Goede vrienden
Als ‘advent’ staat voor ‘verwachten’ en ‘uitzien naar’, dan weten we in 2020 best waar we samen naar uitzien! Het is lang geleden dat wereldwijd nog zulk een eensgezindheid bestond over de vraag wat ons samen pijn doet of ontbreekt. COVID-19 heeft onze verwachting op scherp gezet. Zolang geen vaccin beschikbaar is voor alle wereldburgers, zal het virus ons blijven achtervolgen. Zonder vaccin zal de mensheid aan het kortste einde blijven trekken, nu eens hier, dan weer daar. In deze noodtoestand helpt het niet naar omhoog te kijken, als kon de redding uit de hemel neerdalen. Neen, alle verstand en verantwoordelijkheidszin die de mensheid van God heeft gekregen, zal zij moeten inzetten om tot een oplossing te komen. Het geloof vervangt de wetenschap niet, ze ondersteunt en motiveert haar.
Zoals in elke crisistijd, zien we tussen de puinen ook bloemen groeien. Het zijn verhalen van wat Roger Burggraeve in zijn laatste boek ‘kleine goedheid’ noemt. “Kleine goedheid verzet zich tegen de almacht van de baatzucht en getuigt op een bijzondere manier van het menselijke verlangen om goed te mogen en te kunnen zijn” schrijft de auteur. We maken het vandaag mee. Iemand die voor de eerste keer sinds jaren op bezoek gaat bij een buurman die alleen woont. Een verpleegkundige die zich na jaren thuisarbeid opnieuw aanbiedt in het ziekenhuis voor vrijwilligerswerk. Een leerkracht die onbetaalde overuren presteert om zijn leerlingen digitaal te kunnen begeleiden. Een begoed echtpaar dat zijn brede tuin opent voor de kinderen van een buurgezin zonder tuin. Deze ‘kleine goedheid’ maakt het verschil tussen een koude of een warme wereld. Zonder deze ‘kleine goedheid’ heeft de mensheid geen toekomst.
Op welke Kerstmis bereiden we ons dit jaar voor? Alles wijst erop dat we Kerstmis niet zullen kunnen vieren als andere jaren. Daarvoor is het nog veel te vroeg. Zelfs indien de huidige lockdown midden december zou versoepelen, zullen we met Kerstmis nog niet kunnen samenkomen voor een feestmaal met vele vrienden of familieleden. Er zullen geen kerstmarkten zijn. Ook zullen we nog geen eucharistie kunnen vieren in een volle kerk. Dat vooruitzicht mag ons echter niet verlammen. Wat kunnen we wel doen? Nu al beginnen aan een corona-advent. Nu al kijken hoe we van Kerstmis toch een aparte tijd kunnen maken. Meer dan alle andere kerkelijke feesten is Kerstmis een ‘gezinsfeest’, dat past in de huiskamer. Met kleine rituelen kunnen we het kerstverhaal in huis halen: een kerststal, een lichtje, een adventskalender, een bijbelverhaal, een spaarvarkentje voor het goede doel, een lijstje met contactpersonen.
Tijdens de advent zal het bisdom Antwerpen extra inzetten op digitale verbinding en ondersteuning. Kerstmis is immers meer dan een feest. Het gaat over de kern van ons geloof: dat God in Jezus mens is geworden. Wat een ongehoord en ondoorgrondelijk gebeuren! Dagelijks kan je aanklikken op de website van het bisdom Antwerpen voor een liturgisch en een bezinnend aanbod. Dank aan al wie vertrouwd is met internet om anderen deze verbinding te helpen maken. Ik denk hierbij aan ouderen of alleenstaanden uit de buurt, voor wie internet minder vertrouwd is. In deze donkere dagen kan ‘een kleine goedheid’ veel betekenen. Ik wens u een gezegende adventstijd!
+ Johan Bonny
Bisschop van Antwerpen
25-11-2020, 10:17
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
|