De aankoop van Leander: een hamerhaai. Leander kent de hamerhaai van de filmpjes van Piet Piraat. Dat is een van zijn favoriete filmpje op de Piraten DVD. Inmiddels is de hamerhaai in bad geweest en zit Leander te eten, met de hamerhaai naast zijn bord. Piet Piraat zingt dat hij verliefd is.
De meeste belangstelling had Leander voor deze ballenboom. Later kocht een moeder, die zelf alles uitgestald had om te verkopen, de ballenboom voor haar kinderen.
Vanmorgen was de rommelmarkt op het huttendorp in Lekkerkerk. Leander mocht met oma een bezoek brengen aan de rommelmarkt. Een soort speeltuin was het voor hem. Ze gingen naar huis met een bijna lege tas, want ze hebben al zo veel. Leander heeft een hamerhaai gekocht, een bal voor zijn broer en een piratenboek.
Het titelblad van het oudste boek over verlichterie in het Nederlands, zover mij bekend. Het is later nog een aantal keer bewerkt uitgegeven door Willem Goeree. Het is vertaald in het Duits en Engels. Eeuwen lang is het een bezigheid geweest voor kunstenaars en amateurs om prenten te kleuren. Veel prenten die gekleurd worden aangeboden door de handel zijn echter niet vroeger gekleurd, maar tegenwoordig door een huisvrouw in Almere. Als belegging is zo'n oude prent of kaart voorzien van inkleuring van nu waardeloos. Het onderscheid tussen kleuring vergt enige studie van pigmenten en kleurtechnieken. Hopelijk heeft Lia tijd om te helpen met de vertaling in hedendaags Nederlands, dan kunnen we het handboek opnieuw uitgeven.
Santa Liduína de Schiedam-Padroeira dos doentes incuráveis
De prent van Sint Liduina van Schiedam is vertaald in enkele talen. Dit is de tekst in het Portugees. Al voor de boekdrukkunst werden prenten gedrukt en met de hand ingekleurd. Die werden vaak door kloosters verkocht aan pelgrims.
Vandaag was het weer beter. De toten van de grote kerk van Lekkerkerk staat in de steigers. De vlaggen hangen halfstok. Dat zal niet vaak gebeuren dat men deze combinatie kan fotograferen.
In de berm van de weg bij de molens in Kinderdijk stonden enkele tomatenplanten. Deze plant (links onder op de foto) staat in bloei. Of de tomaten nog zullen rijpen hangt af van het ras. Als het vroege tomaten zouden zijn moet het kunnen. Over een maand zal ik er nog eens gaan kijken.
De regenradar gaf aan dat het wat bewolkt was in de omgeving, maar die zouden wegtrekken. Lia had de was buiten gehangen en wij gingen richting Kinderdijk. Bij de ijsclub was het zo druk dus zijn we naar Alblasserdam gereden. Intussen was het gaan regenen. Ik had gisteren moeten gaan, toen waren er nog mooie luchten. Misschien morgen, want dan staan ze nog in de rouwstand. De wieken staan dan iets uit het midden. Het gebeurt niet vaak dat alle molen die niet draaien zo staan.
Deze week hebben we een wandeling gemaakt in de polder. Ik heb nieuwe schoenen en dat loopot veel beter. Tegen melktijd liepen we ober de Tiendweg. Daar stonden ouderwetse koeien met horens klaar voor de melkgift. Prachtige wolken gaven een extra versiering aan de polder. De merkwaardige witte streep op de achtergrond is een gasbuis die nog in de bodem gewerkt moet worden.
Leander kijkt graag naar Piet Piraat. Voor hem heb ik piratensoep met brokken gemaakt. Dat zou het recept kunnen zijn van de kok van Piet Piraat. "Oma Kiki heeft het weggegooid,' zei hij net toen ik vroeg hoe de soep smaakte. Nu mag hij nog een soepstengel zonder soep van haar. Daarna gaat hij naar bed.
Leander is vertrokken naar een andere wereld. Misschien droom hij nu wel van de kalfjes op de boerderij. Of van de kaarsen in de kerk. Vanmorgen zijn we eerst naar de kerk geweest. Daar mocht hij de kaarsen uitblazen. Daarna hebben we gebakken vis gehaald op de markt. In mijn stuk vis zaten twee graten; in de vis van Leander gelukkig niet. Hij vond de gebakken kabeljauw heerlijk. Nu ga ik tomatensoep met balletjes maken voor hem en aardappelsalade met gerookte zalm.
Leander keek bij zijn bezoek aan de boerderij even bij de kazen die liggen te rijpen op de planken. Hij heeft na het bezoek een stukje belegen kaas geproefd, maar misschien houdt hij meer van jonge kaas, net als zijn moeder.
Iets verder dan de kalfjes stond iets grotere kalveren. Verderop stonden koeien of pinken. De koeien waren buiten, die komen pas tegen melktijd naar binnen. Een volgende keer zullen we bij het melken gaan kijken.
Vandaag zijn we met Leander naar de kaasboerderij geweest. Daar mocht hij bij de kalfjes kijken. Nu ligt hij op de bank te slapen van alle indrukken die hij op de boerderij heeft opgedaan.
Vorige week kocht ik bij Albert Heijn radijsjes. In het begin van de week kostte een bosje 79 cent. Later in de week was die 79 cent plotseling een bonusprijs. Weer een dag later lagen er verpakkingen met AH voordeelradijs met 2 bossen in 1 verpakking voor de voordeelprijs van 1,79. Ernaast lagen nog de radijsjes van 79 cent per bos. Bij het inkopen van voedsel moet je steeds meer opletten. Ik heb 10 bosjes radijs nagewogen. Wat bleek.... Het gewicht van een bosje radijs ligt tussen de 230 gram en 460 gram. De prijs blijft gelijk. Soms is de kwaliteit zo slecht dat er alleen slappe rode dingen te koop worden aangeboden.
Op de kamer van opa Jacques in het revalidatiecentrum keek Leander zijn ogen uit. Hij was daar nog nooit geweest. Opa Jacques en Leander hadden beide goede zin en ze amuseerden zich best op de saaie kamer. Ook een dag eerder was er verjaardagsvisite geweest. Er stonden bloemen, planten en geschenkjes op de kamer. Hij is erg opgeknapt van zijn bezoek aan de reunië van de Indië-verteranen. In die ene dag is hij meer opgeknapt dan in alle weken dat hij in het revalidatiehuis zat. Daar kreeg hij 3x per week een half uur fysio. Verder was het eten en slapen. Nu is hij uitbehandeld en moet hij weer vertrekken.
Er werden die middag nog meer liederen gezongen. Leander kon zijn ogen niet van de smurf afhouden. Opa Jacques had het naar zijn zin. Zo hebben wij hem al heel lang niet meer meegemaakt. Na afloop hebben we nog een wandeling gemaakt naar de 'kinderboerderij' en de 'speeltuin'.