Het koor 'De Gregorianen' krijgt geregeld lof toegezwaaid voor zijn optredens.
De deskundige commentaar van Antwerpenaar Herman Creten, licentiaat criminologie, politiecommissaris op rust, dirigent van het St.-Ceciliakoor Vremde en cantor in de St.-Lambertuskerk in Ekeren, wil ik de lezers niet onthouden.
In een brief aan dirigent Herman Verwaest schrijft hij:
'Vorige dinsdag was ik aanwezig op de uitvaartdienst van mijn aangetrouwde kozijn Roger Mariën.
Als koordirigent was ik al blij verrast dat de uitvaartdienst opgeluisterd werd door een koor. Nog meer was ik verrast door de kwaliteit van dit koor. Men hoort de laatste tijd in vele diensten ofwel elpees ofwel koorzang dat de naam“zang” helemaal niet verdient. In Retie hoorde ik nog eens “Gregoriaans” zoals het zou moeten gezongen worden.
Al bij de eerste zin wist ik al genoeg : die dirigent weet hoe het hoort en het lukt hem ook nog om die heren te laten zingen zoals hij het wil. Ik geef maar even als voorbeeld de eerste zin van deze Missa pro defunctis ”Requiem in aeterna” als één zin - in één ademteug en niet (zoals men vaak hoort) met een ademhaling na ‘requiem’ ( omdat er in de partituur enkele puntjes staan - tot hier voor de voorzanger en dan de inzet van de groep)
Wat mij ook opviel was de vlotheid waarmee gezongen werd, en met aandacht voor het neerleggen van de laatste lettergreep. Kortom : een model-uitvoering.
Bij de meerstemmige gezangen werd ik geboeid door die zettingen voor mannenstemmen. Als dirigent van een gemengd koor (S. A. T. B ) hoorde ik toen een andere bewerking, waarbij opviel hoe mooi de bovenstem in een bescheiden terts gebracht werd (Was ik even jaloers op die knappe tenor-stemmen ) (bvb Lead me, Lord) . Ook de alomgekende “nummers” (?) zoals het ‘Onze Vader’ van Vader Abraham(?) dat destijds een schlager werd met een jonge sopraanstem en een ‘parlando’ door Pierre Kartner en het ‘Pie Jesu’ dat opgenomen werd met een Engels knapenkoor en uitzonderlijke mooie sopraan-solo (knaap) kregen in uw bewerking voor mannenkoor een erg oorstrelende ontroerende vertolking. Ook hier werd ik weer getroffen door de schoonheid van de bovenstemmen.
Kortom : een uitstekende kooruitvoering van eeuwenoude muziek die door zo’n uitvoeringswijze verdient om voor altijd ‘in’ te blijven.
Proficiat voor Koor en dirigent !'
Herman Creten
21-07-2018, 10:36
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Tentoonstelling in kapel van Werbeek
(21 juli 2018)
De Desselse kunstgroep 'Pleintjes met een verhaal' organiseert in samenwerking met het kerkbestuur van Sint-Martinus en het gemeentebestuur van Retie, een tentoonstelling 'Ik was 14 in '14', in de kapel van Werbeek.
De tentoonstelling loopt van 21 juli tot en met 19 augustus en is toegankelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.30 uur. De toegang is gratis.
Er is werk te zien van Lea Van Lieshout, Chris Swaelen, Jp Melis, Suzanne Loots, Suzy Dierckx, Kurt Van Mechelen.
Inlichtingen: roel.slegers@retie.be
21-07-2018, 10:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
20-07-2018
Over de verrassende comeback van religie
(20 juli 2018)
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
-----
'Het zal sommigen ongetwijfeld verbazen dat het christendom als grondlegger moet worden beschouwd van onze huidige opvattingen over 'vrijheid, sociale solidariteit, autonomie en emancipatie, het individuele geweten, mensenrechten end emocratie', zoals de Duitse politiek filosoof Jürgen Habermas verklaarde.'
20-07-2018, 08:59
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
19-07-2018
Animatiefilmpjes over Amoris Laetitia
(19 juli 2018)
Vaticaan verspreidt animatiefilmpjes over Amoris Laetitia
Van 21 tot 26 augustus vindt in Ierland de Wereldontmoeting van Gezinnen plaats. Amoris Laetitia staat er centraal. Ter voorbereiding deze filmpjes.
De exhortatie Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde) is tegelijk een hymne op de liefde in het gezin en een pastoraal document. De tekst is makkelijk leesbaar en eerder dan grote ideeën voor te houden, vertrekt het document van de dagelijkse realiteit. Bedoeling is dan ook dat gewone gezinnen het te lezen krijgen.
In de aanloop naar de Wereldontmoeting van Gezinnen in Ierland eind augustus worden nu ook 6 animatiefilmpjes verspreid. Ze halen telkens een fragment uit het document naar voren en illustreren het met een concreet voorbeeld. Onderstaand filmpje citeert: Liefde en imperfectie bestaan samen. Liefde verdraagt alles en blijft rustig tegenover de beperkingen van een geliefde.
19-07-2018, 18:35
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 19 juli - 25 juli
Donderdag 19 juli 18.30u.Ter intentie van de gever
Zaterdag 21 juli 16.30 u. Jozef Geerts-Maria Claessens
Zondag 22 juli Zestiende zondag door het jaar 10.30 u. Plechtige hoogmis opgeluisterd door het Gregoriaans Koor-TeDeum Jgt.KarelBoonen Sint-Pieterskapel 10.00u. Eucharistieviering
Dinsdag 24 juli 18.30 u. Jozef Gijs-Julia Verhaeren
Woensdag 25 juli 10.30u.Mis in WZCAnnadal
19-07-2018, 10:02
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
1 jaar Pastorale Eenheid H. Augustinus
(19 juli 2018)
We kondigden het al aan: 1 en 2 september wordt een feestweekend.
Op 1 september ben je welkom in Postel voor een Augustinusdag tussen 10 en 16 u. Er staan een lezing en een bezoek aan de abdij gepland. Meer info vind je op www.kerknet.be/organisatie/ccv-antwerpen.
Op 2 september vieren we samen als gemeenschap. Je bent welkom in de eucharistieviering in onze zondagskerk Sint-Martinus (Markt) te Retie om 10.30 u. Voor kinderen wordt een nevendienst voorzien.
Zondag 2 september vieren we de Wereldgebedsdag voor de Schepping, ingesteld door paus Franciscus in 2015. Met onze feestelijke viering voor één jaar pastorale eenheid willen we graag bij dit thema aansluiten. Er zal die dag in onze pastorale eenheid enkel een eucharistie zijn in de kerk van Sint-Martinus Retie om 10.30 u. VAN HARTE WELKOM!
Na de viering is iedereen welkom in de Mantel om deel te nemen aan de broodjesmaaltijd. Om dit praktisch te kunnen organiseren, vragen we je om voor 24 augustus in te schrijven door je aan te melden tijdens de permanentie van de pastorale eenheid (elke werkdag 9-12 u.) of door een mail te sturen naar parochie-st.martinus@proximus.be of door te bellen naar 014377484.
In de namiddag organiseren we een fietstocht tussen de verschillende parochiekerken. Je kan vertrekken aan elke kerk, in groep vertrekken we in Retie na de maaltijd in de Mantel (14 u.+-). Wie niet fietst, kan de route ‘van kerk tot kerk’ met de wagen afleggen. In de loop van de namiddag zijn er allerlei activiteiten in de verschillende kerken. We sommen er alvast enkele op: een stilte- en gebedsmoment, een kaarsje branden, een Godly Play-verhaal rond de schepping, een orgelconcertje, uitleg over de kerk en de glasramen, een toelichting bij het retabel van Sint-Job in Schoonbroek, … We sluiten de namiddag af in Postel om 18u. met de vespers.
We hopen dat je erbij kan en wil zijn,graagtotdan.
Namens het team van de pastorale eenheid wensen we jullie een fijne zomer! Pater Nicolaas Gorts, Heidi Claessen, Christa Damen, Caroline Decanniere, Jeffry De Keyser, Werner Mertens, Ad Van de Wijdeven, Karel Van Gompel Bert Verdonck
19-07-2018, 09:58
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
17-07-2018
Mededeling van pater Nicolaas over de kapel langs de Kloosterstraat
Mededeling van Pater Nicolaas
Beste parochianen van Retie,
U hebt wellicht al gehoord van de bouwplannen van de Vrije School Trapop om een nieuw schoolgebouw op te richten langs de Kloosterstraat, wat op zich een zeer lovenswaardig initiatief is waar we achter staan.
Het is echter zo dat in de huidige plannen de neogothische Mariakapel hiervoor moet verdwijnen, en dat is zeer spijtig omdat het hier toch om belangrijk religieus erfgoed van Retie gaat, Retie dat de Mariakapellen diep in zijn hart draagt.
Mij is gezegd door het gemeentebestuur dat de erfgoedwaarde van de kapel is bevestigd door de Dienst Erfgoed. De kapel is ook een sprekend teken van de inzet en religieuze toewijding van de Zusters Franciscanessen in Retie en hoort dus thuis op het vroegere kloosterdomein. Bovendien wordt nog altijd godsdienstig gebruik gemaakt van deze kapel in de meimaand voor het bidden van het rozenhoedje.
Als pastoor heb ik op 21 juni laatstleden een info-vergadering belegd in De Mantel, vanwaaruit opnieuw een gesprek is gevoerd met de schooldirectie en de dienst Kempisch Erfgoed. Daaruit bleek dat de schooldirectie vindt dat de plannen al te ver gevorderd zijn en de kosten te hoog om de kapel nog te integreren in de nieuwbouw, en dat er ook geen nieuwe plaats was op het huidige schooldomein om de kapel her op te bouwen.
Ondertussen rijpte bij mij het inzicht dat de kapel maar haar erfgoedwaarde behoudt, als ze ter plaatse bewaard blijft; bij afbraak en heropbouw gaat er veel van verloren. Een ander inzicht dat groeide is dat het de mogelijkheden van de parochie alleen te boven gaat om zowel financieel als technisch in te staan voor de afbraak en de heropbouw van de kapel; bovendien is er ook geen plaats buiten het schooldomein gevonden.
We danken de schooldirectie dat we in ieder geval wel de inboedel van de kapel ter beschikking krijgen om te bewaren in de kerk hier, zodat tenminste dit belangrijke onderdeel van de kapel alleszins behouden blijft.
Beste parochianen, ik heb mijn best gedaan, het is nu aan u als Retienaren om uw stem over de kapel te laten horen bij het gemeentebestuur, wat kan per brief of per mail (omgeving@retie.be) en dit voor 21 juli 2018 (zaterdag a.s.)
Met vriendelijke groeten,
Pater Nicolaas
17-07-2018, 12:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Tentoonstelling in kapel van Werbeek
(17 juli 2018)
De Desselse kunstgroep 'Pleintjes met een verhaal' organiseert in samenwerking met het kerkbestuur van Sint-Martinus en het gemeentebestuur van Retie, een tentoonstelling 'Ik was 14 in '14', in de kapel van Werbeek.
De tentoonstelling loopt van 21 juli tot en met 19 augustus en is toegankelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.30 uur.
Er is werk te zien van Lea Van Lieshout, Chris Swaelen, Jp Melis, Suzanne Loots, Suzy Dierckx, Kurt Van Mechelen.
Inlichtingen: roel.slegers@retie.be
17-07-2018, 12:30
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Over de verrassende comeback van religie
(17 juli 2018)
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
-------
'De opkomst van kloosters kun je beschouwen als een praktijkvoorbeeld van de dynamiek die het christendom door de eeuwen heen heeft gekenmerkt.'
17-07-2018, 08:02
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
16-07-2018
Over de verrassende comeback van religie
(16 juli 2018)
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
-------
'Het beginsel van universele en onvoorwaardelijke vergeving was een revolutionair nieuwe gedachte, die met Paulus echt handen en voeten kreeg. Hij was de grote duider - en medevormgever- van het gedachtegoed. Universele vergeving gaf hoop en redding aan de ontrechten, aan de armoedzaaiers, aan mensen wier leven hopeloos leek... Misschien wel zijn beroemdste leerstelling staat in zijn brief aan de Galaten, opgenomen in het Nieuwe Testament. Daarin omschrijft hij het christendom als een ruimte die alle ongleijkheid opheft. Letterlijk luidt het citaat: 'Er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen -u bent allen één in Christus Jezus'. Dat was een radicale stelling voor die tijd, waarvan het belang nauwelijks kan worden overschat, omdat ze de kiem legde voor het idee dat iedereen uiteindelijk gelijk is in de ogen van God.'
16-07-2018, 09:22
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
15-07-2018
Over de verrassende comeback van religie
(15 juli 2018)
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
--------
'De christelijke God is een God die met de mensen meeleeft, die van ze houdt in al hun beperking, niet een God die zich boven hen verheft. Ook dat is een essentieel element van het christendom.'
15-07-2018, 08:23
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
14-07-2018
Uitvaartplechtigheid voor Louis Wens
Onze parochiegemeenschap neemt afscheid van Louis Wens, weduwnaar van Lucia Vos.
Louis Wens werd geboren in Oud-Turnhout op 14 april 1933 en stierf in Retie op 13 juli 2018.
De plechtige uitvaartdienst heeft plaats op 20 juli om 10 uur in de Sint-Martinuskerk.
De gedachtenisviering wordt gehouden op zondag 19 augustus om 10.30 uur.
14-07-2018, 14:02
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Over de verrassende comeback van religie
(14 juli 2018)
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
--------
'Ernst Hirsch Ballin : 'Solidariteit met de sociaal zwakkeren, ook over de grenzen heen, past in de beste christelijke tradities. Je moet je kunnen inleven in de ander. De joods-christelijke traditie kenmerkt zich door een gastvrijheid en een empathische betrokkenheid bij mensen. Dat is te herleiden tot de nomadische ervaring die aan de grondslag van het jodendom lag: wie niet gastvrij is voor buitenstaanders, loopt in eigen kwetsbaarheid gevaar.'
14-07-2018, 08:15
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
13-07-2018
Over de verrassende comeback van religie
(13-07-2018)
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
---------
'Van een overdaad aan (christelijke) waarden gingen we naar een periode waarin voor andere dan economische waarden haast geen ruimte meer leek. Moraal stond gelijk aan spruitjesgeur, vond men. Zedenmeesterrs hadden we nu wel genoeg gehad. Mensen moesten maar lekker zelf beslissen wat ze wilden met hun leven, daar hoefde geen kerk of christendom aan te pas te komen.'
13-07-2018, 07:50
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
12-07-2018
Openbaar onderzoek afbraak en nieuwbouw schoolgebouwen
Tot 21 juli 2018 loopt een openbaar onderzoek over de afbraak van een gedeelte van het oude schoolcomplex van de vrije katholieke basisschool en over de bouw van een nieuw complex.
Iedereen kan tot 21 juli het volledige afbraak- en bouwdossier inzien op het gemeentehuis en mondeling of schriftelijk opmerkingen, bedenkingen, bezwaren over het volledige project van afbraak en nieuwbouw of over gedeelten ervan, indienen bij het gemeentebestuur.
De werken behelzen de afbraak van een vleugel langs de Laarstraat en de afbraak van de volledige vleugel langs de Kloosterstraat, inclusief de 19de eeuwse neogotische kapel. De nieuwbouwwerken omvatten nieuwe klassen en andere schoolaccommodatie. De integratie of een eventuele herlocatie van de kapel op de site, werd door bestuur en directie van de katholieke basisschool vooralsnog niet weerhouden.
In bijlage kunnen de officiële aankondiging van het openbaar onderzoek en een plattegrond van de nieuwbouwwerken geraadpleegd worden.
12-07-2018, 14:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Tags:openbaar onderzoek
11-07-2018
Plechtige doopviering
Op zondag 15 juli is er om 14 uur een plechtige doopviering in de Sint-Martinuskerk.
11-07-2018, 09:45
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Uitvaartplechtigheid voor Roger Maeriƫn
Onze parochiegemeenschap neemt afscheid van Roger Maeriën, echtgenoot van Irène Smets.
Roger Maeriën werd geboren in Retie op 22 juli 1935 en stierf in Retie op 10 juli 2018. Hij was stichter van loodgieterij Maeriën en lid van Recrea Men.
De plechtige uitvaartdienst heeft plaats op dinsdag 17 juli om 10 uur in de Sint-Martinuskerk.
De gedachtenisviering wordt gehouden op zondag 19 augustus om 10.30 uur.
11-07-2018, 00:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Tags:uitvaartplechtigheid
10-07-2018
Over de verrassende come-back van religie
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
------
Yvonne Zonderop verwijst naar de Nederlandse liberale politicus Frits Bolkestein, die in 1994 ervoor pleitte dat de VVD (Nederlandse liberale partij) het christendom opnieuw als inspiratiebron zou opnemen in haar beginselprogramma.
--------------
'Bolkestein zag dat veel VVD'ers de democratische rechtsstaat beschouwden al de ultieme basis van onze samenleving. Maar ze zagen over het hoofd dat die rechtsstaat rust op waarden die hij niet uit zichzelf haalt, maar die elders vandaan komen. Als je die waarden niet onderketn en onderhoudt, vond Bolkestein, komt de democratische rechtsstaat in het luchtledige te hangen. Dat inzicht ontleende hij weliswaar aan de Duitse rechtsdeskundige Böckeförde, maar hij maakte het punt eloquent. Vrijheid is belangrijk, maar ze kan het niet stellen zonder een gezamenlijke moraal, zei Bolkestein. De christelijke en humanistische moraal helpen mensen onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Die moraal schraagt de rechtsstaat. Want je kunt wel wetten maken, maar als mensen het morele inzicht missen dat ze die wetten moeten naleven, ben je nergens. Het christendom biedt daartoe een bedding die nu eenmaal bij onze culturle erfenis hoort. '
10-07-2018, 08:40
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
09-07-2018
'Over de verrassende comeback van religie'
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
------------
'De Amerikaanse politiek filosoof Michael Sandel zei: 'De mening heeft postgevat dat een tolerante samenleving neutraal behoort te zijn in morele kwesties. Dan gaat het niet enkel om het idee dat de staat afzijdig moet blijven in kwesties van moraal, in feite vindt men dat het gehele publieke domein neutraal behoort te staan ten opzichte van waarden. Ik ben ervan overtuigd dat dit een vergissing is. Mensen hebben grote behoefte aan een publieke sfeerdie uitdrukking geeft aan hun waarden en hun identiteit. Ze hongeren ernaar. Een publiek domein dat doet alsof het streeft naar neutraliteit -wat überhaupt nooit kan worden bereikt- veroorzaakt een morele leegte. Die leegte wordt vervolgens heel gemakkelijk gevuld door bekrompen, intolerante stemmen.'
09-07-2018, 07:23
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
07-07-2018
'Over de verrassende comeback van religie'
De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
----------------
'Het is me duidelijk geworden dat verreweg de meeste mensen op deze wereld steun ontlenen aan religie. Als systeem voor betekenisgeving kent ze vooralsnog geen serieuze concurrent.'
07-07-2018, 16:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus