zomaar wat foto's en teksten KLIK OP DE FOTO OM TE VERGROTEN veel kijkplezier op mijn blog................ LARGER VIEW: PRESS ON PHOTO have a nice day
24-03-2006
filmdecor in Gouda, een "laminaatstad"
Aan het Raam in Gouda staan enkele keurige geveltjes. De achterkant is weggebroken tot aan de Vest is een bouwterrein. Het is net een filmdecor dat in een studio thuis hoort. Zoiets verwacht je niet in een stad.
Waarschijnlijk zullen over enige tijd keurige eigentijdse woningen verschijnen achter die geveltjes. Weer iest dat de prententie heeft van iets dat het niet is. Het Raam pretendeert dan een oude straat in Gouda te zijn. Maar het gaat niet verder dan de gevel. Cabaretier Bert Klunder noemde dat "laminaatsamenleving". Laminaat is namelijk niet wat het pretendeert te zijn. Zo verloedert de samenleving dankzij lieden die dit allemaal bedenken en uit laten voeren.
Leve de vooruitgang.
Mark en Lia staan op het balkon. Dit is de achterkant van de woning. Dan is de bebouwing van een oude stad toch wel boeiend. Op dit balkon komt een balkontuin met één vierkante meter tuin. Die bestaat dan uit 16 bakken van 25x25 cm. Daarin kunnen ze zelfs hun eigen moestuin bijhouden als ze dat willen. Maar dat bericht ik later nog over.
Lia en Mark kijken hier door het raam van de woonkamer wat er in de Vlamingstraat te zien is. Het huis is gebouwd in 1916. De straat staat al op de kaart van Blauww.
Mark en Rianne hebben een woning gekocht in de Vlamingstraat in Gouda. Voor deze rode wand komt een boekenkast, maar dat duurt nog een paar dagen. Ze zijn druk aan het werk in het huis.
Woensdag 22 maart plantte burgemeester Evenhuis samen met Sander, Jasper, Caroline en Eline twee bomen in het kader van de Nationale Boomfeestdag. De heer die bij de gemeente over de bomen gaat , had alles keurig op een briefje geschreven. Acer of Esdoorn, negundo. Acer negundo, de Californische of vederesdoorn is afkomstig uit de moerassen en aan de rivieroevers van centraal en oostelijk Noord-Amerika. Vroeger was de boom belangrijk voor het leveren van esdoornstroop of suiker. Noord-Amerikaanse indianenstammen, o.a. de Kiowa, gebruikten het hout van deze boom voor ceremoniële vuren.
Hier staan tomatenplanten van verschillende formaten. We gaan nu verzendproeven doen. Dan weet ik binnenkort hoe de tomatenplanten overkomen bij de bestellers. Liefhebbers kunnen dan een keus maken uit 123 verschillende soorten tomaten. Tomatenzaden of planten kunnen ze dan bestellen om ze thuis op te kweken en kennis te maken met de geschenken van de natuur. Die smaken beter dan de in de handel aangeboden mooie rode vruchten die van deze heerlijke tomaten afstammen. U kunt na 1 juni ook langskomen in de demonstratietuin. Maar daar schrijf ik later nog over.
Voor de ouderwetse tomatenrassen hebben we in het Nederlands helaas geen goed woord. Het is een erfgoed van onze voorouders, dat wij weer als erfgoed aan ons nageslacht doorgeven. In het Engels is daar een mooi woord voor: HEIRLOOM. We moeten dast eigenlijk ook maar in het Nederlands gaan gebruiken.
Zaterdag was ik in Nieuwegein op de Emigratiebeurs. Er was een stad met een dame uit Vlaanderen:,,Zo'n beurs hebben wij in Vlaanderen niet.'' vertelde ze. Er waren ruim 7000 bezoekers in 2 dagen. Op www.ajuus.nl kunt u veel informatie vinden over emigratie.
Gisteren kwam ik bij Jan. Hij had me verteld over zijn tegelvloer die na 30 jaar plotseling begon te golven, zoals dat bij aardbevingen gebeurd. Het maakte een vreemd krakend geluid onder de vloer. Toen plotseling een knal en de vloer barstte open. Het was voor de bewoners een angstige ervaring. De dame van de onderlinge verzekering zij, zonder dat ze nadere uitleg vroeg, oh, vloeren zijn niet verzekerd. Enkele dagen geleden zijn enkele huizen verder ruim tien heipalen in de grond geslagen. Een deskundige denkt dat het door de trillingen van het heien komt. Ik ga het nu verder uitzoeken en in mijn colum schrijven voor de krant.
Dinsdagavond was ik in de Drie Maenen om een foto te maken voor de krant.
Links op de foto burgemeester M.Th.van der Wouw (CDA). Naast hem wethouder Leen van Winden(PvdA) de berekeningen van de uitslagen van de gemeenteraadverkiezingen komen binnen
Dinsdagavond was ik in het gemeentehuis in Lekkerkerk. Daar omndekte ik in het urinoir een wcpapierrolhouder aan de wand. Die is daar volkomen overbodig. Dat is een mooi voorbeeld hoe gemeenten met het geld omgaan dat zij bij de inwoners ophalen.
Het kerstboompje dat op 30 december op deze blog versiert te zien was met ballen staat weer buiten. Als dank heeft het nieuwe takken gemaakt en is nu ruim 2x zo groot(ruim 30 cm). Op de foto zijn de nieuwe takken(lichtgroen) goed te zien. Voor echte liefhebbers heb ik nog kerstbomenzaad beschikbaar. (Picea pungens glauca(blauwspar) Hij wordt ruim 30 meter hoog.
Dertien mannen met strohoed zongen 'My Eveline' en K-k-katy, beautiful Kathy, twee barbershopliedjes. Voor de niet tekstvasten kon de tekst van de liedjes in de hoed geplakt worden. Maar tijdens het zingen met een hoed wapperen en erin kijken gaat voor mij niet samen. Ik deed het zonder tekst. Ik vind dat trouwens prettiger zingen dan muziek en teksten lezen tijdens een concert. Het is even wennen zonder papier voor je, maar daar ben ik nu aan gewend.
Wat ik hoorde van aanwezigen was enthousiasme over het concert. Binnenkort neemt Zanglust deel aan een optreden in Haarlem, maar daar zal ik waarschijnlijk niet bijzijn.
Na de pauze stonden er wat luchtiger liederen op het programma. Drie zeemansliedjes, evergreens als "blowing in the wind' en 'morning has broken' en twee barbershopliedjes.
Rien de Jong was de vierde die een speld en een oorkonde ontving. Rien is barriton. Het is opvallend hoeveeel leden van Zanglust in de loop der jaren een speldje ontvingen. Na deze huldigingen was het pauze. Dan verkopen leden loten voor een loterij na afloop van het concert. Dit keer moesten we ons zelfs omkleden voor het optreden na de pauze.
Piet van der Velden was de derde die een speld en oorkonde ontving. Piet is barriton en verzorgt tegenwoordig de muziekbibliotheek. Hij os ook beeldhouwer. Over zijn deelname aan 'Tuin & Kunst' schreef ik op 6 juni 2005 in mijn blog.
Henk Berger was de tweede die een speld en oorkonde ontving. Henk zingt bij de tweede bassen. Behalve zanger is hij teler van 'keizerinnen'. Dat is een aardappelras dat alleen in deze omgeving langs de Lek geteeld wordt. Over die keizerinnenteelt zal ik later nog iets schrijven.
Vrijdagavond tijdens het concert van Zanglust werden vier zangers gehuldigd omdat ze 25 jar lid zijn van Lekkerkerks mannenkoor Zanglust. Bas Roest was de eerste die een speld en orkonde ontvang van de voorzitter van de afdeling Zuid-Holland van de bond. Bas staat op de foto zijn orkonde te lezen. Hij is behalve tweede tenor ook penningmeester.