U herinnert zich zeker nog de prachtige dag die we vorige zomer op de boot hebben doorgebracht! Wel, dit jaar bieden we u opnieuw de kans om uren te genieten van de mooie natuur en van de rust van het water.
Op zaterdag 18 juli trekken we erop uit voor een ganse dag op de boot! VERTREK om 11.00h stipt aan het Keerdok : achterkant van de oude Zwemdok (Rode Kruisplein).
We maken een tocht vol afwisseling via de Rupel en de Schelde tot in Lillo. Daar krijgen we de kans de boot voor 45 minuten te verlaten en en wandeling te maken in het dorp. Daarna varen we terug tot in Boom. We ontschepen daar om 18.30h en daarna brengt een bus ons terug naar Mechelen.
Prijs : 24 euro voor de boottocht. U kan ook een koude schotel bestellen met vlees : kostprijs 10 euro of met vis 13 euro. Drank niet inbegrepen.
Niet leden kunnen ook mee : zij betalen 29 euro maar genieten niet van de OKRA verzekering.
Opgelet : inschrijven voor 20 juni want dan vervalt onze optie. Haast u dus om erbij te zijn. Storten op rekeningnr 778-5987605-44 van Okra Dijle met vermelding daguitstap van 18 juli e.k. met juiste gegevens ofwel de som in een omslag steken en op het secretariaat Haverwerf, 2/401 afgeven met de juiste gegevens.
Als inleiding op ons bezoek aan de tentoonstelling in Brugge, houdt Gusta TYS-SMETS op zondag 21 juni om 15u een causerie over Karel de Stoute en de Bourgondiërs in Brasserie Kraanburg.
Op donderdag 11 juni e.k. om 14.00h brengt OKRA Dijle een bezoek aan ASSIST de thuiszorgwinkel van de Christelijke mutualiteit, op de Anwerpse steenweg te Mechelen (Walem). We gaan er naartoe met het openbaar vervoer: Lijnbus 50 richting Antwerpen, vertrek 13.35 aan het Centraal station, die zet ons af om 13.50 recht tegenover de winkel.
We worden verwelkomd met een drankje en krijgen dan deskundige uitleg over al wat we bij Assist kunnen kopen of ontlenen: alle mogelijke hulptoestellen voor minder validen of voor tijdelijke gehandicapten, looprekjes, incontinentiemateriaal, apparaten voor mensen met gehoorproblemen, prothese, orthopedische schoenen, rolwagens, verbandmateriaal. Voor alle problemen is er een oplossing. Alles is er!
Na de uiteenzetting volgt dan een rondleiding waarbij we alle vragen kunnen stellen die ons bezighouden en alle mogelijke hulptoestellen kunnen bekijken, betasten en zelfs uitproberen.
Inkom gratis. Breng gerust vrienden en kennissen mee.
We gaan terug naar huis met de bus van 16.30h of 17.00h
In principe valt Pinsterzondag altijd op de vijftigste dag na Pasen. Met Pinksteren wordt de paastijd afgesloten. Op heel wat plaatsen werd Pinksteren tevens Sinksen genoemd.
In de christelijke kerken wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Heel wat bedevaarten, processies, markten en schuttersfeesten maakten in het vereden integraal deel uit van de dagen rond Pinksteren.
Een beroemde en nog bestaande Pinksterbedevaart is de Mariabedevaart naar het Brusselse Halle ter ere van de Zwarte Madonna.
In Antwerpen wordt nog steeds de alom bekende Sinksenfoor gehouden, een van de grootste kermissen in Vlaanderen.
Okra Dijle heeft een uitzonderlijke goede gids gehad, die ons heeft laten genieten van de kunstschatten van Kardinaal Danneels.
Het boek dat uitgegeven is, naar aanleiding van 450 jaar Aarstbisdom Mechelen-Brussel, met de titel "De keuze van de kardinaal" is een zeer prachtig boek met de juiste weergave van de kunststukken.
Liefde gaf U duizend namen, groot en edel, schoon en zoet; maar geen een die 'hart der Vlamen even hoog verblijden doet als de naam, O Moedermaagd, die Gij in ons landje draagt. Schoner klinkt hij dan al d'and'ren: Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen.
Vele vrijwilligers zijn mee op bedevaart gegaan om de bewoners van het "Hof van Egmont" te begeleiden naar de Basiliek. Okra Dijle was ook goed vertegenwoordigd.
Op zondag 17 mei trekt de Hanswijkprocessie weer door onze stad.
Vanaf 14.30h kunnen we, zoals vorige jaren, een zitplaats innemen in de O.L.Vrouwestraat, aan de Textielhandel Verlinden (juist tegenover de Louisastraat). U kan kaarten bestellen bij uw wijkmeester of op het secretariaat.
Er wordt 1 euro per gereserveerde plaats betaald. Eens de processie voorbijgetrokken, volgen diegenen die dat willen, al biddend de stoet tot in de Hanswijkkerk waar wij de kaars, gekocht met de gestorte som, aan Onze Lieve Vrouw zullen offeren.
Gewestelijke meivaart op dinsdag 19 mei e.k om 14.30u in de basiliek van O.L.Vrouw van Hanswijk te Mechelen.
Het koor en de organist van Hanswijk zullen de viering opluisteren. Na de viering zal E.H. Selleslagh, pastoor van Hanswijk, een toelichting geven over de tentoonstellingen in de crypte en de weekkapel. Deze kunnen daarna worden bezocht.
Op dinsdag 23 juni gaan we naar Brugge en brengen er een bezoek aan de tentoonstelling van Karel de Stoute "Pracht en Praal in Bourgondië".
08.00h :samenkomst in de hall van het station. U hoeft geen ticket te nemen want we hebben een groepsticket dat ons ook zitplaatsen garandeert tot in Brugge.
08.23h : vertrek richting Gent waar we overstappen op de trein richting Brugge.
09.37h : aankomst in Brugge. Met de stadsbus richting Centrum. Afstappen aan het Simon Stevinplein. Vandaar wandelen we naar de Onze Lieve Vrouwekerk voor een geleid bezoek. We bezoeken er o.m. de graven van Karel de Stoute en van Maria van Bourgondië. Daarna wandelen we naar het Groeninge Museum.
11.00h :aankomst in de tentoonstelling. Daar mag niet gegidst worden maar wie dat wenst kan een audiogids huren : kostprijs 4 euro ter plekke te betalen. Met audiogids duurt het bezoek aan het museum ± 1uur 30.
13.00h : middagmaal in "De Brugse Hanze" op een 5-tal minuten wandelen. Het menu bestaat uit : verse groentesoep, kalfsblanket op moeders wijze met frietjes en dag dessert. Na het diner geleid bezoek aan de St Salvatorkathedraal (tegenover het restaurant) daarna vrije tijd.
We bevinden ons in de gekende winkelstraat de Steenstraat. Wie wil kan gaan winkelen, een terrasje doen of met de groep naar het Belfort, het stadhuis en de H.Bloedkapel wandelen of bootje varen op de reien : kostprijs 8,80 euro individueel ter plekke zelf te betalen.
17.35h : vertrek vanuit Brugge, richting Brussel Noord met gereserveerde plaatsen. U kan het station gemakkelijk bereiken per stadsbus : vanaf de Markt of vanaf 'Zand (er zijn om de 5 minuten bussen) of ook te voet.
19.17h : aankomst in Mechelen.
Prijs : 32 euro p/p (alles inbegrepen : treinticket, gereserveerde zitplaats, inkom O.L.Vrouwekerk en tentoonstelling Karel de Stoute, gidsen, middagmaal). Niet - leden 35 euro.
Inschrijven moet zo vlug mogelijk gebeuren en alleen door het ingevulde formulier ten laatste op 10 mei te bezorgen op het secretariaat Haverwerf 2/401 samen met de gepaste som of met vermelding "zal storten". Rekening nummer 778-5987605-44 van OKRA DIJLE.
Ter gelegenheid van 450 jaar Aartsbisdom Mechelen wordt aan de Mechelaars de unieke kans geboden een bezoek te brengen aan het Aartsbisschoppelijk Paleis onder de kundige leiding van een gespecialiseerde gids.
OKRA DIJLE heeft het geluk gehad zo'n uitzonderlijke gidsbeurt te kunnen vastleggen op woensdag 13 mei e.k. om 14.30h. We komen samen om 14.15 uur aan de ingang van het Bisschoppelijk Paleis.
Aandacht : er worden slechts 25 deelnemers toegelaten.
Mis deze unieke kans niet en bezorg zo vlug mogelijk uw inschrijvingsformulier op het secretariaat Haverwerf 2/401. Wie niet tot de gelukkigen behoort komt op een wachtlijst terecht maar wordt verwittigd dat ze niet tot de 25 eerste behoort.
Nieuw is dat er een agenda is toegevoegd aan de rechterkant van het blog. Nu kunnen jullie zien wat er de volgende maanden op het programma staat.
De 10 leden van het bestuur zijn steeds bezig om elk evenement zo interessant mogelijk te maken. Daarom hopen we steeds op een talrijke opkomst van onze leden.
Pasen was van oorsprong een heidens lentefeest: de planten herleefden, veel vogels gingen nestelen. Het ei van de Hen, waaruit nieuw leven kon voorspruiten, was een sprekend symbool van herstel. De schaal werd vaak beschilderd met de kleuren van bepaalde bloemen, die daardoor gestimuleerd zouden worden tot nieuwe groei.
De eerste christenen zetten de gewoonte om eieren te kleuren en aan elkaar te schenken voort, en geleidelijk werd dit een typisch paasgebruik. Het ei werd het zinnebeeld van de verrijzenis van Christus. Beschilderde eieren als symbolen van het leven en de liefde.
Volgens sommige christelijke overleveringen zou Maria eieren hebben beschilderd om haar kindje te vermaken.
Eindelijk is de Lente daar met zijn warme zonnestralen !!! Een Ode aan de mus is nu op zijn plaats.
Vroeger vielen ze nog van het dak in de lange hete zomers van de jaren vijftig. Met honderden tegelijk donderden ze uit de goten, joegen als schooljongens door de plassen - want regenen deed het toen ook al.
Onbeschermde vogelsoort zei mijn vader en ik zag mannen voor me met geweren. Er werd niet geschoten, ze zijn stilletjes verdwenen, samen met het kattenkwaad, de meisjes van twaalf en de paters.
Nu tjielpen de mobieltjes, dit is de schreeuwende eeuw. Van de spreeuwen. Van de onbarmhartiger meeuwen.
Graag nodigen wij u uit op onze paasontmoeting die doorgaat op dinsdag 7 april in de Salons Coosemans, A. Geudensstraat, 15. Om 12.30h starten we het feest met een Paasbezinning.
Daarna volgt de lunch die bestaat uit : aperitief, meloenbolletjes met gerookte eendenborst, kalkoengebraad met Fine Champagnesaus en groentenpalet, flensje met appelsiencoulis, koffie of thee. Er is ook gedacht aan de diabetici voor hen is er als dessert verse fruitsla.
Prijs : 23 euro (er is geen tombola) Niet leden : 28 euro.
Inschrijven zo vlug mogelijk maar ten laatste op 25 maart bij uw wijkverantwoordelijke of op 't secretariaat, Haverwerf, 2/401. Tel. 015.41.12.78. Betaling = inschrijving. U kan ook uw bijdrage storten op het nummer 778-5987605-44 van OKRA DIJLE met duidelijke vermelding voor wie u inschrijft en eventueel een suikervrij dessert.
Op zondag 29 maart gaat OKRA DIJLE, op uitstap naar Lier om een bezoek te brengen aan het Timmermans-Opsomerhuis.
We nemen de Lijnbus 560 om 13.36h aan het Station in Mechelen en stappen af op de Grote Markt in Lier om 14.15h. Vandaar wandelen we samen naar het nabijgelegen museum waar we kennis maken met het werk en het leven van heel wat Lierse prominenten : Felix Timmermans, Baron Opsomer, Lodewijk Van Boeckel, Renaat Veremans, Tony Bergmans.
Na een drankje op een plein in de buurt keren we naar huis terug met de bus van 16.10h of 17.40h, afhankelijk van het weer.
Graag nodigen wij u uit op donderdag 19 maart e.k. om 14.00u in het Olivetenhof (Olivetenvest, 32, parkeren op de binnenkoer mogelijk). De Heer Werner Van Herle, preventieambtenaar bij de Stad Mechelen komt ons spreken over "VEILIGHEID".
Hoe beveiligd is mijn huis? Kan ik de straat op zonder gauwdieven uit te nodigen? Wat gedaan in geval van intrafamiliaal geweld? Hoe bankkaart fraude voorkomen en veilig geld uit de muur halen? Wat is "chat-agressie" en "multimedia-agressie"?
Allemaal vragen die we ons wel eens stellen bij het lezen van de krant of beluisteren van het nieuws op TV. De heer Van Herle zal hierop antwoorden en ook op andere vragen die u hem wenst te stellen.
Waar komt Valentijnsdag vandaan? Er bestaan meerdere legendes omtrent het ontstaan van Valentijn, of ze op waarheid berusten weten we niet.
Deze legende gaat over de jonge Valentijn, die op 14 februari van het jaar 270 het slachtoffer werd van zijn geloof. Hij, een Romein, bekeerde zich tot het Christendom, wat niet in dank werd afgenomen door de Romeinse leiders.
Op 14 februari werd Valentijn gemarteld en onthoofd, maar zag nog net kans om het dochtertje van de gevangenbewaarder een briefje toe te stoppen, met de legendarische tekst: