13 april was de feestdag van de heilige paus Martinus I, niet te verwarren met 'onze' Sint-Martinus (van Tours). Vroeger werd Martinus I herdacht op 12 november. Martinus I wordt vermeld (zonder dat we het wisten) in het aloude lied Vandoag is 't Sinte-Mètten en mèrgen is 't de Kruk. Kruk verwijst naar de bisschopsstaf van Martinus I.
Lees meer over deze heilige paus (de Kruk) op http://blog.seniorennet.be/raspnieuws.
14-04-2023, 08:14
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Gedachtenisviering overledenen maart
Morgen, zaterdag 15 april, 16.30 uur, gedachtenisviering voor de overledenen van maart:
-Greta Vanmechelen,
-Lisette Van Bijlen
-Jos Dijckmans
Familieleden, vrienden en buren worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. Na de viering is er koffie in De Mantel.
14-04-2023, 07:44
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintenties zaterdag
Morgen, zaterdag 15 april, 16.30 uur, misintenties:
-E.H. Jozef Smets en overleden familieleden.
-Julia Lenaerts en Alois Thijs en familie .
-Uit dankbaarheid .
Familieleden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
14-04-2023, 07:39
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
13-04-2023
Beloken Pasen
Beloken Pasen is de eerste zondag na Pasen (octaafdag van Pasen). Op die dag wordt de paasweek (het paasoctaaf) afgesloten. Deze dag heet sinds het Jubeljaar 2000 Barmhartigheidszondag (of Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid, ook wel: "Hoogfeest van de Goddelijke Barmhartigheid").
Beloken is het voltooid deelwoord van beluiken, het tegengestelde van ontluiken. Het betekent dus afgesloten.
13-04-2023, 09:39
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie vrijdag
Morgen, vrijdag 14 april, 8.30 uur, misintentie:
-Jgt. voor Hans Scheltinga
Familieleden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
13-04-2023, 09:29
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
12-04-2023
Huub Oosterhuis overleden-Zijn liederen
De liederen van Huub Oosterhuis: een overzicht in 10 favorieten
De op Pasen 2023 overleden Nederlandse theoloog schreef meer dan 700 liedjes. De redactie maakte een selectie van tien.
De op Paaszondag overleden Huub Oosterhuis schreef vanaf de vroege jaren 1960 meer dan 700 liederen, vooral voor de liturgie. Een aantal daarvan, vooral het vroege werk, behoren tot het Nederlandstalige kerkrepertoire, ook al ging Oosterhuis na 1974 een eigenzinnige theologische weg. In 2010 werd een aantal liederen van Oosterhuis door de Nederlandse bisschoppelijke censuur afgekeurd voor de katholieke eredienst, onder meer ‘hits’ als De steppe zal bloeien, Zomaar een dak, Uit vuur en ijzer en Lied aan het licht.
Er zijn min of meer drie perioden/clusters te onderscheiden:
Een eerste groep ontstond uit de samenwerking tussen Oosterhuis en componist Bernard Huijbers in de jaren 1960 en 1970, en zijn alom bekend in parochies.
Antoine Oomen en Tom Löwenthal namen als componisten de fakkel over. In Vlaanderen kregen deze liederen vooral bekendheid door de Universitaire Parochie in Leuven.
Het latere werk bestaat uit veel vrije liturgische teksten en vonden vooral een plek in alternatieve gemeenschappen als De Brug in Lier of De Vleugel in Antwerpen.
Hieronder onze selectie van tien prachtige liederen uit Oosterhuis’ rijke oeuvre.
1. Zolang er mensen zijn op aarde
Zolang er mensen zijn op aarde, zolang de aarde vruchten geeft, zolang zijt Gij ons aller Vader; wij danken U voor al wat leeft
Oosterhuis’ eerste kerklied, geschreven in 1959 als student in Groningen, dus nog vóór de invoering van het Nederlands in de liturgie. Het woord ‘aarde’ zou een constante blijven in zijn werk.
Zo spreekt de Heer die ons geschapen heeft: ‘Wat durft dat volk Mij nog te vragen. Dat volk dat vast, maar toch in tweedracht leeft, Wat durft dat volk Mij nog te vragen. Die in zak en as gezeten, twistend mijn gebod vergeten? Denkt gij dat ik om dat vasten geef, mijn volk, wat durft gij Mij te vragen!’
Een lied voor Aswoensdag en een blijver. De melodie van Huijbers werd ook gebruikt inDe wijze woorden en het groot vertoon, dat vooral in protestantse middens populair blijft.
4. Ik sta voor U in leegte en gemis
Ik sta voor u in leegte en gemis vreemd is uw naam, onvindbaar zijn uw wegen. Gij zijt mijn God, sinds mensenheugenis, dood is mijn lot hebt Gij een and're zegen? Zijt Gij de God bij wie mijn toekomst is? Heer, ik geloof, waarom staat Gij mij tegen.
Oosterhuis schreef het in 1966 voor een uitvaart van een jonge man in de Amsterdamse Studentenekklesia, waar hij toen priester was. In 1973 werd het in Duits vertaald en populair bij onze oosterburen. Het werd recent nog gezongen tijdens de zittingen van de Duitse Synodale Weg.
5. Als wij dan eten van dit brood
Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren en leven totdat Hij komt.
Oorspronkelijk de acclamatie na de instellingswoorden in een zelfgeschreven eucharistisch gebed uit 1967,Een onvergetelijk mens.Huijbers gebruikte een gregoriaanse melodie. In vele parochies vandaag een standaard.
6. Licht dat ons aanstoot
Licht dat ons aanstoot in de morgen, Voortijdig licht waarin wij staan Koud, één voor één en ongeborgen, Licht overdek mij, vuur mij aan. Dat ik niet uitval, dat wij allen Zo zwaar en droevig als wij zijn Niet uit elkaars genade vallen En doelloos en onvindbaar zijn.
Een typische ‘Oosterhuis-tekst’ uit de late jaren 1970: veel gebruik van metaforen rond één bepaald kernwoord (in dit lied ‘licht’) en de meerduidige betekenis van de woorden. Geschreven op een Geneefse melodie, later ook door Antoine Oomen bewerkt.
Zomaar een dak boven wat hoofden, deur die naar stilte openstaat. Muren van huid, ramen als ogen, speurend naar hoop en dageraad. Huis dat een levend lichaam wordt als wij er binnengaan om recht voor God te staan.
Dit is een lied uit de jaren 1970 dat bij de opening van de dienst gezongen kan worden. Het gaat om een sterke tekst op een even sterke melodie uit de Nederlandse volksliedtraditie. In 2010 geschrapt uit de Nederlandse katholieke bundels.
Omdat Gij het zijt, groter dan ons hart, die mij hebt gezien, eer ik werd geboren.
De muziek is van Antoine Oomen, uit het midden van de jaren 1980. Het is een beurtzang voor solist, koor en gemeente, en complexer om uit te voeren.
9. Dit is de dag
Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt en gegeven. Laat ons Hem loven en danken, verheugd dat wij leven. Diep in de nacht heeft Hij verlossing gebracht. Heeft Hij ons licht aangeheven.
Uit het bundeltje30 Liederen voor een Nederlandse liturgieuit 1964. Oosterhuis voorzag het als een slotlied, maar in de praktijk wordt het meestal als intredezang gebruikt. Het is een Paaslied en dus toepasselijk voor een dichter die op Paaszondag 2023 overleed.
10. Ken je mij?
Ken je mij? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik? Ken je mij? Wie ben ik dan?
Oosterhuis schreef het naar aanleiding van de geboorte van zijn dochter Trijntje, maar het gaat niet over haar. Het is een vrije interpretatie van psalm 139, en een voorbode van de ‘late’ Oosterhuis. Trijntje, zelf zangeres, nam het veel later op.
De Nederlandse bisschop Jan Hendriks vatte Oosterhuis’ oeuvre als volgt samen:
‘Ik denk dat we moeten toegeven dat een heel aantal daarvan een prachtige verwoording zijn van het bijbelse en katholieke geloof. Dat geldt misschien niet voor alle liederen, maar ik zou er geen bezwaar tegen hebben als bepaalde liederen tot het liturgisch repertoire zouden gaan behoren. Vele strofen van zijn liederen kunnen door talloze katholieken uit het hoofd worden opgezegd en gezongen, zo bekend zijn ze.’
12-04-2023, 20:44
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
De abdijkring van Postel
De abdijkring van Postel bestaat uit mensen die verbonden willen leven met de abdijgemeenschap van Postel.
De kring voorziet in de toekomst een dubbele werking : de gewone werking met de 2 ontmoetingsdagen en een werking voor hen die nog verder willen gaan met zich te verdiepen in de Augustijnse-Norbertijnse spiritualiteit, die meer willen deelnemen aan de abdijliturgie en ook eventueel een vrijwillige inzet in de abdij.
Meer informatie? Interesse? Neem contact op met prior Nicolaas Gorts (zie hieronder)
12-04-2023, 10:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
11-04-2023
Website De Gregorianen
Het gregoriaans mannenkoor De Gregorianen heeft een fraaie website.
Kom meer te weten over het koor via onderstaande link.
11-04-2023, 21:34
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Resultaten omhalingen
De omhaling voor de Pastorale Eenheid tijdens de Paaswake op 8 april, bracht 221,27 euro op.
De omhaling voor de verwarming en verlichting van de kerk op Paasdag 9 april, had als resultaat: 252,11 euro.
Hartelijk dank!
11-04-2023, 17:07
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
De kerkraad dankt van harte...
DE KERKRAAD DANKT VAN HARTE allen die meewerkten aan de grote kerkpoets op 22 maart! Met 17 enthousiaste en ijverige mannen en vrouwen was de hele kerk op één voormiddag weer blinkend schoon, op haar paasbest, klaar om er weer met velen, jong en oud, Pasen, de verrijzenis van Jezus, te vieren. Vooral veel dank aan de 'trekkers' van de maandelijkse kerkpoets: Hilda Mariën, Lea en Maria Bogaerts, Ria Gevers, Lisette Elsermans en Vic Daemen.
Hartelijk dank ook aan alle gewone medewerkers: mannen en vrouwen die de kerk dagelijks openen en sluiten, die er voor zorgen dat de kerk netjes is, dat er bloemen staan, dat er (orgel)muziek en koorzang is, dat het kerklinnen gewassen wordt, dat er catechese gegeven wordt enz.
Dank aan de lectoren en natuurlijk veel dank aan pater David en de voorgangers voor de mooie vieringen niet alleen in de Goede Week en met Pasen maar ook gewoon door de week, in de weekends en de uitvaarten.
11-04-2023, 09:55
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 13 april-19 april
-Donderdag 13 april 8.30 u.Ter ere van Sint-Pieter (F)
-Vrijdag 14 april 8.30 u.Jgt. voor Hans Scheltinga
-Zaterdag 15 april 16.30 u.Woord- en communiedienst opgeluisterd door het koor Samen Op Weg. E.H. Jozef Smets en overleden familieleden. Julia Lenaerts en Alois Thijs en familie .Uit dankbaarheid .Gedachtenisviering voor de overledenen van de voorbije maand: Greta Vanmechelen, Lisette Van Bijlen en Jos Dijckmans
-Zondag 16 april Beloken Pasen 11.00 u.Hoogmis opgeluisterd door het kerkkoor. Paula Van Herck - Alfons Ooms en familie. Sint-Peterskapel 10.00 u.Eucharistieviering
-Maandag 17 april 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
-Dinsdag 18 april 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw (F)
-Woensdag 19 april 8.30 u.Ter ere van Sint-Pieter (F)
11-04-2023, 09:43
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
10-04-2023
MEIMAAND - MARIAMAAND
De meimaand komt in zicht en dan gaan overal in onze parochie de buurtbewoners (en vele anderen) weer aan het werk om hun kapelletje een onderhoudsbeurt te geven. De vele mensen die zich al lang inzetten en de nieuwe belangstellenden voor dat mooie religieuze erfgoed, zullen er dit jaar weer voor zorgen dat alle kapellen schoongemaakt en versierd worden.
Iedereen mag het weten dat uw buurt, uw vereniging, uzelf zorgdragen voor de kapelletjes van onze parochie en dat er ook nog gebeden wordt tijdens de meimaand. Stop daarom een briefje in de bus van de pastorie,Markt 8,met daarop de dagen en uren van de gebedsstonden of geef een seintje via tel. 014 37 74 84 of mail parochie-st.martinus@proximus.be, dan kunnen we die dagen/uren publiceren in het parochieblad.
De vrijwilligers van VTR Retie (het vroegere VVV) organiseren op maandag 1 mei een fietstocht langs de Retiese kapelletjes. Vertrek om 14 u. aan Sint-Pieterskapel. De fietstocht is ongeveer 20 km lang en er wordt uitleg gegeven bij 5 kapelletjes. Afsluiting met een hapje en een drankje aan de kapel van de Hodonksepad.
Zorg dat uw kapel/kapelletje staat te blinken tegen 1mei en fiets mee!
10-04-2023, 11:58
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Zalige Paastijd voor allen!
Op 18 december 2022 werd ik in de Antwerpse Kathedraal door monseigneur Bonny samen met Henk De Kok en Gert de Bakker tot diaken gewijd. Deze dag blijf ik dankbaar, met vreugde en blijdschap herinneren.
Er was ook een mooie groep aanwezig om getuige te zijn van dit belangrijk moment. Tijdens de busreis naar de kathedraal werd er een collecte gehouden die samengelegd kon worden met het budget dat de Pastorale Eenheid Heilige-Augustinus voor mij had voorzien.
Mijn eerste gedachte was om met dat bedrag mijn eerste smartphone te kopen,maar dat geeft geen blijvende waarde en herinnering. Ik koos wel voor een replica van het werk De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt. Het schilderij is gebaseerd op het gelijknamige Evangelieverhaal (Lc. 15, 11-32). Ik leerde het werk kennen door het boek 'Eindelijk thuis' van Henri Nouwen. Tijdens ons laatste jaar pastoraal handelen werd ons gevraagd om het boek te lezen en tijdens een aantal avonden hierover met elkaar in gesprek te gaan. Het boek heeft veel voor mij betekend en sindsdien heb ik al verschillende boeken van Henri Nouwen – een Nederlandse priester en auteur die ik erg ben gaan waarderen – gelezen.
Er is zoveel leed in de wereld, dat dit verdriet ons zou moeten bewegen tot barmhartigheid. De tedere ontmoeting en kwetsbaarheid raken de schrijver in dit schilderij. Hij ziet er medelijden, ellende, maar ook vreugde in, het heeft bij Nouwen ook te maken met leven en dood. In deze Paastijd ervaren wij ook die vreugde: het lijden en de dood hebben niet het laatste woord. We werden in de veertigdagentijd opgeroepen om trouw te zijn aan onze opdracht en zo mensen van vertrouwen te worden. De jongste zoon die wegtrok was op dat punt misschien niet trouw, maar hij kon zelf wel vertrouwen op zijn vader die hem barmhartig was en die hem weer verwelkomde, hem omarmde zoals je op het schilderij kan zien. Op deze manier is de vader de zoon zegenend nabij. Bij een zegening zijn de handen bijzonder, en op het doek zal je ook merken dat er twee verschillende handen zijn. Een stevige, beschermende vaderhand en een tedere, zorgende moederhand. Deze omhelzing straalt een eeuwigdurende zegen en vrede uit. Op deze manier wil de vader zijn zoon nabij zijn, hem weer welkom heten en een gevoel van thuiskomen geven. Hij geeft zijn zoon een nieuwe kans.
In de voorbereiding op Pasen werden wij ook opgeroepen om na te denken over onze eigen gebreken en fouten. Hoe we zelf na een boeteviering of biechtgesprek die vergeving ervaren of zelf anderen die ons pijn gedaan hebben die vergeving schenken. Een kans om ook te groeien in geloof. De vader is zo blij dat hij in verbondenheid wil feestvieren. De oudste zoon was hier niet zo mee opgezet, maar de vader antwoordde: ‘Jongen, jij bent altijd bij me en alles wat ik heb is van jou. We moeten feestvieren en blij zijn, want die broer van je was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is teruggevonden.’ Volgens de Paasboodschap zie ik dit verhaal: Worden we niet opgeroepen om welkom te heten, vergeving te schenken en vreugdevol feest te vieren in verbondenheid met elkaar? Dat we steeds zelf nieuwe kansen mogen krijgen om te groeien in ons geloof en dat we anderen die kansen ook moeten gunnen.
Ik wil u allen danken die het mogelijk maakten dat ik deze replica een plaats kan geven in mijn woonkamer.
Jurgen Deckx, diaken
10-04-2023, 11:48
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
09-04-2023
40 kleine gebaren van liefde tijdens de vasten - paus Franciscus
40 kleine gebaren van liefde tijdens de vasten - paus Franciscus
Voor elke dag van de veertigdagentijd geeft paus Franciscus je een tip. Een klein en haalbaar gebaar voor meer liefde in de wereld en je hart.
Klik op de afbeeldingen om te delen op Facebook.
Klik op de afbeelding om ze te vergroten.
09-04-2023, 20:14
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Een mooie Paasmis
Ook de plechtige Paasmis werd door veel christenen uit alle generaties bijgewoond.
Pater David beklemtoonde in zijn homilie dat Pasen het hoogfeest van de hoop is. In het sterven en de opstanding van Jezus Christus, steekt God de hand uit naar Adam en Eva, naar de mensen. Hij herstelt de verbroken band, Hij redt ons uit de dood, het niets.
Op het einde van de viering dankte pater David van harte het koor De Gregorianen. Hij noemde hen 'een jong koor met grijze haren', een typering die op veel sympathieke instemming kon rekenen bij koorleden én kerkgangers. 'Jong', zei pater David, omwille van hun enthousiasme, hun bereidwilligheid, hun volgehouden engagement.
09-04-2023, 15:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
08-04-2023
Zalig Pasen!
Met het aanbrengen van de Paaswens boven het altaar, de banner 'Jezus leeft' en het uithangen van de gele wimpels, hebben Werner Mertens en Jos Pauwels, de laatste hand gelegd aan de versiering van de Sint-Martinuskerk. Van harte dank aan de 'kerkversierders': Annie Loodts, Herman Wijgerde, Jos Pauwels, Wermer Mertens!
Een feestelijke kerk is klaar voor vele feestvierende christenen in de Paaswake vanavond en de Paasmis morgen!
Zalig Pasen!
08-04-2023, 13:19
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Gregorianen luisteren Paasmis op
Het gregoriaans koor, De Gregorianen, luistert morgen op Paasdag, om 11 uur, de plechtige hoogmis op, in onze mooi versierde Sint-Martinuskerk. De bloemstukken werden gerealiseerd door Annie Loodts en Herman Wijgerde.
Iedereen van harte welkom!
08-04-2023, 11:27
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintenties zondag
Morgen, Pasen, 11 uur, misintenties:
-Victor Vanhove - Gusta Daems, kinderen Elvira en Romain en kleinzoon Fabian.
-Jgt. voor Alois Cools en ouders.
-Alois Van Beek - Maria Michielsen en kinderen Ingrid en Guido en familie.
Familieleden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
08-04-2023, 11:06
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Omhaling verwarming kerk
De omhaling tijdens de Paasmis morgen, 9 april, is bestemd voor de verwarming van de kerk.
08-04-2023, 11:04
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Omhaling voor pastorale eenheid
De omhaling tijdens de Paaswake van vanavond is bestemd voor de werking van onze Pastorale Eenheid H. Augustinus.
08-04-2023, 11:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus