zomaar wat foto's en teksten KLIK OP DE FOTO OM TE VERGROTEN veel kijkplezier op mijn blog................ LARGER VIEW: PRESS ON PHOTO have a nice day
24-12-2006
Alex Lacey and the lion
Alex Lacey sluit zijn show af met de leeuw. Eigenlijk houd ik niet van circusvoorstellingen, maar ik vond het een geweldige voorstelling. Ik zou nog een keer moeten gaan en andere lenzen en een statief meenemen om nog betere foto's te maken. Voor een echte liefhebber is het een must naar een van de voorstellingen te gaan. Dat kan nog tot en met 1 januari. Ik kan het niet meer vinden maar ik dacht dat kerstcircus.nl hun website is.
Kerstcircus Ahoy
Vrijdag 22 december was de premiere van het kerstcircus in Ahoy in Rotterdam. Ik was er voor de krant. Ik heb vast twee foto's verkleind. Morgen zal ik er nog een paar doen.
Hier de springende tijger in de show van dompteur Alex Lacey.
Vorige week maakten we foto's van deze bamboe potten. Ik probeerde informatie te krijgen van een deskundige uit Japan. De mail kwam terug. Misschien is er een deskundige die iets kan melden over deze potten.
My friend has this bamboo brush pots. We have never seen tjis pots. We are looking for someone who can give more information.
Vanmiddag foto's gemaakt met Marieke voor de kerstkaarten. We hebben dit jaar een keuze gemaakt van de beeldjes van ons kerststalletje. We hebben dit jaar geprobeerd een os en wat schaapjes erbij te kopen. Onze kerstgroep wordt niet meer gemaakt, die uitbreiding lukte niet meer. Misschien kan ik eens op internet zoeken of ze nog ergens te vinden zijn.
De tomatenzaden zijn geoogst. Keurig opgeborgen in zakjes. Nu nog de administratie en dat is ook heel wat werk.
In de tuin hebben we nu 3 dakgoten aan de gevel. Daarin staan potten waarin ik deze week bollen wil planten. Dat betekent een reis naar Hillegom.
Er moet nog een goot bijkomen, maar de boormachine gaf het op tijdens de werkzaamheden. (die heeft meer dan 35 jaar dienst gedaan)
Het is weer wennen om een bericht te maken. Ik zal foto's zoeken om te gaan plaatsen.
Vorige week waren drie chef-koks op bezoek bij de tomaten in Groot-Ammers.. Er ging een wereld open voor de heren. Gezamelijk vormen zij samen met Marieke ons test-pannel. Van 23 soorten die zij geproefd hebben hebben zij een beoordeling gegeven. Als ze weer tijd hebben komen ze langs voor nog meer proeverijen.
Het werk is nog steeds erg veel. Inmiddels zijn de eerste zaden geoogst. De fotografie van de tomatenrassen vordert.
Vandaag was een team van Llink aanwezig op de tomatentuin. Ze hebben opnamen gemaakt voor het programma 'Llinke Soep' dat dinsdag of dinsdag 19 september wordt uitgezonden op Nederland 3 om 21.25. Kijken dus, anders even naar: www.uitzendinggemist.nl titel= Llinke Soep TV, dinsdag, Nederland 3, LliNK.
Ik ben zelf nieuwsgierig hoe het deel over onze tomaten in het programma zal worden.
In deze weken heb ik geen tijd om iets te schrijven op dit blog. Eind juli-begin augustus waren we bij 'bloem en tuin- in Nuenen. Daar waren in 10 dagen zo'n 80.000 bezoekers. Onder hen velen met interesse in tomaten. Ik heb een week nodig gehad om bij te komen. Maar we hebben genoten van alle bezoekers met hun interessen en vragen over tomaten.
kunt u het stukje lezen in de krant op:
http://www.eindhovensdagblad.nl/eindhovenregio/article538848.ece
Tijdens de vlaggenparade aan de vooravond van de start van de 4-daagse van Nijmegen is marsleider en algemeen manager van de Stichting DE 4DAAGSE benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.
De brandweer Gelderland-Zuid liet middels een persbericht weten: 'Interregionaal Coördinatieplan zorgt voor effectieve en slagvaardige hulpverlening en incidentenbestrijding' ('Dit coördinatieplan bevat voorbereide maatregelen voor en afspraken over optreden van de hulpverleningsdiensten en de bestuurlijke coördinatie bij incidenten tijdens de Vierdaagse afstandmarsen. Zo beschrijft het plan de opschaling en de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van alle betrokken organisaties zoals gemeenten, politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen(GHOR), gemeenschappelijke meldkamers, defensie en de organisator van de marsen, de Stichting DE4DAAGSE. Door dit nieuwe coördinatieplan zijn alle betrokken organisaties gezamenlijk goed voorbereid op incidenten tijdens de Vierdaagse afstandsmarsen.)
De eerste dag verliep de vierdaagse catastrofaal. Terwijl veel wandelaars al teruggekeerd waren in Nijmegen, vochten anderen voor hun leven. Tegelijkertijd hield de koninklijk onderscheiden marsleider om 16.30 uur zijn geprogrameerde persconferentie in het perscentrum op de Wedren. De eerste dag kende slechts 1021 uitvallers (vorige jaar waren er de eerste dag 1880 uitvallers). Dit jaar was de 4-daagse weer een echte prestatietocht. Mensen die voor hun plezier een minder aantal kilometers liepen dan zij volgens hun leeftijd verplicht waren, mochten niet meer mee. Voor 42120 wandelaars die de eerste dag uitgelopen hadden was er geen vervolg meer. De 7118 buitenlandse deelnemers kregen een staaltje deskundig optreden van de Nederlandse hulpverlening bij ongevallen en rampen. Van de 30 liter jodium, 30 kilometer leukoplast en 24.000 wattenstaafjes, die het Rode Kruis dacht te gaan gebruiken, zal het grootste gedeelte naar noodgebieden elders in de wereld gestuurd kunnen worden.
We zijn gelukkig op weg naar een echte kenniseconomie.
mannenkoor zanglust brengt aubade bij jarige voorzitter
Tijdens de laatse repetitie van mannenkoor Zanglust uit Lekkerkerk was de voorzitter afwezig. HIj vierde thuis zijn verjaardag. De mannen van het koor liepen met hun dirigent, Eric van Dalum, naar het huis van de voorzitter. Vanwege het mooie zomerweer werd de verjaardag in de tuin gevierd. Al bij de eerste tonen, kwam de voorzitter, gevolgd door zijn vrouw en later ook de andere gasten en vele buren luisteren naar deze uitvoering.
Na afloop van de aubade dronken de mannen nog een glaasje en namen afscheid en wensten elkaar een goede vakantie.
Vanmiddag hebben we tijdens de pauze een wandelingetje gemaakt. Op twee nesten zat een jonge ooievaar. WE zagen geen ouders. Deze week zal ik informaeren hoe dat zit, want het dier kan zelf nog niet vleigen, hoe moet het dan aan eten komen. Kikkers, die meerwaardigerwijs zeer veel voorkomen in het Streekcentrum, springen niet zo hoog.
Toen ik zojuist terug kwam van het Ooievaarsdorp om de tomaten water te geven stond er vooraan op de pont naar Bergambacht een ambulance. Die zie je niet vaak op de pont. Zou er onderhandelt worden over de prijs voor de overtocht?
Vrijdagavond zongen en muciseerde koren en muziekverenigingen in Lekkerkerk. Onder de toehoorders waren veel ouderen. Waar laat je dan als oudere je rollator? Juist bij de invalidenparkeerplaats, die is daar toch voor.
close up van kapucijner met staart (raisin or monk pea)
Pisum sativum is de naam in het Latijn. De geschiedenis ervan achterhalen is niet zo eenvoudig. De Amerkaanse naam Monk pea wijst volgens een Amerikaans zaadbedrijf erop dat ze in de Nederlanden eeuwen lang gekweekt werden door monikken. Volgend jaar planten we ook bonen, erwten, capucijners en sla in het Ooievaarsdorp in Groot Ammers.
Gisteren kocht ik een kilo kapucijners. Een groot gedeelte bleek al gekiemd te zijn in de peulen. Je vraagt je af wart er aan de hand is met hedendaagse groenten. Lia heeft de gekiemde kapucijners weggegooid.
Gemsate is een van de 123 soorten tomatenplanten die het komend seizoen in het streekcentrum staan.
We hebben 2 tunnelkassen (3x4 meter en 3x6 meter) geplaatst en er komen nog twee "bushokjes" bij als onderkomen voor ongeveer zes planten die dan beschermd staan tegen de regen. Bovendien testen we er tal van producten uit die handig zijn bij kleinschalige teelt en verwerking van tomaten.
open dagen in Streekcentrum Ooievaarsdorp "Het Liesvelt"
Het week-end van 24 en 25 juni en het week-end van 1 en 2 juli houden we open huis en verkoop van tomatenplanten. Er is nu nog keuze uit 123 soorten. Wie deze zomer smaakvolle tomaten wil eten, kan nu planten kopen. Voor meer informatie zie web-site van het Ooievaarsdorp www.streekcentrum.nl en dan op de wegwijzer Het Liesvelt kiezen.
Vanmiddag was ik in het streekcentrum ooievaarsdorp Het Liesvelt om de tomaten water te geven en na te lopen. Het is weer warm en zonnig, dat betekent weer veel water.
Op de terugweg naar huis kwam ik veel brandweermensen tegen op de pont. Het personeel met familie van de brandweer Bergambacht keerde huiswaarts na een dagje uit.
Rauw is het knuffelbeestje van Marieke. Ze kocht dat ooit in Artis. Rauw gaat meestal mee op reis. Ik stelde voor foto's van Rauw te maken op de terugweg in de bus. Dit is een van de foto's. Als er een reisblog komt van Rauw, zal ik dat melden, zodat u dan een kijkje kunt nemen.
Bij Bel-Art werden we de winkel uitgejaagd door een dame. Het was verboden een foto te maken in de winkel. Ik dacht even aan Jesus die de handelaren de tempel uitgooide. Zouden fotograven daar nu ook onder vallen of heeft deze handelaar iets te verbergen dat een fotograaf zou kunnen vastleggen.
Vorige week zijn we met een bedevaartreis naar Banneux geweest. Lia en Marieke gingen mee, zij waren vrij van school. Deze foto maakte ik om het kontrast van het stiltebord en de Duittalige dame met de geluisdversterker .
varkens op 'schoolreisje' met boottocht over de Lek
Op weg naar de tomatentuin kwam ik op de pont over de Lek een groep varkens op tegen. Zij waren op reis en mochten dit bootreisje maken. Deze dame wilde wel even op de foto om aan de toeschouwers te laten zien hoe gezellig zij de reis met boottocht vond. Het was een geluk voor de meisjes dat het vandaag niet zo warm was. Er was wel een soort 'airco' aangelegd in de 'passasiersafdelingen' met ventilatoren. Maar die hoefde vandaag niet te werken. Inmiddels heb ik al heel wat foto's van de pont gemaakt, dat begint ook een boeiende verzameling te worden.
Een oude ooievaar zat vlak bij het hek. Daar heb ik natuurlijk gebruik van gemaakt om een foto te kunnen toevoegen aan de verzameling hekkenfoto's. Ik heb ook mooie close-ups gemaakt van de ooievaar. Hij liet zich rustig portreteren.
123 soorten tomatenplanten staan klaar op het veld
Lia en ik komen net thuis van het Ooievaarsdorp 'Het Liesvelt'. Alle tomatenplanten staan keurig gerangschikt op het veld. Ik ben versleten, het was verschrikkelijk heet vandaag. Ik was er eerst alleen, later ben ik Lia op gaan halen. Het was erg stil in de polder. Soms kwam de 'buurman' grasbalen opladen om naar huis te brengen. We werden gade geslagen door de ooievaars, die ons werk begeleidde met applaus (maar dat noemen ze klepperen). Het werd al donker toen we de laatste planten op het veld zetten en die water gaven. Lia is onder de douche, ik ga zo. Morgen is er weer een dag.
In het streekcentrum staan enkele bijenvolken. Er is tevens een informatiecentrum waar bezoekers alles kunnen leren over bijen. Een dezer dagen kwam ik een uitgezwermd bijenvolk tegen. Snel maakte ik de foto om me dan nog sneller terug te trekken.
Tegen vijf uur sluit het streekcentrum. We hebben de planten nog van water voorzien voor we huiswaards reden. Hier staan duidelijk veel meer planten op het veld dan de eerdere foto's die we maakten. We konden niet verder doordat de tuinslangen te kort waren. Er ligt nu 100 meter slang. Ik zal er morgen eerst honderd meter bij halen in Boskoop.
In het begin valt het niet mee de juiste tomatenplant te vinden. Vooraf hadden we een beschrijving gemaakt waar de planten op de karren stonden. Maar de meeste stonden met de etiketten naar achter, dan is het moeilijk te lezen. Lia heeft de bakken en pottten met planten naar het veld gedragen. Ik was erg blij met haar hulp. Zonder haar hulp had ik vandaag niet de helft gehaald. Hieruit kan men leren dat 1+1 meer is dan 2. Terwijl Lia het druk heeft met haar school want het is examentijd. Ik heb een topvrouw die me bijstaat met hulp bij de uitvoering van mijn gekke ideeën.
De planten krijgen een sleufetiket met de naam erop. Er komt een etiketsteker in de pot met naam, kleur, soort en meer gegevens. Van veel soorten staat er al bij uit welk land ze komen, sommige soorten moet ik nog uitzoeken. Oorspronkelijk Nederlandse soorten heb ik er niet bij staan. In Nederland komen zaadhandelaren alleen met hybrides. Ik heb hele speuracties gehouden om oude Nederlandse soorten te vinden, maar dat heeft nog niet veel opgeleverd. Inmiddels heb ik wel enkele soorten uit Nederland, maar die plant ik volgend jaar pas uit, daar moet ik eerst voldoende zaad van winnen. Ik heb ik in het Ooievaarsdorp alleen tomaten soorten van vast ras; en dan overwegend oude soorten. Dat betekent dat iedereen zelf van een tomaat het zaad kan winnen voor het volgende jaar.
De planten in het Ooievaarsdorp ga ik verkopen, ik hoop dat ze zo spoedig mogelijk van eigenaar veranderen. En dan heb ik nog zakjes zaad van 123 verschillende soorten (waaronder veel soorten uit Rusland en Ukraïne)
Hier geef ik de tomatemplanten water toen we vanmoirgen aankwamen. Gisteren toen ik weg ging leek het wel gekookte spinasie, maar nu staan ze er weer goed bij.
tomaten in streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt
Gisteren en vandaag de tomatenplanten gesorteerd. We zijn nu op de helft. Van de 123 soorten staan er nu 60 op het veld bij de tunnelkas. Alle planten in de bak en een plant erachter in een grote pot met steek etiket.
De temeratuur was erg hoog, de tomaten zullen zich wel prettig voelen.
Er staan bijna 6000 tomatenplanten op de karren. Het grootste gedeelte daarvan moet verkocht worden. Vanmiddag toen we aan het werk waren verkocht ik de eerste plant aan een bezoeker. Ik hoop nu op een beetje regen vannacht, want de waterleiding werkt nog niet. Tijdens werkzaamheden met de heimachine is de waterleiding gebroken. Hopelijk wordt die volgende week gemaakt, want met slootwater dit soort hoeveelheden planten begieten is onbegonnen werk.
Vandaag hebben Mark en Rianne geholpen met het uitzoeken van de tomatenplanten. Ze hebben de aantallen planten per soort geteld en aangegeven waar ze op de karren staan. Lia en ik hebben uitgemeten hoe lang de waterslangen moeten worden. Ook hebben we de laatste bouten aangedraaid van de tunnelkas.
begraafplaats voor de deur aan de Lageweg Ouderkerk
Bewoners van de Lageweg (gemeente Ouderkerk aan den IJssel) hebben vandaag hun wethouder(schepen) mevrouw Broere duidelijk gemaakt hoe de door de gemeente bedachte nieuwe gemeentelijke begraafplaats eruit gaat zien. Zij plaatsten een zeil om aan te geven hoe hoog de begraafplaats zal worden en ze overhandigden een petitie aan de wethouder. Er komt twee meter grond op de ruim 2 ha weiland. Daarboven nog een omheining zodat de mensen een 'muur' van ruim 3,5 meter voor hun deur krijgen. De wethouder deed toezeggingen dat het opnieuw bekeken gaat worden. Aan de gezichten van veel omwonenden was af te lezen dat het vertrouwen in de uitspraken van politici bijna nul is. Politici roepen 'het algemeen belang' als ze besluiten nemen tegen de wens van de bevolking.
Voor mensen die ter plaatse niet bekend zijn een korte uitleg.
De gemeente Ouderkerk aan den IJssel bestaat uit twee grotere kernen Ouderkerk en Gouderak. In beide kernen dreigt de begraafplaats vol te raken. Lageweg is een kleine gemeenschap halverwege de beide dorpen. Daar is een boer die wil stoppen en zijn 8 ha weiland voor de drievoudige prijs(landbouwgrondprijs) kan verkopen aan de gemeente. De bewoners hebben afgelopen winter nog een voorlichtingsbijeenkomst gehad van 'Het Zuid-Hollands Landschap' over de plannen voor de 8 ha weide. Er zou een mooi natuurgebied komen. In maart werden de bewoners 'overvallen' door de gemeente met de aankoop van deze grond.
Beide dorpen zijn jaren geleden gedwongen door de rijksoverheid tot samenvoeging. Van naar elkaar toegroeien is geen sprake. Zo hoorde ik vanmorgen een 'grap' over de door de gemeente gewenste begraafplaats: Ze mogen wel twee hekken plaatsen; één boven en één onder de grond.(om de bewoners van beide dorpskernen van elkaar gescheiden te houden)
Ik heb geprobeerd een ooievaar en tomatenplant in een foto samen te brengen. Wanneer je tomatenplanten laat groeien in streekcentrum 'Ooivaarsdorp het Lievelt' moet er toch minstens een ooievaar bij een tomatenplant op de foto.
Het voormalige fokstation voor ooievaars geeft nu de ruimte aan de teelt van oude tomatenrassen. (in de toekomst ook andere groenten)
U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan het centrum in Groot Ammers.
tomatenplant voor zijn toekomstige 'verblijfsruimte'
Dit tomatenplantje is een van de 123 soorten die in de tunnelkassen komen. Als het goed gaat kunnen er in de zomermaanden tomaten geproefd worden. De planten kunnen nu pas naar buiten. Deze week werd er nog nachtvorst verwacht en daar kunnen de planten niet tegen.
Vandaag zijn de tomatenplanten aangekomen uit de kwekerij. 6 karren vol planten. Totaal 123 soorten tomaten. Die moeten de komende dagen uitgeplant worden in de tunnelkassen op de showtuin. De rest wordt verkocht via internet in in het streekcentrum. Nu is er nog keus genoeg
Op de terugweg reden we via Kinderdijk. Daar is de laatste tijd heel wat veranderd. De parkeerplaatsen zijn nu anders.
Vabnaf de dijk maakte ik enkele foto's.
Deze middag waren we naar het streekcentrum het Lievelt. Het slechte weer van de laatste tijd heeft enkele jonge ooievaars het leven gekost. De camera lag in de auto bij de ooievaars, daar zal ik later foto's maken. Deze Lakenvelders lopen bij de buren.
Marieke heeft tijdens haar trip naar Valkenburg een houten landhek gevonden en een foto gemaakt voor onze hekkenverzameling. Houten landhekken zijn zeer schaars in Nederlans Limburg. Ik was erg blij met deze foto. Het is volgens mij een hek dat zo gekocht wordt bij een van de 'hekkenwinkels'. Het is een model dat niet traditioneel is in Nederland maar waarschijnlijk uit Engeland komt.
Deze foto is gemaakt in de ruïne van Valkenburg. Bovenop staat Sint Joris met de draak. Marieke en Paul hadden niet zo goed weer, maar ze hebben toch fijne dagen gehad in Valkenburg. Deze zomer wil ze nog een keer een bezoek brengen aan het Geuldorp.
Deze foto maakte Marieke tijdens een excursie. Ze heeft verschillende grotten bezocht. Marieke heeft niet verteld waar deze foto gemaakt is. Ik vond de foto wel mooi.
zelfportret van Marieke met Paul in de lachspiegel
De serie zelfportretten die ik maak hebben ook Marieke geïnspireerd een zelfportret te maken. Toen ze een lachspiegel zag staan in een pretpark in Valkenburg heeft ze deze foto gemaakt.
ijsclub 'Ons Genoegen' Ouderkerk aan den IJssel-Lageweg viert 50 jarig bestaan
Op de ijsbaan in Ouderkerk aan den IJssel Lageweg stond een tent opgesteld. Buiten regen en storm met krachtige windvlagen. Binnen feest met onder anderen het eerste optreden van 'De Boezemvrouwtjes', het kort geleden opgerichte vrouwenkoor uit Gouderak. Lenie van de jubileumcommissie had het aangedurfd het koor te boeken nog voor ze begonnen waren. Het optreden was een succes. De dames zongen Nederlandstalige smartlappen en liedjes uit de zestiger jaren uit het hoofd. Complimenten voor dirigent Caspar de Rijk (links op de foto) en de dames. Meer over de ijsclub kunt u lezen op de webside www.ijsclubonsgenoegen.nl
Ik heb genoten van de spontaniteit en de kwaliteit van de zang.
In een andere sloot kon ik een foto maken van deze familie in het nest . Er zijn zeer veel jonge vogels in de polder te zien op dit ogenblik. Een fietstochtje is de moeite waard.
Tijdens een fietstocht kwam ik deze deur tegen. Achter de deur is niets anders dan een klein grasveldje. IK heb niet de moeite genomen het telefoonnummer van de deur te bellen.
vier meiden tegen samenscholingsverbod in Lekkerkerk
Deze vier meiden kwam ik tegen. Zij zijn boos op het gemeentebestuur. Jongeren mogen niet met vier of meer bij elkaar staan. Als de politie ze als groep aantreft worden ze beboet. Ouderen mogen wel bij elkaar, zij krijgen geen boete als ze met elkaar staan te praten in het doprscentrum.
Tijdens mij rondwandeling over de braderie zag ik mezelf in een winkelruit weerspiegelen. Toen ik daar een foto van gemaakt had, vroeg Joke de Neef, de dame van de kraam, 'Kornoelje' Flower and plant art, of ik de foto's kon opsturen. Daarna heb ik er twee foto's bijgemaakt. Die heb ik inmiddles opgestuurd.
Zaterdag voor moederdag is de dag dat sinds jaren in Lekkerkerk in het teken staat van de braderie. Mannenkoor Zanglust is daar ieder jaar aanwezig. Ze zingen die dag niet ze verkopen tompoezen (tompouces) en de laatste jaren ook minituintjes. De tompoezen worden ergens in de koeling geplaatst zodat de kwaliteit goed blijft. Hier brengen Henk en Jan nieuwe voorraad naar de kraam. Dinsdag hoor ik wel hoeveel de kraam heeft opgebracht.
Er stond nog een foto van de Floratuin in Julianadorp in mijn map. Op deze tuin staan een grote hoeveelheid bolgewassen. Daarbij veel nieuwe soorten. Er is een winkel waar bollen gekocht en besteld kunnen worden.
Deze foto maakte ik in de poldertuin in Anna Paulowna. Meer informatie kunt u vinden op www.annapaulowna.nl/
dan naar Anna Paulowna, vervolgens naar Recreatie en dan ziet u de poldertuin.
De tuin is een ontwerp van de wereldberoemde tuinarchitect Jan David Zocher jr.(1791-1870). Deze tuin mag bezocht worden door iedereen en er hoeft geen geld voor betaald te worden. Alle bloemen zijn voorzien van duidelijke naamborden. Een bezoek dit jaar of een volgend jaar is zeer de moeite waard.
Vorige week bracht ik een bezoek aan de hortus Bulborum in Limmen. Daar staan duizenden bolgewassen in bloei. Vele oude tulpenrassen, die voor kwekers niet meer interesant zijn, staan hier voor iedereen te kijk. Er zijn tal van deskundige vrijwilligers verbonden aan de hortus; zij kunnen zorgen voor uitleg. Het was mijn eerste bezoek aan de hortus, maar ik zal er veel vaker een bezoek brengen. Ik hoop dit seizoen nog. Hieronder het adres voor meer informatie.
Ik zal ook een link maken naar deze hortus.
www.hortus-bulborum.nl/
deze rembrandtulp bloeit in onze tuin. Hopelijk kunnen er komende dagen nog meer foto's van gemaakt worden.
Hierna nog foto's van tuinen waar u een bezoek kunt brengen. Ik zal de sites erbij zoeken voor meer informatie.
Dit orgel, gemaakt van 'nagels' stond in Breezand. (Een nagel is de enkele bloem van een hyacint) Zo waren Breezand en Anna Pawlona versierd met bloemen. Er reden veel toeristenbussen, auto's en fietsen rond.
'geldverspillende bezigheden op kosten van anderen' vervolg
Van een van de vaste kijkers van mijn blog kreeg ik de opmerking dat het bord niet te lezen was. Wel hier komt een beter foto. Nu is het bord goed leesbaar.
Dit hek reden we regelmatig langs. Vanuit de auto was niet te zien dat er tulpen achter het hek stonden. Gelukkig kwam ik er de laatste dag alleen langs.
Het landschap is heel afwisslend in het Noorden van Noord-Holland. Bloembollen groeien er het gras in weilanden. Vandaar dat daar hekken te vinden zijn. Bovendien staan er op sommige velden maar eens in de paar jaar tulpen. De andere jaren staan er koeien of schapen in het gras. Het eerste jaar van het gras staan er nog tulpen in het gras. Helaas heb ik die niet kunnen vinden achter een hek. Dit jaar was de zoveelste tocht om die foto's te kunnen maken, maar weer zonder echt resultaat. Het gaat mij om een opname, niet om het plaatje, dan zou ik het met photoshop wel redden. Trouwens er staan ook daar steeds minder houten hekken in het landschap. Dat bleek uit aantekeningen op de kaart van vorige reizen.
De tocht naar Noord-Holland was niet alleen om de Afsluitdijk te lopen. Ik ging op zoek naar hekken met daarachter tulpen of andere bloemen. Dit is een van de eerste hekken die we tegenkwamen op de heenreis.
Bij Kornwerderzand stond een merkwaardig bord aan de Noordzeezijde. Er lagen wel stenen beneden maar ik neem aan dat die niet uit de lucht zijn komen vallen. Misschien dat ze soms vanuit een vliegtuig of ballon stenen naar beneden gooien om te meten hoe lang het duurt eer ze beneden zijn. Misschien wel gooien ze stenen van boven om te zien of mensen nog geloven in borden die overheden plaatsen. Maar het meest waarschijnlijke is dat dit bord, de paal en de plaatsings- en verwijderingskosten op rekening komen van de inwoners. Geen werledschokkende som geld, maar wel overbodig.
Aan het einde van de dijk staan er eindelijk toeschouwers op de Afsluitdijk. Of ze echt veel belangstelling hadden voor de wandelaars hebben ze niet verteld. Onderweg staan er geen schapen op de dijk.
Hier ziet u Lia en Gretha net voorbij Breezanddijk over de Afsluitdijk wandelen. Ze zijn op weg naar Kornwerderzand. Bijna iedereen die over de weg rijdt toetert als begroeting. Onderweg zijn ze geen andere wandelaars tegen gekomen. Wel vertrok er in Den Oever een man op skeelers richting Friesland.
De wandeling over de Afsluitdijk vergezeld door muggen
Lia liep samen met Gretha en Jelte woensdag 3 mei de Afsluitdijk. Het was die dag prachtig weer. Alleen was het fietspad en het gras vergeven van de muggen. Hele wolken zwermden er; vreemd genoeg had ik er op de weg geen last van. Wel zag ik de zwermen muggen boven de dijk. Het leek net of er rookwolken waren en dat er iets in brand stond. De muggen steekten niet.
Morgen meer foto's
We zijn weer terug uit Noord-Holland. We hebben drie dagen genoten van de bloemenpracht die daar op het veld staat. Allees staat nog in volle bloei, een reis er heen is meer dan de moeite waard. Door de lang aangehouden winter, staan dit jaar meer bloemen dan ooit tegelijkertijd in bloei. Als u toch in de buurt bent bezoek even het museum in Breezand. Daar vindt u veel informatie over de bollencultuur in de Anna Palownapolder. De Poldertuin aan de Molenvaart 2 in Anna Palowna en de Floratuin in Julianadorp zijn ook de moeite waard. Dan de hortus in Limmen, bezoek vast hun website www.hortus-bulborum.nl. Morgen komen er meer foto's.
rivier de Lek ter hoogte van Lopik naar het westen gezien
Onderweg op de Lekdijk zag ik dit plaatje. Ik had geluk dat ik even kon stoppen en een foto maken. Het was nogal druk met autoverkeer op de dijk omdat iedereen opweg vwas nam zijn werk naar huis.
Vanmiddag reed ik over de Lekdijk naar huis. Onderweg kwam ik een hek tegen langs de dijk met de zendmast van Lopik op de achtergrond. Morgen gaan we naar Noord-Holland. Ik ga foto's maken van de 'reizende bollenkraam'. Lia gaat met vriende de afsluitdijk lopen van Noord-Holland naar Friesland. Ze hebben geluk, het weer zal beter worden.
ballonnen op koninginnedag 2006 Krimpen aan de Lek
Zaterdag 29 april vierde de Krimpenerwaard koninginnedag. De streek waar vroeger Wilhelmina van Pruisen echtgenote van Willem V werd vasthouden is tegenwoordig vol oranjefeesten tijdens koninginnedag. Hier een foto van de ballonoplating door de kinderen van Krimpen aan de Lek.
Die vraagtekens boven mijn vorige bericht was de tekst in het cyrilisch maar dat werden helaas vraagtekens.
Ik koos als nummer om te zingen tijdens het concert 'Stenka Razins droom'. Ingrid heeft een alt en sopraan partij gemaakt die zijzelf en Annabel mee zongen. Een nadeel was dat er microfoons stonden. Die techniek verstoort het zingen, is mijn mening. Je hoort de zangeressen niet zo goed als zonder techniek. Volgens Lia was het geslaagd. Publiek klapt altijd wel na afloop, dat is eigenlijk geen punt meer om te leren hoe het overkomt in de zaal. Ik heb een prachtige web-site gevonden over alles wat met kozakken te maken heeft. http://home.hetnet.nl/~gabby-pat/kozakken.htm alles is in het Nederlands.
Woensdagavond 26 april was er in het Gebouw in Lekkerkerk een leerlingenconcert van leerlingen van Ingrid Vliegenthart. Omdat ik zangles heb van Ingrid was ik daar aanwezig. Het kinderkoor 'de Lekker-bekkies' zongen drie nummers. Het is een leuk koor. Misschien kan ik met dit koor 'drie kleine kleutertjes zaten op een hek' zingen bij de opening van de tentoonstelling van de hekkenfoto's.
Hier staan de oudbewoners voor de deur. Drie van de bewoners wonen nog steeds in hun woning in de Spiegelstraat.
Lia , haar broer en zussen vonden het leuk om naar de reunie te gaan. Er is veel werk verzet door Leo. Hij heeft dacht ik het idee gelanseerd om de reunie te houden omdat de woningen binnenkort gesloopt dreigen te worden.
Hier staan de oudbewoners voor de portiek waar zij vroeger woonden. Lia heb ik leren kennen in 1966. In 1969 is ze verhuisd naar een andere wijk in Vlaardingen
oude en nieuwe bewoners in de Spiegelstraat in Vlaardingen
Oude en nieuwe bewoners van de van der Spiegelstraat in Vlaardingen ontmoeten elkaar. De oude bewoners ontmoeten elkaar tijdens een zaterdag 22 april gehouden reunie. Er waren ruim honderd oud-bewoners gekomen. Voor de foto gingen zij naar hun oude portiek-ingang. Bij een van die portieken kwamen de huidige bewoners even kijken naar de plotselinge belangstelling in hun straat.
Er komen nog meer foto's van de reunie
Deze dames boden producten aan uit de Krimpenerwaard. Geitenkaas en appelsap. Deze foto heb ik naar de krant gestuurd. Er was ook een wedstrijd wie de beste cake kon bakken. Er waren 6 inzenders. De eerste prijs ging naar mevrouw Benschop uit Benschop. Zij kreeg 92 punten(van de 100) Het hoofd van de jury, Dirk Noomen, chef banketbakkerij , van bakkerij Vlaam uit Gouda, vertelde dat haar cake zo in de winkel verkocht kon worden. De adere dames hadden de temperatuur van de oven te laag.
Vandaag was ik bij de reunie van de bewoners van de Spiegelstraat in Vlaardingen. In de 'Hollandiaan-kantine' was betegeld met spiegels. Ik heb er een paar foto's gemaakt. Plotseling ging het grote licht uit en moest ik helaas stoppen met fotograferen
Vrijdagmiddag kregen 21 inwoners van Nederlek (Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk)van burgemeester C. Veerhoek een Certificaat Inburgering uitgereikt. Daarover schrijf ik een artikele in de krant met een interview met een van hen, Lyudmila uit Oekraïne. Zij voelde zich erg gelukkig dat zij haar certificaat kreeg uitgereikt.
Vanmiddag was ik op de Krimpenerwaardfair op de kaasboerderij van de familie Hoogerwaard aan de Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel. Daar is twee dagen een fair, de bezoekers kunnen er kennismaken met allerlei facetten van het leven op het platteland. Ook staan er tenten en kramen van ondernemers, maar op het eerste gezicht verkochten ze niet veel. Morgen is er nog een dag. Dit was de kraam van de geitenkaasboerderij uit de Krimpenerwaard. Dat is echt een uitzondering want het is hier een echte 'koeienpolder'
Tweede Paasdag waren we in Ossendrecht naar een optreden van 'Volushka'. We hebben genoten van de muziek en dansen. Ik zal later nog een paar foto's plaatsen. Ze zijn vandaag teruggegaan naar huis. Hopelijk komen ze weer spoedig naar deze landen om ons te laten genieten van hun muziek.
Tom de Bruin deed het gesprek in de studio. Technicus Ed Koning zat achter de knoppen en de productie was in handen van Nina de Werk. Ik haalde eerst Lidwien op in Rotterdam en daarna Marieke om foto's te maken. We waren wat laat bij de studio en de voorbespreking die we vooraf zouden hebben verviel. Hijgend en wel klommen we achter de microfoon en vrijwel meteen begon de uitzending. Vrijdag had ik een papier met wat punten erop bij Tom ingeleverd met een CD erbij met de muziek erop. Helaas had Tom de CD met muziek niet bij zich in de studio. In allerijl moest ik een lijst maken van nummers die gedraaid moesten worden. De nummers die eigenlijk op het programma stonden waren daar niet bij. Ik had zo maar een handje CD's meegenomen. Als u wilt luisteren: www.lokaleomroepkrimpen.nl ga dan naar programma's en open bij dag: zaterdag. Klik vervolgens 12:00 Seniorenradio Jong van Hart aan. Daarna in het nieuwe venster de onderstreepte zin: Alle beschikbare uitzending online van Seniorenradio Jong van Hart aanklikken. Als u dan zaterdag 15 april 2006 aanklikt kunt u de uitzending beluisteren. Het duurt bijna een uur. Veel luisterplezier.
Ik was uitgenodigd om zaterdagmiddag een uur lang te spreken over muziek uit Rusland en hoe mijn interesse daarin ontstaan is. Of ik ook wat wilde zingen.
Ik vroeg aan Lidwien of zij aan de uitzending m,ee wilde werken. Met een vrouwenstem klinkt het waarschijnlijk beter.
Lidwien en ik zingen drie liederen. Stenka Razin's dream, dat ik een van de mooiste liederen vind. Op www.barynya.com kunt u dit nummer gratis downloaden. Het is een prachtige web-site die de moeite waard is om te bekijken en te beluisteren. Van deze muziek lopen de rillingen je over de rug en krijg je tranen in de ogen, zelfs als je geen woord Russisch verta. Hier kun je horen dat muziek als uit het hart komt het ongeacht de taal overkomt.
Morgen gaan we naar Ossendrecht daar is een optreden van Volushka. Op hun web-site( in het Nederlands) www.volushka.nl-web.net veel foto's.
Nog een foto van de vier koorleden. Ditmaal met de dirigent Mykola Gobdych in hun midden. Dinsdag 11 april treden ze op in het concertgebouw in Brugge. Vrijdag 14 april in de Doelen in Rotterdam. Woensdag 12 aril in de grote kerk in Vlaardingen. Daar ga ik misschien luisteren naar het verschil van beleven van de muziek in een kerk en een concertzaal.
Maandagavond 10 april was een concert van het Kiev kamer koor in het Fulco theater in IJsselstein. Voor de pauze zongen ze uit de paasliturchie en na de pauze moderne volksliederen uit Oekraine. Theo Hop gaf vooraf deskundige uitleg. Al bij het eerste lied, een processielied, voel je dat muziek emotie is. Het hele concert was een muzikaal genot van dit topkoor. www.theohop.nl zal het programma in zijn web-site zetten. Die is trouwens de moeite waard voor iedereen die interesse heeft in Russisch Orthodoxe muziek. De foto's heb ik na afloop gemaakt voor de krant. Die zal op de voorpagina komen.
Vorige week was ik voor de krant bij een groepje dames die dekentjes maken voor de afdeling neonatologie voor het Sophia kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam. In Nederland worden in 10 centra ongeveer 4000 kinderen per jaar te vroeg geboren. Marrie geeft Quilt-cursussen in haar atelier in Lekkerkerk. een van de deelneemsters werkt op die afdeling. Zij bedacht toen dat die dekentjes heel geschikt zouden zijn voor die afdeling. De gemaakte dekentjes stralen wartmte en betrokkrnheid uit. Het kindje ligt nu onder een warm dekentje en lag voorheen onder een wit laken. Er blijven steeds weer nieuwe dekentjes nodig, omdat de ouders het graag als aandenken mee naar huis nemen.
Donderdagmiddag was op het gemeentehuis de receptie van een van de leden van ons mannenkoor. Hij werkte 25 jaar bij de gemeente. Veertig mannen in vol ornaat: smoking, zingmap en feestgezicht in de hal van het gemeentehuis. Om vier uur waren we aan de beurt om te zingen. Het kon niet; de dirigent was er nog niet. Tot vijf uur hebben veertig zangers in de hal gewacht, pils gedronken en nog eens gewacht. Geen dirigent. Toch naar binnen. Na een handje schudden zongen we 'het hoeralied' daarna ein prosit en nog vele dagen (dat is een verbastering van mnogaja ljeta). Het klonk voor geen meter. Ik schaamde me dat het koor waar ik lid van ben niet in staat is een paar liedjes te zingen als er geen dirigent bij is.
Ik heb nog aangeboden een paar kozakkenliederen te zingen, dat lukt me zonder dirigent. Maar dat mocht niet. Volgende week zing ik life voor de radio. Dat mag wel.
Toch maar stoppen met het mannenkoor?
Op het Raam in Gouda vond ik dit pand. Het monumentschild zit keurig op de gevel. Ik had zelf een ander beeld bij het begrip monument.
Zoeken op internet vond ik:
''Een enkelvoudig blauwwitte schild wordt toegepast in uiteenlopende situaties, namelijk:
* bij cultuurgoed dat wel algemene, maar geen speciale bescherming geniet
Het gebruik van het blauwwitte schild is aan strikte regels onderworpen en markeringstekens die erop lijken zijn verboden.
Naast een herkenningsfunctie ten tijde van buitengewone omstandigheden heeft het schild als positief effect, dat het mensen attendeert op het feit dat het om uitzonderlijk cultuurgoed gaat, waarvan het voortbestaan niet vanzelfsprekend is.''
De gemeente Gouda gaat hier wat merkwaardig om met een pand dat ze zelf tot monument benoemd hebben. Van de web-sit van de gemeente haalde ik de volgende informatie
''Wat gebeurt er met de monumenten?
Op de de locatie zijn de volgende monumenten aanwezig:
· Raam 36/38 en 40, woonhuizen, gemeentelijk monument
· De Bakkerij, Raam 56/58, gemeentelijk monument
· De Watertoren, geen adres, rijksmonument
· De Plateelfabriek, Raam 28, 30 en 32, rijksmonument
De staat van de panden is dusdanig dat de panden vermoedelijk worden gesloopt op de gevels na. Die worden gerestaureerd.''
Een poos geleden maakte ik een foto vanaf de Vest in Gouda van de decorgevels. Nu heb ik een foto gemaakt vanaf de Raam. Als er ontwikkelen zijn, zal ik weer foto's maken.
Dit gebouw wordt in het Streekcentrum het Ooisvaarsdorp Het Lievelt de watertoren genoemd. Vroeger werden daar de eieren van de ooievaars uitgebroed. Nu wordt het tijdelijk gebruikt als kantine voor de mensen die aan het werk zijn in het centrum. Een nieuwe kantine is in aanbouw. Dan lrijgt de watertoren de bestemming als zaadhuis. Daar zullen de tomatenzaden worden bewerkt en opgeslagen.
Met ingang van 20 mei zullen er 123 soorten tomaten worden uitgeplant in het streekcentrum. Tomatenzaden en tomaten planten van de 123 soorten zijn nu al te bestellen. Als iemand interesse heeft in de lijst, kan men die aanvragen, even een berichtje achter laten of een mailtje.
Vrijdagmiddag 31 maart opende de Commissaris van de koningin in Zuid-Holland het streekcentrum. Hij overhandigde bij een toespraak een envelop met een subsidie-toekenning van de provincie voor een kwart van de som die nodig is voor molenstenen in de molen. Hier loopt hij naast de heer Jan de Groot voorzitter van de stichting.
Vandaag waren we vanwege de verjaardag van mijn broer Hans op bezoek bij oom Gijs in D'n Horstgraaf in Venlo. Bij de uitgang zag ik een spiegel. Ik maakte enkele opnamen om een spiegelfoto toe te voegen aan mij collectie zelfportretten.
Op het dak van het hoofdgebouw van streekcentrum het Ooievaarsdorp het Liesvelt zijn beide nesten dit jaar bewoond. Op het terrein nestelen tal van vogels. Het is een geklepper van jawelste. De broedrijd gaat beginnen.
Vandaag was ik in de Alblasserwaard. Ik reed lans een weg en zag achter een hek een ooievaar staan. Even ben ik gestopt en heb vanuit de auto deze foto gemaakt.
Grimas, de organiseerdende vereniging, won de tweede prijs.
Janneke Oostrom, speelster bij Grimas: ,,Ik vond de stukken allemaal zo verschillend. Een voordeel daarbij is dat als een toeschouwer een stuk minder goed vindt, een ander stuk voor hem juist geweldig kan zijn. Ik vond het een goed initiatief, omdat eenakters bij het publiek niet zo bekend zijn.''
De inzet en het enthousiasme van de spelers maakten dit festival tot een fantastisch evenement dat hopelijk een vervolg krijgt.
Albert van Riet, Ted Boskamp en Bert Determan, de vakjury
Albert van Riet, Ted Boskamp en Bert Determan mochten zich als vakjury over de bijna onmogelijke taak buigen om een winnaar aan te wijzen.
Zij geven de hoofdprijs aan De Schijnwerper, tweede wordt Grimas en derde Arto.
Rederijkerskamer Jan van Nieuwenhuizen uit Lekkerkerk
Rederijkerskamer Jan van Nieuwenhuizen bracht 'Een lichte lunch' van Peter van Straaten. Caroline van der Graaf regisseerde het stuk waarin twee zussen tijdens een lunch over hun overleden ouders spraken. Heel wat pijnlijke onthullingen komen over tafel, waar de ober de dames van gerechten en veel drank voorzag.
Zij wonnen de publieksprijs met deze uitvoering.
Grimas speelde'Vrouwen om Dr Deninga' van Annie M.G. Schmidt. Henny Luxen regisseerde dit stuk dat geschreven was in 1958 op verzoek voor het toneelclubje van koningin Juliana en haar Leidse studievriendinnen. In Vrij Nederland zei Annie hier tien jaar later over: "Ik had graag willen kijken, maar toen het opgevoerd werd, had ik griep. Ik dacht, er wordt wel een hofauto gestuurd. Maar nee, ze zeiden, u kan toch met de trein komen. Ik heb er niets meer van gehoord. Geld nee, dat hoefde ik ook niet, maar je kreeg niets, geen bonbons of een bloemetje... Ze hadden tenminste een bloemetje kunnen sturen. Dat zou ik tenminste wel doen, dat vind ik heel vreemd." Het hele stuk was aangekleed in de stijl uit 1958.
Arto Post Laboro voerde de eenakter 'Saltimbank' van Herman Heijermans op. De regie was in handen van Bella Lens-van Dijke. Een stuk dat meer dan honderd jaar geleden werd geschreven werd op eigentijdse wijze vertolkt. Een dag uit het leven van drie circusmensen, dat de jaloezie in het huwelijk benadrukte. Heel goed gevonden waren de drie draaibare stoelen, waarbij de persoon die niet aan het gesprek deelnam gewoon even omdraaide.
K.D.O. uit Krimpen aan de Lek speelde 'Obsessie', een thriller van E. Meerestein, geregisseerd door Susan van Schaik. Nathalie Gilbert zet alle personen in haar omgeving onder druk vanuit haar rolstoel. Haar man was dood op straat gevonden, na een val uit het raam van zijn studeerkamer.
In Gouderak speelde vijf toneelverenigingen uit de Krimpenerwaard vrijdag 24 en zaterdag 25 maart een eenakter.
De Schijnwerper opende met 'Abafador' van Martin van den Ham, gespeeld door Jan Hogendoorn en geregiseerd door Eddy Geerlings. 'Abafador' is een monoloog, waarbij de verteller terugkijkt naar het moment dat hij voor het eerst kennismaakte met de werkzaamheden van zijn oom Alfons. Na het overlijden van zijn oom heeft hij de praktijk van zijn oom overgenomen. Jan Hogendoorn wist zijn publiek te boeien met deze monoloog.
Vrouwen willen graag een opgeruimd huis. Zo ook mijn vrouw. Ik kan van zo'n bosje rode anemonen genieten; mijn vrouw had ze al eerder in de compostcontainer willen smijten. Morgen zijn ze nog fotogenieker.
Ieder jaar komt uit een riggeltje tussen de schuur en de tegels een paarse crocus ons melden dat de lente er is. Na vele jaren trouwe dienst heb ik eindelijk de crocus op de foto gezet.
Deze middag was is in de manage in Ammerstol. Daar werd het clubkampioenschap gehouden. Voor de krant moest ik even een foto maken van de vijfjarige Gaby uit Ammerstol die voor de eerste keer deelnam. Zij reed op haar pony Niels. De uitslag zal woensdag wel in de krant staan.
Kees de Weerd vierde kortgeleden zijn veertigjarig jubileum bij Lekstroom Transport B.V in Lekkerkerk. Hij is kaptein van de Lekstroom IV. De Lekstroom IV is een sleepboot die ook kan duwen, de stuurhut kan vier meter omhoog. Foto's van de receptie en meer over de rederij en het sleepwerk, zelfs Sinterklaas is te zien op de website www.lekstroom.nl/. Bij doorklikken naar vloot, komt u vanzelf de Lekstroom IV tegen.
Aan het Raam in Gouda staan enkele keurige geveltjes. De achterkant is weggebroken tot aan de Vest is een bouwterrein. Het is net een filmdecor dat in een studio thuis hoort. Zoiets verwacht je niet in een stad.
Waarschijnlijk zullen over enige tijd keurige eigentijdse woningen verschijnen achter die geveltjes. Weer iest dat de prententie heeft van iets dat het niet is. Het Raam pretendeert dan een oude straat in Gouda te zijn. Maar het gaat niet verder dan de gevel. Cabaretier Bert Klunder noemde dat "laminaatsamenleving". Laminaat is namelijk niet wat het pretendeert te zijn. Zo verloedert de samenleving dankzij lieden die dit allemaal bedenken en uit laten voeren.
Leve de vooruitgang.
Mark en Lia staan op het balkon. Dit is de achterkant van de woning. Dan is de bebouwing van een oude stad toch wel boeiend. Op dit balkon komt een balkontuin met één vierkante meter tuin. Die bestaat dan uit 16 bakken van 25x25 cm. Daarin kunnen ze zelfs hun eigen moestuin bijhouden als ze dat willen. Maar dat bericht ik later nog over.
Lia en Mark kijken hier door het raam van de woonkamer wat er in de Vlamingstraat te zien is. Het huis is gebouwd in 1916. De straat staat al op de kaart van Blauww.
Mark en Rianne hebben een woning gekocht in de Vlamingstraat in Gouda. Voor deze rode wand komt een boekenkast, maar dat duurt nog een paar dagen. Ze zijn druk aan het werk in het huis.
Woensdag 22 maart plantte burgemeester Evenhuis samen met Sander, Jasper, Caroline en Eline twee bomen in het kader van de Nationale Boomfeestdag. De heer die bij de gemeente over de bomen gaat , had alles keurig op een briefje geschreven. Acer of Esdoorn, negundo. Acer negundo, de Californische of vederesdoorn is afkomstig uit de moerassen en aan de rivieroevers van centraal en oostelijk Noord-Amerika. Vroeger was de boom belangrijk voor het leveren van esdoornstroop of suiker. Noord-Amerikaanse indianenstammen, o.a. de Kiowa, gebruikten het hout van deze boom voor ceremoniële vuren.
Hier staan tomatenplanten van verschillende formaten. We gaan nu verzendproeven doen. Dan weet ik binnenkort hoe de tomatenplanten overkomen bij de bestellers. Liefhebbers kunnen dan een keus maken uit 123 verschillende soorten tomaten. Tomatenzaden of planten kunnen ze dan bestellen om ze thuis op te kweken en kennis te maken met de geschenken van de natuur. Die smaken beter dan de in de handel aangeboden mooie rode vruchten die van deze heerlijke tomaten afstammen. U kunt na 1 juni ook langskomen in de demonstratietuin. Maar daar schrijf ik later nog over.
Voor de ouderwetse tomatenrassen hebben we in het Nederlands helaas geen goed woord. Het is een erfgoed van onze voorouders, dat wij weer als erfgoed aan ons nageslacht doorgeven. In het Engels is daar een mooi woord voor: HEIRLOOM. We moeten dast eigenlijk ook maar in het Nederlands gaan gebruiken.
Zaterdag was ik in Nieuwegein op de Emigratiebeurs. Er was een stad met een dame uit Vlaanderen:,,Zo'n beurs hebben wij in Vlaanderen niet.'' vertelde ze. Er waren ruim 7000 bezoekers in 2 dagen. Op www.ajuus.nl kunt u veel informatie vinden over emigratie.
Gisteren kwam ik bij Jan. Hij had me verteld over zijn tegelvloer die na 30 jaar plotseling begon te golven, zoals dat bij aardbevingen gebeurd. Het maakte een vreemd krakend geluid onder de vloer. Toen plotseling een knal en de vloer barstte open. Het was voor de bewoners een angstige ervaring. De dame van de onderlinge verzekering zij, zonder dat ze nadere uitleg vroeg, oh, vloeren zijn niet verzekerd. Enkele dagen geleden zijn enkele huizen verder ruim tien heipalen in de grond geslagen. Een deskundige denkt dat het door de trillingen van het heien komt. Ik ga het nu verder uitzoeken en in mijn colum schrijven voor de krant.
Dinsdagavond was ik in de Drie Maenen om een foto te maken voor de krant.
Links op de foto burgemeester M.Th.van der Wouw (CDA). Naast hem wethouder Leen van Winden(PvdA) de berekeningen van de uitslagen van de gemeenteraadverkiezingen komen binnen
Dinsdagavond was ik in het gemeentehuis in Lekkerkerk. Daar omndekte ik in het urinoir een wcpapierrolhouder aan de wand. Die is daar volkomen overbodig. Dat is een mooi voorbeeld hoe gemeenten met het geld omgaan dat zij bij de inwoners ophalen.
Het kerstboompje dat op 30 december op deze blog versiert te zien was met ballen staat weer buiten. Als dank heeft het nieuwe takken gemaakt en is nu ruim 2x zo groot(ruim 30 cm). Op de foto zijn de nieuwe takken(lichtgroen) goed te zien. Voor echte liefhebbers heb ik nog kerstbomenzaad beschikbaar. (Picea pungens glauca(blauwspar) Hij wordt ruim 30 meter hoog.
Dertien mannen met strohoed zongen 'My Eveline' en K-k-katy, beautiful Kathy, twee barbershopliedjes. Voor de niet tekstvasten kon de tekst van de liedjes in de hoed geplakt worden. Maar tijdens het zingen met een hoed wapperen en erin kijken gaat voor mij niet samen. Ik deed het zonder tekst. Ik vind dat trouwens prettiger zingen dan muziek en teksten lezen tijdens een concert. Het is even wennen zonder papier voor je, maar daar ben ik nu aan gewend.
Wat ik hoorde van aanwezigen was enthousiasme over het concert. Binnenkort neemt Zanglust deel aan een optreden in Haarlem, maar daar zal ik waarschijnlijk niet bijzijn.
Na de pauze stonden er wat luchtiger liederen op het programma. Drie zeemansliedjes, evergreens als "blowing in the wind' en 'morning has broken' en twee barbershopliedjes.
Rien de Jong was de vierde die een speld en een oorkonde ontving. Rien is barriton. Het is opvallend hoeveeel leden van Zanglust in de loop der jaren een speldje ontvingen. Na deze huldigingen was het pauze. Dan verkopen leden loten voor een loterij na afloop van het concert. Dit keer moesten we ons zelfs omkleden voor het optreden na de pauze.
Piet van der Velden was de derde die een speld en oorkonde ontving. Piet is barriton en verzorgt tegenwoordig de muziekbibliotheek. Hij os ook beeldhouwer. Over zijn deelname aan 'Tuin & Kunst' schreef ik op 6 juni 2005 in mijn blog.
Henk Berger was de tweede die een speld en oorkonde ontving. Henk zingt bij de tweede bassen. Behalve zanger is hij teler van 'keizerinnen'. Dat is een aardappelras dat alleen in deze omgeving langs de Lek geteeld wordt. Over die keizerinnenteelt zal ik later nog iets schrijven.
Vrijdagavond tijdens het concert van Zanglust werden vier zangers gehuldigd omdat ze 25 jar lid zijn van Lekkerkerks mannenkoor Zanglust. Bas Roest was de eerste die een speld en orkonde ontvang van de voorzitter van de afdeling Zuid-Holland van de bond. Bas staat op de foto zijn orkonde te lezen. Hij is behalve tweede tenor ook penningmeester.
Ons kerstboompje dat met de kerstdagen 2005 voor het eerst versiert in huis stond (te zien in 'kerstboom met ballen' geplaatst op 30 december 2005) staat nu weer buiten. Als dank voor de versiering heeft het boompje een groeischeut gegeven. Het is nu twee keer zo groot als met de kerstdagen. Op de foto is goed verschil te zien tussen de oude takken(donker) en de nieuwe (licht) De vele sneeuwbuien zullen het boompje harden voor de toekomst. Het is nu ruim 30 cm hoog en zal uitgroeien tot een boom van ruim 30 meter. Voor liefhebbers die hun eigen kerstboom willen zaaien: Ik heb nog zaden in huis. Het is een Picea pungens glauca (blauwspar) 1 gram bevat ca 250 zaden.
Dertien heren en de dirigent zetten na de pauze een strooien hoed op. Dan zingen ze twee Barbershop-liedjes. Als 'My Eveline' en 'Kathy' klinken, horen de overige koorleden het voor de eerste keer. De liedjes zijn geoefend na afloop van de wekelijkse repetities, dan waren de anderen al naar huis of naar het Veerhuis. Vrijdagavond 3 maart om 20.00 uur is het concert. Na afloop is er bal o.l.v. Paul Remon.
Deze avond was de generale repetitie van Zanglust. Hier zingen ze 'The Rhythm of Life' van Cy Coleman. Inmiddels kent iedereen het lied uit het hoofd zodat ze naar de dirigent kunnen kijken.Op het einde zongen de heren niet zo gelijk. Daar heeft de dirigent klapjes bijgevoegd om de rusten aan te geven. De foto toont dat niet iedereen het zelfde rythm heeft.
Zondag 26 februari kwam een aantal leden van Kalinka bij elkaar om afscheid te nemen van Lidwien. Lidwien verlaat het koor als zangeres. Dankzij Lidwien ben ik ooit lid geworden van Kalinka. Ik kwam enkele jaren geleden om een foto te maken voor de krant en ik mocht daar toen blijven zingen, als lage bas. Op een feestje met mensen uit Russisch sprekende landen en hun Hollandse vrienden wordt natuurlijk gezongen. Lidwien, bedankt voor alles wat je voor mij hebt gedaan. Pjotr
De Tiendweg Oost in Lekkerkerk is een onverharde polderweg. Met een tractor is de weg begaanbaar. Voor voetgangers of fietsers is het heel slecht. Maar om deze foto te maken heb ik het toch geprobeerd. De foto past mooi in mijn hekkenboek.
Deze nacht bracht ons wat sneeuw. Na mijn zangles ging ik de polder in om foto's te maken. Dankzij de klimijzers onder mijn schoenen, die ik vorig jaar kocht, kan ik weer naar buiten als het glad is. Totdat ik versteend was van de kou heb ik foto's gemaakt.
Vanavond was er een bewonersvergadering in het gebouw van ijsclub ons genoegen. Alle speelruimte voor de jongeren is in de loop van de jaren verdwenen. Speeltuin werd parkeerplaats. Er zal wel een oplossing komen in deze kleine gemeenschap. Het was goed dat iedereen met elkaar in gesprek kwam. Op de foto ontvangt de wethouder (schepen) een pak handtekeningen van de bewoners.
De IJsclub heeft sinds kort een eigen web-site www.ijsclubonsgenoegen.nl Breng daar eens een bezoekje.
Weer eens enkele foto's gemaakt van houten hekken. De duizenden negatieven en dia's die ik sinds 1966 van houten hekken in het Nederlandse landschap heb gemaakt wil ik nu gaan digitaliseren. Dat zal een hele klus worden. Misschien is er een stageloper te vinden die dat werk zorgvuldig kan verrichten.
De gemeente Ouderkerk aan den IJssel bestaat uit 3 dorpen. Ouderkerk, Lageweg en Gouderak. De heer Wiegel heeft vroeger eens bedacht om die dorpen samen te voegen. Nu wordt er gesproken over de samenvoeging van de vijf gemeenten in de Krimpenerwaard. Ze werken nu samen onder de naam K5. Na de verkiezingen ga ik daar artiekelen over schrijven.
Woensdag 7 maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraden in Nederland. Voor de krant was ik vanavond bij het lijsttrekkersdebat in Ouderkerk aan den IJssel. Hier buigt een van de lijsttrekkers zich over de vragen van de aanwezigen. Na de pauze zal hij die beantwoorden.
Zaterdag hielden vrijwilligers van de vogelwacht tellingen in de Krimpenerwaard. Hier zijn de tellers na afloop op weg naar de parkeerplaats. Gelukkig was het weer beter dan voorspeld was. Ze hebben vier buizerts geteld. Er waren wulpen in de weiden, grutto's nog niet. Kieviten zijn weer in het land, maar die zaten niet op de grond, ze vlogen in de lucht. Drie zilverreigers, die zijn nog witter dan zwanen of ooievaars. En natuurlijk honderden smienten(eendensoort), meerkoeten(met de witte snaveltjes) en wilde eenden.
Vanmiddag ontvingen vrijwilligers van de openluchtzwembaden uit Haastrecht en Stolwijk een cheque aangeboden voor een avondje naar een bowling. Schrijster Hijltje Vink ontving ook een cheque; zij verzorgt een aantal pleegkinderen en schriht kinderboeken. Leden van de jeugdgemeenteraad van de gemeente Vlist (dorpen Stolwijk, Haastrechte en Vlist) hebben dat vorig jaar beslist. Wethouder Van Dorp, kon niet aanwezig zijn. Hij was naar Den haag, omdat minister Zalm zondag verkondigde dat de gemeente er een rommeltje van maakte, maar de beschuldiging bleek onjuist. In zijn plaats was wethouder Noorlander.
GEFELICITEERD MARIEKE
Maandagmiddag was het zover. Mariek heeft haar diploma voor SPW-3 in ontvangst genomen. Inmiddels is ze begonnen aan SPW-4, daar hoop ze over anderhalf jaar af te studeren.
Theo Hop uit Deventer sprak inleidende woorden voor aanvang van het concert. Na afloop van het concert werd Theo op het podium geroepen door de dirigente. Zij vertelde een heel verhaal in het Russisch en vroeg Theo dat te vertalen. Theo vertelde dat hij geen woord ervan verstond, maar dat ze 'Nog vele jaren' zouden gaan zingen. Theo heeft een web-site met veel inormatie over Russisch-orthodoxe muziek: www.theohop.nl. Hij organiseert ook twee reizen met begeleiding en excursies.
Arte Corale concerteerde in de Doelen in Rotterdam
Woensdagavond 15 december traden 10 zangers uit Rusland op onder leiding van dirigente Tamara Pilipchuk. Arte Corale is een a capella mannen-kamerkoor uit Moskou. Het werd in 1991 opgericht als het officiële koor van de Aartsengel Gabriël Kerk.De zangers zijn gewijd door de Russisch-orthodoxe bisschop Nifon.Hun CD 'The Soul of Eternal Russia' is uitgebracht op Virgin Classics.
Hier op de foto zingen ze 'Monogaja Ljeta' als een toegift na afloop van het concert.
Het verhaal van de voorstelling gaat over twee Middeleeuwse Russische ridders die elkaars tegenpolen zijn. Het gezelschap heeft inderdaad een onuitwisbare indruk gemaakt. Als ze in uw omgeving komen is het een bezoek waard. Zelfs al moet u een flinke reis van ondernemen om een optreden te bezoeken.
Het was een weergaloos schouwspel met prachtige muziek, zang en dans. Van hele ingetogen dansen tot bijna acrobatische schijngevechten kreeg het enthousiaste publiek over zich heen. De kostuums die telkens verwisseld werden maakten er een modeshow van voor liefhebbers van deze traditionele kleding. In de wandelgangen hoorde ik de lovende uitlatingen hierover.
Gouda 12 februari 2006 The Dance Theatre was established in 1979, and the name was changed from Lotos to Badma Seseg in 1992.Now it is Baikal Theater. Baikal Theater is under the direction of Dandar Badluev.1986 France: Festival of LHumanite, 1991 Holland: Landjuweel Festival. 1994 Spain and Mallorca: International Festival.1995 Italy: International Folk Dance Festival.1996 Holland: Concert tour-Belgium: International Folk Dance Festival-Canada: Beauport International Festival. 2000 Spain, Mallorca, Gran Canaria, Esslingen /Stuttgart/ Germany, Moscow,Mongolia.
Zo veroveren ze de wereld
Vanmiddag was ik in de Schouburg in Gouda om voor de krant een verslag te kunnen schtijven over een optreden van het Baikal Theater. Het Nationaal Dans- en Muziektheater uit Buryatia - Siberië trad daar op . Vroeger heette de groep Badma Seseg. De republiek Buryatia is gelegen in het zuiden van Siberië, de streek van de ondoordringbare taiga's, de eindeloze steppen en de besneeuwde bergtoppen.
Het theater bestaat inmiddels 30 jaar.
Beeld van de Krimpenerwaard
Van 10 februari t/m 18 maart is er de bijzondere tentoonstelling van landschapskunst met de Krimpenerwaard als onderwerp.
Ruim 30 werken van schilders als J.W. van Borselen, J. Weissenbruch en W. Roelofs tonen het polderlandchap en de dorpjes van de Krimpenerwaard van weleer.
www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl/
Vanmiddag was ik op bezoek bij de tentoonstelling voor de krant.De foto is van het schilderij "gezicht op de Tiendweg" van Johannnes Rost, de enige schilder die zelf uit de Krimpenerwaard kwam. Een van de werken van een tekenaar zou een gezicht op Haastrecht voorstellen. Ik ontdekte al snel dat dat met geen mogelijkheid Haastrecht kon zijn. Het was een gewassen tekening van een topografisch tekenaar uit de 18 eeuw en die werkte naukeurig. Maar ook bij enkele andere schilderijen is de informatie niet zo goed. Misschien moeten de studeerkamergeleerden die zo'n tentoonstelling samenstellen eens de omgeving verkennen.
Volgens de voorwaarden van veel pretparken is het niet toegestaan om foto's te tonen op een blog. Hier een voorbeeld van een bekend pretpark in Nederland. Door een toegangsbewijs te kopen komt de bezoeker met het pretpark dit overeen. Zou een bezoeker strafbaar zijn als hij zo'n foto toch publiceert?
Artikel 3.5
Het is verboden, anders dan met voorafgaande schriftelijke toestemming van de directie van Het Nederlands Openluchtmuseum, foto-, video- en filmopnamen die gemaakt zijn op het terrein of in de gebouwen van Het Nederlands Openluchtmuseum, openbaar te maken dan wel te vermenigvuldigen, op welke wijze en met welk medium dan ook, en met inbegrip van elektronische media.
Dan maar een foto van mijn oude kleuterschool aan de Maasluisedijk in Vlaardingen in 1950
Voor mensen die interesse hebben in foto's van het Nederlandse vorstenhuis kan behalve informatie ook foto's vinden op www.koninklijkhuis.nl
Op 22 februari gaat deze dame naar Wervershoof, daar is dan een bloemententoonstelling van bloeiende bolgewassen.
Op www.hollandflowersfestival.nl kunt u meer lezen over de show die tot en met 28 februari te bezichtigen is.
In een andere beker stond wat water met daarin een oude bloemenkaart. Nadat Lia de ijsklomp uit de beker op de tafel gelegd had leek het een presse-papier. Binenn zal die onbruikbaar zijn. Buiten is het te koud om te schrijven.
De winterperiode is voorbij. In een waterbak lagen wat materialen van de tomatenzaadwinning. Dat was veranderd in een ijsmassa. Lia haalde de ijsklomp uit de waterbak en legde die op de tafel. De beker, wissen en borstel zitten nog in het ijs.
Vanuit de Dorpsstraat gezien staat het uitzonderlijk vervoer klem. De aanwezige politieman vertelde dat de chauffeur wel eens met een groter hijstelling door de Dorpsstraat gereden heeft.
Vanavond was het belangrijkste kruispunt van Berkenwoude afgesloten. Een buitengewoon transport van een hijstelling moest om ongeveer 18.00 uur door het dorp. De besturing van de achterwiel viel uit. Daardoor was het niet moggelijk de bocht te maken.Om 21.00 uur waren monteurs druk bezig de stuurinrichting te herstellen. Zoals het voertuig voor de Dorpsstraat stond leek het mij een hele klus die bocht te maken. Ik heb er niet op gewacht dat de stoet vertrok.
Zaterdagmiddag was ik voor de krant in sporthal 'De Waard' in Bergambacht voor een foto van het dames-team van de volleybalvereniging in Bergambacht. Tijdens het inspelen heb ik nog enige foto's gemaakt. Dat was een gevaarlijke onderneming. Er waren 6 teams aan het inspelen. De ballen vlogen me om de oren. De team foto gaat naar de krant. Ik voel me na deze foto geen gedreven sportfotograaf.
Vrijdag was ik bij Yvonne van Vlerken in Krimpen om een foto te maken. Zij doet aan triathlon. De sportverslaggever van mijn krant maakte een interview met haar en ik maakte enkele foto's. Deze gaat naar de krant.
Op 22 januari nam zij in Lanzartote deel aan een internationale duathlon tijdens een trainingsstage.
Op 17 februari viert IJsclub 'Ons genoegen' in Ouderkerk-Lageweg het gouden jublieum. Donderdag 26 januari was ik op bezoek in het clubhuis voor een gesprek met bestuursleden en vrijwilligers.
Een van de bestuursleden, Arie, maakte een inspectieronde langs de ijsbaan. Een collega had bij wijze van grap de muziek op de baan voor hem aangezet. Van 1 november tot 1 maart staat er water op de baan. Men hoopt dan dat het goed ijs wordt. Van het ijs zoals het er donderdag bijlag merkte iemand op: "Laat het eerst maar effe dooien" Maar van een ander hoorde ik: "IJs is ijs."
Het komend nummer van de historische vereniging Ouderkerk gaat over de geschiedenis van de ijsclub.
Zou er dit seizoen nog geschaatst worden?
Het feest wordt 20 mei groots gevierd, dat leest u dan weer.
Maandag 23 januari moest ik een foto maken van het team in de nieuw geopende kapsalon. Er werd nog volop gewerkt door allerlei werkmensen. Het team plaatste ik in een hoekje waar de spiegels nog in het plastiek verpakt zaten. Er hing een droogkap aan de wand, zodat het een kapsalon leek. Morgen staat de foto in de krant.
Nog een aktiefoto tijdens de open dagen. www.de-vakschool.nl/ is de web-site van de school, daar kunt u meer zien van hetgeen op de school gemaakt wordt.
Vrijdag 20 en zaterdag 21 januari was er een open dag bij de vakschool in Schoonhoven. Op deze school worden de zilver- en goudsmeden, juweliers en uurwerktechnici in Nederland opgeleid. Voor de krant maakte ik enkele foto's op zaterdag.
Vorige week was ik in het Isala theater bij cabaretier Berry Lussenburg. Ik heb foto's van hem gemaakt voor de krant en voor een boekje dat ik ga maken. Berry toert nu in zijn vierde seizoen. Hij vertelt heel beeldend. De toeschouwer kijkt als het ware naar een verslag dat Berry vertelt. Hij is heel actueel, want hij betrekt ook zaken die op het moment van optreden spelen in zijn voorstelling. Ik denk dat we over een paar jaar in de rij moeten voor een kaartje voor zijn voorstelling. www.berrylussenburg.nl bevat zijn speellijst en meer informatie over hem. Een bezoek aan hem is een echte aanrader.
Op dit ogenblik vul ik al mijn tijd met de tomatenzaden. Het heeft veel tijd gekost om de etiketten goed te drukken. Dat is nu gelukt. Van 123 soorten tomantenzaad doe ik nu 15 zaden per soort in een zakje. Van iedere soort maak ik ongeveer 20 zakjes in voorraad. Als dat klaar is kan ik de soorten tomaten op mijn web-site plaatsen. Liefhebbers van tomaten kunnen dan kiezen uit 123 soorten. In het voorjaar ga ik van elke soort uitzaaien, zadat ik dan ook tomatenplanten kan leveren.
Morgen staat er een artikel in over het gemaal Krimpenerwaard. Dit gemaal zorgt voor het uitslaan van het overtollige water uit het zuidelijk gedeelte van de Krimpenerwaard. Het is tevens het enige inlaatpunt voor rivierwater als de waterstand in de polder te laag wordt.Op de foto bedrijfsvoerder Bas de Bruyn. Hij bedient niet alleen het gemaal, maar heeft ook duikers, stuwen en sluizen onder zijn beheer. ,,In de polder zijn 23 meetpunten,'' vertelt hij, terwijl hij op zijn computerscherm de gegevens laat zien. ,,Zo'n meetpunt geeft via de telefoon aan wat het waterpeil is. Op deze manier kan ik de veranderingen van het waterpeil bijhouden. Een verandering kan soms heel snel gaan als in korte tijd veel neerslag valt. Zoals eind vorig jaar met bijna 90 mm in twee dagen; dat betekent 90 liter water per vierkante meter. Dan zijn de sloten tot de rand gevuld. De pompen van het gemaal zijn zo krachtig dat ik 400 kubieke meter water naar de Lek kan pompen.'' De opvoerhoogte van de pompen is vier en een halve meter, zodat ook bij hoog water op de rivier de afvoer naar de Lek kan doorgaan. De Bruyn zorgt dat het gemaal dag en nacht zoveel mogelijk het streefwaterpeil handhaaft. Dat is de hoogte die in het peilbesluit staat van het hoogheemraadschap. Deze is op dit moment op 1.80 meter onder N.A.P. gesteld. De provincie keurt op zijn buurt dat peilbesluit goed. ,,De meeste mensen valt het waterpeil nauwelijks op, misschien alleen als het bijzonder hoog is.'' Op de web-site www.schielandendekrimpenerwaard.nl vindt u allerlei belangrijke informatie.
Vorige week zijn de werkzaamheden begonnen aan de Steinse Tiendweg in Haastrecht. Het is een eeuwen oud looppad van Gouda richting Hekendorp. Op sommige plaatsen was de weg onbegaanbaar geworden. Nu wordt de weg weer hersteld. De geldgevers mochten gezamenlijk de eerste schep grond gooien. Een van de foto's die ik maakte komt morgen op de voorpagina van de Lekstreek
Oorspronkelijk kwam deze bloem uit Zuid-Amerika. Ze worden geteeld voor de bloemenhandel. Het zijn hele sterke bloemen. Ze zijn redelijk kostbaar. Ik heb nog nooit de bollen zelf opgekweekt in huis. Ik zal het eens proberen. Als het lukt zal ik het melden op deze plaats.
Als u interesse heeft in bloembollen, kunt u uw adres opgeven voor meer informatie.
Tijdens de midwinterflora maakte ik foto's van enkele bijzondere bolgewassen. Dit zijn eenvoudig op te kweken 'bolletjes'. Ze bestaan in een aantal kleuren zoals: oranje, geel, wit, roze, rood. Ze zijn bijn het hele jaar op te kweken. Vroeger verkocht ik veel van deze bolletjes.
Is de lente al begonnen?
Gistern was ik in Lisse(Nederland) in de CNB hallen. Daar werd vroeger de bloembollenveiling gehouden. Deze week stonden er bloembollen in bloei, daaronder veel tulpen. Buiten duurt het nog even voordat de tulpen in bloei staan. Ik zal u op de hoogte houden
Eindelijk foto's van de kerststal gemaakt. Dat was al jaren de bedoeling, maar steeds was de stal opgeruimd voor de foto gemaakt kon worden. Het is best wel een leuke foto geworden voor een kerstkaart.
Voor de krant was ik naar het nieujaarsconcert van 'Accordeonata' en popkoor 'Decibelles'. Ik had deze foto's klaar gezet voor de krant, maar vanmorgen hoorde ik dat er geen plaats was voor de foto's. Vandaar dat ik ze hier plaats. Het popkoor 'Decibelles' zingt iedere week voor hun plezier onder leiding van Ingrid Vliegenthart. Een keer per jaar treden ze ergens op. Dat was gisteren. Helaas voor dames die er willen zingen, er is een wachtlijst voor apirant leden. Ingrid geeft ook zangles, ik volg de lessen bij haar met veel plezier.
Zondag was het nieuwjaarsconcert van accordeonvereniging Accordeonata uit Lekkerkerk. Dit 30 spelende leden gezelschap bestaat dit jaar 55 jaar. Hun vaste dirigent, Jaap Onink, was ziek. Jaap Seelbach, die 34 jaar geleden voor dit orkest stond, dirigeeerde het nieuwjaarsconcert. Op 1 april geven zij een groot concert in Amicitia vanwege het 55 jarig bestaan.
De twee laatste nummers zong het popkoor 'Decibelles' uit Lekkerkerk mee met Accordeonata. Hier dirigeerde Ingrid Vliegenthart 'Hava Nagila'
Deze morgen was ik in Haastrecht. Er moest een foto van de Nederlands Hervormde kerk naar de krant.
Dit was een van de foto's. Er is ook een boeiend museum in Haastrecht en een speeltuin. In die speeltuin kwam ik vroeger met een schoolreisje.
Lekkerkerkse konijnen- en pluimveefokkers vereniging LKPV
Het rad van avontuur, verzorgd door Joop van de Spoel en Ernst Hendriks, zorgde voor een gezellige drukte in de gymzaal 'Schateiland' in Lekkerkerk. Dankzij de vele nieuwe sponsors hoopt de vereniging uit de kosten te komen.
De jaarlijkse tentoonstelling was 28 en 29 december 2005. De opening van de tentoonstelling werd dit jaar verricht door erevoorzitter Arie Ros.
Deze foto heeft de krant niet gehaald. die komt dus hier. Sanne met de dalmatier dwerg rex is naar de krant.
De prijs voor energie is met sprongen omhoog gegaan. Als je na zonsondergang rondkijk merk je daar weinig van. Deze straat in de Lier schijnt zelfs een prijs gewonnen te hebben als mooist versierde straat van een energieleverancier.
Als je genoeg geduld heb (en de personen die met je meegekomen zijn naar het strand ook) dan kun je rustig wachten op mooie plaatjes.
Mijn begelijders zaten in een strandtent te wachten daar aten ze soep.