De zevenjarige Sen nodigde afgelopen donderdag in het federale parlement enkele politici uit om plaats te nemen op een reuzewip, zoals die in iedere speeltuin te vinden is. Dit keer verliep het nét iets anders want 'lichtgewicht' Sen slaagde er keer op keer in om de politieke 'zwaargewichten' de lucht in te tillen. De opvallende actie gaf het startschot van de campagne 2022 van Broederlijk Delen, die het belang benadrukt van delen en herverdelen als aanzet tot een duurzame wereld zonder ongelijkheid.
Duurzame verandering
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een kwart van de bevolking volstaat om verandering in de samenleving te realiseren. Daarom roept Broederlijk Delen op tot de '25 procent'-revolutie. Want 25 procent is genoeg om het 100 procent anders te doen, zegt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen. Mee door de pandemie, de toenemende ongelijkheid of de klimaatopwarming was de nood aan verandering wellicht nooit eerder zo groot. Door te delen en herverdelen kunnen we het evenwicht herstellen. Er is genoeg voor huidige en toekomstige generaties, overal ter wereld, om goed te kunnen leven binnen de grenzen van onze planeet. We moeten niet alleen macht en welvaart herverdelen, ook de verdeling van de ecologische voetafdruk moet eerlijker, zodat iedereen kan genieten van een eerlijk aandeel grondstoffen. Ook onze kinderen en kleinkinderen, zoals Sen.
Lees verder onder de afbeelding.
De 7-jarige Sen en minister Meryame Kitir © Thomas De Boever/Broederlijk Delen
Belang van onze politici
De komende dagen zullen tientallen vrijwilligers de 25 procent-revolutie mee uitdragen via enkele verrassende straatacties. Veel burgers nemen vandaag al het initiatief om duurzamer te leven en zorgzaam met elkaar om te gaan. Maar om structurele verandering op langere termijn te realiseren, is er nood aan een ondersteunend beleid, zegt Katelijne Suetens, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen. Met de 25 procent-revolutie wil Broederlijk Delen meebouwen aan het draagvlak, zodat beleidsmakers de noodzakelijke maatregelen nemen om de klimaatcrisis en de groeiende ongelijkheid aan te pakken. Wat nodig is, is een beleid dat duurzaamheid tot de logische keuze maakt. Beleid dat via eerlijke belastingen investeert in onderwijs en gezondheidszorg. Beleid dat inzet op internationale solidariteit.
(Kerknet)