Voelde mij al een tijdje niet goed, merkte dat mijn rechtervoet stilaan blauwer en blauwer werd. Had ook een uitstulping in linkerzij, veel pijn en altijd zo moe. Vandaag kreeg ik de uitslag van de onderzoeken die ik liet doen!? 1. Heb ik de ziekte van Burger (is iets met de slagaders) ben gaan opzoeken wat het juist is :
Vasculitis betekent ontsteking van de bloedvaten. De bloedvaten dienen om het bloed vanuit het hart naar de weefsels te brengen, daar zuurstof en voedingsbestanddelen af te geven en dan het bloed terug naar het hart te voeren. In een tweede omloop wordt het bloed vanuit het hart naar de longen gepompt, daar krijgt het verse zuurstof in de haarvaten van de longen en keert dan terug naar het hart. Bloedvaten die het bloed wegvoeren vanuit het hart noemt men slagaders of arteries, bloedvaten die het bloed terugvoeren naar het hart noemt men aders of venen. Als we vertrekken vanuit het hart, kunnen we de bloedvaten indelen in de grote arteries, de middelgrote en kleine arteries, de haarvaten, de kleine venen en de grote venen.
Het type vasculitis zal afhangen van het soort bloedvat dat aangetast wordt, maar ook van de oorzaak (meestal onbekend) en van de wijze van ontsteking. Alles samen leidt dit tot een heel grote verscheidenheid in ziektepatronen, die moeilijk te classificeren zijn en dikwijls nog in elkaar overlopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er verschillende indelingen bestaan. Takayasu arteritis is gekenmerkt door ontsteking en vernauwing ook van de grote en middelgrote slagaders, dikwijls met aantasting van de aortaboog en de zijtakken hiervan. Meestal komt de ziekte voor bij jonge vrouwen. De oorzaak is onbekend!
2.De uitstulping is een littekenbreuk :
Buikwandbreuk of hernia
Definitie: uitstulping van het peritoneum parietale door een daarvoor niet bestemde opening
Oorzaken:
Inwendige breuk: uitstulpen van een buikorgaan of een deel hiervan door een in de buikholte gelegen breukpoort. Er is geen breukzak
Uitwendige hernia wanneer het peritoneum parietale door de buikwand naar buiten komt. Het uitstekende deel doemt men een breukzak.
De meest voorkomende breuken zijn liesbreuken, navelbreuken, dijbreuken en littekenbreuken.
De littekenbreuk
Indien een operatie in de buik heeft plaats gevonden, blijft er een litteken over. Als hier een zwakke plek in ontstaat met uitpuilen van buikinhoud als gevolg, is er sprake van een littekenbreuk Eventuele klachten zijn mede afhankelijk van de grootte van de breuk. Beklemming kan soms optreden. Bij een grote breuk en sterk uitpuilen ervan kunnen rugklachten optreden.
Voorlopig 1 maand medicatie voor de aders (afwachten van resultaat) en later de operatie van de littekenbreuk,(die vrij groot is) , zeggen dat ik daar al 10 jaar mee rondloop en pijn had, dat ze al verschillende echografieen deden en nooit iets vonden, nu eidelijk dan wel! Ik sla me er wel door zoals altijd zeker
|