Gelieve een berichtje na te laten in mijn gastenboek, zodat ik kan weten dat je mijn blog hebt bezocht. Alvast bedankt
Alle planten vind je op www.musapalm.be
De Banksia alba is een klimmende roos. deze roos heeft echter heen doornen en kan zeer goed dienst doen voor het laten begroeien van bijvoorbeeld een pergola, klimrek of misschien wel een boom.
De Banksia alba kan zonder snoei wel tot 7 meter hoogte groeien en krijgt dan een gemiddelde doorsnee van 2,5 meter.
Dit zal voor veel tuinen wat te groot zijn en gelukkig kan deze klimroos heel goed gesnoeid worden, indien noodzakelijk dan snoeien na de bloei.
Over de bloei gesproken, deze plant bloeit met grote overdaad aan witte bloemen gedurende de lente vanaf eind april t/m juni.
Deze geuren heel licht, overigens bloeit hij het beste op het 3 jaar oude hout. Wees daarom een beetje terughoudend met snoeien.
Ook de bladgroei van de Banksia alba is redelijk dicht, zodat hij ook zonder bloei voor een mooi dicht bladerdek zorgt. In milde klimaten is deze plant groen blijvend.
Verder heeft de Banksia alba geen last van ziektes zoals sterroetdauw, meeldauw, roest etc.waar andere rozen wel last van kunnen hebben.
De Banksia alba is goed winterhard en geen probleem in ons klimaat. Winterhardheid zone 7a (-15ºC).
ARGYROCYTISUS BATTANDIERI of Marokkaanse boombrem, Ananas brem, Pineapple broom. Uit het Atlasgebergte komende struik die zich prima heeft aangepast aan wind en koude.
Is goed te houden in ons klimaat, zeker op een beschutte plaats. Het blad is zilver/groen van kleur en heeft qua vorm wat weg van klaver.
Deze uitbundige bloeier krijgt gele bloemkegels die heerlijk ruiken en een zoete ananasgeur verspreiden. Is een onmisbare exoot in uw tuin met zijn langdurige en uitbundige bloei in de zomer.
Deze stikstoffixerende plant groeit op de meest arme grond. Dit komt omdat rhizobiumbacteriën nitraten en stikstof in de lucht omzetten in bruikbaar voedsel voor de plant. Winterhardheid zone 8a (-12 graden).
Iedereen kent wel de gember uit de keuken, maar behalve die zijn er nog tal van soorten zoals de Alpinia Zerumbet Variegata of de Hedychium soorten. En dat de gember geweldig mooie bloeiwijze krijgen is ook niet algemeen bekend.
Deze gember is goed winterhard en kan in de volle grond geplant worden.
Er verschijnen in de zomer witte bloemen die heerlijk ruiken en een exotische uitsraling hebben. Het blad van de variegata is geel/groen gestreept. Het is een mooie verschijnen in de tuin.
In de winter de gember afdekken met een bodembedekker zoals bijv. turf of boomschors. Het blad kan tegen de winter afgeknipt worden.
In het voorjaar schieten de gember knollen dan weer uit.
Mag van april tot september regelmatig mest krijgen en houdt ervan regelmatig water te krijgen.
Kan ook in een kuip gehouden worden op het terras of zelfs in een serre. Deze gember mag in de half schaduw staan op het terras en op een lichte plaats in de serre.
Indien op een natte plaats in de volle grond tijdens de winter, dan liever knollen uitgraven en vorstvrij in potgrond overwinteren i.v.m. wortelrot.
Op deze manier hoeft u ook geen water te geven. Pas als het voorjaar begint, zo rond begin april weer water gaan geven.
De Alcantarea Imperialis of Bromeliaceae Imperialis is een behoorlijk grote Bromelia, wordt ook de Keizer bromelia genoemd. De plant kan tot ruim 1 meter hoog worden. Het blad van de plant is groen waarbij de bladeren naar de kern richting rood/paars verkleuren.
Wees terughoudend met bemesten van deze bromelia soort. Als u teveel mest dan blijft het blad meer groen van kleur. Als de plant minder voeding krijgt wordt het blad meer rood/paars.
Waterbehoefte is normaal, geef van boven water zodat het via de kern van de plant wordt opgenomen (in de zomer regelmatig gieten).
Het leerachtige blad kan meer dan 60 cm lang worden, waarbij de plant een overspanning heeft van 150 cm. Dit duurt echter wel 10 jaar.
Het blad is licht geribbeld en voorzien van een waslaagje. Hierdoor lijkt het blad vanuit een bepaalde hoek wel blauw. Deze kuipplant is een schitterende blikvanger op een terras.
In het wild is deze Bromelia bedreigd met uitsterven omdat deze plant in menig tuin een plekje wist te veroveren. Hij is zeer populair en werd mede hierom met uitsterven bedreigd.
Nu zijn er in Brazili een aantal kwekerijen die deze bromelia kweken waardoor de planten in het wild met rust gelaten worden.
Behalve dat ze zeer fraaie bloemen krijgen room/wit van kleur, ruiken deze ook lekker. Ze groeien vanuit het midden van de plant op een in eerste aanleg rode stengel die wel meer dan 2 meter hoog kan worden.
Op deze stengel kunnen tussen de 400 en 600 bloemen verschijnen en de bloeitijd is tot 5 maanden lang.
Ze trekken veel vlinders en bijen aan die zich tegoed doen aan de nectar.
Als de plant is uitgebloeid kan deze wel 80.000 tot 200.000 zaden produceren.
Vermeerdering kan onder andere middels zaaien.
Overwintering van de plant op een koele plaats in bijvoorbeeld een kas of serre of bij een raam. Zorg ervoor dat u de plant omdraait en al het water uit de koker van de plant laat lopen.
De potgrond gedurende de winter zeker niet te nat houden (eerder aan de droge kant).
Staat de plant in de winter op een warmere plaats dan hoeft u bovenstaande niet uit te voeren.
De Alcantarea Imperialis kan een paar graden vorst verdragen en zal hiervan niets lijden. Echter jonge planten kunnen lichte vorstschade oplopen en dienen vorstvrij te overwinteren. Ook voor oudere planten geldt dat overwinteren boven het vriespunt wordt aanbevolen.
Deze Albizia Lophantha is ook bekend onder de naam Paraserianthes Lophantha. Indien deze Albizia boven de +10 graden overwintert dan is ze groenblijvend. Door haar compact wortelstelsel is ze zeer goed als kuipplant te houden.
Gezien de winterhardheid van de plant is het wel fijn dat ze goed in een kuip gehouden kan worden, de winterhardheid op een beschutte plaats reikt tot zone 8b voor oudere planten en is hiermee niet zo winterhard als de Albizia Julibrissin. We hebben nu een exemplaar in de volle grond op een minder beschutte plaats staan om de winterhardheid te testen. Ook de Albizia Julibrissin bleek verrassend winterhard, de winter van 2008/2009 heeft deze bij ons op een open vlakte -22ºC overleeft.
De witte/gele pluimen verschijnen in juli en de bloei gaat door tot in oktober. Deze mooie witte/gele bloeiwijze hebben qua vorm wat overeenkomsten met de bloei van de Callistemon. De bloei trekt vlinders. Als de Albizia Lophantha is uitgebloeid dat verschijnen er groene peulen die gedroogd bruin zijn. De zaden kunnen gebruikt worden voor vermeerdering.
Zoals het voor alle Albizia soorten geldt heeft ook deze soort graag een zonnige plaats. Middels snoei is deze Albizia Lophantha goed in de gewenste maat te houden. Winterhardheid zone 8b (-8/-9ºC).
De Albizia Julibrissin Summer Chocolate behoort tot de subfamilie Mimosaceae waartoe ook de Mimosa en acacia behoren. De Albizia groeit als struik-, of boomvorm.
Deze Albizia Julibrissin is in ons land nog niet zo veel te zien en zeker nog niet op grote schaal te koop. Wanneer de boom in bloei staat van juli tot september zal menigéén verstelt staan van de schitterende fel rode bloeiwijze.
De Albizia legt een extra tropisch accent in uw tuin en alleen al om de weelderige bladeren aan deze boom is hij prachtig om te zien. Hij heeft dubbel geveerde, sikkelgevormde bladeren die wat weg hebben van de varen. Bladeren zijn 's-nachts dichtgevouwen, daarom noemt men het ook wel de slaapboom.
De boom voelt zich thuis op een beschutte warme plaats in de volle zon en is goed winterhard. Hoe meer zon in de zomer, hoe meer hij bloeit en des te sterker zullen de nieuwe scheuten worden.
Aan de grond stelt de Albizia niet veel eisen. Snoeien is niet nodig.
De Albizia behoort tot de subfamilie Mimosaceae waartoe ook de Mimosa en acacia behoren. De Albizia groeit als struik-, of boomvorm.
Deze Albizia Julibrissin is in ons land nog niet zo veel te zien en zeker nog niet op grote schaal te koop. Wanneer de boom in bloei staat van juli tot september zal menigéén verstelt staan van de schitterende fel rode bloeiwijze.
De Albizia legt een extra tropisch accent in uw tuin en alleen al om de weelderige bladeren aan deze boom is hij prachtig om te zien. Hij heeft dubbel geveerde, sikkelgevormde bladeren die wat weg hebben van de varen. Bladeren zijn 's-nachts dichtgevouwen, daarom noemt men het ook wel de slaapboom.
De boom voelt zich thuis op een beschutte warme plaats in de volle zon en is goed winterhard. Hoe meer zon in de zomer, hoe meer hij bloeit en des te sterker zullen de nieuwe scheuten worden.
Aan de grond stelt de Albizia niet veel eisen. Snoeien is niet nodig.
De Akebia Quinata of schijnaugurk is een snel groeiende klimplant die zonder snoei wel tot meer dan 10 meter hoog kan klimmen. De plant geeft in de lente van april tot eind mei bloemen.
De bloem van de Akebia Quinata is zowel vrouwelijk als mannelijk.
Er zijn ook individuele bloemen die of alleen mannelijk dan wel vrouwelijk zijn. De kleur van de bloeiwijze is paars/bruin, deze ruiken heerlijk zoet.
Deze makkelijke plant staat graag in licht vochtige grond en op tijd water geven komt de groei ten goede.
Het ovale blad blijft in een milde winter lang hangen en verkleurd mooi paars. Wordt de winter strenger dan verliest de plant zijn blad.
De houten ranken verkleuren tevens paars/bruin.
Indien de plant te groot wordt dan is snoeien geen probleem.
De Akebia Quinata kan in een goede zomer zijn vruchten afrijpen. Deze zijn langwerpig tot ovaal van vorm. Voor een goede bestuiving dient de voorkeur twee planten bij elkaar te
zetten (enkele planten produceren alleen ook vruchten).
Als u de plant alleen voor de bloei heeft is dit niet noodzakelijk.
De vruchten worden tussen de 5-10 cm lang en tot 4 cm dik, ze verkleuren naar violet/paars als ze rijp zijn.
De vruchten kunnen vers gegeten worden, ze zijn dan wel lekker zoet maar hebben niet veel smaak. Om hier wat smaak aan toe te voegen kan citroensap een uitkomst bieden.
De bittere schil smaakt gefrituurd erg lekker.
Winterhardheid is zeer goed van de Akebia Quinata, namelijk zone 6b (-20ºC
Agastache "Blue Fortune" is ook beter bekend onder de namen Anijsplant, Anijsnetel en Dropplant. De plant heeft niets met de echte anijsplant te maken (Pimpinella anisum).
Maar wanneer het blad van de Agastache "Blue Fortune" gekneusd wordt, dan komt er een anijs-, en dropgeur vrij. Deze "Anijsplant" is een vaste plant en kan als kuipplant maar ook in de volle grond gehouden worden.
Het blad lijkt een beetje op brandnetel maar prikt niet. Het aromatische blad wordt tevens gebruikt voor in slades, thee en een lekker geurende potpourri.
Vanaf juli begint het spektakel en verschijnen de blauw/paarse bloemen. De Agastache "Blue Fortune" bloeit door tot eind september. Het is een geweldig sterke bloeier die bijna 3 maanden aan een stuk bloeit.
De planten worden tussen de 50 en 70 cm hoog.
Iedere grondsoort is prima zolang deze maar redelijk doorlatend is. In de zomer mag de plant bij heet en droog weer extra water krijgen.
Geef de plant een zonnige plaats, des te harder en langer bloeit deze. Geef in mei een handje koemestkorrel en herhaal dit nogmaal in juli.
In de volle grond dient u de plant in de winter wanneer deze is afgestorven te bedekken met een laagje mulch zodat de vorst niet te diep de grond in gaat.
De Agapanthus Praecox komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Het is een zeer makkelijke plant die geen aparte eisen stelt.
Een plaats in de volle zon op uw terras en uw krijgt er schitterende blauwe of witte bloeiwijzen voor terug.
De Kaapse lelie hoeft zo ongeveer om de 2 a 3 jaar verpot te worden.
Wordt hij veel te groot, dan kunt u hem delen door te scheuren. De het blad van de Praecox blijft in de winter groen.
Tijdens de overwintering geen of nauwelijks water geven. Pas in het voorjaar vanaf half april weer de kuip naar buiten brengen. Vanaf deze periode mag de Kaapse lelie weer om de 3 weken een kleine gift mest krijgen tot september.
Overwinteren bij een temperatuur boven de 5 graden is prima. Een enkel nachtvorstje is geen probleem, hierna de kuip naar binnen halen voor overwintering.
De Braziliaanse Guave kan een hoogte bereiken van 6 tot 7 meter in struikvorm. Het duurt echter 10 jaar voordat de struik een hoogte van 3 meter bereikt.
Het blad is ovaal van vorm en zilver behaard en deze struik krijgt zeer fraaie bloemen die een roze bloemblad hebben en de het kroontje van de bloem is fel rood.
Na de bloeiperiode van juni tot oktober verschijnen er kleine blauwe guave vruchten die verkleuren naar groen. Deze blijven de gehele winter aan de struik hangen en zijn in het voorjaar rijp als ze van de struik loslaten.
De eetbare guave vruchten smaken zoet/zuur en hebben een lengte van ongeveer 5 á 6 cm en zijn ovaal van vorm. De Acca Sellowiana is een mooie vruchtdragende exoot die ook nog lang in bloei staat. Winterhardheid zone 8a (-12 graden).
De Acacia Dealbata (Mimosa) is een groen blijvende boom die ook in struikvorm kan groeien en hoger kan worden dan 3 meter. In de winter en het voorjaar bloeit deze en zit dan werkelijk helemaal vol met pluizige gele bloemen (mimosa genoemd).
Het blad is fijn geveerd zilver/groen van kleur wat erg veel weg heeft van het blad van de Albizia Julibrissin.
De Dealbata is de meest winterharde Acacia en kan op een beschutte plaats zonder problemen in de volle grond geplant worden. Tip hierbij is wel dat de wortels met een laagje boomschors o.i.d. worden beschermt tegen de vorst.
Ook planten dicht bij een muur scheelt een paar graden. Verder staat de Dealbata het liefst in de volle zon. Plant kan ook in een kuip gehouden worden. Winterhardheid zone 8b (-8 graden).
SHIBATAEA KUMASASA. Deze bamboe is ideaal voor dichte beplanting van vakken en dergelijke. Kan in een kuip of in een groep aangeplant worden. De plant doet het ook goed onder de schaduw van bomen. Kan tevens zeer goed als randbeplanting gebruikt worden. De dunne stengel is groen van kleur. De Shibataea Kumasasa krijgt dichtbossig fris groen blad tot op de grond en groeit compact. De bladvorm is totaal anders en heeft een opvallende brede afgeronde vorm. Hierdoor goed te combineren met andere bamboesoorten in uw tuin om een bepaalde vormgeving te benadrukken. Deze bamboe kan op een zonnige plaats of op een schaduwrijke plaats als onderbegroeing wordt geplant worden. Als lage haag is deze soort ook ideaal, twee keer per snoeien is voldoende. Eerste keer in maart en dan nog een keer begin augustus. Tevens woekert deze bamboe minder sterk dan andere lage soorten, maar is een wortelbegrenzer toch nodig. Winterhardheid zone 6b (-20 graden).
Deze semiarundinaria Fastuosa Viridis is ideaal voor dichte beplanting van vakken en dergelijke. Zeker wanneer u weinig ruimte heeft dan is deze bamboe soort aan te bevelen.
Perfect geschikt tegen inkijk van de buren, de halmen groeien dichtbossig! De Semiarundinaria Fastuosa "Viridis" kenmerkt zich door zijn slanke verticale groei.
De stengels zijn nagenoeg perfect rond, kaasrecht opgaande groei, sterk en mat donkergroen van kleur. In tegenstelling tot de Semiarundinaria Fastuosa als de zon en vorst op de stengels inwerken dan blijven die in de regel groen.
Het blad is groen van kleur, 15 cm lang en dichtbossig tot aan de grond.
Verder vallen de decoratieve licht kleurige schutbladeren van deze bamboe erg op. Ze blijven lang aan de stengel zitten en zijn aan de buitenzijde mat okerkleurig en de binnenzijde glinsterend parelmoer.
Deze bamboe woekert en een wortelbegrenzer is nodig. Winterhardheid zone 6a (-23ºC)..
SASA MASAMUNEANA "ALBOSTRIATA" of Sasaella Glabra f. Albostriata. Deze bamboe is ideaal voor dichte beplanting van vakken en dergelijke, maar ook tegen inkijk of als haag te gebruiken. Kan in een kuip of in een groep aangeplant worden. De plant doet het ook goed onder de schaduw van bomen. Kan tevens als randbeplanting gebruikt worden. De stengel is groen van kleur en heeft een opvallende tekening van creme kleurige strepen. Krijgt dichtbossig blad tot op de grond en groeit zeer compact. Sasaella is een aparte groep van de Sasa, ze blijven lager en hebben kleiner blad. De bijzonderheid van deze Sasa Masamuneana "Albostriata" komt echt naar voren als deze op een schaduwrijke plaats als onderbegroeing wordt geplant. De tekening in het blad komt dan nog meer naar voren. Ook is deze bamboe zeer decoratief in een bloembak. Tevens woekert deze Sasaella Glabra f. Albostriata (zo wordt hij ook genoemd) matig en is een wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6b (-20 graden).
SASA VEITCHII. Deze bamboe is ideaal voor dichte beplanting van vakken en dergelijke. Kan in een kuip of in een groep aangeplant worden. De plant doet het ook goed onder de schaduw van bomen. Kan tevens als randbeplanting gebruikt worden. De stengel is groen van kleur en heeft blad dat groot en breed wordt, 25 cm lang en tot 6 cm breed. Krijgt dichtbossig blad tot op de grond. De bijzonderheid van deze Sasa Veitchii is wel de bladkleur. In de zomer gewoon donkergroen, maar in de winter verkleuren de bladranden naar beige/wit en zorgt dit voor een mooi contrast. Tevens woekert de Sasa Veitchii matig en is een wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
SASA TSUBOIANA. Deze bamboe is ideaal voor dichte beplanting van vakken en dergelijke. Kan als solitair, in een kuip of in een groep aangeplant worden. Tevens te gebruiken voor tegen inkijk of als haag. De plant doet het ook goed onder de schaduw van bomen. Kan tevens als randbeplanting of lage haag gebruikt worden. De stengel is groen van kleur en heeft blad dat groot en breed wordt. Krijgt dichtbossig blad tot op de grond. Deze bamboe is inheems in het eiland noordelijke gedeelte van Kyushu, een van de zuidelijke eilanden van Japan. Tevens woekert de Sasa Tsuboiana matig en is een wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
De Pseudosasa Japonica "Tsutsumiana" is een decoratieve bamboe. wordt ook wel de groene ui bamboe genoemd. Hij heeft enige gelijknis met de Bambusa Ventricosa die helaas niet winterhard is.
Dit geldt niet voor de Pseudosasa Japonica "Tsutsumiana", deze is goed winterhard.
Deze bamboe is tevens zeer goed als solitair en in de kuip te houden.
Verder wordt hij ook vaak toegepast als onderbegroeïng van bomen en grote struiken.
De stengels hebben een bijzondere vorm en groeien bolvormig. Deze kunnen een diameter van 2,5 cm halen. Ze zijn groen van kleur en als ze ouder worden kleuren iets gelig. De schutbladeren laten in het tweede jaar los van de stengel.
Deze kunnen echter ook eerder met de hand verwijdert worden indien gewenst, maar pas een maand of drie nadat de stengel is volgroeit.
Het glanzende blad is donkergroen van kleur en groot. Het blad kan 20 cm lang worden en 2 cm breed.
In de loop van de jaren wordt het een ondoordringbare bos. In grote plantenbakken geplant en de op een rij geplaatst dienen als een perfect groenscherm.
Verder is deze bamboe licht woekerend en dient de voorkeur een lage wortelbegrenzer te gebruiken. Het is niet persé noodzakelijk, ook door het afsteken van de relatief korte wortelstokken is deze bamboe goed binnen de perken te houden.
Hij wortelt niet diep. Winterhardheid zone 6a (-23ºC).