eventjes achterom kijken
Inhoud blog
  • Hoe het allemaal begon(vervolg)
  • Hoe het allemaal begon(vervolg)
  • Hoe het allemaal begon(vervolg)
  • Hoe het allemaal begon.
  • Vervolg:"Hoe het allemaal begon."
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Terugblik op mijn jeugdjaren
    30-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg:"Hoe het allemaal begon."
    Wat me wel zeer goed is bijgebleven is de historie met de nieuwjaarsbrieven toen ik nog in de lagere school zat.Ik velangde to de maand december er aan kwam,alleen al omdat ik wist dat onze schoolmeester op een dag de nieuwe voorbeelden van de  nieuwjaarsbrieven zou mee hebben.En mooi dat die waren!Spijtig dat ik geen meer heb,want die brieven hadden iets magisch voor mij.Prachtige sneeuwlandschappen en mooie Kersttaferelen,versiert met flikkerende gouden en zilveren snippers.Ze hadden werkelijk iets sprookjesachtig.En dan dat schrijven!Er zou eens een inktdruppel moeten opvallen want in die tijd,met pennen en inktpotten wist je maar nooit.
    Het was nog donker toen we met zijn allen naar de kerk trokken.De sneeuw had het landschap herschapen in een zilveren tapijt onder de schijn van de maan en de duizenden sterren.We stonden bij momenten stil om er naar te kijken,want het was helder en serieus aan het vriezen.Als kleine gasten voelden we dat nauwelijks.Na de mis,waarmede we,als goede Christenen het jaar hadden ingezet,mochten we dan mee naar meters.Zo noemden we ons grootmoeder.Ze woonde naast het toenmalig oude mannenhuis,in de smallestokstraat,nu Tieltsesteenweg.De gehele familie,langs vaders kant,kwam er samen.Door meter zelfgebakken koekebrood met boereboter,kaas en koffie stonden op het menu.Iedereen liet het zich smaken.Er werd gebabbeld,vooral dan over de duiven,gediscussieerd ,verteld ,gelachen en vooral veel geetenMaar ik had voor iets anders meer aandacht.Op de Mechelse kast,tussen het onderdeel en de mooi in hout gesneden opzet,stond een eenvoudige,maar wondermooie kerststal.Eigenlijk was het maar een verfrommeld stuk kaft papier,gevormd in een rotsmassief of grot en geschilderd met restjes verf,met daarin plaasteren beeldjes van Maria,Jozef en het kindje Jezus,samen met wat schaapjes tussendoor en een herder.
    Schitterend was dat.
    Het werd zo stilaan tijd om onze nieuwjaarsbrief voor te lezen.Ieder om beurt.We bloosden en waren zenuwachtig.Tante Rachel was mijn doopmeter,dus probeerde ik mijn beste beentje voor te zetten en plechtig mijn nieuwjaarsbrief voor te dragen.En serieus dat we waren.Daarna gaven we onze brief dolgraag af met en bijhorend geschenkje.Ik weet nog heel goed dat het bijna jaarlijks een zoetekoeke was,verpakt in doorschijnend goudkleirig papier en in de vorm van een hartje.Nu kwam het voornaamste.......Ons drinkgeld.Fier als een pauw gaven we het dan aan ons moeder.Intussen moet her al zo wat rond tien uur geworden zijn.Dus de hoogste tijd om te vertrekken naar Marialoop,aan de steenovens,want daar woonde bijna alle familie van ons moeder.

    30-04-2006, 14:07 Geschreven door miltonia
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg:"hoe het allemaal begon."
    Ons moeder kon fantastisch koken.Met heel weinig kon ze heerlijke maaltijden op tafel toveren.Je mag niet vergeten,ze moest het bijna uitsluitend stelleen met varkensvlees.Vooral gezouten of gepekelde vleesschotelkes die bewaarde werden in ons klein keldertje in een betonnen kuip.Hierop lagen een paar houten plankjes met wat stenen om het vlees in de pekel te houden.Van frigos  of diepvries was er uiteraard in lange nog geen sprake.

    Zo dicht mogelijk bij de buizestove staan twee stoelen met daarop een gegalvaniseerde kuip.Die kuip was,toen we nog klein waren en tijdens de zomer,ons heerlijk bad.Maar nu ligt er een linnen handdoek op.Ra ra ra wat is dat?
    Ieder jaar met Kerstmis,of met Nieuwjaar,werd er een vaste traditie uitgevoerd.Moeder bakte pannekoeken.Een hele kuipe deeg voor heel wat lekkere stapels koeken.De buizestove vollen bak,een stuk vet van een varkensschotel over de staalplaat van de stove uitsmeren en met een pollepel de deeg in rondekes er op gieten.Hmmmmmm,heerlijk.En lekker dat het rook.Met een plat ijzeren schopje werden de gebakken exemplaren van de plaat geschept en op het stro gegooid dat uitgespreid lag langs de binnenmuur.Zie je dit nog gebeuren in onze huizen??????????
    Ouderjaar avond herinner ik me minder.Wel weet ik nog dat we ,las naar gewoonte met zijn allen rond de buizestove zaten met ons voeten bijna tegen de gloeiende kachelpot.We mochten ook langer op blijven en een voor een kon dan zijn nieuwjaarsbrief opzeggen.Voor ons vader waren er altijd geschenkjes.Meestal een pakje met daarin sigaretten of tabak.Ook wel eens een nieuwe tabaks doos.Voor ons moeder was er nooit iets.Maar ze was al heel kontent en gelukkig als da avond zonder problemen verliep.

    30-04-2006, 13:34 Geschreven door miltonia
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg op :Hoe het allemaal begon.

    s'Anderendaags morgen,voor het krieken van de dag,kwam de beenhouwer terug.Alois nam dan het geslachtte varken onder handen en begon met het snijden van de korteletten,de hespen de schotelkes enz.Hespen roken,na het zoutzn durfde ons vader ook wel eens.Daarna gingen ze te drogen aan de kaveboord in een rood witte zak,gemaakt van keukenhanddoeken.We hadden ribbekes die ons moeder klaarmaakte met bruin tafelbier waardoor ze fantastisch smaakten.De paté was overheerlijk,net als het hoofdvlees en de smout smaakte op onze boterhammen.Zelfs de kaantjes,die gevormd werden bij het koken van het vet,kwamen uiteindelijk in de saus terecht.En dan worst maken met zo een molen waar men met de hand het rauwe vlees induwde,samen met wat brood en ajuin.Gemalen werd dit allegaartje in een dunne darm geperst.We kwamen ogen tekort.Dan mochten we met een zendingske(een kleine hoeveelheid van het pas bereide varkensvlees)naar onze nonkels en tantes gaan.Dat bracht op zijn minst een snoep,een appelsien of wat centjes op.
    Maar terug naar kerstmis.Het liefst wat ik eet is een met zoet bruin bier klaargemaakt tam konijn.Dikwijls heb ik me afgevraagd of dit niet komt omdat ons vader met kerstmis altijd een konijn,zelf gekweekt overigens,slachtte.Achter ons huisje hadden we nog een lapje grond en daarop stond,naast een zelfgebouwd hok,een rij konijne kootjes,en een duivenhok.De zinderstenen die ons vader hiervoor gebruikte,had hij,met engelen geduld zelf gemaakt met oa.de assen uit de kachel.Trouwens alles,zelfs zijn duivenhok had hij van a tot z samen geknutseld.Jammer dat dit alles overschaduwd werd door wat we allemaal hebben moeten doorstaan en het verdriet dat hij ons,maar vooral ons moeder heeft aangedaan.Nu denk ik daar liever niet meer aan.
    Vervolgd......

    28-04-2006, 19:41 Geschreven door miltonia
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 13/03-19/03 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!