Op vrijdag 18 juni vond opnieuw een Overlegcomité plaats. Op het nieuwe ministerieel besluit dat de beslissingen juridisch verankert, was het nog even wachten tot donderdag 24 juni. Nu pas kunnen we u dus meer organisatorische duidelijkheid verschaffen bij de nieuwe aanwezigheidsgetallen voor de erediensten.
We zetten de voornaamste op een rijtje:
Vanaf 9 juni tot en met zaterdag 26 juni is het zo dat 100 mensen mogen samenkomen in de kerk en 200 buiten de kerk.
De huidige aantallen van 100 gelovigen binnen en 200 gelovigen buiten de kerk werden door het Overlegcomité van vrijdag 18 juni opgetrokken naar respectievelijk 200 binnen en 400 buiten, kinderen tot en met 12 jaar, de bedienaar van de eredienst en de organist niet meegeteld, zonder voorwaarden vanaf zondag 27 juni
Vanzelfsprekend blijven de minimale afstands- en hygiëneregels van kracht, onverminderd de toepasselijke protocollen: een veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen personen die niet tot dezelfde bubbel behoren, het bedekken van de mond en neus met een mond-neusmasker, goede verluchting in het kerkgebouw, regelmatig desinfecteren van het gebruikte materiaal,…
Bisdom Antwerpen
25-06-2021, 15:10
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weer met meer mensen eucharistie vieren
We kunnen weer met meer mensen eucharistie vieren. Maak er gebruik van!
Sinds 9 juni is de beperking van 15 personen in een kerkgebouw, opgeheven. Voortaan mogen we met meerdere personen eucharistie vieren. Van harte welkom, dus! Je hoeft vooraf niet in te schrijven.
In Retie is er plaats voor 100 personen. De weekdagvieringen op dinsdag- en donderdagavond om 18.30 u. werden hervat. In Dessel en in Witgoor is er plaats voor 80 personen. In Postel is er plaats voor 45 personen. In de parochiezaal van Schoonbroek is er plaats 28 personen.
Het blijft nodig om mondmaskers te dragen, bij het binnenkomen handen te ontsmetten en 1,5 m afstand tussen de bubbels te bewaren.
25-06-2021, 10:17
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
24-06-2021
Maria Leysen overleden
Op 23 juni 2021 overleed in Dessel, Maria Leysen, weduwe van Gaston Rommens.
Maria Leysen werd geboren in Wortel op 11 maart 1930. Zij was lid van OKRA.
De uitvaartplechtigheid heeft in intieme kring plaats in de Sint-Martinuskerk, op dinsdag 29 juni.
24-06-2021, 14:44
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 24 juni-29 juni
-Donderdag 24 juni 18.30 u. Maria Keersmaekers en echtgenoot
-Zaterdag 26 juni 16.30 u. Karel Van Herck - Coleta Van Leuven en kinderen
-Zondag 27 juni Dertiende zondag door het jaar. 10.30 u. Josephine Van Loy - Louis Stessens, zoon Jan en schoondochter Rachel, dochter Juliënne en schoonzoon Louis. Mil En Florke en familie Hendrik en Godelieva De Ceuster-Van De Loo. Jgt. voor Anna Cuypers, Hendrik Slegers, kinderen, kleinkinderen en familie
-Dinsdag 29 juni 18.30 u. E.H. August Vanhove en ouders
24-06-2021, 08:17
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
23-06-2021
Pater Filip: 50 jaar priester -Project Kinshasa
Zondag 11 juli viert pater Filip zijn gouden priesterjubileum en begin september bestaat ook de Priorij van Kinshasa (in Congo) 50 jaar.
Als corona het toelaat zal pater Filip op 6 augustus een bezoek brengen aan de Priorij die hij samen met enkele confraters in september 1971 opstartte. En in verband met die reis zou hij graag een klein projectje maken voor de gemeenschap aldaar.
In de loop der jaren heeft hij heel veel teksten en liederen uitgewerkt voor hun avondgebed (officie). Die bestonden enkel in het klad, en hij heeft die nu allemaal op computer gezet. Maar hij kan onmogelijk hier in Postel voor iedereen in de Priorij van Kinshasa boekjes maken. En omdat zij ook niet veel financiële mogelijkheden hebben dacht hij eraan hen een goede degelijke printer en een kopieerapparaat te kunnen geven, met tevens ook goed wat toner, het nodige inbindmateriaal, en natuurlijk ook een goede hoeveelheid kopieerpapier. Zo kunnen zij dan zelf behoorlijk hun liturgisch materiaal voor gebruik realiseren. Al het genoemde materiaal kan ter plaatse worden aangeschaft.
Natuurlijk kan hij dat allemaal niet alleen realiseren, maar misschien zou het te doen zijn met hulp van vele mensen. De kerkfabrieken en de parochies van Retie en Schoonbroek waar pater Filip regelmatig voorgaat in de eucharistievieringen staan alvast de inhoud van de omhalingen van het weekend van 10/11 juli af aan zijn project.
U kunt het project van pater Filip ook steunen door te storten op rekeningnummer BE22 7370 5476 6647 op naam van Project Kinshasa pater Filip. Aan alle helpers bij voorbaat van harte dank in naam van pater Filip en in naam van alle paters in de Priorij van Kinshasa.
23-06-2021, 14:11
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
20-06-2021
Kies jij voor een kerkelijke uitvaart? (2 (Kerknet)
Een eigen plaats: de kerk
Ook bijzonder zijn de plaatsen waar de katholieke uitvaartliturgie wordt gevierd: de parochiekerken. Meestal niet zo comfortabel als splinternieuwe funeraria, maar wel vaak gebouwen die een bijzondere atmosfeer uitstralen en rijk zijn aan betekenis. Een kerk is op bijzondere wijze ‘Gods huis’: in haar architectuur, haar inrichting en symbolen. De verrezen Heer is er in zijn sacramentele gedaante ook permanent aanwezig. Mensen worden er in geloof verzameld, en komen er zo ook samen in lief en leed om alles wat het leven meebrengt te vieren: vreugde om nieuw leven, dankbaarheid om de liefde, rouw om verlies, volharding om met andere mensen samen te leven, in goede en kwade dagen.
Daarom vinden kerkelijke uitvaarten plaats in parochiekerken, en niet in crematoria of funeraria.
Wel kan op vraag van de familie in het crematorium, vooraleer het lichaam wordt gecremeerd - zoals op het kerkhof vooraf aan de teraardebestelling - een christelijk afscheidsgebed gehouden worden.
Eucharistie of woord- en gebedsviering?
Hoe verloopt dan een kerkelijke uitvaart in de parochiekerk? Ze vindt ofwel plaats in een eucharistieviering, ofwel in een woord- en gebedsviering. Beide zijn volwaardige vormen van kerkelijke uitvaartliturgie. Ook een uitvaart in een woord- en gebedsviering heeft een vaste structuur, maar omvat geen eucharistische dienst (geen eucharistisch gebed en geen communie).
In een aantal bisdommen kunnen de nabestaanden kiezen welke van beide vormen van kerkelijke uitvaart zij wensen. Voor mensen die minder vertrouwd zijn met de eucharistieviering is de keuze voor een woord- en gebedsviering meer aangewezen. Maar de keuze voor de eucharistie moet natuurlijk ook rekening houden met de beschikbaarheid van een priester als voorganger. Daarom zijn er ondertussen ook plaatsen waar de uitvaarten in de regel gebeuren tijdens een woord- en gebedsviering.
Indien de uitvaart plaatsvindt in een woord- en gebedsviering, zal de parochie de overledene ook gedenken tijdens een eucharistieviering op zondag. Daarin viert de Kerk de dood en verrijzenis van Jezus Christus en spreekt ze de hoop uit dat Hij ook de overledene zal wegvoeren uit de dood naar een nieuw leven bij God.
De naam van de overledene wordt tijdens die eucharistieviering daarom uitdrukkelijk genoemd.
Hoe jouw keuze laten respecteren?
Meestal zorgen de kinderen of naaste familieleden voor de regeling van een uitvaart.
Daarom is het goed om tijdig met hen te spreken over je verlangen naar een kerkelijke uitvaartviering.
Je kan je wilsbeschikking in verband met je eigen uitvaart ook schriftelijk vastleggen, en ze zelfs laten registreren bij de Dienst Bevolking van de gemeente waar je woont. In een speciaal formulier kan je aangeven of je kiest voor begrafenis of voor crematie, en of je kiest voor een katholieke of een andere plechtigheid. De uitvaartverzorger wordt dan geïnformeerd over deze laatste wilsbeschikking wanneer hij aangifte doet van het overlijden.
(Kerknet)
20-06-2021, 14:43
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
19-06-2021
Kies jij voor een kerkelijke uitvaart? (1) (Kerknet)
Kies jij voor een kerkelijke uitvaart?
Vandaag kan men voor een uitvaart kiezen uit een ruim aanbod aan mogelijkheden. Maar wat is nu de eigenheid van een 'kerkelijke uitvaartliturgie'?
Veranderde tijden
Er was een tijd dat de grote meerderheid van alle overledenen in Vlaanderen een uitvaartviering kreeg in hun parochiekerk. De rooms-katholieke Kerk had praktisch een monopolie op het gebied van afscheidsrituelen. Vandaag is de situatie grondig anders. De uitvaartsector is een belangrijke groeimarkt geworden, het aantal crematoria en funeraria blijft stijgen, er is een nieuw aanbod ontstaan van afscheidsplechtigheden - al dan niet religieus gekleurd - buiten de Kerk. Ook als het gaat over het laatste afscheid van dierbaren, leven we volop in een pluralistische maatschappij, waar iedereen eigen keuzes kan en moet maken.
Wat is een kerkelijke uitvaart?
Door het ruime keuzeaanbod aan plaatsen en soorten vieringen rijst natuurlijk ook de vraag: wat is de eigenheid van wat men een ‘kerkelijke uitvaart’ noemt? Op grond van welke motieven wil je daarvoor kiezen?
En als je daar bewust voor kiest, hoe kan je ervoor zorgen dat je wens ook wordt gerespecteerd na je overlijden?
Gelovig afscheid nemen
Het is zo evident dat we het soms vergeten: de uitvaartrituelen van de katholieke Kerk zijn, zoals al haar liturgische vieringen, bedoeld voor mensen die zichzelf, misschien met alle zwakheid in de beleving, in het christelijk geloof willen herkennen en er voor hun leven inspiratie uit putten. De christelijke uitvaartviering heeft een eigen karakter, in vergelijking met vele nieuwe vormen van afscheidsvieringen. Ja, ze blikt ook terug op het leven van de concrete persoon die overleden is, ze laat ruimte voor de pijn en het verdriet van hen die achterblijven. Maar ze kijkt niet alleen naar het leven dat voorbij is. De rituelen van de uitvaartliturgie vertolken ook het geloof dat Gods liefde sterker is dan de dood, en dat de gestorvene deel krijgt aan het verrijzenisleven van Jezus Christus, de levende Heer.
De symbolen en rituelen, zang en muziek, Bijbelteksten en gebeden ...
De symbolen en rituele handelingen, zang en muziek, de Bijbelteksten en gebeden drukken zo een toekomstperspectief uit, dat hoop en troost wil bieden aan de nabestaanden. Midden onmacht en verdriet richten christenen zich dus biddend tot God, die bron is van nieuw leven en licht. Dat is in onze cultuur niet evident, maar het bepaalt het eigen karakter van de katholieke uitvaartliturgie.
(Kerknet)
19-06-2021, 14:11
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
10 examentips rechtstreeks uit de Bijbel
10 examentips rechtstreeks uit de Bijbel
Met deze examentips ga je een gezegende examentijd tegemoet!
#1 'Want wie van jullie die een toren wil bouwen gaat niet eerst de kosten berekenen om te zien of hij wel genoeg heeft voor de bouw?' Lucas 14, 28
Net zoals iemand die een toren bouwt, kan je ook als student wel gebruik maken van een goede planning. Maak deze planning haalbaar en plan op tijd 'bufferdagen' in. Deze bufferdagen kunnen jou helpen wanneer je achter zit op schema of wanneer je eventjes nood hebt aan een dagje rustiger studeren.
#2 'Beter is een handvol rust dan twee handen vol werken' Prediker 4, 6
Kom af en toe weg van jouw cursussen, bel met een vriend(in), maak een wandeling of neem deel aan van de vele online initiatieven van IJD, ontspanning en lachende momentjes verzekerd! Ben je op zoek naar leuke online spelletjes, dan is deze site iets voor jou!
#3 'Oefening van het lichaam heeft wel enig nut.' Timoteüs 4, 8
Probeer af en toe te bewegen. Kom uit jouw stoel, ga even sporten of zet jouw favoriete muziek op en hou een kleine dance-party voor jezelf! Nadien gaat het studeren des te beter!
#4 'Een dieet van groenten.' Daniël 1, 12 - 16
Tijdens het studeren is het gemakkelijk om heel de tijd door snoepjes en koekjes te eten, maar dit is nu niet bepaald brainfood. Probeer genoeg vitamientjes binnen te krijgen en eet op tijd een stukje fruit.
#5 'Je slaap zal vredig zijn.' Spreuken 3, 24
Jouw brein krijgt heel wat informatie binnen terwijl je studeert en dit moet allemaal verwerkt worden. Hier heeft jouw brein wat tijd voor nodig, zorg voor een goede nachtrust.
#6 'Met tranen slapen we 's avonds in, 's morgens staan we juichend op.' Psalm 30, 6B
Het is helemaal oké dat niet elke dag even goed gaat. Weet dat ook aan elke slechte dag een einde komt en dat je elke nieuwe dag terug met frisse moed kan beginnen!
#7 'Komt een van u wijsheid tekort?' Jakobus 1, 5
Samen weet je meer dan alleen! Zoek een digitaal studeermaatje waarmee je kan studeren en waaraan je uitleg kan vragen waar nodig.
Zoek leuke dingen om het studeren aangenamer te maken. Misschien hebben jouw knuffels wel eens nood aan om jou als leraar aan het werk te zien.
#9 'Maak je geen zorgen.' Matteüs 6, 25 - 34
Probeer het van de positieve kant te bekijken en maak je niet teveel zorgen. Denk niet ‘oh nee, ik moet nog 7 van de 10 hoofdstukken leren’, maar denk ‘yes, ik heb al 3 hoofdstukken geleerd!’
#10 'Behandel je naaste als jezelf' Matteüs 7, 12
Behandel jezelf als je beste vriend(in) en wees dus niet te streng voor jezelf. Het is een ongewoon jaar geweest, ook jongeren hebben het niet gemakkelijk gehad. Dat het nu niet jouw beste examenperiode ooit wordt, is dan ook geen ramp! Wees jezelf ervan bewust dat ‘goed genoeg’ ook goed is! Heb je nood aan een luisterend oor, neem dan eens een kijkje op deze website.
(Kerknet)
19-06-2021, 09:35
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Schenking iconen
In 2020 schonk de familie Van Der Sanden-Bordeneuve vier mooie iconen aan de Kerkfabriek van Sint-Martinus, Retie.
Het kerkbestuur dankt de familie daarvoor heel hartelijk.
Karel Smets, lid van het kerkbestuur, gaf de iconen een geschikte plaats.
19-06-2021, 00:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
18-06-2021
Minicursus leert je dromen en veranderen zoals paus Franciscus
Minicursus leert je dromen en veranderen zoals paus Franciscus
De cursus is gebaseerd op een boek dat de paus schreef samen met een Britse journalist. Bekijk het video-interview met co-auteur Austen Ivereigh.
In zijn boek Let Us Dream: The Path to a Better Future houdt de paus een krachtig pleidooi om als betere mensen en een betere wereld uit de huidige crisis te komen. Uniek aan zijn pleidooi, zegt co-auteur Austen Ivereigh, is dat de paus ook vertelt welke krachten in onszelf verandering bevorderen en welke verandering tegenwerken. Want veranderen is ook —en misschien vooral— een spiritueel probleem. Ontdek Let Us Dream als een spirituele gids voor een tijd van crisis en verandering.
Paus Franciscus en Austen Ivereigh: Let Us Dream: The Path to a Better Future. Simon & Schuster, 2020, ISBN 9781398502208, 149 pagina’s, Engels, 9,59 euro. Bekijk op Bol
00:20 Wie is Austen Ivereigh?
01:30 Waarom wilde de paus dit boek?
03:23 Hoe verliep het schrijfproces?
05:41 Wat is de kernboodschap?
07:20 De roep om verandering is het nieuwe normaal. Wat is er anders aan de oproep van de paus?
08:56 Waarom zouden mensen het boek moeten lezen?
10:53 Aanmoediging voor deelnemers aan de cursus
Minicursus
De minicursus neemt je in 3 stappen op weg om de verandering te zijn die je graag wil zien.
Tijd om te zien: hoe kan je blijven kijken met hoop naar de noden van de wereld? Zonder je te laten overspoelen door moedeloosheid of pessimisme.
Tijd om te kiezen: welke waarden zijn echt de moeite waard? Hoe onderscheiden we welke goede paden toekomst hebben en welke kwade krachten ons tegenhouden.
Tijd om te doen: hoe komen we daadwerkelijk in beweging? Hoe overwinnen we de verlamming?
Schrijf je gratis in en krijg een e-mail met een toegangslink van zodra de cursus beschikbaar is (ZOMER 2021).
18-06-2021, 09:55
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
17-06-2021
Avonddienst in abdijkerk Postel hervat
Elke avond om 18 uur heeft in de abdijkerk van Postel , de avonddienst plaats. Iedereen is er welkom.
Het is een rustgevende gebedsdienst, die een half uur duurt. Hij bestaat uit een opeenvolging van hymnes, psalmen, een lezing en gebeden, stiltemomenten.
Samen met de norbertijnengemeenschap van Postel de Vespers, zoals de gebedsdienst ook genoemd wordt, beleven, is een waardevolle ervaring.
17-06-2021, 20:14
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Welkom in de mis!
We kunnen opnieuw met meer mensen de mis bijwonen in onze parochiekerk. Gelukkig maar!
We nodigen alle christenen van harte uit van die mogelijkheid gebruik te maken.
Welkom!
17-06-2021, 07:41
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
16-06-2021
Weekkalender 17 juni-22 juni
-Donderdag 17 juni 18.30 u. Karel Vanherck - Coleta Van Leuven en kinderen
-Zaterdag 19 juni 10.30 u. E.H. August Vanhove en ouders
-Zondag 20 juni Twaalfde zondag door het jaar 9.00 u.Naamopgave eerstecommunicanten. Familie Dijckmans-Van Herck 10.30 u. Elisa Geudens - Eugeen Smets en schoonzoon Leo Vanspringel
- Dinsdag 22 juni 18.30 u. Louis Vanhove-Swinnen en kinderen
Reservatie is niet meer nodig. Iedereen welkom in de mis!
16-06-2021, 09:17
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
15-06-2021
Pater Nicolaas neemt ontslag als pastoor PE
Beste vrijwilligers, parochianen en sympathisanten van onze PE
Met pijn in ons hart moeten wij meedelen dat pater Nicolaas zijn ontslag als pastoor van de pastorale eenheid Heilige Augustinus heeft ingediend bij onze bisschop, Mgr. Johan Bonny. Hij zal nog in dienst zijn tot 31 augustus 2021. Ook pater Filip en pater Jan blijven voorgaan tot eind augustus. Over hun eventuele inzet daarna gaan wij met hen in gesprek.
Door de evolutie van de abdijgemeenschap wil hij zich concentreren op het abdijleven zelf en alles inzetten op een nieuwe toekomst voor de abdijgemeenschap. Wij zijn hem heel erkentelijk voor de goede samenwerking in de pastorale eenheid, voor zijn leiding en het voorgaan in onze parochies. Hij blijft actief in de abdij die evengoed onderdeel is van onze pastorale eenheid. Zoals pater Nicolaas ons meldde: “uit het oog betekent niet uit het hart!”
Het bisdom heeft ons gemeld dat zij actief naar een opvolger aan het zoeken zijn. Het is zeker de intentie om een nieuwe pastoor in onze pastorale eenheid aan te stellen. Zodra daar nieuws over is brengen we u op de hoogte. Intussen werkt het team van de pastorale eenheid aan een nieuw schema voor de vieringen in onze pastorale eenheid, aangepast aan de nieuwe situatie en in overleg met de lokale geloofskernen. Dat schema zal vanaf 1 september in werking treden. Wij bidden dat een goede opvolger wordt aangesteld om met ons samen te werken aan de verdere toekomst van Kerk-zijn in de pastorale eenheid Heilige Augustinus. Laten wij blijven bouwen aan de Kerk van morgen!
Wij reserveren zondag 5 september om de verjaardag van onze pastorale eenheid te vieren. Hou die datum alvast vrij.
Met gezegende groet,
Namens het team van de Pastorale Eenheid
15-06-2021, 20:18
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
12-06-2021
Hervatting permanentie pastorie
Vanaf maandag 14 juni wordt de permanentie hervat.
Elke werkdag van 9 tot 12 uur kan u terecht op de pastorie, Markt 8. Bel gerust aan of telefoneer 014 37 74 84 of mail: parochie-st.martinus@proximus.be .
De permanentie wordt waargenomen door Chris Frenken, Maria Slegers, Griet Smets, Paula Smeyers, Maria Van Gestel, Paula Van Gestel.
U bent daar op het juiste adres voor:
-bestellen missen -abonnement/berichtjes/vragen parochieblad -kopen van noveenkaarsen met de afbeelding van O.L. Vrouw van Werbeek, (3,5 euro) -kopen van Sint-Maartenbeeldje (15 euro) -reservaties De Mantel en De Burcht -alle mogelijke inlichtingen over het parochieleven in onze Sint-Martinusparochie en over de pastorale eenheid H. Augustinus.
Van harte welkom!
Wil u pater Nicolaas contacteren, bel dan 0495 25 60 25 of mail: nicolaasgorts@hotmail.com.
12-06-2021, 20:40
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
10-06-2021
Welkom in de mis!
Beste allen
Sinds gisteren is de beperking van 15 personen in een kerkgebouw, opgeheven. Voortaan mogen we met meerdere personen eucharistie vieren. Van harte welkom, dus! Je hoeft vooraf niet in te schrijven.
Wat betekent dat concreet voor onze parochiekerken?
In Retie is er plaats voor 100 personen.
In Dessel en in Witgoor is er plaats voor 80 personen.
In Postel is er plaats voor 45 personen. De weekvieringen om 17 uur zijn stopgezet.
In de parochiezaal van Schoonbroek is er plaats 28 personen.
Vanaf maandag 14 juni gaat ook het secretariaat van de PE terug open. Welkom van maandag tot vrijdag tussen 9 uur en 12 uur in Retie, Markt 8.
Het blijft nodig om mondmaskers te dragen, bij het binnenkomen handen te ontsmetten en 1,5 m afstand tussen de bubbels te bewaren.
Gelieve de richtlijnen van de stewards te volgen.
Vriendelijke groeten
Caroline Decanniere, parochieassistente
10-06-2021, 11:54
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 12 juni-15 juni
-Zaterdag 12 juni 16.30 u.Victor Smets
-Zondag 13 juni Elfde zondag door het jaar. 9.00 u.Viering voor de vormelingen. Frans Antonis. 10.30 u.Tuur Mertens. Fam. Deckx-Keersmaekers, ouders, kinderen en kleinkinderen
-Dinsdag 15 juni 18.30 u. Jan Deckx en Christina Blockx en kinderen
Reservatie is niet meer nodig. Van harte welkom!
10-06-2021, 06:55
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
08-06-2021
Sinneke Lefèvere overleden
Op 6 juni 2021 stierf in Retie, Sinneke Lefèvere, weduwe van dokter Maurice Populaire.
Sinneke Lefèvere werd geboren in Turnhout op 18 juni 1935. Zij was erelid van Reties Zangkoor Recanti.
De uitvaartplechtigheid heeft in besloten kring plaats in de Sint-Martinuskerk op vrijdag 11 juni.
08-06-2021, 10:13
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
07-06-2021
Mededeling van onze bisschop
Laatst uitgezonden mededeling van zaterdag 5 juni 2021
Na een lange pauze spreekt mgr. Bonny ons opnieuw toe. Hij vestigt de aandacht daarbij op de versoepelingen voor de erediensten die vanaf woensdag 9 juni zullen ingaan.
Vanaf die datum zullen we binnen opnieuw met 100 gelovigen kunnen vieren en buiten met 200. Verdere details over de maatregelen, de precieze aanwezigheidsaantallen alsook de aangepaste protocollen zullen begin volgende bekend gemaakt worden en kan u ook nalezen op onze website. De bisschop vraagt ons om dankbaar gebruik te maken van de verruiming die er komt en toch op onze hoede blijven: de hele strijd tegen corona is namelijk nog niet gestreden.
Met meer gelovigen in de kerk samenkomen om te vieren betekent dat de gestreamde vieringen zullen worden stopgezet. We geven er nu de voorkeur aan om weer live te vieren en samen te komen i.p.v. digitaal te vieren, maak er dan ook gebruik van en deel in die vreugde! De bisschop is zich ervan bewust dat die stopzetting door velen als een gemis zal worden ervaren en roept op om op zoek te gaan naar (lokale) alternatieven die we ook via onze website aanbieden.
Met het oog op de einde van het pastorale werkjaar wil mgr. Bonny alle medewerkers bedanken die tussen september en nu onder de voortdurende beperkingen die het COVID-19-virus ons oplegde: weinig of geen vieringen, live vergaderingen, veel voor het scherm zitten, veel mensen niet kunnen zien was een uitdaging. Voor die uitzonderlijke inspanning dankt de bisschop iedereen uitdrukkelijk.
Mgr. Bonny wenst iedereen alvast een mooie junimaand toe!