet van langs de kantjes te lopen. Van kantjes kun je vallen en in het leven vang Ik je op.'
Anita Galle
(Vastenkalender)
19-03-2017, 06:47
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
16-03-2017
Herdenkingsmis overledenen februari
Op zondag 19 maart worden in de mis van 10.30 uur speciaal de overledenen van de maand februari herdacht:
-EMILE SLEDSENS
-STAF DRIES
-JOSE NYS
-MARIA ADRIAENSEN
Familieleden, vrienden, buren worden hartelijk uitgenodigd.
Na de mis is er voor alle kerkgangers koffie in De Mantel.
16-03-2017, 11:45
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
15-03-2017
Plechtige doopviering
Op zondag 19 maart heeft er om 14 uur en om 15.30 uur een plechtige doopviering plaats in de Sint-Martinuskerk.
15-03-2017, 12:58
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
14-03-2017
De vier geheimen achter het succes van paus Franciscus
Bij de vierde verjaardag van de verkiezing van paus Franciscus zoekt de Jezuïet en internetpastor Nicolaas Sintobin naar de redenen voor de sympathie die paus Franciscus kan losweken bij vriend en vijand.
-----------------
De blijvende populariteit van paus Franciscus heeft veel te maken met zijn communicatietechniek. Deze sluit naadloos aan bij wat de nieuwe media vragen. Ze staat in schril contrast met de praxis van andere communicatiegoeroe’s.
1. Franciscus is een mensenmens
Paus Franciscus houdt van mensen. Als hij rondrijdt op het St-Pietersplein maakt hij oogcontact met individuele mensen. In het vliegtuig beantwoordt hij niet alleen vragen van journalisten. Hij groet hen ook een voor een en toont zich geïnteresseerd. Het resultaat is dat veel mensen op hun beurt van hem gaan houden. Als je van iemand houdt, dan krijgt wat die persoon zegt bijzondere betekenis. Dan ga je dat zo interpreteren dat het een opbouwende betekenis krijgt. Vind je die niet, dan ga je er discreet over zwijgen.
2. Woord en daad vallen samen
De boodschap van Franciscus gaat over eenvoud, nederigheid, nabijheid, zorg voor de minsten, enz. Hij spreekt en schrijft erover. Maar hij doet het ook. Zijn eerste publieke woorden na zijn verkiezing waren Buonasera. Daarna boog hij, de nieuwe paus, om de zegen van het volk te vragen. Hij verkiest te wonen in het eenvoudige Santa Marta, eerder dan in het mooie apostolische paleis. Zijn eerste bezoek buiten Rome was aan vluchtelingen in Lampedusa. Hij omhelst verminkte mensen, enz. Dit samenvallen van woord en daad is Franciscus niet ingefluisterd door adviseurs. Hij zit zo in mekaar. Het maakt zijn boodschap geloofwaardig. Temeer daar veel van die houdingen visueel goed weer te geven zijn en een iconische betekenis kregen in de media.
3. Inclusieve benadering
Van Franciscus kan je niet zeggen dat hij progressief is. Hij praat mensen niet naar de mond. Toch luisteren mensen graag naar hem. Waarom? 1 Ook gewone mensen verstaan Franciscus. Eerder dan dure woorden gebruikt hij beelden, grappen en herkenbare voorbeelden. Mogelijks missen zijn uitspraken soms nuance. Maar de toehoorders weten zich persoonlijk aangesproken en dus gerespecteerd. Franciscus lijkt wel te spreken in tweets. Door het feit dat je makkelijk oneliners kan puren uit zijn toespraken, geeft hij journalisten niet alleen gesneden brood. Hij snijdt het ook zélf. 2 Franciscus ontvangt staatshoofden en allerhande beroemdheden. Maar net zo goed luncht hij met daklozen of spreekt hij met gewone Vlaamse jongeren. Hij geeft interviews aan grote wereldkranten, maar ook aan Tertio. Niemand is te min voor Franciscus. 3 Ruimer nog, Franciscus richt zich niet enkel tot katholieken of tot christenen. Hij richt zich vaak tot alle mensen van goede wil en heeft het over de uitdagingen voor de mensheid. 4 Tot slot, in ethische dossiers is Franciscus strak in de leer. Tegelijk is er zijn systematische aandacht voor barmhartigheid waarbij hij niet aarzelt om zichzelf in vraag te stellen – denk aan zijn beroemde: Wie ben ik om te oordelen?
4. Zelfrelativering
Het laatste kenmerk lijkt me het meest typische voor paus Franciscus. Hij deinst er niet voor terug zichzelf en de katholieke traditie te relativeren. In interviews durft hij vlakaf te zeggen dat hij sommige zaken niet weet. Bekend is zijn uitspraak in La Repubblica in 2013 dat hij gelooft in God, niet in een katholieke God. Op 8 maart laatstleden omschreef hij zichzelf in Die Zeit als een zondaar en feilbaar.
(de redactie.be)
14-03-2017, 07:46
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
13-03-2017
Uitvaartplechtigheid voor Maria Maeriƫn
Onze parochiegemeenschap neemt afscheid van Maria Maeriën, weduwe van Nand Mertens.
Maria Maeriën werd geboren in Retie op 22 maart 1926 en stierf in Retie op 13 maart 2017. Zij was lid van OKRA, Samana (Ziekenzorg) en KVG.
De plechtige uitvaartdienst heeft plaats op zaterdag 18 maart om 10 uur in de Sint-Martinuskerk.
De gedachtenisviering wordt gehouden op Paaszondag 16 april om 10.30 uur.
13-03-2017, 19:30
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
13-03-2017, 13:54
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
11-03-2017
Koffiestop
Broederlijk Delen heeft dit jaar een koffiestop gepland ten voordele van de boeren van Burkina Faso.
Ook wij, parochie Sint-Martinus, samen met CM en Beweging.net (ACW) houden een koffiestop op vrijdag 24 maart, in de inkomhal van warenhuis Okay, op de Molsebaan, vanaf 9.30 uur tot 16 uur.
Steun de boeren van Burkina Faso!
Honger is een jaarlijks terukerend probleem voor boeren in het hoge noorden van Burkina Faso. De regio kampt met lange droogteperiodes, uitgeputte gronden en een wispelturig klimaat. En de overheid kijkt nauwelijks om naar de kleine boeren.
We nodigen iedereen uit om even langs te komen in warenhuis Okay, voor een heerlijke kop koffie en een lekker zelfgebakken koekje.
Uw vrije bijdrage kunt u dan deponeren in de collectebus als steun voor het werk van Broederlijk Delen.
Parochie Sint-Martinus, CM en Beweging.net hopen u daar te mogen verwelkomen!
11-03-2017, 14:41
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
'God van alle leven'
Ik deel mijn zorg met U, de God van alle leven, wees goed voor de dierbaren die Gij hebt gegeven.
Neem het liefdevol op voor ouders en kinderen dat zorgen hun levensvreugde niet verminderen.
Steun mensen die alleen staan en wie vaak hulp ontbreekt, ouderen, zieken naar wie niemand een hand uitsteekt.
Breng uitzicht voor wie werk zoekt en voor wie zoekt naar zin, voor wie vergeving nodig heeft, of een nieuw begin.
Sta allen bij die hard aan vrede willen werken, die de hongerigen en thuislozen versterken.
Bied ondersteuning voor al wie zoekt naar bescherming en schenk mensen de overvloed van uw ontferming.
Mathieu Plessers
(Uit de Gebedskalender van Kerk&Leven)
11-03-2017, 10:33
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
10-03-2017
Uitvaartplechtigheid voor Anna Biermans
Onze parochiegemeenschap neemt afscheid van Anna Biermans, echtgenote van Jos Blockx.
Anna Biermans werd geboren in Kasterlee op 18 september 1934 en stierf in Retie op 10 maart 2017. Zij was lid van Samana (Ziekenzorg).
De plechtige uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 17 maart om 10 uur in de Sint-Martinuskerk.
De gedachtenisviering wordt gehouden op zondag 16 april om 10.30 uur.
10-03-2017, 18:37
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Onze parochiekerk: een open kerk
De deuren van onze parochiekerk staan voor u open
Inderdaad, onze Sint-Martinuskerk is een open kerk. En dat willen we zo houden. Hoe meer bezoekers (en dus ook grotere sociale controle), hoe langer dat mogelijk blijft.
Heel wat mensen, ook van buiten Retie, lopen er eens binnen voor een moment van stilte, van gebed, van rust. Een kaarsje branden bij de beelden van Maria en van Christus. Maar ook om te genieten van de schoonheid van het neogotische gebouw en de verhalenkracht en rijke kleurenpracht van de brandglasramen.
Het is duidelijk, veel mensen hebben daar behoefte aan. Maar uiteraard staan de deuren ook open voor de vieringen tijdens de week en tijdens het weekend.
Eens men de drempel van de open parochiekerk met openheid overschreden heeft, kan een bezoekje zo maar of het bijwonen van een viering, echt 'quality time' zijn.
Hoe dan ook, een positieve ervaring!
10-03-2017, 09:56
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
09-03-2017
Broederlijk Delen: 'Stort regen voor Burkina Faso'
Broederlijk Delen ... tot iedereen mee is!
Op dit moment kreunt de arme boerenbevolking in het noorden van Burkina Faso onder een verschroeiende hitte.
Acht maanden lang valt er in dat land amper een druppel. Het is voor honderdduizenden boerenfamilies elke dag keihard werken om te overleven.
Broederlijk Delen wil helpen. Stort regen voor Burkina Faso op BE12 0000 0000 9292.
Surf naar www.stortregen.be voor meer informatie.
09-03-2017, 12:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Vader van alle mensen
Vader van alle mensen.
Is die dan uw nieuwe naam, God? Mogen wij U zo noemen?
Een naam, een openbaring gedragen, meegedeeld, verklaard, publiek, bij de Jordaan, op de berg, aan de drie leerlingen: 'Dit is mijn geliefde zoon!'
In het cenakel aan de eucharistische tafel de avond voor zijn lijden in intiem gesprek van Zoon tot Vader: 'Ik heb uw naam geopenbaard, zij hebben uw woord aanvaard.'
'Onze Vader', zei Hij, niet 'mijn' Vader: 'Niet mijn wil, wel de uwe geschiede.' Uw Naam, uw Rijk, uw Wil, God... Inderdaad, zo klim ik op tot bij de bron, de Schepper, de bron van mijn bestaan. Abbà, Pater.
Mgr. Luc Van Looy
(Uit de Vastenkalender)
09-03-2017, 07:58
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Constatering: de linkerbinnendeur sluit onderaan niet aan tegen de deurstijl, er is een kier van enkele centimeter breed
Gevolg: tochtgat en warmteverlies
Diagnose: niet de deur is scheefgetrokken maar de doksaalkolom (met de deurstijl) tussen de betrokken deur en de dubbele deur (hoofdzakelijk gebruikt bij uitvaartdiensten) is in de loop van de tijd enkele centimeter verschoven
Oorzaak: waarschijnlijk door het frequente en intense gebruik vroeger van de hoogzaal en het bespelen van het zware orgel
Ingreep: zware balken voor de deurensluis; de muren aan weerskanten houden de balken op hun plaats; aan die balken wordt de band van een sleepwerktuig bevestigd; de andere band van het apparaat wordt rond de kolom van het doksaal aangebracht
Resultaat: de kolom is enkele centimeter richting kerkuitgang verschoven; de deur sluit na wellicht een paar eeuwen weer perfect aan op de deurstijl
Uitvoerders: leden van de kerkfabriek: Karel Smets, Vic Verwaest, Vic Willems, die van geen (technisch) kleintje vervaard zijn.
08-03-2017, 14:04
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
07-03-2017
Het zit hem ook in de kleine dingen...
Onze Sint-Martinuskerk is een gigantisch gebouw waar altijd wel te klussen valt en onderhoudswerk te doen is.
De poetsploeg verricht tweewekelijks schitterend werk. En ze kan versterking goed gebruiken. Wil je ervoor helpen zorgen dat onze parochiekerk altijd netjes is? Meld je dan aan bv. op de pastorie.
En niet vergeten: op maandag 3 april is er vanaf 9 uur de jaarlijkse Grote Paaspoetsdag, waar we heel veel handen kunnen gebruiken!
Leden van het kerkbestuur zorgden er recent voor dat de deurknoppen van de 2 toegangsdeuren tot de middenbeuk, vaster gezet werden en vooral dat 1 van die deuren weer beter aansluit op de deurstijl.
En dan zijn er ook de parochianen die zorgen voor de bloemen en de versieringen in de kerk, degenen die elke dag de kerk openen en sluiten, zij die de kostertaken bij de vieringen op zich nemen.
Aan alle medewerkers van harte dank!
07-03-2017, 18:47
Geschreven door Parochie Sint-Martinus