DITJES EN DATJES OVER KOKEN
HOME
Gastenboek
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • slif
  • saus
  • Auf in ein gutes neues Jahr mit viel Glück und Gesundheit
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Binnen zonder bellen

    Groetjes van michelleke!!!
    Onder blancheren verstaat men het kort voorkoken en onmiddelijk daarna afkoelen onder koud water van spijzen,waardoor bederfwekkende stoffen onwerkzaam worden gemaakt.De kleur en de geur van bepaalde groenten(vooral groene)blijven beter bewaard en een eventuele scherpe smaak wordt weggenomen.Het enige nadeel van blancheren is dat hierdoor verlies aan zouten en in water oplosbare vitaminen optreedt
    Inhoud blog
  • welkom keukenprinsessen en prinsen!
  • hoe maak ik een goeie bruine fonds
  • hoe maak ik een goede bisque.
  • Hoe maak ik een goeie mousselinesaus
  • Enkele begrippen en theorie uit de keuken
  • Hoe maak ik een goeie visfumet
  • Hoe maak ik een goeie gevogeltebouillon
  • Hoe maak ik een goeie bearnaisesaus
  • hoe maak ik een goeie blanke botersaus
  • Hoe maakt men een goeie tartaarsaus.
  • Alles over een "Tournedos"
  • Hoe maak ik een goeie Bordelaisesaus
  • Hoe maak ik een lekkere sabayon!!!
  • Hoe maak je een goeie Quiche à la Lorraine
  • Hoe maak je eigenlijk goeie kaaskroketten
  • Hoe maak je eigenlijk deeg voor wit brood
  • Hoe maak je eigenlijk deeg voor grof brood
  • Hoe maak ik eigenlijk lekkere vanilleroomijs?
  • Woordenboek voor vis en schaaldieren
  • Hoe maak je eigenlijk een goeie tiramisu
  • Hoe maak ik een doodgewone pannekoekendeeg
  • Hoe maak ik een vanillebavarois.
  • Hoe maak ik heerlijke meringues
  • Groenten
  • Hoe maak je eigenlijk een Tarte à Tatin
  • Hoe maak ik eigenlijk een goeie tomatensaus
  • Hoe maak je eigenlijk een risotto
  • Hoe kook je eigenlijk een kreeft
  • Hoe maak je eigenlijk een Osso Bucco
  • Hoe maak je eigenlijk een pesto
  • Hoe maak je eigenlijk geconfijte tomaten
  • Hoe maak je eigenlijk een goeie Béchamelsaus
  • Hoe maak je eigenlijk een goeie mayonaise
  • Hoe maak je eigenlijk een goeie marinade
  • Hoe maak je eigenlijk lekkere briochebroodjes?
  • Hoe maak je eigenlijk cocosrotsjes
  • Hoe maak je eigenlijk garnaalkroketten
  • Hoe maakt men eigenlijk de italiaanse panna cotta
  • Hoe versnijdt je eigenlijk een ham????
  • Hoe maak je eigenlijk zelf pizzadeeg
  • Hoe maak ik eigenlijk Sushi?
  • Hoe maak ik eigenlijk Goulash?
  • Hoe maak je eigenlijk chocopasta?
  • Hoe maakt men eigenlijk schaaldierenolie
  • Van waar komen eigenlijk kappertjes??
  • Hoe maak je eigenlijk een gewone kerriesaus
  • Verschillende aardappelbereidingen
  • Hoe maak je een espuma
  • mosselmaten
  • Nog een beetje culinaire termen

    Trots om een voedsel
    bereidende,roerende,
    lepelzwaaiende,
    perfect op smaak gebrachte
    professionele KOK te zijn!!!!!

    Om goeie resultaten te verkrijgen heb je altijd een goeie basis nodig waarop je een gerecht kunt opbouwen of afwerken.Deze basis is zeker een goede bouillon of fonds waarmee je  een gerecht mee kunt déglaceren(na bakken) of waarin je een gerecht in kunt braiseren (of pocheren)Dus start met het maken van een goeie visfumet,gevogeltefonds of demi-glace om daar later je gerechten mee te bereiden.
    Foto
    amaai het ruikt hier al goed!!!
    Vraagje????

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Reactie of ideetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • slif
  • saus
  • Auf in ein gutes neues Jahr mit viel Glück und Gesundheit
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Hoe aardappelen bewaren?

    Aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Daarom dien je aardappelen te bewaren op een koele, donkere en droge plaats.

    Nog enkele tips om aardappelen te bewaren:

    - Bewaar ze niet in de koelkast. Indien ze te koud bewaard worden zullen de aardappelen zeer snel uitdrogen.

    - Bewaar je ze te warm en/of te lang en/of te licht, dan krijgen de knollen scheuten die de aardappel taai maken en het vitaminegehalte in de aardappel verlagen.

    - Bewaar je ze te vochtig dan verhoogt de kans op schimmelvorming en rotting.

    Hoe maak je slagroom ?

    Het beste gebruik je room met 40 procent vetgehalte. Gebruik vooral geen gesteriliseerde room.

    Eerst moet je de room koelen voor het opkloppen. (24 u in de koelkast)

    Giet de room in een grote kom met ronde bodem, en voeg een klein beetje fijne suiker toe.Voor één liter room heb je twee tot drie eetlepels suiker nodig. Je kan ook een pakje vanillesuiker toevoegen.

    Neem een grote klopper en zet bij voorkeur de room in een bad met ijsblokjes en begin te kloppen Dit kan ook gedaan worden met een elektrische klopper maar dit geeft niet hetzelfde luchtige resultaat.

    Wat doe je als je slagroom niet stijf wordt?
    U wilt slagroom kloppen maar ze wordt niet stijf?
    Voeg een paar druppels citroensap bij, terwijl u blijft kloppen.
    Hoe verwijder ik vieze geurtjes uit mijn frigo?

    Iedereen heeft het wel eens voor: je hebt een stuk kaas te lang in de frigo laten liggen en als je de deur opent, kruipt de schimmel je tegemoet. Ook als je de kaas weggedaan hebt, blijft die hinderlijke en doordringende geur in je frigo hangen.Hoe krijg je die weg zonder je ijskast volledig te ontdooien en uit te kuisen? Heel eenvoudig: plaats een tas melk in de frigo! De melk absorbeert de kwalijke geuren en na een paar uur ruik je die kaas niet meer.De melk is achteraf wel niet meer bruikbaar voor consumptie, want die zal een beetje vies ruiken (en smaken)….
    Soms wordt er ook een halve ongekuiste ajuin in de frigo geplaatst omde reuk te onderdrukken en een derde middel is enkele lucifers laten ontbranden en doven in de frigo...de onaangename reuk is zo verdwenen!!!

    Wat doe je als je maar een paar druppels citroensap nodig hebt?
    Als je maar een paar druppels citroensap nodig hebt, dan steek je met een vork dwars door de schil  van de citroen en je kan er een paar druppels laten uitdruppelen!!!!Deze droogt dan niet uit en kan hergebruikt worden!!!!
    Is je ei gekookt of niet?

    Als men eieren in de kast of koelkast liggen heeft weet men soms niet of deze gekookt geweest zijn of niet. Als men het makkelijk wil ontdekken dan moet u de eieren allemaal eens proberen te laten ronddraaien op tafel.De eieren die ronddraaien als een tol zijn namelijk de hard gekookte, u zult zien dat de niet gekookte eieren bijna niet zullen ronddraaien en deze zijn dus nog rauw.

    Hoe weet je of eieren vers zijn?

    Leg de eieren in een kom met water.
    Als ze drijven zijn ze niet meer goed.
    Als ze halverwege de bodem en het oppervlak blijven drijven dan zijn ze alleen nog goed om te koken.
    Als ze recht naar de bodem zakken , dan zijn ze vers.

    18-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele keukentips

    Ei breken

    Wanneer je een ei probeert te breken, doe je dat best op een vlak oppervlak, zoals een tafelblad. Wanneer je de eierschaal tegen de rand van een kom slaat, zorg je er namelijk voor dat de eischaal meer gebarsten wordt, en je een grotere kans loopt op eierschaal stukjes.

    Cake

    Wanneer je een fruitcake maakt, is het vaak erg moeilijk om je fruit op een evenwichtige manier over de gehele cake verdeeld te krijgen. Besprenkel ze eerst met een heel klein beetje bloem. Doordat je fruit rondom besmeurd is met wat bloem, zal het beter in het beslag blijven zitten en niet naar de bodem zinken. Je kan hetzelfde trucje toepassen voor rozijnen of chocolade.

    Te gezouten voedsel

    Je gerecht is bijna perfect, maar dan schiet de zoutbus uit je handen. Het overkomt ons allemaal wel eens. Toch kan je de situatie soms nog rechttrekken. Zeker als er een bepaalde zuurtegraad in je gerecht zit. Citrussap, azijn en wijn kunnen het teveel aan zout namelijk helpen uitbalanceren. Omgekeerd geldt hetzelfde principe: heb je teveel azijn, wijn of citroensap aan je gerecht toegevoegd, dan kan dat opgeheven worden door een beetje zout toe te voegen.

    Citroenen persen

    Wil je een citroen tot op de laatste druppel opgebruiken? Kies in de winkel dan reeds voor rijpe, sappige exemplaren. Hoe je dat doet? Door naar de schil te kijken. Is deze gladder en minder gestructureerd? Dan betekent dat, dat je schil dunner is en dat de citroen bijzonder sappig zal zijn.

    Voor je begint te persen, rol je de citroen best eventjes met je beide handen over het aanrecht, waarna je hem voor zo'n 30 seconden in de microgolf steekt.

    Meloen

    Een rijpe meloen is meestal een zwaarder exemplaar. Vergelijk in de winkel dus verschillende gelijkaardige meloenen op hun gewicht. Ruik ook eens aan de steel. Komt er een opvallend fruitparfum vrij? Dan betekent dit dat je meloen rijp is. Nog niet zeker van je stuk? Hou de meloen dan naast je oor en klop er zachtjes op. Wanneer je een hol geluid hoort, weet je zeker dat je goed zit.

    Champignons bewaren

    Champignons worden sneller bruin wanneer ze in plastic worden bewaard. Leg daarom een beetje keukenpapier in een papieren zak en plaats daarop een rij champignons. Doe daarna hetzelfde tot de zak vol zit. Verzegel de zak goed voordat je hem in de koelkast zet. Wanneer je dit procedé volgt kan je champignons tot wel 2 weken na aankoop bewaren.

    Boter zacht maken

    Heel wat nagerechten vragen voor zachte, niet gesmolten boter. Wil je je botervlootje echter geen nacht buiten de koelkast zetten, dan kan je het ook simpeler oplossen. Vul een groot glas met heet water en laat het enkele seconden trekken. Zet daarna het warme glas over de boter. Wacht enkele minuutjes en je boter is heerlijk zacht.

    Slagroom maken

    Wil je slagroom maar moeilijk opstijven? Zorg er dan voor dat je room bijzonder goed gekoeld is. Erg koude room klopt een pak gemakkelijker op dan room op kamertemperatuur.

    Geitenkaas

    Wil je je magere geitenkaas graag brokkelen over je salade, maar plakt de hele boel bij elkaar? Plaats je kaas dan 30 minuten in de vriezer. Hierna kan je je kaas brokkelen naar hartenlust.

    Aangebrande pan

    Je bent je vlees eventjes uit het oog verloren en nu is je hele pan aangebrand. Geen gemakkelijke klus om proper te krijgen, en zelfs de vaatwasmachine is er niet tegen opgewassen. Wil je jezelf een boel werk besparen? Giet dan een beetje koolzuurhoudende drank over de aangebrande pan en meng het met wat water. Laat enkele uren trekken. Door de koolzuur zullen de verbrande etensresten sneller lossen en is het gemakkelijker om je pan daarna proper te krijgen.

    Frisse snijplanken

    Je snijplank is een ideale geurabsorbeerder. Ben je een grote fan van ui of look? Dan zal dat te ruiken zijn aan je snijplank. Wil je al die onaangename geuren voorkomen, besprenkel je plank dan met een beetje zout en wrijf het zout in met een halve, verse citroen. Laat het goedje enkele minuten trekken en was het daarna af met een vochtige, warme theedoek.

    Kleverige ingrediënten

    Het is een ware hel om met kleverige producten zoals honing of confituur te werken. Wil je liever niet dat al je bestek of maatbekers volhangen met dit spul? Vet ze dan voordien lichtjes in met olijfolie. De honing zal er zo vanaf vallen.

    Avocado's

    Voor je recept heb je maar een halve avocado nodig? Bewaar de andere helft dan met het vruchtvlees naar beneden gericht in een kommetje met water waarin je wat citroen sprenkelt. Je kan de opengesneden avocado nu nog een paar daagjes zonder problemen bewaren.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    21-01-2012
    Bezoekje
    Zeer gebruikelijke tips

    21-01-2012, 21:34 geschreven door valerieke
    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!