Stipt als afgesproken komen beide personaliteiten winters ingeduffeld ons voor verwarmd lokaal binnen. Het is een hele eer al van de eerste maand van haar ambtstermijn de nieuwe schepen van cultuur over de vloer te hebben.
We hebben het dan ook willen goed voorbereiden.
Met een powerpoint overkeken we de 12 jaar geschiedenis.
Inderdaad op onze plechtige communie zieltje kunnen we gerust getuigen van een pril volwassen bestaan. Inventariseren, registreren en conserveren.. publiekswerking, tentoonstellingen en.... op de blog kun je ons jaren volgen.
De website is onze koninginnetaart. Tegen de 10.000 gedigitaliseerde erfgoedstukken!
We hopen dat dit bezoek ons paaseieren brengt.
In de marge is ons de vraag van de uittredende schepen als uitnodiging tot studie blijvend bijgebleven. Waarom worden engelen vaak bij het water aan een bron of een beek uitgebeeld?
Voor de engelbewaarder is er de direct verwijzing naar het gevaar voor het kind. In het water kan je verdrinken. Dat zal wel de eenvoudigste beeldvorming zijn.
Maar water heeft ook een bijbelse connotatie. Water = bron, Jezus is het levend water en aan de rivier de Jabok worstelde Jakob met God, Gen 32:22, daar haalde hij zijn naam. Daarbij sloeg Mozes water uit de rots. Paulus noemt dat water Christus. In Water, in Christus, worden we gedoopt. Voor de Jood is water = Tora = leven = richting gevende leer, licht voor onze voeten, maar ook dauw des hemels.
Ook in de heiligenverhalen wordt water, een bron vaker, met bovennatuurlijke kracht geladen: Lourdes, Gistel, enz.
In het boek Openbaringen brengen de engelen vuur en zwavel, de engel Michaƫl, verpersoonlijkt Gods toorn. Engelen brengen dus niet alleen regen en water, maar ze kennen wel de bron: een God die genadig is en uit het water redt. Engelen zijn transparant. Ze weten ook ook dat die de-wet- ten-leven, de Tora, de bron niet volgt moet gestraft worden met het zwaard, zwavel en vuur.
Een ding zijn we nu zeker.
We hebben een nieuwe engelbewaarder.
Ze zal ons vrijwaren. We geraken niet in de sloot....
En ze wijst ons wellicht DE bron!
|