In het bewustwordingsproces van deze tijd spelen ook de dieren een rol. Ondanks alle rampen is er toch een positieve ontwikkeling te signaleren.
De dierenbescherming is een oude vereniging, in Nederland opgericht in 1854 in navolging van Engeland. Toen er nog geen algemeen geldende mensenrechten waren, hadden dieren helemaal geen rechten en gruwelijke wreedheden waren toen gewoon. In de laatste halve eeuw is veel veranderd. Bijna niemand weet dat voordien ook in Nederland nog zeehonden werden doodgeknuppeld, dat in oude kookboeken staat hoe je merelpaté moet maken.
Huisdieren hebben tegenwoordig een goed leven. Ze krijgen volop eten, goede slaapgelegenheid en zelfs snoep en speelgoed. Als er problemen zijn, is er behalve de dierenarts nu ook de psycholoog en de fysiotherapeut om hulp te bieden.
De toenemende welvaart heeft ook gemaakt dat het fokken van consumptiedieren heel grootschalig is geworden. Nooit eerder is dit voorgekomen. Zonder dat ze er zelf iets aan konden doen, groeide hun aantal decennia lang explosief. Toch bleef de bio-industrie buiten het gezichtsveld van de meeste mensen. Door gevaren van dierziekten voor ons komt die brance nu in het nieuws. Voor de dieren maakt het echter weinig uit of ze worden geslacht, geruimd of sterven aan een ziekte.
Heel interessant is de verandering ten goede in de beeldvorming over dieren. Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar intelligentie en andere vermogens die we altijd als puur menselijk hebben beschouwd. Langzaam wordt duidelijk dat er eerder sprake is van een gradueel verschil tussen mens en dier dan van een essentieel verschil. Tegenwoordig wordt dan ook minder gedacht in termen van goed en slecht. Paarden en koeien, kamelen en schapen waren goed, slangen waren slecht. Kraaien, knaagdieren, insecten en vele andere soorten zaten ook in de verdomhoek. Padden, van oudsher opzettelijk vertrapt of gemarteld, tot voor kort zeker overleden als ze de rijweg opgingen voor hun jaarlijkse paringstrek, worden nu geholpen bij het oversteken (padden rapen). Dieren zijn onderwerp in tv-programma's die veel kijkers trekken onder het motto: "alle dieren tellen mee".
In deze tijd groeit dan ook het besef dat alles wat leeft in wezen gelijkwaardig is.
|