Vrijheid, blijheid. Dit land beleeft boeiende tijden. De politici hebben na negen maand zwangerschap dan toch een kind gebaard en hebben de vrucht Regering genoemd. De start is alvast vernieuwend: ministers worden beëdigd en poseren verveeld voor de staatsiefoto op de trappen van het koninklijk paleis; iedereen kijkt zijn kant uit, de neuzen in alle mogelijke richtingen. De ene zoekt iets in de hogere luchtlagen, de andere iets bij zijn buurman of ... nergens. De tijd van 'allen naar het vogeltje kijken' is klaarblijkelijk voorbij. De tijd van eensgezinde regeringsleden ook. Een regeerprogramma? Een regeerprogramma op papier zetten was in deze politiek hachelijke tijden klaarblijkelijk een onmogelijke opgave. Niet gehinderd door een duidelijk regeerprogramma, kunnen alle ministers en staatssecretarissen, hun eigen gangetje gaan.Vrijheid, blijheid. De stemmen van de parlementaire tenoren waren amper verstomd of de eerste conflictpunten kwamen reeds te voorschijn. Drie maand voor de staatshervorming? Drie jaar zal ook wel gaan. En nu euthanasie voor kinderen en voor dementerende bejaarden.Waarom niet voor geestelijk gestoorde jongeren? Eensgezindheid hierover binnen deze regering? Natuurlijk niet. Een alternatieve meerderheid dan maar. Alvast een veel belovende start voor de vrucht Regering na de pijnlijke politieke barensweeën.
Heeft het iets te maken met het feit dat men elke dag een tikje minder jong wordt dat men zich van langsom meer bezint over de gang des levens en over de vergankelijkheid der dingen?
Vaak moet ik terugdenken aan vrienden die ondertussen dit aardse bestaan hebben verlaten. Het vertrek van enkelen heeft me zo diep getroffen dat ik me geroepen voelde mijn gevoelens en gedachten op papier te zetten.
Zo ook voor onze vrienden René en Cecilia die ons ondertussen reeds vele jaren geleden hebben verlaten. De herinnering aan hun zijn en aan hun verdwijnen blijven. Eerst Cecilia. Het ultieme afscheid samen met René; Cecilia opgebaard in de woonkamer van het huis in Meise dat ze samen jarenlang in harmonie hadden bewoond.. Aangrijpend, beklijvend. Niet zo veel later, het afscheid van René. Ons laatste contact liep over de telefoon, een afspraak voor een bezoek aan de klokkengieterij waar het klokje Cecilia bestemd voor het kerkje van Oppem (Meise) werd gegoten. Het bezoek is er niet meer gekomen. De dood heeft er anders over beslist. Het klokje echter wel...
Het zou toch nog enige tijd duren voor ik de juiste woorden vond om het afscheid van deze vrienden onder woorden te brengen.
Getekend en gebroken, klonk dof uw stem bij 't laatst verwoorden van uw brons te worden droom. Gij voelde machteloos 't wijken, snakkend naar een laatste wederwoord. Dan, tollend om uw eigen as, 't radeloos zoeken naar de zin van al wat was. Het lijden, het uwe en het hare, dat nog meer het uwe dan het hare was, heeft ook u gebroken. De dood heeft weer vereend, waar hij ooit de eenheid brak.
In de schaduw van de witte heuvelkerk leeft gij nu uw tweede leven, waar dood noch lijden iets vermag. Daar klinkt voortaan voor eeuwen, Cecilia, uw beider bronzen stem, verdrijvend de kilte van de avond, doch machteloos tegen het sluipend komen van de stilte van de nacht.
De woordkunstenaar Julien Schoenaerts, een der grootste Vlaamse acteurs uit de twintigste eeuw, wordt weldra in brons vereeuwigd en krijgt een plaats in de buurt waar hij een tijdje woonde en werkte. Het initiatief gaat uit van een stel vrienden van de acteur. Ze richtten de stichting Een beeld voor een Monument op, met de bedoeling voor dit gedurfd initiatief de nodige gelden te verzamelen. De opdracht werd toevertrouwd aan Wilfried Pas die Julien Schoenaerts tot zijn intieme vrienden telde en hem een warme vriendschap toedroeg. Het wordt een vertellende Julien die vanop een toneelvloer de kinderen toespreekt. Het beeld komt in de buurt van de Sint-Willibrorduskerk. De onthulling heeft plaats op 6 september, precies twee jaar na het overlijden van de kunstenaar. Informatie over de beeldhouwer vindt u op de website www.arto.be. Voor informatie over dit initiatief kan u terecht op info@beeldvooreenmonument.be.
Enkele dagen geleden vernam ik het nieuws van het overlijden van een oud-collega in een onderneming die ikzelf nu circa vijfentwintig jaar geleden met een abortus provocatus verlaten heb. Licht afwijkend van de algemeen geldende bedrijfsnorm - hij kon dus op mijn volle sympathie rekenen - werd hij dan ook af en toe in het strafhoekje gezet. Gelaten had hij zijn lot gedragen, verdragen. Alle begrip daarvoor. Toevallig ontmoetten we mekaar enkele jaren geleden ergens in Antwerpen. Het was een weerzien na vele jaren. Hij was ondertussen, zoals tal van zijn collega's, bedankt voor zijn diensten. Ook dat had hij gelaten gedragen. Niet iedereen verwerkt (bewerkt) de omstandigheden op dezelfde wijze. Wie schreef na gelijkaardige werk- en levenservaringen:
Niet langer wil ik eten het toegeworpen brood; niet langer wil ik spreken het laffe gijzelaarswoord. In vrijheid wil ik dit leven leven, ook al is de prijs zo hoog. Liever het te besterven met de hongerdood, dan te stikken in het braaksel van uw brood.
Hij trachtte nu de rest van zijn dagen zinvol door te brengen en had zich op de studie van de psychologie gestort. Het leven was beslist niet ongestoord aan hem voorbij gegaan. Moest een extra-dosis kennis over de roerselen van de menselijke ziel hem soelaas brengen?
Onze wegen hebben zich ondertussen niet meer gekruist. Nu het nieuws over zijn vroege dood. Om nu definitief in de vergetelheid te verdwijnen? Had hij ondertussen het antwoord gevonden op de belangrijkste levensvraag, het waarom aller dingen? De dichter al vast niet:
Zoals er is een tijd van komen, zo is er ook een tijd van gaan. Waar is plaats voor hen die komen, als zij die zijn niet gaan? Maar waarom dat eindeloos komen, als al die zijn, toch spoedig moeten gaan?
HEDENDAAGSE GLASRAMEN IN HET KERKJE VAN SINT-BRIXIUS-RODE
HEDENDAAGSE GLASRAMEN IN HET KERKJE VAN SINT-BRIXIUS-RODE (Meise)
Kardinaal Godfried Danneels was net voor Kerstmis in het kerkje van Sint-Brixius om er in aanwezigheid van de initiatiefnemers, de realisators en de milde sponsors negen nieuwe, hedendaagse glasramen in te zegenen. De inzegening was het sluitstuk van het ambitieus project van werkgroep Brixius 100 rond de inspirator en drijvende kracht Chris Van Assche. Vele jaren doorgezette inspanningen zijn aan deze hoogdag vooraf gegaan. De aanleiding tot dit initiatief, gestart in 2004, was het eeuwfeest van de restauratie in 1907 van dit stemmige kerkje. Bescheiden gestart, groeide dit initiatief uit tot een erg ambitieus project: de plaatsing van hedendaagse glasramen ter vervanging van de onbetekenende ruitjesglasramen die in 1907 werden geplaatst. De neo-gothische ramen zou een poetsbeurt gegeven worden en alle, erg gehavende, witte-zandsteenraamstructuren zouden worden gerestaureerd. Het project werd artistiek begeleid door Marc Delrue (bisdom Brugge), adviseur bij aanpassingen aan kerken en begeleider bij kunstverwerving voor kerken. Het centrale thema werd 'Aarde, water, lucht en vuur in Verbondenheid & Dialoog'. Beslist geen gemakkelijke opgave voor de glaskunstenaar Joost Caen aan wie de realisatie van deze droom werd toevertrouwd. Diens inspiratie resulteerde in een reeks uiterst minimalistische composities in een streng beperkt kleurenpalet. Zijn glasramen werpen een nieuw licht en vormen rustpunten in dit "overbemeubeld" kerkje. Een gecontroleerde "beeldenstorm" zou hier wonderen kunnen doen... Een schitterend initiatief van Brixius 100 dat terecht op de belangstelling, de aanwezigheid en de waardering van de kardinaal mocht rekenen. Meer info vindt u onder www.brixius100.be.
TAFERELEN UIT HET LEVEN VAN SINT-BRIXIUS IN HET KERKJE VAN SINT-BRIXIUS-RODE
De aanwezigheid van kardinaal Godfried Danneels voor de inzegening van de nieuwe glasramen, werd door de toenmalige pastoor van dit parochiekerkje, Marcel De Pauw, aangegrepen om de kardinaal een vorige verrijking van dit kerkje te tonen, twee zestiende-eeuwse panelen met taferelen uit het leven van de heilige Brixius, discipel en opvolger van de heilige Martinus. Deze werden tijdens een stemmige plechtigheid op 15 december 1989 opgehangen en geschonken. De schenking was een initiatief van Marnixring Drijpikkel die hiermee - dankzij de steun van mecenassen van binnen en buiten Meise en in het bijzonder van Dorpsraad Meise - de viering van zijn eerste lustrum de nodige luister bijbracht. Deze schilderijen ontdekte ik in 1989 bij een particulier in het Brusselse. Dankzij een gelukkig toeval. Enkele maanden voordien copieerde ik voor het tijdschrift van de heemkundige kring Berla van Meise een zeventiende-eeuwse tekst over Sint-Brixius en was daardoor vertrouwd geraakt met diens iconografie (het mirakel van de sprekende baby met de uitspraak 'gij zijt mijn vader niet', het mirakel van de gloeiende kolen in de mantel van Brixius...). Zo werden de schilderijen onmiddellijk als iconografische documenten over Sint-Brixius herkend. De schenking ervan aan ons parochiekerkje lag voor de hand. De lustrumviering van Marnixring Drijpikkel bood een schitterende aanleiding om dit met enige luister te doen. Het was Jef Burm die tijdens de plechtige overhandiging van deze kunstwerken deze mooie oud-Nederlandse tekst uit De Generale Legende der Heylighen... (Antwerpen, 1618) voorlas. Ook de musici van het strijkersensemble La Squadra o.l.v. Wim De Moor zorgden voor een gebeurtenis waaraan ik met enige fierheid en grote voldoening terugdenk. Pastoor Marcel De Pauw was verheugd te kunnen vaststellen dat met de schenking van de nieuwe glasramen de draad van de patrimoniumverrijking van het Sint-Brixius-kerkje de draad opnieuw wordt opgenomen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
De naam van deze weblog is niet vergezocht. De auteur woont landelijk en heet Pas, nl. Wim Pas, geboren op 8 oktober 1935 in Mechelen. Een religieuze betekenis moet de bezoeker bijgevolg achter deze naam niet zoeken. De bakermat van de familie Pas is echter Londerzeel, waar ik samen met mijn vijf broers en twee zussen en enkele tientallen kozijns en nichtjes mijn eerst jeugdjaren heb doorgebracht. Van 1946 tot 1970 (jaar van mijn huwelijk met Lia Willems uit Schilde) woonachtig in Antwerpen waar mijn ouders een nieuwe loopbaan opbouwden in Kunsthandel Eigen Schoon, later omgedoopt tot 't Karveel. De Kerkstraat in Antwerpen was het centrum van onze biotoop en is het nu opnieuw, nu onze kinderen zich daar hebben gevestigd en mee bijdragen tot de heropleving van deze buurt. Na een opleiding in de Vak- en Nijverheidsschool van Borgerhout (handel) en tot economist aan de Sint-Ignatius-handelshogeschool (1958) en een carrière in het bedrijfsleven, heb ik eind 1983 afscheid genomen van het lijfeigenschap en van mijn hobby mijn beroep gemaakt: de kunstverzamelaar werd kunsthandelaar. Gestart in 1985 in het (nu) beschermd historisch pand De Roos in Grimbergen en verdergezet vanaf 1989 (tot 2005) in Antwerpen. 'Zoals er is een tijd van komen zo is er ook een tijd van gaan. Waar is plaats voor hen die komen als zij die zijn niet gaan.' Nu: kunsthandelaar op rust. Wat totaal iets anders is dan rustend. Was na het Jaar van het Dorp op het einde van de jaren 70 voorzitter van de Dorpsraad in Meise. Van begin 1983 tot eind 1988 gemeenteraadslid in Meise voor de Volksunie en later als onafhankelijke. Actief in Marnixring Drijpikkel in Grimbergen-Meise waarvoor in 1992 een groots project rond Karel van de Woestijne werd geconcipieerd en gerealiseerd. De oprichting van een buste op de grens van Meise en Grimbergen en de editie van een bibliofiele editie over zijn publicaties zijn de blijvende sporen van deze inspanningen. In de loop van datzelfde jaar voor de erfgoedvereniging Eigen Schoon Grimbergen (waarvan nu nog vice-voorzitter), inspirator en coördinator van het project Grimbergen in de Kunst met vier tentoonstellingen in historische ruimten in Grimbergen én de editie van een kunstboek. Vanaf september 2005 voorzitter van de Vrienden van de Red Star Line vzw, Antwerpen, een initiatief van Marnixring Antwerpen Hanze, ter ondersteuning van de inspanningen van de stad Antwerpen voor de opbouw van het Red Star Line-Memorial. Tevens sedert 1994vcvoorzitter van de Gulden Roos vzw, Antwerpen, die de restauratie van het historisch beschermd pand de Ghulde Roose, Bredestraat 2, 2000 Antwerpen heeft gerealiseerd en nadien het biografisch lexicon van de plastische kunsten in België (ARTO) heeft samengesteld en uitgegeven. Tusssendoor actief als realisator van kunstedities (Jacques Gorus, Odette Collon, Jakob Smits, Grimbergen & de Beiaardkunst, Grimbergen 1914).... en als restaurator van verkommerde historische panden. Het is de bedoeling op deze weblog bij tij en ontij gedachten over deze diverse interessedomeinen de wijde wereld in te sturen.