Zaterdag 9 maart van 9.30 tot 16 u. In het Kontaktcentrum – Abdij Postel
De norbertijnen kregen van hun stichter Norbertus de Regel van Augustinus als leefregel. Wie was de H. Augustinus? Wat staat er centraal in zijn kloosterregel? Welke boodschap hebben wij hieraan? Zitten er stapstenen voor een hedendaagse spiritualiteit in deze kloosterregel? Dat zijn de vragen die behandeld worden op deze spiritualiteitsdag door pater Nicolaas Gorts.
Bijdrage: 25 euro (inclusief middagmaal twee koffiepauzes). Het bedrag overschrijven kan op rekeningnummer BE31 4194 0102 0155 met vermelding ‘Augustinusdag 9 maart’.
Info en inschrijving: nicolaasgorts@hotmail.com of 0495 52 46 54. Graag inschrijven voor 1 maart.
Allen van harte welkom!
19-02-2024, 21:34
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Veertigdagentijd: 7 citaten om over na te denken (1)
Van Einstein tot Franciscus: Kerknet selecteert 7 citaten over vasten en de veertigdagentijd.
-----------------------
‘Bidden verandert niet de wereld, maar bidden verandert de mens. En de mens verandert de wereld.’ Albert Einstein (1879-1955°, natuurkundige
19-02-2024, 10:21
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Catechismus na de mis in de abdij van Postel
Beste vrienden,
Graag nodigen we u uit voor ‘Catechismus na de Mis’, over ‘Het Onze Vader’ in de Katechismus van de Katholieke Kerk.
De vorige keer was er een mooie opkomst van een 50-tal mensen.
Op zondag 25 februari is de volgende bijeenkomst, na de H. Misin de abdijkerk van Postel om 10u00, over ‘Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood’.
Er is catechese voor jongeren en volwassenen in de abdijkerk; catechese voor kinderen; en catechese voor peuters en kleuters op het gastenkwartier van de abdij.
De catechese is rond 11u15 en duurt 30 à 40 min. Daarna kan men napraten bij een lekkere kop koffie of warme chocomelk op het gastenkwartier van de abdij.
Er zijn hieraan geen kosten verbonden.
De vorige keren mochten we telkens een 50-tal mensen verwelkomen. We hopen jullie deze keer even talrijk te mogen verwelkomen. En… indien u er niet kunt bij zijn: wij rekenen op uw gebed!
U mag deze mail doorsturen naar vrienden en bekenden; of dit initiatief bekend maken via uw (sociale) mediakanalen.
In bijlage vindt u een flyer met meer info en met de volgende bijeenkomsten.
Hartelijke en genegen groeten,
In Jezus en Maria,
Pater Benny
Abdij van Postel
19-02-2024, 00:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
18-02-2024
Levendige Lichtmisviering
Een levendige viering vol licht en muziek, dat was de Lichtmisviering op 4 februari in onze zondagskerk in Retie. Jonge gezinnen en trouwe kerkgangers vierden samen dat Jezus Licht was, Licht is en altijd Licht zal zijn voor de wereld. We vierden dat onze kinderen licht zijn voor deze wereld. En we vierden dat alle licht van God komt.
Caroline Decanniere
18-02-2024, 20:02
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
17-02-2024
Pater David over India en de Kempen
Op uitnodiging van Davidsfonds Retie, vertelt pater David over zijn geboortestreek en zijn leven in India, én over zijn ervaringen in Kasterlee en Retie.
Datum:
-dinsdag 12 maart, 20 uur
-GC Den Dries, Kerkhofstraat Retie
Van harte welkom!
17-02-2024, 10:20
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintenties zondag
Morgen, zondag 18 februari, 11 uur, misintenties:
-Eugenia Van Herck
Familieleden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
17-02-2024, 10:11
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Familieleden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
16-02-2024, 09:31
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
15-02-2024
Vastenbrief van onze bisschop
EERLIJKHEID EN LOUTERING
De veertigdagentijd begint vroeg dit jaar. Of de vastentijd, zoals we meestal zeggen. Wat is vasten voor een christen? Het is geen overbodige vraag. Want alle mensen kennen wel tijden of seizoenen waarin ze hun verbruik verminderen en hun solidariteit vermeerderen. Een maand zonder alcohol, een maand zonder vlees, even geen nieuwe kleren meer, een trektocht met de rugzak, een actie voor de Warmste Week, extra vrijwilligerswerk, een tijd van stilte en bezinning, een verzoeningsgesprek: het past allemaal bij ‘vasten’. En iedere mens kan er zijn voordeel mee doen. Inderdaad, Less is More of Minder is Meer. Eenvoud en helderheid leiden tot een mooier en harmonischer bestaan. Loslaten is een levenskunst. Zalig de mens die leert met weinig gelukkig te zijn. Deze wijsheid is jaarlijks best een veertigdaagse oefening waard. Ook voor christenen.
Maar voor christenen is er meer. Wat bedoelt Jezus zoal met vasten? Op zekere dag gebeurde dit: ‘De leerlingen van Johannes en de Farizeeën waren aan het vasten. Men kwam hem zeggen: ‘Waarom vasten de leerlingen van Johannes en de leerlingen van de Farizeeën wel, maar doen uw leerlingen dat niet?’ Jezus zei hun: ‘Kunnen bruiloftsgasten soms vasten zolang de bruidegom bij hen is? Zolang ze de bruidegom bij zich hebben, kunnen ze niet vasten. Maar er zullen dagen komen dat de bruidegom van hen is weggenomen, en dan, op die dag, zullen ze vasten’ (Mc 2,18-20). Wanneer zitten mensen echt op hun tandvlees? Wanneer is loslaten en verminderen geen plezante oefening meer? Als ‘de bruidegom’ van hen is weggenomen, zegt Jezus. Wanneer hun beste vriend of tochtgenoot er niet meer is. Wanneer ze hun beste steun of toeverlaat missen. Wanneer ze er weer alleen voor staan. Dan gaat vasten niet meer om dingen, maar om mensen. Niet meer om loslaten, maar om losgelaten worden. Hoeveel mensen maken vandaag niet zulk een vasten door? Kan dat vasten een weg van herstel en genezing zijn? Of een weg naar Pasen? Ook over deze ervaring en deze vraag gaat de veertigdagentijd.
En met ‘de bruidegom’ bedoelt Jezus uiteraard zichzelf. Er zullen tijden komen waarop zijn leerlingen hem zullen missen. Waarop ze zullen denken dat men hem gestolen heeft. Of dat hij hen verlaten heeft. Of dat hij anderen in de armen heeft genomen. En dat ze er dus alleen voor staan. Dat ze zich wel voor Hem mogen inzetten, maar zonder Hem moeten leven. Het is een herkenbare ervaring, zeker voor christenen van onze tijd. Is de bruidegom er nog wel? Is Jezus er nog wel? Is Hij er nog wel voor mij en voor ons? Dat is de kern van de beproeving waar iedere gelovige ooit doorheen moet. Het is ‘vasten’ in de diepste betekenis van het woord. Vasten als een geestelijke loutering. Als een innerlijke tweestrijd. Als een open zoektocht. Het is de woestijn waarin God zich zowel verbergt als laat vinden. Hoeveel gelovigen maken vandaag niet zo’n vasten mee? Kan deze woestijnervaring een weg van godsontmoeting zijn? Of een weg naar Pasen? ‘We gaan er samen door’ zegt de veertigdagentijd.
Graag wens ik u een zinvolle veertigdagentijd toe, op de maat van uw leven en uw ervaring. Een tijd van kleine gebruiken en rituelen, zoals het askruisje op Aswoensdag. Een tijd van loslaten en weggeven, bijvoorbeeld voor een actie als Broederlijk Delen. En een tijd van eerlijkheid en loutering, zoals pelgrims van alle tijden het meemaken.
+ Johan Bonny Bisschop van Antwerpen
15-02-2024, 09:11
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Vastenfietstocht langs kerken en kapellen
Tijdens de vastenperiode staan er aan alle kerken én aan de verschillende kapellen van onze pastorale eenheid houten kruisen. Ze nodigen uit om stil te staan bij de betekenis van de vasten. Als u de QR code scant die je op de kruisen vindt, dan ontdek je een fietstocht die je langs de verschillende kruisen leidt, én een bezinning bij elk kruis. De bezinning vertrekt van de zondagse evangelielezing. Probeer maar eens!
(foto's: Maria Van den Put)
15-02-2024, 09:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
14-02-2024
De boodschap van paus Franciscus voor de veertigdagentijd
Enkele citaten uit de vastenboodschap van de paus:
--------------------
-De veertigdagentijd is een tijd van genade waarin de woestijn opnieuw ‘de plaats van onze eerste liefde’ kan worden (Hosea 2,16-17).
-Ook vandaag de dag bereiken de jammerklachten van veel van onze onderdrukte broeders en zusters de hemel.
-Een tekort aan hoop verstikt de dromen en de stille schreeuw die opstijgt naar de hemel en het hart van God raakt.
-In tegenstelling tot de farao wil God geen onderdanen maar zonen en dochters.
-We kunnen ons hechten aan geld, projecten, ideeën of doelen, onze positie, tradities, of zelfs bepaalde personen. Maar in plaats van ons vooruit te helpen, verlammen ze ons.
-In Gods aanwezigheid worden we broeders en zusters, gevoeliger voor elkaar.
-Ik nodig elke christelijke gemeenschap uit om precies dit te doen: momenten bieden om samen onze levensstijl te heroverwegen, en onze aanwezigheid in de samenleving en bijdrage aan de verbetering ervan, te evalueren.
-Ik zegen jullie allemaal op jullie tocht tijdens de veertigdagentijd.
14-02-2024, 10:02
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
13-02-2024
Aswoensdag en de veertigdagentijd
Op woensdag 14 februari 2024, Aswoensdag, begint de veertigdagentijd.
Gedurende veertig dagen trekken wij met Jezus en het volk Israël de woestijn in ter voorbereiding op het paasfeest. Het is een tijd van bezinning, vasten en solidariteit.
Het askruisje
In de eucharistie- of boeteviering van Aswoensdag tekent de priester een askruisje op het voorhoofd van de gelovigen. Het kruisje herinnert aan hun roeping om te leven in navolging van Jezus. Die as is gemaakt van de gezegende palmtakken van Palmzondag van het jaar daarvoor, die vóór de Aswoensdagviering verbrand worden. As is een Bijbels symbool van menselijke onvolmaaktheid en sterfelijkheid. Tegelijk is ze een teken van nieuw leven. Vroeger werd zelfs met as gewassen. Het afbranden van de stoppels op de akkers maakte de grond opnieuw vruchtbaar.
Veertig dagen van reflectie
Elke christen wordt tijdens de veertigdagentijd uitgedaagd om terug te keren naar de wortels van haar of zijn geloof. Aan het begin van de christelijke geloofsweg staat Gods onuitputtelijke liefdesuitnodiging; in het sacrament van het doopsel gaan wij in op deze liefdesuitnodiging en beloven we met hart en ziel ons in te zetten voor de Blijde Boodschap van Jezus. Velen van ons maakten het doopsel niet bewust mee. Maar we kunnen ons wel de vraag stellen: ‘hoe ga ik om met Gods liefdesuitnodiging? Ben ik niet te verkleefd aan zondige structuren of materiële welstand? Heb ik nu geen nood aan nieuw leven in Christus?’
Psalm 51 is een boetepsalm die deel uitmaakt van de lezingen op Aswoensdag. De psalm verhaalt enerzijds over zonde, schuld en menselijke beperktheid, maar verwoordt ook de hunker naar herstel, genade en goddelijke vreugde. Misschien kan de lectuur en de overweging van deze psalm ons op weg zetten naar een bekering tot Gods onuitputtelijke liefdesuitnodiging? Hierbij ook een luistertip: het Miserere van Gregorio Allegri is vermoedelijk de bekendste muzikale uitvoering van Psalm 51. En mogen wij u ook vragen om tijdens uw gebed in het bijzonder alle catechumenen, dit zijn: volwassen doopkandidaten, te gedenken – zij ontvangen in de paaswake in de eigen geloofsgemeenschap de initiatiesacramenten (doopsel, vormsel en eucharistie).
Ook de lezingen van de 4de, 5de en 6de zondag in de veertigdagentijd dagen ons op een bijzondere manier uit tot reflectie en gebed.
Daarnaast biedt CCV voor deze periode ook een inspirerende reeks aan omtrent het Bijbelboek Jona.
Een tijd van solidariteit
Traditioneel heeft onze Kerkgemeenschap tijdens de veertigdagentijd aandacht voor de campagne van Broederlijk Delen. Voorbereiding op het vieren van de Goede Week
We bereiden ons ook voor op het hernieuwen van onze doopbeloften tijdens de paaswake, en meer algemeen ook op het vieren van de Goede Week. Het is een grote vreugde om die ten volle samen te beleven. We wijzen graag op de schitterende samenhang van de lezingen tijdens de vieringen in het paastriduüm.
(Kerknet)
13-02-2024, 17:10
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Oud-Retienaar René Vanherck blijft zich via de Damiaanactie inzetten voor de gezondheidszorg in Congo.
Hij vraagt ook onze steun.
------------------
Beste Retienaar,
Voor 2024 staan er 2 nieuwe gezondsheidscentra van Damiaanactie op het programma om in het komend groot verlof zonnepanelen te krijgen door de ingenieurs van Focus: Etonga waar de bedeling van de nodige medicatie onder een afdak gebeurt met de wachtzaal onder de boom en Yolo-Sud waar er in 2014 een bouwkamp is doorgegaan en de uitgevoerde werken goed onderhouden zijn.
Meer dan ooit moeten we inzetten op duurzame investeringen op duurzame materialen. Deze ingenieurs maken daar al sinds 2012 werk van zodat de sponsorgelden optimaal renderen
Zoals ieder jaar gaan wij op zoek naar steun om deze projecten waar te maken. Het voorbije jaar werden de sponsorgelden geïnvesteerd in het onderhoud van de eerste installaties die al dateren van 2012 en natuurlijke slijtage vertonen. Er was de goede opvolging al die jaren door de 3 Congolezen die door de ingenieurs van Focus daarvoor opgeleid zijn en door hen worden betaald. Zo kunnen die bijgewerkte installaties weer jaren optimaal functioneren en duurzame, betrouwbare en betaalbare energie garanderen. De impact op de gezondheidszorg voor de lepra- en tuberculosepatiënten van Damiaanactie is enorm.
Ik dank u voor de steun die je al hebt gegeven in het verleden en wellicht verder wilt geven op:
Focus VZW
BE90 5230 8064 1532
Triodos Bank.
Met mededeling: 9997
Met dankbare en vriendelijke groeten.
René.
13-02-2024, 09:59
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 15-21 februari
-Donderdag 15 februari 8.30 u.Rosalie Carolina Van Goubergen (F)
-Vrijdag 16 februari 8.30 u.E.H. Van Schoubroek (F)
-Zaterdag 17 februari 16.30 uE.H. August Vanhove en ouders
-Zondag 18 februari Eerste zondag in de veertigdagentijd 11.00 u.Hoogmis opgeluisterd door het kerkkoor Eugenia Van Herck Sint-Pieterskapel 10.00 u.Woord- en communiedienst
-Maandag 19 februari 8.30 u.E.H. Frans Verbist (F)
-Dinsdag 20 februari 8.30 u.Ter ere van Sint-Pieter (F)
-Woensdag 21 februari 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
13-02-2024, 09:50
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
12-02-2024
Vastenfietstocht langs kerken en kapellen
Tijdens de vastenperiode staan er aan alle kerken én aan de verschillende kapellen van onze pastorale eenheid houten kruisen. Ze nodigen uit om stil te staan bij de betekenis van de vasten. Als u de QR code scant die je op de kruisen vindt, dan ontdek je een fietstocht die je langs de verschillende kruisen leidt, én een bezinning bij elk kruis. De bezinning vertrekt van de zondagse evangelielezing. Probeer maar eens!
12-02-2024, 10:10
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Jezus getuigt van een liefhebbende God
Als een melaatse – voor de joodse wet een uitgestotene, een onreine – naar Jezus komt met de vraag: ‘Als Gij wilt kunt Gij mij reinigen’, dan klinkt daar een diep verlangen door om opnieuw onthaald te worden als mens: door God, door de joodse gemeenschap. Jezus kan dit wonder bewerken, want Hij getuigt van een liefhebbende God, geen straffende en vervloekende. Hij getuigt van ware menselijkheid en medeleven. Hij raakt hem aan. ‘Ik wil, word rein’, sprak Hij. In zijn voetspoor heeft pater Damiaan de weg gevonden naar Molokai.
12-02-2024, 10:05
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
11-02-2024
Augustijnse spiritualiteitsdag in Postel
AUGUSTIJNSE SPIRITUALITEITSDAG
Zaterdag 9 maart vanaf 9.30 u. tot 16 u. op het 'Kontaktcentrum' - Abdij Postel
De Norbertijnen kregen van hun stichter Norbertus de Regel van Augustinus als leefregel. Wie was de H. Augustinus? Wat staat er centraal in zijn kloosterregel? Welke boodschap hebben wij hieraan?
Dat zijn de vragen die behandeld worden op deze spiritualiteitsdag door Pater Nicolaas Gorts.
Bijdrage : 25 euro (inclusief middagmaal en twee koffiepauzes)
11-02-2024, 15:22
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Uitreiking askruisjes
Woensdag 14 februari, ASWOENSDAG, 8.30 uur: eucharistieviering met uitreiking van askruisjes door pater David.
11-02-2024, 12:26
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
10-02-2024
Opnieuw morgenmis...
Vanaf dinsdag 13 februari gaat pater David opnieuw voor in de morgenmis om 8.30 uur.
Iedereen van harte welkom!
10-02-2024, 09:21
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintenties zondag
Morgen, zondag 11 februari, 11 uur, misintenties:
-Jozef Geerts en Maria Claessens
Familieleden en vrienden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
10-02-2024, 09:18
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
09-02-2024
Prof. Dr. Karel Blockx stierf 41 jaar geleden
Op vrijdag 11 februari 1983 stierf Retienaar en priester, prof. dr. Karel Blockx, plots, net voor de aanvang van een les in het Leuvense Maria-Theresiacollege. Hij was bijna 58 jaar. De uitvaartplechtigheid in de Sint-Martinuskerk werd massaal bijgewoond door mensen uit het academische milieu én door inwoners van Retie.
Zijn wetenschappelijke activiteiten en doceeropdrachten hadden vooral als onderwerp de kerkgeschiedenis. In de faculteit Godgeleerdheid, Engelstalig programma, was hij een geliefd en gerespecteerd docent.
Een In Memoriam in een universitair tijdschrift (1983) schenkt ook aandacht aan de spiritualiteit van Karel Blockx.
Enkele citaten:
'Zelf heeft hij (Karel Blockx) geschreven dat zijn studie van het christendom en de Kerk, van de reformatie en het christelijk humanisme, en van de oecumenische beweging, voor hem nooit een louter academische bezigheid geweest is. Hij zag de Westerse beschavingsgeschiedenis als het verhaal van de spanning tussen de antieke wereld en het christ'endom, tussen de menselijke wijsheid en het goddelijke evangelie'.
'De belangstelling voor de evangelische waarden, vermeerderde bij mij de gevoeligheid voor de aardse en waarneembare werreld, voor het mysterie van de schepping'.
'Waarlijk groot is de mens die zich niet groot wil maken in de wereld, die zich niet druk maakt om persoonlijke ambities, die niet groot gaat op zijn prestaties. Waarlijk groot is de nederige dienaar van zijn evenmens. Door zo iemand daalt Gods glimlach neer op aarde. En meteen wordt de wereld nieuw'.
09-02-2024, 11:09
Geschreven door Parochie Sint-Martinus